Cer Cari :

15 Sep 2018

15.9.18

Kos Poslaju 2018 Selepas SST (printed - downloadable)

Baru berkesempatan update kos Poslaju 2018 selepas SST.

Sebelum ni Kaklong masih quote harga yang selepas mansuh GST haritu.
Kaklong ni bab nombor memang slow sikit, walaupun dapat A1 Math masa SPM dulu. Haha

Kos Poslaju 2018 selepas SST
Ini ialah harga yang Poslaju charge tau.
Kaklong tau ramai seller yang amik surcharge atas kos Poslaju ni.
So pandai-pandai la ya..

Kaklong tak mark-up kos pos.
Tetap quote harga yang sama.

Kos plastik dan transport tu Kaklong serap dengan menggunakan perkhidmatan Mat Despatch.
Setakat ni harga dia murah sikit.
Nak kata untung tak juga, tapi dapat cover kos plastik, minyak kete, dakwat printer dan kertas (untuk print consignment note), tanpa perlu mark-up kos pos kat customer.

Bagi Kaklong fair la macam tu.
Customer tak perlu tambah duit.
Kaklong pun tak perlu tambah handling cost ni.

Sape yang perlukan jadual di atas sila la save gambar tu ya.
Tak pun download kat sini:


Owh, jadual ni hanya sampai 2kg je, sebab produk Kaklong jarang exceed 2kg.

Dan ni senarai kos poslaju dari Semenanjung ke Semenanjung, Sabah dan Sarawak sahaja.
Yang lain Kaklong tak buat sebab ini untuk kegunaan peribadi.
Pastu rasa nak kongsi ngan korang pulak. 

Hehe..

Semoga bermanfaat ^^

11 Sep 2018

11.9.18

Review One Two Jaga

Yay!

Akhirnya dapat tengok One Two Jaga

One Two Jaga kat Prangin Mall
Gigih tau tak, masuk pulau demi filem ni..

Cik Abang asalnya memang taknak tengok..
Namun atas dasar cinta dia bawa juga Kaklong pi tengok walaupun jauh (bagi kami jauh la)

Masa beli tiket ni kan, hall kosong je.
Kami orang pertama yang beli..
Naseb baek dia bagi beli, kalo tak sia-sia la datang dari jauh..

Tapi bila masuk hall, ramai juga orang.
Tak penuh tu normal la, weekday.. Office hour pulak tu..

Review sikit:

Bagi Kaklong citer ni best dan realistik.
Lakonan bersahaja.
Skrip bagus sangat, banyak yang tersirat di sebalik skrip tu.
Buatkan kita berfikir tentang kehidupan mereka-mereka ni..

Sapa mereka-mereka ni..?

Polis muda yang bersemangat waja.
Polis lama yang dah korup.
Pekerja warga asing.
Tokey pekerja warga asing.
Tukang buat kerja illegal dengan sejumlah bayaran.

Kaklong paling suka watak Adi.
Lakonan dia paling real, cara dia melontarkan skrip, selamba sangat.
Betul betul menghayati watak la mamat tu..

Pelakon-pelakon lain pun bagus, walaupun pelakon tambahan seperti guru besar dan anak polis tu.

Sikit je la review..

Namun begitu perkara yang paling menarik ialah review dari orang ramai.
Kat sini nampak filem ni dihadam dalam banyak perspektif.

Ada yang melihat dari perspektif pengorbanan ketua keluarga yang sanggup buat apa saja demi keluarga tercinta.

Ada melihat dari perspektif warga asing yang hidup susah di negara kita.

Ada yang melihat dari perspektif polis muda yang ikot undang-undang.
Tapi ada juga yang kecam polis muda tu kerana terlalu diskriminasi ke atas warga asing.

Ada yang melihat dari perspektif majikan yang jaga pekerjanya dengan baik walaupun terpaksa guna cara illegal..

Bermakna, 1 jam 20 minit ni dah membangkitkan bermacam pandangan masyarakat setelah menonton filem.

Kaklong rasa kagum gak, sebab jarang la jumpa review dari pelbagai perspektif macam ni..
BIasanya ada 2 pihak je..
Contoh macam Team Iron Man dan Team Captain.
Team Amy dan Nick (Gone Girl)

Tapi filem ni, macam-macam review Kaklong baca dan semuanya bago pandangan yang berbeza..

Pandangan Kaklong?

Pandangan Kaklong simple je.
Kaklong sokong apa yang polis muda tu buat.
Walaupun ada waktu dia reckless (disebabkan usia dia yang baru 23 tahun)
Kaklong ni jenis ikot jalan yang lurus dan buat perkara yang betul.

Apapun, rasa simpati kepada pekerja asing dan majikannya itu pun ada juga.
Dorang tu baik-baik je, cuma situasi yang mendesak mereka buat perkara macam tu.

Mungkin Kaklong takde kawan warga asing, tak bekerja dengan majikan, takde hubungan dengan polis, maka Kaklong takde la melihat ke dalam sangat.

Apapun, Kaklong puas hati dapat tonton citer ni.
HArap-harap sutradara dapat buat banyak lagi citer yang best macam ni.

^^

7 Sep 2018

7.9.18

What's in my Bag?

Nampak member FB buat benda ni, Kaklong pun nak buat:
What's in my bag?

Hahaha..
Ada 3 barang je dalam beg Kaklong?
Nampak sangat minimalist disitu.. :D

Ada smartphone, purse dan lipstick.
Lipstick tu perlu sebab Kaklong pakai jenis glossy.
Cepat je hilang lepas makan..
Tapi sebenarnya jarang juga la touch up balik..
Kecuali kalo rasa bibir cam kering je..

Sebelum ni selalu bawa keys bersama..
Zaman bujang dulu la..
Penting tu nak bawa kete..

Tapi sejak kawen Kaklong dah jarang sangat bawa kete.
Jadi pembonceng je, sambil peluk Cik Abang merempit.
Takde maknanya nak merempit.
Cik Abang bawa lagi perlahan berbanding pakcik makcik yang beruban tu tau tak.
Haha.

Takpe, biar perlahan asalkan selamat...

Korang nak buat juga ke challenge ni (haha, challenge ke macam ni..?)

Nah, sila download gambo bawah ni:


Jom la, dari takde benda nak up entry..

6 Sep 2018

6.9.18

Filem One Two Jaga

Filem One Two Jaga mula ditayangkan pada hari ni..

Ini adalah filem yang Kaklong nak tengok..
Tak ternanti-nanti pun, tapi nak tengok..
Sebabnya trailer dia nampak menarik..

Malangnya bila Kaklong check kat TGV takde pun..
Pastu check pula kat GSC, aik, takde pun...
(kat area Kaklong la)

Rupa-rupanya tak banyak pawagan tayangkan filem One Two Jaga ni :(

Senarai pawagam yang tayangkan One Two Jaga
Kat Pulau Pinang ni cuma dua panggung je ada..

Kenapa sikit je pawagam yang tayangkan One Two Jaga?
Inilah sebabnya:

Bajet rendah

Kesian pula karyawan miskin, tapi karyanya mantap.

Review setakat harini semua 9/10 n 8/10. Semua cakap best.

Baru dapat info yang mall sebelah rumah kaklong ni ada tayang One Two Jaga.
Tapi check online showtimes tak ada pula.
Kene walk-in la macam ni.
Masalahnya nk walk-in pukul berapa, tak tau tayangan pukul berapa, berapa kali sehari tayangannya.

Masalah kedua ialah Cik Abang tak nak tengok citer ni.

Masalah ketiga esok sampai Ahad mertua datang rumah, jadi hari Isnin la baru dapat tengok. Tu pun kalo dapat pujuk dia tengok.

Masalah keempat, weekday biasanya wayang tu tak ramai orang. Banyak kali kene return tiket sebab cuma kami berdua je tengok. Harap² tak kene return kali ni.

Banyak betul masalah ni..

Sebenarnya kaklong tak minat tengok filem awal² tayangan. Suka tengok time hujung² masa dah nak abes.

Tapi takot jadi cam citer Pulang.
Bila ready nak tengok, takde dah tayangannya.

Takot taw..

Minta-minta la berkesempatan tengok citer ni..

Aaminnnn...

4 Sep 2018

4.9.18

Surprise dari Ayuni Rafilah

Semalam hari terkejut seMalaysia.

Kaklong terkejut juga, tapi terkejut sebab tengok semua orang terkejut.

Cam kelako je, terkejut pun masuk berita. Beramai² pulak tu.

Tapi harini serius Kaklong terkejut.
Sebab apa?

Sebab dapat satu paket yang Kaklong tak tahu hujung pangkal ceritanya.

Mari kita merungkai misteri itu..

Semalam lepas tengok equalizer 2, dapat 1 sorry note dari posmen, bukan poslaju. Serius la. Kaklong takde beli apa² pun.

Barang tu pula dari Kuantan.
Sape ada kat Kuantan? Famili Kaklong la sape lagi. Tapi dorang tak pernah hayat pun pos-pos barang ni..

Pagi tadi Cik Abang pi amik kat pejabat pos dan inilah barangnya. Dipos menggunakan flexi prepaid.

Dari sape ek..?

Dari Ayuni Rafilah rupanya.

Wah, terkejut saya 😱
Dia ni kan suka tau bagi surprise.

Haritu masa birthday dia poskan beg. Hari² Kaklong pakai beg tu.

Posing di atas tu bukan sebab nak cover alamat, tapi nak menunjuk cincin tunang I. Cincin tu mak mertua yang pilih. Pastukan masa tu longgar je. Bila dah kawen ketat la pulak. Hahaha...

Erm.. Apa kat dalam paket ni ya.
Jom buka..

Nutri Sup dari Ayam Brand.

Tq Ayuni. Dah lama cari.

Haritu masa Kaklong batuk tak kebah², Ayuni suggest sup ni untuk beri tenaga dan kuatkan imun sistem. Kaklong pusing² pasaraya kat sini tak jumpa².

Tak sangka pula duk fikir² terus dapat. Bak pungguk rindukan bulan, tiba² bulan jatuh ke riba.

Tq so much Ayuni Rafilah.
Buat susah² je..
U r my best friend 😘❤❤❤

2 Sep 2018

2.9.18

Cari Idea untuk INstagram Highlights

Harini ada mood sikit.
Kaklong godek-godek instagram.

Sedih juga tengok IG sendiri ni.
Kalo sebelom ni bole dapat sampai lebih 100 likes per gambar.
Sejak kurang aktif ni dapat dalam 60 likes je per gambar..

Nampak macam batak like je kan..

Hahaha..

Memang patut pun Kaklong tak dapat banyak like.
Jarang like orang, orang pun jarang la like kita.
Jarang upload gambar, orang pun jarang la nampak kita.
Algo pun selalu berubah-ubah.

Itu aje..

Takpe la, lepas abes pantang ni Kaklong cuba aktif semula..

Masa tengah rajin ni la baru Kaklong nampak betul-betul apa tu Instagram Highlight.
Menarik juga ni.
Menarik untuk IG bisnes Kaklong la...

So Kaklong pun godek-godek cari Idea untuk Instagram Highlight.
Akhirnya dapat 21 idea.

Nak tengok tak?

Instagram Highlight Idea
Okay tak..?

Sape yang perlu tu, sila la saved.
Tak pun salin je balik..
Tak payah cari-cari dah..

Ini untuk IG bisnes je tau.
IG Blogger lagi kreatif kan..
Ada banyak niche, mesti ada banyak topik kita amik gambo.

Hm..
Banyak juga ni kan..
Rasa-rasa berapa biji highlight sesuai letak kat IG?

29 Ogo 2018

29.8.18

Cara dapatkan Free Shipping di Shopee

Tadi iklan #shopee lalu.

Kaklong baca komen, ramai juga marah.
Cakap "shopee offer free shipping tapi bila check-out tak dapat pun free shipping. Tipu je tahu..."

Kepada yang belom tahu, shopee dah tukar sistem.
Free shipping tu kita kene redeem, dia tak automatik macam sebelom ni.

Sape tak tau camana nak redeem, ni Kaklong tunjukkan.
Rujuk gambo demi gambo di bawah.

* Kaklong bukan bekap shopee tau, tapi rasa sayang kat korang yang tak dapat free shipping padahal beli mahal².*

 Lepas dah pilih barang, contohnya nak beli serunding ni, korang tekan 'use voucher or enter code' (anak panah biru)

Lepas tu dia akan bawa ke page ni.
Pastikan dah tick.

Pastu tekan 'OK'

Pastu dia akan bawa semula ke troli.

Nampak tak, 'Free shipping voucher' dah selected.

Pastu tekan "check out".
Jangan takut, belom perlu bayar lagi ni..


Korang akan dibawa ke page untuk confirm order.

Nampak tak bulatan tu..
Kos shipping dia 0.00.
Poslaju 0.00

Total payment pun sama dengan harga serunding tadi.
Takde bayaran tambahan.

Maksudnya memang free shipping la tu..

Dah puas hati, tekan 'place order'.

* P/S : Delivery address kat atas tu memang alamat betul Kaklong tau. Sape nak bagi hadiah kat baby yang bakal lahir bulan depan ni bole la antor hadiah ke alamat tersebut. Huhuhu

(tak malu minta hadiah 😚)

 Walau bagaimanapun...

Amik perhatian ya..

Ada juga seller yang tak offer free shipping.

Contohnya, kaklong nak beli kain ni 6 meter. Jumlahnya rm90. Banyak la ni kan.

Lepas redeem voucher dan tekan check-out..... (sambung gambo bawah)......

Tengok² kos shipping dia bukan 0.00.
Tapi kene tambah rm8.

Depend pada seller la.
Ada yang rm5.90 camtu.

Jadi, korang bole decide nak bayar je rm8 tu (murah dah tu untuk kain 6 meter) atau cari seller lain yang offer free shipping.

Jangan marah² tau.
Nanti tumbuh wrinkle² kat muka.

Pengguna bijak, faedahnya banyak.
Anda mampu mengubahnya..

Semoga bermanfaat 😘

28 Ogo 2018

28.8.18

Jeles dengan Micro-Influencer

Tau tak apa yang Kaklong jeles?


Ada 950 followers dan setiap gambar ada 250 likes (26%)

Kaklong pula ada 2200 followers dan ada 100 likes (4.5%)

Naseb baek bukan ada 20k followers dan 100 likes pada gambar (0.5%)

Orang yang engagement rate tinggi dengan jumlah followers yang tak semestinya tinggi ni dinamakan micro-influencer.

Dan orang itu adalah adik bongsu Kaklong 😤

===========================================

Micro-influencer ni lebih dipercayai sebab mereka ada niche yang kecil tapi berkualiti.
Pendek kata, hampir semua yang follow dorang tu, memang bertujuan untuk follow.

Bukan sekadar nak ramaikan majlis ke, atau saja-saja nak follow back ke, atau follower hantu, atau follower berbayar.

Mereka ni lebih diminati oleh para sponsor.
Sebab bila dorang review memang lebih dipercayai oleh folllowers berbanding mereka yang kerjanya dapat duit dengan buat review.

Orang macam ni biasanya dorang ada X-factor.
JAdi diri sendiri.
Tak tiru orang lain.
Tak ikot normalisasi dunia..

Dorang buat je apa nak buat, dorang ni authentic.
Sebab tu ramai admirer dan follower yang betul-betul ikuti perkembangan dorang..

Erm...
Jelesnya saya..
Saya tak macam tu..

Kaklong ni orang biasa-biasa je.

Takpe la.. Nak wat camana....
Terima je la hakikat itu 😖


26 Ogo 2018

26.8.18

Tabung Adsense Kaklong

Korang tau kan, Kaklong jarang je update blog.
Kalo nampak macam updated je tu, sebenarnya Kaklong tulis banyak entry sekaligus dalam sehari.
Bila time rajin, Kaklong tulis la dalam 5-10 entry dalam 1 malam (hingga pagi).
Pastu tinggalkannya sebulan 😂

Puncanya malas update entry ni bukan hanya kerana mengandung, tapi juga kerana lebih aktif di media sosial lain terutama kat Facebook.

Ntah la...
Dunia berubah, behaviour Kaklong pun berubah.

Lagipun update status, membaca dan cari bahan di facebook adalah lebih mudah berbanding di blog.

Sekarang ni Kaklong lebih banyak pegang phone berbanding buka lappy.

Update blog kat phone ni merenyahkan.
Walaupun ada app, ia tetap merenyahkan.
Ntah kenapa Blogspot ni tak buat app yang lebih mobile friendly..
Baru la kita rajin sikit nak update blog.

Apapun, baru-baru ni Kaklong saja-saja la nak check tabung Adsense Kaklong

tabung adsense Kaklong
Wah, tengok tu..
Dalam tak update tak update pun dapat juga 5 sen sehari..

Ya ya..
Tau memang sikit.
Orang lain dapat 1 dollar, 10 dollar sehari.
Kaklong baru dapat 5 sen dah happy sangat dah..

Sebenarnya salah satu resepi kegembiraan ialah jangan membandingkan diri sendiri dengan orang lain.
Bila duk banding je, tu yang rasa tak puas hati dan tak menikmati hidup.
Padahal hidup kita ni okay sangat dah..

Kaklong puas hati je dengan hasil ni sebab Kaklong takde la pulun sangat dengan blog.
Dapat sikit camni memang kena la dengan usaha Kaklong.
Betul tak..

Orang yang ada 10 blog dan aktif menulis tu memang patut pun dorang dapat sampai 10 dollar sehari.
Tengok la usaha dia macam mana..

Korang yang ada blog tu kan, tampal la adsense kat blog.

Macam blog Kaklong ni sendu je.
Update pun jarang.

Sehari dapat la 2sen 5sen gitu.
Tapi lama² banyak la (lama sangatttt).

Korang punya blog mesti bole dapat 1 dollar sehari.

Penulisan cantik, ramai peminat, selalu update, pandai main SEO, in shaa Allah ramai bertandang.

Tapi ingat jangan klik iklan kat blog sendiri.

Nanti adsense detect, dia terus merajuk sampai kiamat.

Kalo geram sangat nak tengok iklan tu, klik iklan kat blog lain (terutama sekali blog Kaklong)

Baru la selamat.

Erm...
Tak sabarnya nak capai 100 dollar. 

^^

23 Jul 2018

23.7.18

Redha




Redha tu susah.

Tapi bila dah redha, hidup jadi smooth je.

Orang yang redha yang pernah Kaklong jumpa ialah ibu Kaklong.

Dia punya redha tu sampai Kaklong tak bole nak brain.

Kaklong duk perhati dia sejak Kaklong baby lagi.

Kaklong takleh jadi macam dia (walaupun dah cuba) sebab Kaklong ni panas baran cam ayah.

Kaklong banyak kali juga tanya "camana ibu bole redha je. Ibu tak rasa ke nak buat sesuatu dalam hidup instead of buat apa yang dah dilorongkan?"

Ibu cakap "apa yang Allah tulis, itulah yang ibu buat."

Masih takleh brain.

First time Kaklong redha ialah bila Kaklong mengalami kemurungam beberapa tahun sampai la rasa penat sangat berusaha dan planning.

Plan pun tak pernah berjaya walaupun usaha Kaklong lebih dari kemampuan diri.

Saat tu Kaklong cakap, "Ya Allah, ikut Kau la nak suruh aku jadi apa pun. Aku penat dah ni."

Pastu dalam gelap gelita tu, satu cahaya muncul lalu Kaklong ikot.

Pastu satu lagi muncul dan Kaklong ikot tanpa fikir lagi apa² kemungkinan atau kebarangkalian seperti yg selalu Kaklong buat sebelum² ni.

Semuanya berjalan lancar hingga sekarang.

Walaupun ini bukan kehidupan yang Kaklong impikan, tapi inilah kehidupan yang sesuai untuk Kaklong yg Allah lorongkan.

Kali kedua Kaklong redha ialah bila Kaklong nak suami.

Kaklong bukan cam orang lain yang okay je tak kawen.

Kaklong tak okay, Kaklong nak kawen 😅

Disebabkan tak laku, Kaklong pun doa "Ya Allah, bagi la aku suami. Tak kesah la sapa². Siapa yang Kau bagi aku terima."

Hari² doa cenggitu.

Pastu Allah munculkan macam² jenis manusia. Budak 2 tahun lebih muda, 4 tahun lebih muda, 6 tahun lebih muda, pakcik 20 tahun lebih tua, suami orang (3 orang kesemuanya, sampai Kaklong redha kalo ditakdirkan jadi isteri kedua), lelaki kaya yang hari² cakap pasal duit, lelaki miskin yg keje pak guard dan ramai adik beradik, macam² jenis lagi.

Walaupun ada yang tak kene dengan selera Kaklong tapi teringatkan doa tu, terus Kaklong terima je dorang (sorang dalam satu masa la, bukan semua sekaligus).

Dah tertulis bukan jodoh, semuanya pergi dengan baik.

Satu hari, isteri kawan ayah tanya suami dia pasal Kaklong ni dah berpunya ke? Kalo belom nak minta untuk anaknya.

(Padahal pernah jumpa dua kali je masa bertandang ke rumah dia. Kami tak berbual pun).

Kaklong dan anak dia berhubung dan kawen tanpa cinta. Kaklong redha dia sebagai suami dan dia redha Kaklong sebagai isteri.

Lepas kawen satu persatu keistimewaan dia muncul.

9 dari "10 ciri² lelaki idaman saya" yang Kaklong duk berangan dari kecik ada pada dia.

Tanpa cari, tanpa pilih, Allah hadiahkan "lelaki idaman saya" ni.

Betapa kasihnya Dia pada Kaklong.

Dari situ, Kaklong dah merasai kehadiran dan kuasa Dia bilamana Kaklong redha.

Sangat indah dan sangat melimpah.

Apapun, usia Kaklong baru 34.
Perjalanan ini masih panjang, in shaa Allah.

Kat depan tu banyak lagi ujian² yang bakal muncul untuk menguji keimanan dan keredhaan Kaklong.

Semoga Kaklong terus redha dan beriman sebagaimana ibu.

Aaminn...

22 Jul 2018

22.7.18

Seorang Diri Bukannya Sunyi


Kaklong terbaca artikel Seorang Diri Bukan Bermakna Kesunyian ni dari The Patriot

Masa pi kursus kawen 6 tahun lepas, masa rehat pukul 1 tu semua peserta pi makan.

Kaklong pilih untuk pi solat dulu sebab malas nak beratur amik makanan.

Korang tau la kan perempuan amik makanan macam mana..
Bole bercinta kita tunggu belakang dia.

Plan Kaklong, lepas solat baru makan slow² sampai pukul 2, terus masuk dewan sambung kursus.

Kaklong jenis malas duk congok tunggu lama².

Lepas abes solat, Kaklong pun pi makan.

Tengok ada 3 perempuan je tengah makan dan lauk banyak lagi.

Dengan senang hati cedok nasi dan lauk pauk tu lalu duduk semeja dengan perempuan² yang tengah makan tadi.

Meja tak banyak pun, apa salahnya duduk dengan dorang kan.

Tengah syok² makan dengan damainya, dua perempuan bangun dan beredar.

Sorang lagi perempuan tak bangun² walaupun pinggan dah licin.

Kaklong pandang dia dan dia berkata "Takpe², makan la saya teman," sambil senyum ikhlas.

What?
No, jangan temankan aku (jerit dalam hati)

"Takpe la, pergi je," ujarku dengan penuh kesopanan dan kesusilaan.

"Takpe². Saya faham. Tak selesa makan sorang², apalagi ada lelaki kat situ," seraya menuding ke arah meja makan lelaki.

Sebenarnya Kaklong tak kesah pun makan sorang.
Ada lelaki atau takde lelaki.
Kaklong tak rasa awkward pun.
Malah Kaklong sangat selesa kalau sorang diri.

Mengenangkan keikhlasan dia, Kaklong pun mempercepatkan rentak makan, supaya tangan dia tak kering dek lauk pauk tadi.

Rasa sangat tak selesa makan cepat², sedangkan bajet tadi nak makan dengan aman sentosa sambil menikmati angin sepoi² bahasa.

Pastu ada la plan nak tambah nasi n ratah ayam seketul lagi sebab sedap dan lauk tu pun banyak lagi.

Tapi bila ada orang tunggu, takkan nak pi tambah pulak..

Huwa huwa huwaaaa...

Lepas makan kami basuh tangan dan masuk ke dewan.

Masa tu ada 15 minit lagi nak pukul 2pm, dan penceramah masuk pukul 2.30pm.

45 min Kaklong duk congok for nothing!

Moralnya ialah lenkali Kaklong bila nak makan tu duduk la meja kosong, tak payah sopan sangat duk ngan orang lain. Orang lain pula serba salah nak tinggalkan kita sorang². Padahal memang kita nak sorang².

Lesson learned 😌

21 Jul 2018

21.7.18

Mata Merah!


Batuk dah kebah siang.

Tapi malam masih teruk.

Semalam mata rasa gatal² sikit n nampak cam pink eye.

Makin petang ke malam abang cakap mata merah teruk ni. Esok (hari ni) kita pi klinik.

Okay.

Pukul 5 pagi, terjaga buat kali kedua sebab batuk.

Masa kat toilet, nampak mata merah teruk. Macam berdarah!

Takot!

Tak tau nak buat apa.

Abang balik keje kul 8 nanti terus pi klinik.

Lambatnya pukul 8.

Panik sorang² kat rumah ni.
Macam² benda buruk duk pikir.

😣😣😣

===============


Dah jumpa pakar mata.

Katanya pendarahan mata ni bole jadi tiba² atau sebab batuk yg terlalu kuat.

Dia akan baik sendiri dalam 2 minggu.
Tiada ubat diberi.

Kalo sakit atau pandangan kabur baru datang jumpa lagi.

Lepas ni Kaklong kene cover² la sikit batuk.

Memang kuat pun batuk ni, sampai tulang rusuk pun cramp dibuatnya.

Harap² lepas abes ubat batuk ni Kaklong pun sembuh.

Penat batuk ni tau...

Mekasih korang kerana concern.

Muah ciked 😘

17 Jul 2018

17.7.18

I'm sick


Seminggu dah Kaklong batuk teruk.

Malam tak boleh tidur.

Siang pun tak boleh tidur.

Dapat tidur² ayam sejam dua jam je malam.

Kepala pun dah ting tong.

Tak dapat berfikir dengan baik.

Tak dapat ingat dengan baik.

Dua kali jumpa doc.

Doc bagi ubat batuk yang tak kuat, sebab Kaklong preggy.

Kaklong penat sangat.

Bila batuk, sakit kerongkong, sakit dada.

Bila batuk, berpanjangan sampai tak sempat tarik nafas, sesak nafas.

Bila batuk sampai termuntah².

Sambil cuci muntah, sambil batuk lagi dan muntah lagi.

Sampai nanges sebab tak larat dah nak ulang² muntah cuci, muntah cuci.

Batuk kuat sangat sampai rusuk dan belakang badan cramp.

Patut la banyak kes suami curang masa isteri pregnant.

Keadaan isteri sendiri tidak menyelerakan.

Jangan kata suami, Kaklong pun rasa jijik dengan diri sendiri.

Namun begitu sehabis baik cover supaya tak nampak teruk sangat di mata dia.

Tapi bila terpandang cermin, terkejut juga. Kenapa teruk sangat rupa aku ni..?

Tiap malam nanges minta Allah sembuhkan batuk ni cepat, Kaklong tak larat nak hadapinya setiap malam.

Tapi belum makbul lagi.
Mungkin banyak dosa, banyak hari lagi diperlukan utk hapuskan dosa² tu.

Kaklong dalam redha tak redha je tanggung kesakitan

Tadi rasa nak terjun balkoni tu.
Nak hentikan kesakitan ini.
Naseb baek masih waras.

Baru seminggu, tapi rasa macam dah sebulan.

Biasa Kaklong batuk amik masa 3-5 minggu baru sembuh.

Tapi batuk kali ni luar biasa sakitnya.
Terutama waktu malam.

Semoga Allah ikatkan hati Kaklong dan suami ketat² walau bagaimana buruk pun keadaan Kaklong.

Semoga buruk Kaklong ni ghaib di mata dia, yang dia nampak hanya indah dan cute je seorang Kaklong ni walaupu hakikatnya sangat tak sedap mata memandang.

Apa je la yang merepek Kaklong tulis ni?

Kaklong baru je lepas berguling kesakitan.

Bukan Kaklong je, baby pun guling sekali.

Kesian dia, patutnya dia tido.
Tapi mama kung kang kung kang batuk sampai tak dapat tido dia.

Sorry baby.

Siang tadi pi KPJ.
Doc confirm baby lelaki.
Kepala dah kat bawah.
2 minggu lepas kepala kat atas.

Doc cakap disebabkan diabetes, minggu ke 38 nanti kene induce.

Ermm.. Takutnya..

Ibu cakap, sakit biasa² je.

Yeke ibu?

Kaklong takot sakit.
Tak kuat cam ibu.

Kaklong cuba sedaya upaya control makan supaya baby tak besar, supaya tak kene bedah.

Kalo bedah lagi sakit masa berpantang kan.
Amik masa pula tu nak fully recover.

Kalo bole nak at least 3 orang anak.

Sebenarnya nak 6.
Tapi pada usia macam ni, dapat 3 pun mujur.

Abang cakap nak 10.
Ye la tu bang...

Semasa Kaklong tak sihat ni abang baik.

Haritu minta dia masak, dia masak.
Abang tak pandai masak, tapi dia buat juga.

Kaklong duk tepi, bagitau camana nak masak sambil batuk².
Sedap dia masak.

Tadi minta masakkan jemput bilis, dia masak juga.

Terima kasih abang.
Berselera kaklong makan malam ni.

Kelengkapan baby semua dah beli.
Dypers je belum.

Tapi belum cuci lagi.

Ingatkan nak cuci minggu lepas, lepas keluar wad, tapi disebabkan batuk terus lupa.

Kalo ingat kaklong akan cuci esok.

Minggu lepas ternampak baju baby yang comel sangat.
Warna mint.

Tapi ada saiz untuk 3-6 bulan je.
Yang newborn warna lain.

Kaklong cakap kat abang, warna mint ni belum ada lagi.
Bestnya kalao ada.

Abang cam biasa la, tak responsive

Kaklong pun pusing² cari baju warna minta tapi takde.

Disebabkan takde yg newborn warna mint, tak jadi la beli.

Nanti baby besar sikit kita beli ya.

Harini, abang balik dari pos barang dia letak satu paket depan Kaklong.

Ni tak lain tak bukan mesti makanan.

Kaklong n cuma suka makanan je, benda lain tak berapa minat.

Sekali buka rupa²nya baju baby warna mint haritu.

Abang....

Dia selalu macam ni tau.

Buat muka acuh tak acuh je, tetibe beli buat surprise.

Ingat pula dia yang mana satu, padahal sikit punya besar baby department pun dengan pelbagai jenama.

Haritu pun masa Kaklong terlompat² tengok kereta control Doraemon kat mall, abang bagi je beli.

Tapi fikir punya fikir, beli pun bukan main. Macam membazir pula.
Tak jadi beli.

Seminggu kemudian tup² kereta control Doraemon tu dah ada kat atas rak ruang tamu.

Melompat juga la tengok idaman hati tu.

Sepanjang hari asyik main kereta tu je.

Pastu esoknya sampai harini tak main dah.

Haritu pun masa makan kek, Kaklong puji kek coklat tu sedap sangat.

Abang cam biasa la layan tak layan je, macam Kaklong cakap sorang².

Pastu selalu ada je kek tu dalam peti tiap kali dia balik keje.

Yang syoknya dia tak bagitau pun ada beli kek.

Dia biar je Kaklong discover sendiri.

Kalo tengok Kaklong tak buka peti haritu, dia akan cakap, "ada apa dalam peti tu?" dengan muka serius.

Kaklong yg innocent ni cuak la, apa benda pulak dalam peti?

Terus menerpa buka peti.

Sekali tengok kek!

Bila dah tengok tu, mana bole tengok je, terus keluarkan dan ngap depan abang sambil menari² comel.

Sesekali suapkan dia.

Walaupun abang tak minat kek dan apa saja yang bukan asal Melayu (selera Melayu sangat dia ni), tapi makan juga, sikit je.

Lepas ni kene suapkan anak dia sekali.

Rasanya anak dia ni pun selera Melayu juga.

Sebab sepanjang pregnant ni asyik nak makan nasi berlauk je.

Taknak mamak or siam.

Nak lauk pauk Melayu yang simple² tu.

Kalo betul la selera anak ni macam abang, senang la keje Kaklong.

Kalo dia ikot selera Kaklong, habis la kene masak sedap² sahaja.

Apa ni sampai melalut ke sini?

Rasa lega sikit bila tulis bukan2 ni, tak melayan batuk.

Tapi baru pukul 4 pagi.

Biasa pukul 7 baru Kaklong dapat lelap.

Mungkin sebab udaranya tak sesejuk tengah malam.

Bila bernafas tu kurang sikit rasa geli² kat tekak dan paru².

Tak tau nak tulis apa dah.

Kaklong nak cuba tido dulu.

Mata pun pejam tak pejam je ni.

Goodnite..

29 Jun 2018

29.6.18

Balik Kampung Raya dan Kenduri


A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Kaklong baru je balik dari kampung..
Balik beraya 8 hari.. Huuu bestnya..
Kira balik beraya la jugak kan, walaupun lewat..

Balik kampung ni Kaklong tak expect apa-apa pun..
Semua orang dah abes beraya kan..
Kaklong pun tak raya nak ziarah siapa-siapa; takot mereka dah penat beraya tetibe Kaklong muncul pula..

Tapi kan..
Sampai je Kuantan, mak sedara Kaklong jemput datang makan (dinner)
Sikit punya seronok lagi.
Dapat la juga merasa beraya.

Tetibe nenek kat Kemaman pula buat open house pada hari yang sama (malam juga)
Alamak, camana ni..?
Dah janji dah dengan mak sedara..
Akhirnya kami pi Kemaman petang, malam baru pi umah mak sedara pula..
Pastu kan tetibe pak sedara pula whatsapp ajak lunch kat umah dia..

Woooo...
3 houses kitorang pergi pada hari pertama jejak kaki ke Kuantan..
Ermm.. seronok sangat..
Dapat la juga sipi-sipi suasana beraya..

Tapi rasa ralat sikit..
Memandangkan kami balik raya ke-6, Kaklong tak expect akan jumpa ramai saudara mara (cousins); maka Kaklong tak prepare pun duit raya..
Jadinya, masa kat umah nenek, adik-adik bagi duit raya kat cousins, Kaklong je tak bagi..
Rasa sedih juga hati ni..
Bukan tak mampu; tapi memang takde duit pecah pun..
Kaklong lagi la, mana bawa cash; pakai debit card je time beli barang..
Abang pun tak prepare juga..
Sampul duit raya pun takde..

Tahun depan kene bagi double la kat dorang..
Sebagai ganti duit raya tahun ni..

Pastu hari Sabtu tu adik ipar Kaklong kawen..
Abang banyak buat keje kawen..
Kaklong datang menyibuk je..
Cuma packing doorgift, kemas-kemas sikit dan jadi driver bawa dorang cari barang..
Ya, Kaklong jadi driver tau sebab Kaklong pandai bawa kereta manual..
Orang lelaki lain dorang busy buat kerja lain, takleh nak bawakan..
At least Kaklong ada juga contribute something untuk majlis tu..

Pada hari kenduri tu pun keje Kaklong cuma excort mak mertua..
Kaklong simpankan duit kaut yang diberi kepada mak dan pak mertua dalam beg yang gedabak besarnya..

Akad nikah pukul 10 pagi kat rumah..
Juru nikah tu adalah orang yang sama nikahkan Kaklong n Abang Long.
Kaklong cam biasa la sebok je naik rumah nak dengar orang akad nikah.
Pastu Cik Abang nampak Kaklong duk bersimpuh kat situ, dia pun join duduk sebelah.

Yang bestnya juru nikah ni, dia bagi ceramah agama tentang suami isteri dan rumahtangga sebelum akad nikah. Amik masa sejam juga la dia bercerita.
Seronok dengar.
Tak pasal-pasal Kaklong jadi insaf dan recall balik kesilapan yang pernah Kaklong buat sepanjang berumahtangga.
Takde la silap besar pun, sedangkan lidah lagi tergigit kan..

Pada sebelah malamnya, kami makan kek dan sesi buka hadiah.
Kami tak beli pun hadiah untuk pengantin..
Tak sempat.
Lagipun takde transport nak pi ushar hadiah.

Sehari sebelum balik Penang baru pi cari hadiah.
Puas gak Cik Abang fikir nak hadiah apa.
Memandangkan kami dah tau hadiah apa yang pengantin dapat, jadi senang la sikit nak pilih yang belum dapat.
Tau tak pengantin dapat 5 biji rice cooker dan 2 biji blender.

Naseb baek.
Kaklong ada gak terfikir nak beli rice cooker haritu.
Mujur tak jadi.

Kerja kawen ni memenatkan juga tapi seronok.
Kesemua 11 adik beradik Cik Abang ada, jadi hubungan kami jadi rapat sikit.
At least dengan Kaklong sebab kami je duduk paling jauh dan jarang balik sejak kawen.
Sekali sekala jumpa tu jadi macam tak berapa kenal walaupun dah 5 tahun kawen.
Huhuu..

Okay la..
Takde gambar tau, Kaklong tak teringat nak amik gambo.
Baju yang Kaklong pakai pada hari kenduri tu lawa tau..
Tapi takde sape amik gambar Kaklong, dan Kaklong pun lupa gak nak selfie.
Siap buat baju tu jadi buncit sikit sebab ingatkan dah nampak baby bump, rupanya belum.
Kikiki..



18 Jun 2018

18.6.18

Beli Mesin Basuh Baru : Review Mesin Basuh LG

Haritu mesin basuh rosak kan.
Kitorang dah beli yang baru.
Yay!

Sebelum beli tu Kaklong godek-godek dulu review orang yang guna mesin basuh.
Nampak ramai je yang puji jenama Toshiba.
Pastu ada yang cakap beli jenama Jepun, jangan beli jenama Korea dan China.
Nampak macam best je Toshiba ni.

Pastu Kaklong pun tanya dulu kat Facebook any suggestion jenama yang elok.
Biasanya orang tak layan pun soalan Kaklong kat fb tu, maklumlah Kaklong pun jarang drop komen, buat apa orang komen kita kan..

Tapi alhamdulillah.. Ada juga rakan yang komen.



Abam Kie bagitau dia beli Toshiba ada problem, tapi nasib baik dapat tukar. Dia suggest jenama LG.
Alamak, kecut pula perut Kaklong.
Bab tukar-tukar ni memang malas la.
Kalo bole nak elok je..

Kaklong pun godek-godek tenet dan aim jenama Hitachi atau Sharp.

Petang tu kami pi kedai barangan elektrik.
Kaklong duk cari jenama Sharp tapi takde pula kat kedai tu.
Pastu ingat nak yang muatan 7 kilo je la..

Memandangkan pangsapuri kami ni kecik, nak mesin basuh yang kecik je la.
Lagipun jarang juga basuh toto.
Dan ada juga baca review yang dorang guna mesin basuh 7 kilo je untuk basuh toto.
Kaklong pun ingat nak wat camtu gak la..

Masa check mesin basuh tu, benda pertama sekali Kaklong tengok ialah magic filter dia tu.
Kaklong dah stress dah dengan magic filter Samsung haritu.
Mana-mana mesin basuh yang magic filter dia muka macam magic filter Samsung Kaklong reject awal-awal.
Dah fobia..

Pastu terpandang la jenama LG.
Saje je tengok sebab Abam Kie ada mention.
Pastu salesman dia pun datang tanya-tanya.

Kaklong bagitau nak 7 kilo punya.
Dia cakap takde, yang 8 kilo ada la.

Pastu tengok filter LG ni jenis bulat.
Aik, pelik ni..
Maybe okay kot..
Pastu ada yang 9 kilo tu ada siap ada 3 filter lagi, jenis bulat gak..

Cik Abang pun tanya salesman tu bole ke basuh toto?
Dia cakap tak bole, nak basuh toto kene cari yang besar lagi.

Alaaaaaa....
Malas la besar-besar dalam rumah tu.

Masa dorang borak-borak, Kaklong nampak ada yang 11 kilo.
Saje la buka, tapi pelik la takde filter...?

Tanya dia apesal yang ni takde filter?
Dia cakap ni jenis baru, tak pakai filter. Semua air dia flush habis dengan kotoran.
Bila tengok balik, a'ah menang beza dalaman dia tu.

Yang biasa tu dalam dia macam plastik.
Yang ni macam aluminium (tak tau la material sebenar)

Itu menyebabkan Kaklong jatuh hati pada dia.
Takde filter!

Satu lagi walaupun dia 11 kilo, tapi saiz dia lebih kecik berbanding yang 9 kilo punya.
Best tu...

Pastu kitorang decide nak beli yang tu.
Yay!

Esoknya dorang hantar ke rumah dan tolong buangkan mesin basuh yang rosak tu.
comel tak?
Yaa.. inilah mesin basuh baru kami.
Cute tak..?
Sila abaikan sepah-sepah kat sebelah tu ya..

Dia kata Power Inverter iaitu menjimatkan tenaga, pastu dia punya waranty adalah selama 10 tahun.
Pastu kami ada extent waranty juga tau.
Lupa dah apa dia tapi kalo tak silap dalam 5 tahun pertama kalau rosak apa-apa spare part dorang akan baiki dan ganti yang baru.

bahagian atas dia
Dia punya penutup ni kaca, tapi gelap pula.
Masa mula-mula cuci tu kan, kami sibuk je nak jenguk camana rupa dia mencuci.
Lain sikit cara dia mencuci.

Masa air masuk tu kan, dia pusing perlahan-lahan, tak macam mesin basuh sebelum-sebelum ni, pusing hanyaa bila start membasuh.
Cik Abang siap pasang torch light lagi nak tengok rupa dia mencuci.

Kemudian dia ada auto-lock tau.
Masa tengah masuk air dan spin kan, dia kunci automatik.
Kita takleh buka.

Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni kita buka, dia berhenti kan.
Ni memang takleh buka terus.
Dia ada tunjuk tempat kuncinya.
Perghh, canggih...

Satu lagi dia senyap je masa membasuh.
Takde la senyap sunyi, tapi bunyi dia perlahan je..
Namun begitu, dia punya music masa siap basuh pun perlahan juga.
Kalo duk bilik ni tak dengar.

Ni dia punya apa ek. ?
Tempat kita pilih function (Kaklong lupa pula nama dia)
Masa off, dia gelap je, bila on baru lampu nyala dan macam-macam perkataan muncul.
Jom kita zoom in..

Sebelah kiri tu adalah pilihan kalo nak guna.
Setakat ni Kaklong tak pernah guna lagi.
Selama ni memang guna function normal sahaja.
Soak tu mungkin guna bila anak dah start sekolah kot.
Tub dry tu dia suruh guna lepas selesai basuh, untuk keringkan tub.
Memang lepas membasuh, ada je air melekat kat sekeliling tub.

Sebelah kanan tu boleh ubah paras air dan berapa minit nak basuh.


Ini pula untuk ubah suai rince dan spin.
Ada juga function Child Lock.
Nanti anak tekan-tekan tak jadi apa-apa, so tak perlu la risau.

Tak pasti mesin basuh sebelum ni ada ke tak function ni.

Sebelah kanan tu untuk tukar program lain.
Contohnya delicate untuk pakaian lembut macam tudung, pakaian berenda ke; Duvet tu untuk toto dan blanket.

Tub Clean tu kene buat berkala untuk bersihkan tub dari kotoran yang melekat.


Yang ni butang power dan start.
Yang Smart Diagnosis tu menarik tau.
Kita boleh arahkan mesin ni untuk basuh baju dari ofis dengan menggunakan smart phone.
Tapi dia takde la amik baju kotor masukkan dalam tu.

Contohnya kita masukkan pakaian kotor pagi-pagi, pastu pukul 5 petang kita arahkan mesin ni start basuh baju (melalui phone kat office). Pukul 6.30 sampai rumah mesin baru je selesai cuci, terus kita pi sidai.
Contohnya camtu la..

Cuma kene download dia punya app.
Kaklong belum guna la function ni jadi takleh la elaborate lebih-lebih.
Cuma sampaikan balik apa technician tu citer kat kami.


Ni bahagian dalam dia.
Macam aluminium kan..
Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni dalam dia tu cam plastik.
Nampak tak, takde filter pun.
Suka sangat ^^

Satu lagi sebab Kaklong suka mesin basuh ini ialah (tengok video bawah)

Sila abaikan reflection tu ek..
Nampak tak betapa slow-mo nya dia tutup.
Sebenarnya takde la penting pun fungsi ni.
Tapi nampak sexy la.
Pastu kalo rumah angin kuat atau anak suka main-main, takde la risau sangat kalo-kalo terkepit jari.
Best kan...

Mesin basuh LG ni harganya RM1299 tambah extended warranty 5 tahun RM240.
Totalnya RM1539.00

Okay la harga ni untuk pakai selama 10 tahun (harap-harap lebih) siap boleh basuh toto lagi..
Rasa geram je nak basuh banyak-banyak kali; tapi kami duk berdua je banyak mana je baju nak basuh.
Minta-minta dapat anak 5 orang.
Biar Kaklong merungut pula terlalu banyak baju nak basuh pasni..
Huhuuuuu..

Semoga review ni membantu korang yang tengah ushar mesin basuh baru tu.
Good luck ya ^^

17 Jun 2018

17.6.18

Jimat Kos Poslaju Melalui Mat Despatch

Kaklong pernah citer pasal jimatkan kos pos dengan menggunakan perkhidmatan Easyparcel kan.

Beberapa minggu lepas didapati kos pos menggunakan Poslaju melalui Easyparcel dah meningkat dengan mendadak. Haritu tengok pos dalam semenanjung RM7.30. Semalam tengok naik kepada RM7.90. Lebih mahal dari guna direct ngan Poslaju lagi..


Huhuhu...
Sedihnya saya..

Memandangkan Kaklong ni kupik, maka Kaklong pun godek lagi cari jalan camana nak bagi kos tu jadi murah jugak. Tak kira. Nak jugak murah.

Akhirnya kubertemu dengan satu servis yang ala-alam Easyparcel juga iaitu Mat Despatch
Macam comel je nama dia.



Apa yang bestnya Mat Despatch ni?

1. Kos Penghantaran Murah
 

Kos penghantaran dia ialah RM6 dalam semenanjung, RM9 ke Sarawak, dan RM10 ke Sabah.
Ini kos untuk bawah 1kg menggunakan Poslaju.

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus daftar akaun kat sini.
Banyak beza tu RM6 dan RM7.90.
Kalo 10 barang tak ke bezanya RM19?
Kita pos barang hari-hari ni memang rasa sangat beza bila ada kenaikan harga walaupun kecik.
Akaun kat Easyparcel ada lagi RM80.
Tapi takpe la, tinggal je dulu, kemudian baru guna.


2. Topup Rendah

Topup dia serendah RM20 je berbanding dengan Easyparcel paling minimum kene topup RM100.
Okay., mula-mula ni Kaklong topup RM20 dulu la.
Tengok camana servis dia.

3. Automatik Simpan Maklumat Customer

Lepas dah rekodkan shipment tu, nama alamat dan no tepon pelanggan dia autimatik simpan dalam akaun kita. Pasni kalau ada repeat order, dah takyah taip lagi. Best kan.

4. Track & Trace yang Mudah

Lepas pos tu korang bole terus check status penghantaran kat website Mat Despatch tu je.
Tak perlu pergi website Poslaju dan taip tracking no.
Cuma klik je kat shipment customer tu, terus dia tunjuk rekod perjalanan barang tu.

5. API Integration dengan E-commerce

Kalau korang ada website sendiri lagi syok.
Bole guna API yang disediakan untuk integrate dengan Mat Despatch ni.
Maksudnya lepas siap set-up API tu, order yang masuk ke website, korang boleh terus direct ke Mat Despatch tanpa perlu taip semula nama, alamat semua. Dia dah automatik.

Memandangkan Kaklong belum try lagi API ni, maka tak banyak Kaklong bole citer.
KArang tersilap pulak. Hehehe..

Kelemahan pun ada juga

1. Check-out satu-satu

Kat Mat Despatch ni, lepas siapkan taip satu shipment, korang kene terus checkout dan bayar satu demi satu.

Contohnya ada 3 barang nak pos. Lepas siap satu barang, checkout dan bayar, consignment note pun keluar untuk print. Pastu buat yang kedua, checkout bayar dan print, Pastu baru buat yang ketiga.

Bagi Kaklong leceh sikit la.
Easyparcel lagi mudah, kita taip je ketiga-tiga shipment tu siap-siap, kemudian checkout dan bayar ketiga-tiga sekaligus. Terus print ketiga-tiganya. Senang.

Apapun, dia ada bagi pilihan untuk buat bulk shipment.
Bagi Kaklong lagi leceh.
Sebab kene download template Excel dia, kemudian isi kotak-kotak tu pastu upload semula.
Kalau korang rasa okay, bole guna..
Bagi Kaklong leceh la.
Maybe tak biasa dengan Excel

2. Ada Poslaju je

Setakat Kaklong guna ni, kurier yang ada kat Mat Despatch cuma Poslaju sahaja, berbanding Easyparcel ada pilihan beberapa kurier lain seperti Skynet, Nationwide Express dan ABX.

Apapun Kaklong takde problem pun sebab memang guna Poslaju je selama ni.
Skynet tu kadang-kadang je atas request customer.

Nationwide Express memang takde maknanya aku nak pakai.
Sebab satu ofis dia jauh dari tempat Kaklong dan kedua pernah la barang yang Kaklong order dah sampai ofis dia tapi seminggu tak hantar-hantar. Bila call susah nak jawab.
Bila jawab dia cakap "A'ah ada, datang la amik."

What?
Kene datang amik sendiri?
Serius la...
Satu keje pula kene gi sana..

Okay, tu je la kelemahan dia setakat ni.

Korang bole pilih nak kurier pickup barang tu kat rumah ataupun drop kat Poslaju berdekatan.
Kaklong drop je kat Poslaju.
Cepat sikit macam tu.
Kalau drop pukul 6 petang tu, in shaa Allah sampai juga keesokannya harinya.

Kalau nak try bole pergi ke website Mat Despatch ni.
Topup je Rm20, bole pos 3 barang.
Kalau rasa sesuai, bole la terus guna pasni.

Bagi Kaklong sesuai sangat.
Senang takyah tulis alamat kat borang Poslaju, cuma copy paste je pastu print; pastu takyah amik nombor kat ofis Poslaju, terus je letak kat meja dia, tak pun gi ofis belakang.

Semoga perkongsian ni bermanfaat ^^

15 Jun 2018

15.6.18

Pengorbanan Isteri

Terbaca post ni kat FB dan Kaklong kagum sangat dengan lelaki yang celik macam ni.



Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang satu masa nanti:

Ada orang bagi gambar para suami berdiri menunggu isteri di luar kedai. Lihatlah pengorbanan suami katanya.
Ya, aku tahu itu melawak saja, tapi nak sebut tunggu isteri membeli-belah sebagai satu pengorbanan, malu rasanya.
Isteri di Malaysia ini, pengorbanannya tak boleh dihitung. Berkorban diri, emosi, impian, cita-cita, duit, hubungan kekeluargaan. Macam-macam, semata-mata untuk suami dan anak-anak.
Awal-awal perkahwinan, sudah berkorban ikut suami ke mana saja yang suami mahu. Tinggal di rumah mertua, tinggal di negeri orang. Satu pengalaman baru yang sukar namun digagahi juga.
Tentang mengandung dan bersalin, tak perlu ceritalah. Muntah, pening, sakit, itu semua kena hadap seorang diri. Kalau dapat suami yang baik, alhamdulillah, ada juga tolong ringankan kerja-kerja di rumah. Kalau tidak, dalam sarat mengandung itu jugalah kena masak, membasuh, sediakan kelengkapan suami serta jaga anak yang lain. Nak minta suami bawakan ke klinik untuk regular checkup pun belum tentu dapat. Terpaksalah bawa kereta sendiri dalam serba kepayahan.
Suami tak cukup duit nak tampung sara hidup, isteri gadai barang kemas. Tak cukup, isteri pergi cari kerja walaupun cita-cita asalnya mahu jadi surirumah. Anak pun terpaksa dihantar ke nurseri sebab tak ada orang nak jaga.
Suami bila nak berhibur atau nak release tension, boleh keluar main futsal, mengeteh dengan kawan-kawan sampai subuh. Isteri nak buat macam itu? Jangan harap. Kalau stress pun pendam sendiri. Nak berbual dengan suami pun, belum sempat cerita satu bab, suami dah berdengkur.
Kadang-kadang isteri berkorban hobi dan minat sebab nak dahulukan suami. Tengok keadaan ekonomi keluarga, tak apalah bagi suami layan hobi dia dulu. Nak sambung belajar, bagi suami habiskan sambung belajar dulu. Nak minta belikan baju baru pun segan, takut nanti suami tak cukup duit.
Awal pagi, isteri dah siap memasak untuk sarapan dan siapkan anak-anak untuk ke sekolah. Rutin mengemas rumah tak berhenti sampai ke malam. Dah malam nak layan suami pula. Anak terjaga pukul 3 pagi, isteri juga yang kena bangun untuk susukan.
Nak balik raya, isteri yang paling sibuk, tak kiralah balik ke kampung dia atau tidak. Pakaian suami, pakaian anak-anak, semuanya sedia tersusun. Baju raya pertama, baju raya kedua, dah diasingkan siap-siap dalam beg dan bergosok. Dapur dan seluruh rumah habis dikemaskan. Kadang-kadang tak tidur malam 2-3 hari sebelum bergerak balik sebab nak sudahkan kerja.
Pengorbanan isteri itu banyak. Setakat suami nak menunggu lama meneman isteri membeli-belah, aku rasa tak padan. Sakit dia beranak pun kau tak mampu nak balas.
"Alah, emo pula. Melawak sikit pun tak boleh."
Yalah, melawaklah. Orang perempuan memang selalu jadi bahan lawak dan dilawakkan.
Buat lawak tentang orang perempuan tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, tak pandai isi minyak, bersolek berjam-jam, balik raya bawa satu almari baju, nak cari baju sampai pergi 50 kedai.
Yang paling selalu kena, melawak pasal nak kahwin lagi satu.
Sedarlah, selain isteri kau, ibu kau juga seorang wanita.
Apa perasaan kau kalau orang buat lawak pasal ibu kau tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, atau buat lawak pasal ayah kau nak kawin dua? Ada nampak mummy happy?
Dalam Quran kata, "Ar rijalu qawwamuuna 'alannisaa'"
Orang lelaki itu pemimpin untuk orang wanita, bukannya bermaksud kau boleh perlakukan dia sesuka hati. Tapi pemimpin dalam erti kata penjaga, caretaker, protecter, pelindung.
Maka apa-apa kekurangan isteri, terima seadanya. Keaiban dan kelemahan dia, suami simpanlah, bukan dijadikan bahan lawak. Tampung mana yang kurang, bantu mana yang dia tak mampu.
Nak buat baik pada isteri bukan dengan belikan cincin, rantai, beg tangan, baju, bunga, coklat dan segala material semata-mata. Bahkan yang perlu suami buat setiap hari ialah jaga hati dan perasaan isteri.
Gembirakan isteri, jadi pendengar yang baik. Isteri ada masalah, suami sama-sama selesaikan. Isteri tengah stress, biar dia luahkan pada suami. Nanti dia meroyan dalam media sosial, kau juga yang bengang.
Apa yang isteri minat, asalkan patuh syariah, suami layankan. Paling tidak pun, jangan dihalang. Tunjuklah yang kau ambil berat. Ini bila dia cerita pasal minat dia, kau leka melayan telefon. Kecewa sungguh rasanya.
Dalam perkahwinan ini, suami isteri ada pengorbanan masing-masing. Apabila masing-masing sudah tunaikan tanggungjawab, hormatilah pasangan kita dan hargai jasa dia dalam memastikan rumahtangga kita harmoni dan kukuh.
Sempena hari raya ini, waktu kau saling bermaafan dengan pasangan nanti, sematkan azam baru. Buat yang terbaik untuk pasangan kau. Segala apa usaha yang kau buat, yakinlah Tuhan nampak dan Tuhan akan balas. Insya-Allah takkan sia-sia. Tak perlulah kau mengadu letih di media sosial sebab lama berdiri teman isteri membeli-belah.

Kaklong selalu baca orang cakap orang Melayu ni tak bagus, lelaki Melayu ni takde kualiti, lelaki Melayu tak pandai jadi suami, takde ilmu dan sebagainya...

Kaklong akui ada je lelaki Melayu macam tu.
Kalo baca kat Kisah Rumah Tangga (KRT) tu lagi la banyak..
Tapi dalam pengamatan Kaklong lelaki baik-baik ni pun banyak sebenarnya..
Cuma lelaki baik ni dorang duk senyap, tak huha huha, tak bising.
Dia buat keje dia je diam-diam dan tak minta kredit.
KAdnag-kadang dia tak ngaku pun dia buat baik.
Tu la lelaki baik.

Dan bukan semua wanita diberi tuah untuk nampak lelaki baik ni.

Lelaki baik ni biasanya dorang tak good looking, tak trendy, nampak boring, nampak takde hobi, tak banyak cakap biasa angguk-angguk senyum-senyum je, dan memang tak romantik.

Kat FB Kaklong dapat follow ramai lelaki baik dan bijak.
Ada cakap tentang agama, pendidikan, ekonomi, politik, kesihatan dan sebagainya.
Dan mereka sangat prihatin dengan emosi kaum wanita.

Tapi mereka ada satu persamaan iaitu mereka kelihatan membosankan.
Dari segi penampilan la maksud Kaklong.
Tapi bila baca pengisian mereka, memang buka calang-calang dorang ni.

Sebenarnya ramai je lelaki baik yang alert dan sensitif dengan isu hati wanita.
Cuma nasib kita la dapat jumpa ke tak dengan lelaki begini.

Semoga kita dikelilingi oleh orang yang baik-baik.
Aaaminnn...