Cer Cari :

29 Jun 2018

Balik Kampung Raya dan Kenduri


A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Kaklong baru je balik dari kampung..
Balik beraya 8 hari.. Huuu bestnya..
Kira balik beraya la jugak kan, walaupun lewat..

Balik kampung ni Kaklong tak expect apa-apa pun..
Semua orang dah abes beraya kan..
Kaklong pun tak raya nak ziarah siapa-siapa; takot mereka dah penat beraya tetibe Kaklong muncul pula..

Tapi kan..
Sampai je Kuantan, mak sedara Kaklong jemput datang makan (dinner)
Sikit punya seronok lagi.
Dapat la juga merasa beraya.

Tetibe nenek kat Kemaman pula buat open house pada hari yang sama (malam juga)
Alamak, camana ni..?
Dah janji dah dengan mak sedara..
Akhirnya kami pi Kemaman petang, malam baru pi umah mak sedara pula..
Pastu kan tetibe pak sedara pula whatsapp ajak lunch kat umah dia..

Woooo...
3 houses kitorang pergi pada hari pertama jejak kaki ke Kuantan..
Ermm.. seronok sangat..
Dapat la juga sipi-sipi suasana beraya..

Tapi rasa ralat sikit..
Memandangkan kami balik raya ke-6, Kaklong tak expect akan jumpa ramai saudara mara (cousins); maka Kaklong tak prepare pun duit raya..
Jadinya, masa kat umah nenek, adik-adik bagi duit raya kat cousins, Kaklong je tak bagi..
Rasa sedih juga hati ni..
Bukan tak mampu; tapi memang takde duit pecah pun..
Kaklong lagi la, mana bawa cash; pakai debit card je time beli barang..
Abang pun tak prepare juga..
Sampul duit raya pun takde..

Tahun depan kene bagi double la kat dorang..
Sebagai ganti duit raya tahun ni..

Pastu hari Sabtu tu adik ipar Kaklong kawen..
Abang banyak buat keje kawen..
Kaklong datang menyibuk je..
Cuma packing doorgift, kemas-kemas sikit dan jadi driver bawa dorang cari barang..
Ya, Kaklong jadi driver tau sebab Kaklong pandai bawa kereta manual..
Orang lelaki lain dorang busy buat kerja lain, takleh nak bawakan..
At least Kaklong ada juga contribute something untuk majlis tu..

Pada hari kenduri tu pun keje Kaklong cuma excort mak mertua..
Kaklong simpankan duit kaut yang diberi kepada mak dan pak mertua dalam beg yang gedabak besarnya..

Akad nikah pukul 10 pagi kat rumah..
Juru nikah tu adalah orang yang sama nikahkan Kaklong n Abang Long.
Kaklong cam biasa la sebok je naik rumah nak dengar orang akad nikah.
Pastu Cik Abang nampak Kaklong duk bersimpuh kat situ, dia pun join duduk sebelah.

Yang bestnya juru nikah ni, dia bagi ceramah agama tentang suami isteri dan rumahtangga sebelum akad nikah. Amik masa sejam juga la dia bercerita.
Seronok dengar.
Tak pasal-pasal Kaklong jadi insaf dan recall balik kesilapan yang pernah Kaklong buat sepanjang berumahtangga.
Takde la silap besar pun, sedangkan lidah lagi tergigit kan..

Pada sebelah malamnya, kami makan kek dan sesi buka hadiah.
Kami tak beli pun hadiah untuk pengantin..
Tak sempat.
Lagipun takde transport nak pi ushar hadiah.

Sehari sebelum balik Penang baru pi cari hadiah.
Puas gak Cik Abang fikir nak hadiah apa.
Memandangkan kami dah tau hadiah apa yang pengantin dapat, jadi senang la sikit nak pilih yang belum dapat.
Tau tak pengantin dapat 5 biji rice cooker dan 2 biji blender.

Naseb baek.
Kaklong ada gak terfikir nak beli rice cooker haritu.
Mujur tak jadi.

Kerja kawen ni memenatkan juga tapi seronok.
Kesemua 11 adik beradik Cik Abang ada, jadi hubungan kami jadi rapat sikit.
At least dengan Kaklong sebab kami je duduk paling jauh dan jarang balik sejak kawen.
Sekali sekala jumpa tu jadi macam tak berapa kenal walaupun dah 5 tahun kawen.
Huhuu..

Okay la..
Takde gambar tau, Kaklong tak teringat nak amik gambo.
Baju yang Kaklong pakai pada hari kenduri tu lawa tau..
Tapi takde sape amik gambar Kaklong, dan Kaklong pun lupa gak nak selfie.
Siap buat baju tu jadi buncit sikit sebab ingatkan dah nampak baby bump, rupanya belum.
Kikiki..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen la sikit ^^