Cer Cari :

17 Jul 2018

I'm sick


Seminggu dah Kaklong batuk teruk.

Malam tak boleh tidur.

Siang pun tak boleh tidur.

Dapat tidur² ayam sejam dua jam je malam.

Kepala pun dah ting tong.

Tak dapat berfikir dengan baik.

Tak dapat ingat dengan baik.

Dua kali jumpa doc.

Doc bagi ubat batuk yang tak kuat, sebab Kaklong preggy.

Kaklong penat sangat.

Bila batuk, sakit kerongkong, sakit dada.

Bila batuk, berpanjangan sampai tak sempat tarik nafas, sesak nafas.

Bila batuk sampai termuntah².

Sambil cuci muntah, sambil batuk lagi dan muntah lagi.

Sampai nanges sebab tak larat dah nak ulang² muntah cuci, muntah cuci.

Batuk kuat sangat sampai rusuk dan belakang badan cramp.

Patut la banyak kes suami curang masa isteri pregnant.

Keadaan isteri sendiri tidak menyelerakan.

Jangan kata suami, Kaklong pun rasa jijik dengan diri sendiri.

Namun begitu sehabis baik cover supaya tak nampak teruk sangat di mata dia.

Tapi bila terpandang cermin, terkejut juga. Kenapa teruk sangat rupa aku ni..?

Tiap malam nanges minta Allah sembuhkan batuk ni cepat, Kaklong tak larat nak hadapinya setiap malam.

Tapi belum makbul lagi.
Mungkin banyak dosa, banyak hari lagi diperlukan utk hapuskan dosa² tu.

Kaklong dalam redha tak redha je tanggung kesakitan

Tadi rasa nak terjun balkoni tu.
Nak hentikan kesakitan ini.
Naseb baek masih waras.

Baru seminggu, tapi rasa macam dah sebulan.

Biasa Kaklong batuk amik masa 3-5 minggu baru sembuh.

Tapi batuk kali ni luar biasa sakitnya.
Terutama waktu malam.

Semoga Allah ikatkan hati Kaklong dan suami ketat² walau bagaimana buruk pun keadaan Kaklong.

Semoga buruk Kaklong ni ghaib di mata dia, yang dia nampak hanya indah dan cute je seorang Kaklong ni walaupu hakikatnya sangat tak sedap mata memandang.

Apa je la yang merepek Kaklong tulis ni?

Kaklong baru je lepas berguling kesakitan.

Bukan Kaklong je, baby pun guling sekali.

Kesian dia, patutnya dia tido.
Tapi mama kung kang kung kang batuk sampai tak dapat tido dia.

Sorry baby.

Siang tadi pi KPJ.
Doc confirm baby lelaki.
Kepala dah kat bawah.
2 minggu lepas kepala kat atas.

Doc cakap disebabkan diabetes, minggu ke 38 nanti kene induce.

Ermm.. Takutnya..

Ibu cakap, sakit biasa² je.

Yeke ibu?

Kaklong takot sakit.
Tak kuat cam ibu.

Kaklong cuba sedaya upaya control makan supaya baby tak besar, supaya tak kene bedah.

Kalo bedah lagi sakit masa berpantang kan.
Amik masa pula tu nak fully recover.

Kalo bole nak at least 3 orang anak.

Sebenarnya nak 6.
Tapi pada usia macam ni, dapat 3 pun mujur.

Abang cakap nak 10.
Ye la tu bang...

Semasa Kaklong tak sihat ni abang baik.

Haritu minta dia masak, dia masak.
Abang tak pandai masak, tapi dia buat juga.

Kaklong duk tepi, bagitau camana nak masak sambil batuk².
Sedap dia masak.

Tadi minta masakkan jemput bilis, dia masak juga.

Terima kasih abang.
Berselera kaklong makan malam ni.

Kelengkapan baby semua dah beli.
Dypers je belum.

Tapi belum cuci lagi.

Ingatkan nak cuci minggu lepas, lepas keluar wad, tapi disebabkan batuk terus lupa.

Kalo ingat kaklong akan cuci esok.

Minggu lepas ternampak baju baby yang comel sangat.
Warna mint.

Tapi ada saiz untuk 3-6 bulan je.
Yang newborn warna lain.

Kaklong cakap kat abang, warna mint ni belum ada lagi.
Bestnya kalao ada.

Abang cam biasa la, tak responsive

Kaklong pun pusing² cari baju warna minta tapi takde.

Disebabkan takde yg newborn warna mint, tak jadi la beli.

Nanti baby besar sikit kita beli ya.

Harini, abang balik dari pos barang dia letak satu paket depan Kaklong.

Ni tak lain tak bukan mesti makanan.

Kaklong n cuma suka makanan je, benda lain tak berapa minat.

Sekali buka rupa²nya baju baby warna mint haritu.

Abang....

Dia selalu macam ni tau.

Buat muka acuh tak acuh je, tetibe beli buat surprise.

Ingat pula dia yang mana satu, padahal sikit punya besar baby department pun dengan pelbagai jenama.

Haritu pun masa Kaklong terlompat² tengok kereta control Doraemon kat mall, abang bagi je beli.

Tapi fikir punya fikir, beli pun bukan main. Macam membazir pula.
Tak jadi beli.

Seminggu kemudian tup² kereta control Doraemon tu dah ada kat atas rak ruang tamu.

Melompat juga la tengok idaman hati tu.

Sepanjang hari asyik main kereta tu je.

Pastu esoknya sampai harini tak main dah.

Haritu pun masa makan kek, Kaklong puji kek coklat tu sedap sangat.

Abang cam biasa la layan tak layan je, macam Kaklong cakap sorang².

Pastu selalu ada je kek tu dalam peti tiap kali dia balik keje.

Yang syoknya dia tak bagitau pun ada beli kek.

Dia biar je Kaklong discover sendiri.

Kalo tengok Kaklong tak buka peti haritu, dia akan cakap, "ada apa dalam peti tu?" dengan muka serius.

Kaklong yg innocent ni cuak la, apa benda pulak dalam peti?

Terus menerpa buka peti.

Sekali tengok kek!

Bila dah tengok tu, mana bole tengok je, terus keluarkan dan ngap depan abang sambil menari² comel.

Sesekali suapkan dia.

Walaupun abang tak minat kek dan apa saja yang bukan asal Melayu (selera Melayu sangat dia ni), tapi makan juga, sikit je.

Lepas ni kene suapkan anak dia sekali.

Rasanya anak dia ni pun selera Melayu juga.

Sebab sepanjang pregnant ni asyik nak makan nasi berlauk je.

Taknak mamak or siam.

Nak lauk pauk Melayu yang simple² tu.

Kalo betul la selera anak ni macam abang, senang la keje Kaklong.

Kalo dia ikot selera Kaklong, habis la kene masak sedap² sahaja.

Apa ni sampai melalut ke sini?

Rasa lega sikit bila tulis bukan2 ni, tak melayan batuk.

Tapi baru pukul 4 pagi.

Biasa pukul 7 baru Kaklong dapat lelap.

Mungkin sebab udaranya tak sesejuk tengah malam.

Bila bernafas tu kurang sikit rasa geli² kat tekak dan paru².

Tak tau nak tulis apa dah.

Kaklong nak cuba tido dulu.

Mata pun pejam tak pejam je ni.

Goodnite..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen la sikit ^^