Cer Cari :

29 Ogo 2018

29.8.18

Cara dapatkan Free Shipping di Shopee

Tadi iklan #shopee lalu.

Kaklong baca komen, ramai juga marah.
Cakap "shopee offer free shipping tapi bila check-out tak dapat pun free shipping. Tipu je tahu..."

Kepada yang belom tahu, shopee dah tukar sistem.
Free shipping tu kita kene redeem, dia tak automatik macam sebelom ni.

Sape tak tau camana nak redeem, ni Kaklong tunjukkan.
Rujuk gambo demi gambo di bawah.

* Kaklong bukan bekap shopee tau, tapi rasa sayang kat korang yang tak dapat free shipping padahal beli mahal².*

 Lepas dah pilih barang, contohnya nak beli serunding ni, korang tekan 'use voucher or enter code' (anak panah biru)

Lepas tu dia akan bawa ke page ni.
Pastikan dah tick.

Pastu tekan 'OK'

Pastu dia akan bawa semula ke troli.

Nampak tak, 'Free shipping voucher' dah selected.

Pastu tekan "check out".
Jangan takut, belom perlu bayar lagi ni..


Korang akan dibawa ke page untuk confirm order.

Nampak tak bulatan tu..
Kos shipping dia 0.00.
Poslaju 0.00

Total payment pun sama dengan harga serunding tadi.
Takde bayaran tambahan.

Maksudnya memang free shipping la tu..

Dah puas hati, tekan 'place order'.

* P/S : Delivery address kat atas tu memang alamat betul Kaklong tau. Sape nak bagi hadiah kat baby yang bakal lahir bulan depan ni bole la antor hadiah ke alamat tersebut. Huhuhu

(tak malu minta hadiah 😚)

 Walau bagaimanapun...

Amik perhatian ya..

Ada juga seller yang tak offer free shipping.

Contohnya, kaklong nak beli kain ni 6 meter. Jumlahnya rm90. Banyak la ni kan.

Lepas redeem voucher dan tekan check-out..... (sambung gambo bawah)......

Tengok² kos shipping dia bukan 0.00.
Tapi kene tambah rm8.

Depend pada seller la.
Ada yang rm5.90 camtu.

Jadi, korang bole decide nak bayar je rm8 tu (murah dah tu untuk kain 6 meter) atau cari seller lain yang offer free shipping.

Jangan marah² tau.
Nanti tumbuh wrinkle² kat muka.

Pengguna bijak, faedahnya banyak.
Anda mampu mengubahnya..

Semoga bermanfaat 😘

28 Ogo 2018

28.8.18

Jeles dengan Micro-Influencer

Tau tak apa yang Kaklong jeles?


Ada 950 followers dan setiap gambar ada 250 likes (26%)

Kaklong pula ada 2200 followers dan ada 100 likes (4.5%)

Naseb baek bukan ada 20k followers dan 100 likes pada gambar (0.5%)

Orang yang engagement rate tinggi dengan jumlah followers yang tak semestinya tinggi ni dinamakan micro-influencer.

Dan orang itu adalah adik bongsu Kaklong 😤

===========================================

Micro-influencer ni lebih dipercayai sebab mereka ada niche yang kecil tapi berkualiti.
Pendek kata, hampir semua yang follow dorang tu, memang bertujuan untuk follow.

Bukan sekadar nak ramaikan majlis ke, atau saja-saja nak follow back ke, atau follower hantu, atau follower berbayar.

Mereka ni lebih diminati oleh para sponsor.
Sebab bila dorang review memang lebih dipercayai oleh folllowers berbanding mereka yang kerjanya dapat duit dengan buat review.

Orang macam ni biasanya dorang ada X-factor.
JAdi diri sendiri.
Tak tiru orang lain.
Tak ikot normalisasi dunia..

Dorang buat je apa nak buat, dorang ni authentic.
Sebab tu ramai admirer dan follower yang betul-betul ikuti perkembangan dorang..

Erm...
Jelesnya saya..
Saya tak macam tu..

Kaklong ni orang biasa-biasa je.

Takpe la.. Nak wat camana....
Terima je la hakikat itu 😖


26 Ogo 2018

26.8.18

Tabung Adsense Kaklong

Korang tau kan, Kaklong jarang je update blog.
Kalo nampak macam updated je tu, sebenarnya Kaklong tulis banyak entry sekaligus dalam sehari.
Bila time rajin, Kaklong tulis la dalam 5-10 entry dalam 1 malam (hingga pagi).
Pastu tinggalkannya sebulan 😂

Puncanya malas update entry ni bukan hanya kerana mengandung, tapi juga kerana lebih aktif di media sosial lain terutama kat Facebook.

Ntah la...
Dunia berubah, behaviour Kaklong pun berubah.

Lagipun update status, membaca dan cari bahan di facebook adalah lebih mudah berbanding di blog.

Sekarang ni Kaklong lebih banyak pegang phone berbanding buka lappy.

Update blog kat phone ni merenyahkan.
Walaupun ada app, ia tetap merenyahkan.
Ntah kenapa Blogspot ni tak buat app yang lebih mobile friendly..
Baru la kita rajin sikit nak update blog.

Apapun, baru-baru ni Kaklong saja-saja la nak check tabung Adsense Kaklong

tabung adsense Kaklong
Wah, tengok tu..
Dalam tak update tak update pun dapat juga 5 sen sehari..

Ya ya..
Tau memang sikit.
Orang lain dapat 1 dollar, 10 dollar sehari.
Kaklong baru dapat 5 sen dah happy sangat dah..

Sebenarnya salah satu resepi kegembiraan ialah jangan membandingkan diri sendiri dengan orang lain.
Bila duk banding je, tu yang rasa tak puas hati dan tak menikmati hidup.
Padahal hidup kita ni okay sangat dah..

Kaklong puas hati je dengan hasil ni sebab Kaklong takde la pulun sangat dengan blog.
Dapat sikit camni memang kena la dengan usaha Kaklong.
Betul tak..

Orang yang ada 10 blog dan aktif menulis tu memang patut pun dorang dapat sampai 10 dollar sehari.
Tengok la usaha dia macam mana..

Korang yang ada blog tu kan, tampal la adsense kat blog.

Macam blog Kaklong ni sendu je.
Update pun jarang.

Sehari dapat la 2sen 5sen gitu.
Tapi lama² banyak la (lama sangatttt).

Korang punya blog mesti bole dapat 1 dollar sehari.

Penulisan cantik, ramai peminat, selalu update, pandai main SEO, in shaa Allah ramai bertandang.

Tapi ingat jangan klik iklan kat blog sendiri.

Nanti adsense detect, dia terus merajuk sampai kiamat.

Kalo geram sangat nak tengok iklan tu, klik iklan kat blog lain (terutama sekali blog Kaklong)

Baru la selamat.

Erm...
Tak sabarnya nak capai 100 dollar. 

^^