Pengalaman Bersalin

by - 1.10.18

Pada 24 September, pukul 8 pagi kami dah sampai kat KPJ Perda.

Kaklong kene induce pada minggu ke 37 kerana kencing manis. Sob sob.

Tak lama tu kaklong terus dibawa ke labour room dan salin pakaian. Masa masuk tu, kaklong ingatkan tu bilik kaklong, rupanya wad bersalin. Lokasi dia betul² depan meja nurse. Best, ada tv dan bilik air sendiri.

Inilah katil baby.
Teruja sangat kaklong tengok katil kosong ni.
Tak lama lagi ia akan ada penghuninya.

Permandangan dari atas katil labour room.
Takde apa buat selain tengok tv

Dalam pukul 11pagi doktor datang nak check bukaan dan induce. Katanya kalo 2 kali induce tak buka juga kena bedah.

Alaaa.. Taknak.
Taknak bedah.

Lepas induce, kaklong jalan² nak bagai cepat buka.

Pastu pukul 1 tengahari datang misi bawa makanan.
Sedap sangat tau!
Macam nak duduk sini hari² je

Tapi kaklong dah mula bosan duk kat wad ni. Nurse kata kene duk wad sampai bersalin. Nak kata boring, memang boring.

Pukul 6 petang doktor datang check bukaan lagi. Baru 1cm.
Kene induce kali kedua.
Kaklong dah berdebar dah ni.
Kalo bole taknak la bedah. Nak bersalin normal.

Doktor terkejut bila tau kaklong duk wad tu dari pagi tak masuk² bilik.
Pastu dengar dia bebel nak nurse kenapa biar duduk dalam wad dari pagi?

Tak lama tu kaklong dapat masuk bilik dalam pukul 8 camtu.
Nurse bagitau kalo sakit setiap 5 minit, panggil dia.

Pukul 9.30 malam, kaklong rasa macam air jatuh. Ketuban pecah kot, tapi tak pasti. Air tu pun sikit je.

Pastu mula rasa sakit. Pukul 10 malam confirmed sakit setiap 5 minit. Panggil nurse dan masuk wad untuk check bukaan. Baru 4cm. Rehat je kat wad. Katanya kira² dalam pukul 8 pagi baru bersalin.
Ui, lamanya... T__T

Tak lama tu kaklong rasa sakit sangat contraction tu. Lepas pergi toilet, kaklong nampak darah kat katil.

Kaklong bertinggung kat sebelah katil tahan sakit. Nurse masuk tanya kenapa? Maybe dia dengar kaklong tak naik katil kot. Kaklong cakap sakit sangat, dia pun bagi suntikan tahan sakit. Rasa lega dan Kaklong terus tidur.

Dalam pukul 1.30 pagi, kaklong terbangun. Rasa penat dan tak bertenaga. Call abang minta bawa biskut dan kurma. Masa abang datang tu, nurse tak bagi kacau, katanya Kaklong kena rehat cukup². Tapi kaklong rasa lembik, nak makan sikit nak kumpul tenaga.

Lepas hantar makanan dan borak kejap, abang pun kembali ke bilik, tinggal la kaklong sorang² lagi.

Tak lama tu sakit kembali lagi. Nurse check katanya dah 6cm. Kaklong minta nurse inject lagi tapi tak bole dah.

Tak tau la pukul berapa, sakit tu makin kuat. Tak pernah rasa sakit macam ni. Kaklong mampu berzikir je time sakit tu menyerang.

Tak lama tu doktor sampai.
Dia check dan suruh nurse panggil Cik Abang temankan.
Abang datang dalam mamai².
Kaklong tak bercakap pun dengan dia sebab duk layan sakit.

Tiba² rasa macam nak meneran. Nurse tak bagi sebab belom masa. Tapi rasa macam nak meneran dah ni. Dia pun check.

Tak seberapa lama nurse set up lampu dan suruh kaklong bersedia untuk meneran. Kaklong tak ready pun sebab tadi cakap belom masa.

Bila rasa je contraction, kaklong pun meneran. Tapi doktor suruh jangan meneran muka. Rasa macam dah betul dan meneran ni, rupa²nya salah juga.

Banyak kali kaklong meneran. Mungkin tak cukup tenaga atau tak cukup nafas, kaklong kene tarik nafas sekali lagi masa duk meneran. Doktor suruh habiskan nafas dengan sekali teran, jangan tarik nafas. Kaklong cuba tapi tak cukup tenaga T__T

Baby tak keluar².
Sampai kaklong cakap "kenapa susah sangat ni?"
Doktor cakap "ni first time, takde jalan lagi. Takpe, saya bagi sejam untuk awak meneran."

Bila doktor cakap gitu kaklong rasa lega. Ingatkan kene meneran cepat². Orang lain meneran 2 3 kali dah keluar baby.
Kaklong ni dah 10 kali kot tak keluar² lagi.

Katanya dah nampak rambut. Doktor suruh abang tengok kepala baby. Abang pun excited dan bagi support untuk kaklong meneran kuat².

Tak lama tu sorang lagi nurse sampai. Dia dari bahagian nurseri. Dia pun sama bagi galakan untuk kaklong meneran.

Tiba² 'plop' ada benda melompat keluar dari bawah. Pastu ada suara baby berbunyi kecil.

Kaklong cam tak percaya, tu baby kaklong. Dia dah keluar!

Jam 5.30pagi, baby boy seberat 2.7kg muncul di muka bumi. 
Ya Allah, indah betul kejadian dia.
Takde kening, takde bulu mata, kepala panjang, hidung kembang.
Oh baby ku..

Baby tu diletakkan atas dada kaklong kejap sebelum dibawa untuk azan dan hantar ke nurseri.

Babyku. 5 tahun mama tunggu ni sayang.

Kaklong kene beberapa jahitan.
Naseb baek bius. Kalo tak, sengsara la kaklong sekali lagi.

Pastu ada nurse lain datang bantu kaklong bersihkan diri, tukar pakaian dan dihantar ke bilik.

Kaklong duduk kat bilik single bedded. Bilik ni suami bole temankan tido sekali. Ada 1 kerusi panjang, tv dan bilik air sendiri.

Kos bersalin ni dalam 4k.
Kalo amik 4 bedded tu murah sikit.
Dan lebih meriah sebab ada ibu² lain kat sana, bole borak² dan berkongsi ilmu.

Kaklong memang taknak borak.
Kaklong dah rasa dah kesan borak ke atas psikologi masa tunggu nak masuk wad untuk insulin haritu.

Sakit ke bersalin?
Ya memang sakit.
Tapi sakit tu kita mampu tanggung.
Lepas bersalin, sakit tu terus hilang macam magik.

Jangan bimbang tau.

You May Also Like

0 Geng Kaklong

Komen la sikit ^^

recent posts