Cer Cari :

23 Jul 2018

23.7.18

Redha




Redha tu susah.

Tapi bila dah redha, hidup jadi smooth je.

Orang yang redha yang pernah Kaklong jumpa ialah ibu Kaklong.

Dia punya redha tu sampai Kaklong tak bole nak brain.

Kaklong duk perhati dia sejak Kaklong baby lagi.

Kaklong takleh jadi macam dia (walaupun dah cuba) sebab Kaklong ni panas baran cam ayah.

Kaklong banyak kali juga tanya "camana ibu bole redha je. Ibu tak rasa ke nak buat sesuatu dalam hidup instead of buat apa yang dah dilorongkan?"

Ibu cakap "apa yang Allah tulis, itulah yang ibu buat."

Masih takleh brain.

First time Kaklong redha ialah bila Kaklong mengalami kemurungam beberapa tahun sampai la rasa penat sangat berusaha dan planning.

Plan pun tak pernah berjaya walaupun usaha Kaklong lebih dari kemampuan diri.

Saat tu Kaklong cakap, "Ya Allah, ikut Kau la nak suruh aku jadi apa pun. Aku penat dah ni."

Pastu dalam gelap gelita tu, satu cahaya muncul lalu Kaklong ikot.

Pastu satu lagi muncul dan Kaklong ikot tanpa fikir lagi apa² kemungkinan atau kebarangkalian seperti yg selalu Kaklong buat sebelum² ni.

Semuanya berjalan lancar hingga sekarang.

Walaupun ini bukan kehidupan yang Kaklong impikan, tapi inilah kehidupan yang sesuai untuk Kaklong yg Allah lorongkan.

Kali kedua Kaklong redha ialah bila Kaklong nak suami.

Kaklong bukan cam orang lain yang okay je tak kawen.

Kaklong tak okay, Kaklong nak kawen 😅

Disebabkan tak laku, Kaklong pun doa "Ya Allah, bagi la aku suami. Tak kesah la sapa². Siapa yang Kau bagi aku terima."

Hari² doa cenggitu.

Pastu Allah munculkan macam² jenis manusia. Budak 2 tahun lebih muda, 4 tahun lebih muda, 6 tahun lebih muda, pakcik 20 tahun lebih tua, suami orang (3 orang kesemuanya, sampai Kaklong redha kalo ditakdirkan jadi isteri kedua), lelaki kaya yang hari² cakap pasal duit, lelaki miskin yg keje pak guard dan ramai adik beradik, macam² jenis lagi.

Walaupun ada yang tak kene dengan selera Kaklong tapi teringatkan doa tu, terus Kaklong terima je dorang (sorang dalam satu masa la, bukan semua sekaligus).

Dah tertulis bukan jodoh, semuanya pergi dengan baik.

Satu hari, isteri kawan ayah tanya suami dia pasal Kaklong ni dah berpunya ke? Kalo belom nak minta untuk anaknya.

(Padahal pernah jumpa dua kali je masa bertandang ke rumah dia. Kami tak berbual pun).

Kaklong dan anak dia berhubung dan kawen tanpa cinta. Kaklong redha dia sebagai suami dan dia redha Kaklong sebagai isteri.

Lepas kawen satu persatu keistimewaan dia muncul.

9 dari "10 ciri² lelaki idaman saya" yang Kaklong duk berangan dari kecik ada pada dia.

Tanpa cari, tanpa pilih, Allah hadiahkan "lelaki idaman saya" ni.

Betapa kasihnya Dia pada Kaklong.

Dari situ, Kaklong dah merasai kehadiran dan kuasa Dia bilamana Kaklong redha.

Sangat indah dan sangat melimpah.

Apapun, usia Kaklong baru 34.
Perjalanan ini masih panjang, in shaa Allah.

Kat depan tu banyak lagi ujian² yang bakal muncul untuk menguji keimanan dan keredhaan Kaklong.

Semoga Kaklong terus redha dan beriman sebagaimana ibu.

Aaminn...

22 Jul 2018

22.7.18

Seorang Diri Bukannya Sunyi


Kaklong terbaca artikel Seorang Diri Bukan Bermakna Kesunyian ni dari The Patriot

Masa pi kursus kawen 6 tahun lepas, masa rehat pukul 1 tu semua peserta pi makan.

Kaklong pilih untuk pi solat dulu sebab malas nak beratur amik makanan.

Korang tau la kan perempuan amik makanan macam mana..
Bole bercinta kita tunggu belakang dia.

Plan Kaklong, lepas solat baru makan slow² sampai pukul 2, terus masuk dewan sambung kursus.

Kaklong jenis malas duk congok tunggu lama².

Lepas abes solat, Kaklong pun pi makan.

Tengok ada 3 perempuan je tengah makan dan lauk banyak lagi.

Dengan senang hati cedok nasi dan lauk pauk tu lalu duduk semeja dengan perempuan² yang tengah makan tadi.

Meja tak banyak pun, apa salahnya duduk dengan dorang kan.

Tengah syok² makan dengan damainya, dua perempuan bangun dan beredar.

Sorang lagi perempuan tak bangun² walaupun pinggan dah licin.

Kaklong pandang dia dan dia berkata "Takpe², makan la saya teman," sambil senyum ikhlas.

What?
No, jangan temankan aku (jerit dalam hati)

"Takpe la, pergi je," ujarku dengan penuh kesopanan dan kesusilaan.

"Takpe². Saya faham. Tak selesa makan sorang², apalagi ada lelaki kat situ," seraya menuding ke arah meja makan lelaki.

Sebenarnya Kaklong tak kesah pun makan sorang.
Ada lelaki atau takde lelaki.
Kaklong tak rasa awkward pun.
Malah Kaklong sangat selesa kalau sorang diri.

Mengenangkan keikhlasan dia, Kaklong pun mempercepatkan rentak makan, supaya tangan dia tak kering dek lauk pauk tadi.

Rasa sangat tak selesa makan cepat², sedangkan bajet tadi nak makan dengan aman sentosa sambil menikmati angin sepoi² bahasa.

Pastu ada la plan nak tambah nasi n ratah ayam seketul lagi sebab sedap dan lauk tu pun banyak lagi.

Tapi bila ada orang tunggu, takkan nak pi tambah pulak..

Huwa huwa huwaaaa...

Lepas makan kami basuh tangan dan masuk ke dewan.

Masa tu ada 15 minit lagi nak pukul 2pm, dan penceramah masuk pukul 2.30pm.

45 min Kaklong duk congok for nothing!

Moralnya ialah lenkali Kaklong bila nak makan tu duduk la meja kosong, tak payah sopan sangat duk ngan orang lain. Orang lain pula serba salah nak tinggalkan kita sorang². Padahal memang kita nak sorang².

Lesson learned 😌

21 Jul 2018

21.7.18

Mata Merah!


Batuk dah kebah siang.

Tapi malam masih teruk.

Semalam mata rasa gatal² sikit n nampak cam pink eye.

Makin petang ke malam abang cakap mata merah teruk ni. Esok (hari ni) kita pi klinik.

Okay.

Pukul 5 pagi, terjaga buat kali kedua sebab batuk.

Masa kat toilet, nampak mata merah teruk. Macam berdarah!

Takot!

Tak tau nak buat apa.

Abang balik keje kul 8 nanti terus pi klinik.

Lambatnya pukul 8.

Panik sorang² kat rumah ni.
Macam² benda buruk duk pikir.

😣😣😣

===============


Dah jumpa pakar mata.

Katanya pendarahan mata ni bole jadi tiba² atau sebab batuk yg terlalu kuat.

Dia akan baik sendiri dalam 2 minggu.
Tiada ubat diberi.

Kalo sakit atau pandangan kabur baru datang jumpa lagi.

Lepas ni Kaklong kene cover² la sikit batuk.

Memang kuat pun batuk ni, sampai tulang rusuk pun cramp dibuatnya.

Harap² lepas abes ubat batuk ni Kaklong pun sembuh.

Penat batuk ni tau...

Mekasih korang kerana concern.

Muah ciked 😘

17 Jul 2018

17.7.18

I'm sick


Seminggu dah Kaklong batuk teruk.

Malam tak boleh tidur.

Siang pun tak boleh tidur.

Dapat tidur² ayam sejam dua jam je malam.

Kepala pun dah ting tong.

Tak dapat berfikir dengan baik.

Tak dapat ingat dengan baik.

Dua kali jumpa doc.

Doc bagi ubat batuk yang tak kuat, sebab Kaklong preggy.

Kaklong penat sangat.

Bila batuk, sakit kerongkong, sakit dada.

Bila batuk, berpanjangan sampai tak sempat tarik nafas, sesak nafas.

Bila batuk sampai termuntah².

Sambil cuci muntah, sambil batuk lagi dan muntah lagi.

Sampai nanges sebab tak larat dah nak ulang² muntah cuci, muntah cuci.

Batuk kuat sangat sampai rusuk dan belakang badan cramp.

Patut la banyak kes suami curang masa isteri pregnant.

Keadaan isteri sendiri tidak menyelerakan.

Jangan kata suami, Kaklong pun rasa jijik dengan diri sendiri.

Namun begitu sehabis baik cover supaya tak nampak teruk sangat di mata dia.

Tapi bila terpandang cermin, terkejut juga. Kenapa teruk sangat rupa aku ni..?

Tiap malam nanges minta Allah sembuhkan batuk ni cepat, Kaklong tak larat nak hadapinya setiap malam.

Tapi belum makbul lagi.
Mungkin banyak dosa, banyak hari lagi diperlukan utk hapuskan dosa² tu.

Kaklong dalam redha tak redha je tanggung kesakitan

Tadi rasa nak terjun balkoni tu.
Nak hentikan kesakitan ini.
Naseb baek masih waras.

Baru seminggu, tapi rasa macam dah sebulan.

Biasa Kaklong batuk amik masa 3-5 minggu baru sembuh.

Tapi batuk kali ni luar biasa sakitnya.
Terutama waktu malam.

Semoga Allah ikatkan hati Kaklong dan suami ketat² walau bagaimana buruk pun keadaan Kaklong.

Semoga buruk Kaklong ni ghaib di mata dia, yang dia nampak hanya indah dan cute je seorang Kaklong ni walaupu hakikatnya sangat tak sedap mata memandang.

Apa je la yang merepek Kaklong tulis ni?

Kaklong baru je lepas berguling kesakitan.

Bukan Kaklong je, baby pun guling sekali.

Kesian dia, patutnya dia tido.
Tapi mama kung kang kung kang batuk sampai tak dapat tido dia.

Sorry baby.

Siang tadi pi KPJ.
Doc confirm baby lelaki.
Kepala dah kat bawah.
2 minggu lepas kepala kat atas.

Doc cakap disebabkan diabetes, minggu ke 38 nanti kene induce.

Ermm.. Takutnya..

Ibu cakap, sakit biasa² je.

Yeke ibu?

Kaklong takot sakit.
Tak kuat cam ibu.

Kaklong cuba sedaya upaya control makan supaya baby tak besar, supaya tak kene bedah.

Kalo bedah lagi sakit masa berpantang kan.
Amik masa pula tu nak fully recover.

Kalo bole nak at least 3 orang anak.

Sebenarnya nak 6.
Tapi pada usia macam ni, dapat 3 pun mujur.

Abang cakap nak 10.
Ye la tu bang...

Semasa Kaklong tak sihat ni abang baik.

Haritu minta dia masak, dia masak.
Abang tak pandai masak, tapi dia buat juga.

Kaklong duk tepi, bagitau camana nak masak sambil batuk².
Sedap dia masak.

Tadi minta masakkan jemput bilis, dia masak juga.

Terima kasih abang.
Berselera kaklong makan malam ni.

Kelengkapan baby semua dah beli.
Dypers je belum.

Tapi belum cuci lagi.

Ingatkan nak cuci minggu lepas, lepas keluar wad, tapi disebabkan batuk terus lupa.

Kalo ingat kaklong akan cuci esok.

Minggu lepas ternampak baju baby yang comel sangat.
Warna mint.

Tapi ada saiz untuk 3-6 bulan je.
Yang newborn warna lain.

Kaklong cakap kat abang, warna mint ni belum ada lagi.
Bestnya kalao ada.

Abang cam biasa la, tak responsive

Kaklong pun pusing² cari baju warna minta tapi takde.

Disebabkan takde yg newborn warna mint, tak jadi la beli.

Nanti baby besar sikit kita beli ya.

Harini, abang balik dari pos barang dia letak satu paket depan Kaklong.

Ni tak lain tak bukan mesti makanan.

Kaklong n cuma suka makanan je, benda lain tak berapa minat.

Sekali buka rupa²nya baju baby warna mint haritu.

Abang....

Dia selalu macam ni tau.

Buat muka acuh tak acuh je, tetibe beli buat surprise.

Ingat pula dia yang mana satu, padahal sikit punya besar baby department pun dengan pelbagai jenama.

Haritu pun masa Kaklong terlompat² tengok kereta control Doraemon kat mall, abang bagi je beli.

Tapi fikir punya fikir, beli pun bukan main. Macam membazir pula.
Tak jadi beli.

Seminggu kemudian tup² kereta control Doraemon tu dah ada kat atas rak ruang tamu.

Melompat juga la tengok idaman hati tu.

Sepanjang hari asyik main kereta tu je.

Pastu esoknya sampai harini tak main dah.

Haritu pun masa makan kek, Kaklong puji kek coklat tu sedap sangat.

Abang cam biasa la layan tak layan je, macam Kaklong cakap sorang².

Pastu selalu ada je kek tu dalam peti tiap kali dia balik keje.

Yang syoknya dia tak bagitau pun ada beli kek.

Dia biar je Kaklong discover sendiri.

Kalo tengok Kaklong tak buka peti haritu, dia akan cakap, "ada apa dalam peti tu?" dengan muka serius.

Kaklong yg innocent ni cuak la, apa benda pulak dalam peti?

Terus menerpa buka peti.

Sekali tengok kek!

Bila dah tengok tu, mana bole tengok je, terus keluarkan dan ngap depan abang sambil menari² comel.

Sesekali suapkan dia.

Walaupun abang tak minat kek dan apa saja yang bukan asal Melayu (selera Melayu sangat dia ni), tapi makan juga, sikit je.

Lepas ni kene suapkan anak dia sekali.

Rasanya anak dia ni pun selera Melayu juga.

Sebab sepanjang pregnant ni asyik nak makan nasi berlauk je.

Taknak mamak or siam.

Nak lauk pauk Melayu yang simple² tu.

Kalo betul la selera anak ni macam abang, senang la keje Kaklong.

Kalo dia ikot selera Kaklong, habis la kene masak sedap² sahaja.

Apa ni sampai melalut ke sini?

Rasa lega sikit bila tulis bukan2 ni, tak melayan batuk.

Tapi baru pukul 4 pagi.

Biasa pukul 7 baru Kaklong dapat lelap.

Mungkin sebab udaranya tak sesejuk tengah malam.

Bila bernafas tu kurang sikit rasa geli² kat tekak dan paru².

Tak tau nak tulis apa dah.

Kaklong nak cuba tido dulu.

Mata pun pejam tak pejam je ni.

Goodnite..

29 Jun 2018

29.6.18

Balik Kampung Raya dan Kenduri


A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Kaklong baru je balik dari kampung..
Balik beraya 8 hari.. Huuu bestnya..
Kira balik beraya la jugak kan, walaupun lewat..

Balik kampung ni Kaklong tak expect apa-apa pun..
Semua orang dah abes beraya kan..
Kaklong pun tak raya nak ziarah siapa-siapa; takot mereka dah penat beraya tetibe Kaklong muncul pula..

Tapi kan..
Sampai je Kuantan, mak sedara Kaklong jemput datang makan (dinner)
Sikit punya seronok lagi.
Dapat la juga merasa beraya.

Tetibe nenek kat Kemaman pula buat open house pada hari yang sama (malam juga)
Alamak, camana ni..?
Dah janji dah dengan mak sedara..
Akhirnya kami pi Kemaman petang, malam baru pi umah mak sedara pula..
Pastu kan tetibe pak sedara pula whatsapp ajak lunch kat umah dia..

Woooo...
3 houses kitorang pergi pada hari pertama jejak kaki ke Kuantan..
Ermm.. seronok sangat..
Dapat la juga sipi-sipi suasana beraya..

Tapi rasa ralat sikit..
Memandangkan kami balik raya ke-6, Kaklong tak expect akan jumpa ramai saudara mara (cousins); maka Kaklong tak prepare pun duit raya..
Jadinya, masa kat umah nenek, adik-adik bagi duit raya kat cousins, Kaklong je tak bagi..
Rasa sedih juga hati ni..
Bukan tak mampu; tapi memang takde duit pecah pun..
Kaklong lagi la, mana bawa cash; pakai debit card je time beli barang..
Abang pun tak prepare juga..
Sampul duit raya pun takde..

Tahun depan kene bagi double la kat dorang..
Sebagai ganti duit raya tahun ni..

Pastu hari Sabtu tu adik ipar Kaklong kawen..
Abang banyak buat keje kawen..
Kaklong datang menyibuk je..
Cuma packing doorgift, kemas-kemas sikit dan jadi driver bawa dorang cari barang..
Ya, Kaklong jadi driver tau sebab Kaklong pandai bawa kereta manual..
Orang lelaki lain dorang busy buat kerja lain, takleh nak bawakan..
At least Kaklong ada juga contribute something untuk majlis tu..

Pada hari kenduri tu pun keje Kaklong cuma excort mak mertua..
Kaklong simpankan duit kaut yang diberi kepada mak dan pak mertua dalam beg yang gedabak besarnya..

Akad nikah pukul 10 pagi kat rumah..
Juru nikah tu adalah orang yang sama nikahkan Kaklong n Abang Long.
Kaklong cam biasa la sebok je naik rumah nak dengar orang akad nikah.
Pastu Cik Abang nampak Kaklong duk bersimpuh kat situ, dia pun join duduk sebelah.

Yang bestnya juru nikah ni, dia bagi ceramah agama tentang suami isteri dan rumahtangga sebelum akad nikah. Amik masa sejam juga la dia bercerita.
Seronok dengar.
Tak pasal-pasal Kaklong jadi insaf dan recall balik kesilapan yang pernah Kaklong buat sepanjang berumahtangga.
Takde la silap besar pun, sedangkan lidah lagi tergigit kan..

Pada sebelah malamnya, kami makan kek dan sesi buka hadiah.
Kami tak beli pun hadiah untuk pengantin..
Tak sempat.
Lagipun takde transport nak pi ushar hadiah.

Sehari sebelum balik Penang baru pi cari hadiah.
Puas gak Cik Abang fikir nak hadiah apa.
Memandangkan kami dah tau hadiah apa yang pengantin dapat, jadi senang la sikit nak pilih yang belum dapat.
Tau tak pengantin dapat 5 biji rice cooker dan 2 biji blender.

Naseb baek.
Kaklong ada gak terfikir nak beli rice cooker haritu.
Mujur tak jadi.

Kerja kawen ni memenatkan juga tapi seronok.
Kesemua 11 adik beradik Cik Abang ada, jadi hubungan kami jadi rapat sikit.
At least dengan Kaklong sebab kami je duduk paling jauh dan jarang balik sejak kawen.
Sekali sekala jumpa tu jadi macam tak berapa kenal walaupun dah 5 tahun kawen.
Huhuu..

Okay la..
Takde gambar tau, Kaklong tak teringat nak amik gambo.
Baju yang Kaklong pakai pada hari kenduri tu lawa tau..
Tapi takde sape amik gambar Kaklong, dan Kaklong pun lupa gak nak selfie.
Siap buat baju tu jadi buncit sikit sebab ingatkan dah nampak baby bump, rupanya belum.
Kikiki..



18 Jun 2018

18.6.18

Beli Mesin Basuh Baru : Review Mesin Basuh LG

Haritu mesin basuh rosak kan.
Kitorang dah beli yang baru.
Yay!

Sebelum beli tu Kaklong godek-godek dulu review orang yang guna mesin basuh.
Nampak ramai je yang puji jenama Toshiba.
Pastu ada yang cakap beli jenama Jepun, jangan beli jenama Korea dan China.
Nampak macam best je Toshiba ni.

Pastu Kaklong pun tanya dulu kat Facebook any suggestion jenama yang elok.
Biasanya orang tak layan pun soalan Kaklong kat fb tu, maklumlah Kaklong pun jarang drop komen, buat apa orang komen kita kan..

Tapi alhamdulillah.. Ada juga rakan yang komen.



Abam Kie bagitau dia beli Toshiba ada problem, tapi nasib baik dapat tukar. Dia suggest jenama LG.
Alamak, kecut pula perut Kaklong.
Bab tukar-tukar ni memang malas la.
Kalo bole nak elok je..

Kaklong pun godek-godek tenet dan aim jenama Hitachi atau Sharp.

Petang tu kami pi kedai barangan elektrik.
Kaklong duk cari jenama Sharp tapi takde pula kat kedai tu.
Pastu ingat nak yang muatan 7 kilo je la..

Memandangkan pangsapuri kami ni kecik, nak mesin basuh yang kecik je la.
Lagipun jarang juga basuh toto.
Dan ada juga baca review yang dorang guna mesin basuh 7 kilo je untuk basuh toto.
Kaklong pun ingat nak wat camtu gak la..

Masa check mesin basuh tu, benda pertama sekali Kaklong tengok ialah magic filter dia tu.
Kaklong dah stress dah dengan magic filter Samsung haritu.
Mana-mana mesin basuh yang magic filter dia muka macam magic filter Samsung Kaklong reject awal-awal.
Dah fobia..

Pastu terpandang la jenama LG.
Saje je tengok sebab Abam Kie ada mention.
Pastu salesman dia pun datang tanya-tanya.

Kaklong bagitau nak 7 kilo punya.
Dia cakap takde, yang 8 kilo ada la.

Pastu tengok filter LG ni jenis bulat.
Aik, pelik ni..
Maybe okay kot..
Pastu ada yang 9 kilo tu ada siap ada 3 filter lagi, jenis bulat gak..

Cik Abang pun tanya salesman tu bole ke basuh toto?
Dia cakap tak bole, nak basuh toto kene cari yang besar lagi.

Alaaaaaa....
Malas la besar-besar dalam rumah tu.

Masa dorang borak-borak, Kaklong nampak ada yang 11 kilo.
Saje la buka, tapi pelik la takde filter...?

Tanya dia apesal yang ni takde filter?
Dia cakap ni jenis baru, tak pakai filter. Semua air dia flush habis dengan kotoran.
Bila tengok balik, a'ah menang beza dalaman dia tu.

Yang biasa tu dalam dia macam plastik.
Yang ni macam aluminium (tak tau la material sebenar)

Itu menyebabkan Kaklong jatuh hati pada dia.
Takde filter!

Satu lagi walaupun dia 11 kilo, tapi saiz dia lebih kecik berbanding yang 9 kilo punya.
Best tu...

Pastu kitorang decide nak beli yang tu.
Yay!

Esoknya dorang hantar ke rumah dan tolong buangkan mesin basuh yang rosak tu.
comel tak?
Yaa.. inilah mesin basuh baru kami.
Cute tak..?
Sila abaikan sepah-sepah kat sebelah tu ya..

Dia kata Power Inverter iaitu menjimatkan tenaga, pastu dia punya waranty adalah selama 10 tahun.
Pastu kami ada extent waranty juga tau.
Lupa dah apa dia tapi kalo tak silap dalam 5 tahun pertama kalau rosak apa-apa spare part dorang akan baiki dan ganti yang baru.

bahagian atas dia
Dia punya penutup ni kaca, tapi gelap pula.
Masa mula-mula cuci tu kan, kami sibuk je nak jenguk camana rupa dia mencuci.
Lain sikit cara dia mencuci.

Masa air masuk tu kan, dia pusing perlahan-lahan, tak macam mesin basuh sebelum-sebelum ni, pusing hanyaa bila start membasuh.
Cik Abang siap pasang torch light lagi nak tengok rupa dia mencuci.

Kemudian dia ada auto-lock tau.
Masa tengah masuk air dan spin kan, dia kunci automatik.
Kita takleh buka.

Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni kita buka, dia berhenti kan.
Ni memang takleh buka terus.
Dia ada tunjuk tempat kuncinya.
Perghh, canggih...

Satu lagi dia senyap je masa membasuh.
Takde la senyap sunyi, tapi bunyi dia perlahan je..
Namun begitu, dia punya music masa siap basuh pun perlahan juga.
Kalo duk bilik ni tak dengar.

Ni dia punya apa ek. ?
Tempat kita pilih function (Kaklong lupa pula nama dia)
Masa off, dia gelap je, bila on baru lampu nyala dan macam-macam perkataan muncul.
Jom kita zoom in..

Sebelah kiri tu adalah pilihan kalo nak guna.
Setakat ni Kaklong tak pernah guna lagi.
Selama ni memang guna function normal sahaja.
Soak tu mungkin guna bila anak dah start sekolah kot.
Tub dry tu dia suruh guna lepas selesai basuh, untuk keringkan tub.
Memang lepas membasuh, ada je air melekat kat sekeliling tub.

Sebelah kanan tu boleh ubah paras air dan berapa minit nak basuh.


Ini pula untuk ubah suai rince dan spin.
Ada juga function Child Lock.
Nanti anak tekan-tekan tak jadi apa-apa, so tak perlu la risau.

Tak pasti mesin basuh sebelum ni ada ke tak function ni.

Sebelah kanan tu untuk tukar program lain.
Contohnya delicate untuk pakaian lembut macam tudung, pakaian berenda ke; Duvet tu untuk toto dan blanket.

Tub Clean tu kene buat berkala untuk bersihkan tub dari kotoran yang melekat.


Yang ni butang power dan start.
Yang Smart Diagnosis tu menarik tau.
Kita boleh arahkan mesin ni untuk basuh baju dari ofis dengan menggunakan smart phone.
Tapi dia takde la amik baju kotor masukkan dalam tu.

Contohnya kita masukkan pakaian kotor pagi-pagi, pastu pukul 5 petang kita arahkan mesin ni start basuh baju (melalui phone kat office). Pukul 6.30 sampai rumah mesin baru je selesai cuci, terus kita pi sidai.
Contohnya camtu la..

Cuma kene download dia punya app.
Kaklong belum guna la function ni jadi takleh la elaborate lebih-lebih.
Cuma sampaikan balik apa technician tu citer kat kami.


Ni bahagian dalam dia.
Macam aluminium kan..
Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni dalam dia tu cam plastik.
Nampak tak, takde filter pun.
Suka sangat ^^

Satu lagi sebab Kaklong suka mesin basuh ini ialah (tengok video bawah)

Sila abaikan reflection tu ek..
Nampak tak betapa slow-mo nya dia tutup.
Sebenarnya takde la penting pun fungsi ni.
Tapi nampak sexy la.
Pastu kalo rumah angin kuat atau anak suka main-main, takde la risau sangat kalo-kalo terkepit jari.
Best kan...

Mesin basuh LG ni harganya RM1299 tambah extended warranty 5 tahun RM240.
Totalnya RM1539.00

Okay la harga ni untuk pakai selama 10 tahun (harap-harap lebih) siap boleh basuh toto lagi..
Rasa geram je nak basuh banyak-banyak kali; tapi kami duk berdua je banyak mana je baju nak basuh.
Minta-minta dapat anak 5 orang.
Biar Kaklong merungut pula terlalu banyak baju nak basuh pasni..
Huhuuuuu..

Semoga review ni membantu korang yang tengah ushar mesin basuh baru tu.
Good luck ya ^^

17 Jun 2018

17.6.18

Jimat Kos Poslaju Melalui Mat Despatch

Kaklong pernah citer pasal jimatkan kos pos dengan menggunakan perkhidmatan Easyparcel kan.

Beberapa minggu lepas didapati kos pos menggunakan Poslaju melalui Easyparcel dah meningkat dengan mendadak. Haritu tengok pos dalam semenanjung RM7.30. Semalam tengok naik kepada RM7.90. Lebih mahal dari guna direct ngan Poslaju lagi..


Huhuhu...
Sedihnya saya..

Memandangkan Kaklong ni kupik, maka Kaklong pun godek lagi cari jalan camana nak bagi kos tu jadi murah jugak. Tak kira. Nak jugak murah.

Akhirnya kubertemu dengan satu servis yang ala-alam Easyparcel juga iaitu Mat Despatch
Macam comel je nama dia.



Apa yang bestnya Mat Despatch ni?

1. Kos Penghantaran Murah
 

Kos penghantaran dia ialah RM6 dalam semenanjung, RM9 ke Sarawak, dan RM10 ke Sabah.
Ini kos untuk bawah 1kg menggunakan Poslaju.

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus daftar akaun kat sini.
Banyak beza tu RM6 dan RM7.90.
Kalo 10 barang tak ke bezanya RM19?
Kita pos barang hari-hari ni memang rasa sangat beza bila ada kenaikan harga walaupun kecik.
Akaun kat Easyparcel ada lagi RM80.
Tapi takpe la, tinggal je dulu, kemudian baru guna.


2. Topup Rendah

Topup dia serendah RM20 je berbanding dengan Easyparcel paling minimum kene topup RM100.
Okay., mula-mula ni Kaklong topup RM20 dulu la.
Tengok camana servis dia.

3. Automatik Simpan Maklumat Customer

Lepas dah rekodkan shipment tu, nama alamat dan no tepon pelanggan dia autimatik simpan dalam akaun kita. Pasni kalau ada repeat order, dah takyah taip lagi. Best kan.

4. Track & Trace yang Mudah

Lepas pos tu korang bole terus check status penghantaran kat website Mat Despatch tu je.
Tak perlu pergi website Poslaju dan taip tracking no.
Cuma klik je kat shipment customer tu, terus dia tunjuk rekod perjalanan barang tu.

5. API Integration dengan E-commerce

Kalau korang ada website sendiri lagi syok.
Bole guna API yang disediakan untuk integrate dengan Mat Despatch ni.
Maksudnya lepas siap set-up API tu, order yang masuk ke website, korang boleh terus direct ke Mat Despatch tanpa perlu taip semula nama, alamat semua. Dia dah automatik.

Memandangkan Kaklong belum try lagi API ni, maka tak banyak Kaklong bole citer.
KArang tersilap pulak. Hehehe..

Kelemahan pun ada juga

1. Check-out satu-satu

Kat Mat Despatch ni, lepas siapkan taip satu shipment, korang kene terus checkout dan bayar satu demi satu.

Contohnya ada 3 barang nak pos. Lepas siap satu barang, checkout dan bayar, consignment note pun keluar untuk print. Pastu buat yang kedua, checkout bayar dan print, Pastu baru buat yang ketiga.

Bagi Kaklong leceh sikit la.
Easyparcel lagi mudah, kita taip je ketiga-tiga shipment tu siap-siap, kemudian checkout dan bayar ketiga-tiga sekaligus. Terus print ketiga-tiganya. Senang.

Apapun, dia ada bagi pilihan untuk buat bulk shipment.
Bagi Kaklong lagi leceh.
Sebab kene download template Excel dia, kemudian isi kotak-kotak tu pastu upload semula.
Kalau korang rasa okay, bole guna..
Bagi Kaklong leceh la.
Maybe tak biasa dengan Excel

2. Ada Poslaju je

Setakat Kaklong guna ni, kurier yang ada kat Mat Despatch cuma Poslaju sahaja, berbanding Easyparcel ada pilihan beberapa kurier lain seperti Skynet, Nationwide Express dan ABX.

Apapun Kaklong takde problem pun sebab memang guna Poslaju je selama ni.
Skynet tu kadang-kadang je atas request customer.

Nationwide Express memang takde maknanya aku nak pakai.
Sebab satu ofis dia jauh dari tempat Kaklong dan kedua pernah la barang yang Kaklong order dah sampai ofis dia tapi seminggu tak hantar-hantar. Bila call susah nak jawab.
Bila jawab dia cakap "A'ah ada, datang la amik."

What?
Kene datang amik sendiri?
Serius la...
Satu keje pula kene gi sana..

Okay, tu je la kelemahan dia setakat ni.

Korang bole pilih nak kurier pickup barang tu kat rumah ataupun drop kat Poslaju berdekatan.
Kaklong drop je kat Poslaju.
Cepat sikit macam tu.
Kalau drop pukul 6 petang tu, in shaa Allah sampai juga keesokannya harinya.

Kalau nak try bole pergi ke website Mat Despatch ni.
Topup je Rm20, bole pos 3 barang.
Kalau rasa sesuai, bole la terus guna pasni.

Bagi Kaklong sesuai sangat.
Senang takyah tulis alamat kat borang Poslaju, cuma copy paste je pastu print; pastu takyah amik nombor kat ofis Poslaju, terus je letak kat meja dia, tak pun gi ofis belakang.

Semoga perkongsian ni bermanfaat ^^

15 Jun 2018

15.6.18

Pengorbanan Isteri

Terbaca post ni kat FB dan Kaklong kagum sangat dengan lelaki yang celik macam ni.



Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang satu masa nanti:

Ada orang bagi gambar para suami berdiri menunggu isteri di luar kedai. Lihatlah pengorbanan suami katanya.
Ya, aku tahu itu melawak saja, tapi nak sebut tunggu isteri membeli-belah sebagai satu pengorbanan, malu rasanya.
Isteri di Malaysia ini, pengorbanannya tak boleh dihitung. Berkorban diri, emosi, impian, cita-cita, duit, hubungan kekeluargaan. Macam-macam, semata-mata untuk suami dan anak-anak.
Awal-awal perkahwinan, sudah berkorban ikut suami ke mana saja yang suami mahu. Tinggal di rumah mertua, tinggal di negeri orang. Satu pengalaman baru yang sukar namun digagahi juga.
Tentang mengandung dan bersalin, tak perlu ceritalah. Muntah, pening, sakit, itu semua kena hadap seorang diri. Kalau dapat suami yang baik, alhamdulillah, ada juga tolong ringankan kerja-kerja di rumah. Kalau tidak, dalam sarat mengandung itu jugalah kena masak, membasuh, sediakan kelengkapan suami serta jaga anak yang lain. Nak minta suami bawakan ke klinik untuk regular checkup pun belum tentu dapat. Terpaksalah bawa kereta sendiri dalam serba kepayahan.
Suami tak cukup duit nak tampung sara hidup, isteri gadai barang kemas. Tak cukup, isteri pergi cari kerja walaupun cita-cita asalnya mahu jadi surirumah. Anak pun terpaksa dihantar ke nurseri sebab tak ada orang nak jaga.
Suami bila nak berhibur atau nak release tension, boleh keluar main futsal, mengeteh dengan kawan-kawan sampai subuh. Isteri nak buat macam itu? Jangan harap. Kalau stress pun pendam sendiri. Nak berbual dengan suami pun, belum sempat cerita satu bab, suami dah berdengkur.
Kadang-kadang isteri berkorban hobi dan minat sebab nak dahulukan suami. Tengok keadaan ekonomi keluarga, tak apalah bagi suami layan hobi dia dulu. Nak sambung belajar, bagi suami habiskan sambung belajar dulu. Nak minta belikan baju baru pun segan, takut nanti suami tak cukup duit.
Awal pagi, isteri dah siap memasak untuk sarapan dan siapkan anak-anak untuk ke sekolah. Rutin mengemas rumah tak berhenti sampai ke malam. Dah malam nak layan suami pula. Anak terjaga pukul 3 pagi, isteri juga yang kena bangun untuk susukan.
Nak balik raya, isteri yang paling sibuk, tak kiralah balik ke kampung dia atau tidak. Pakaian suami, pakaian anak-anak, semuanya sedia tersusun. Baju raya pertama, baju raya kedua, dah diasingkan siap-siap dalam beg dan bergosok. Dapur dan seluruh rumah habis dikemaskan. Kadang-kadang tak tidur malam 2-3 hari sebelum bergerak balik sebab nak sudahkan kerja.
Pengorbanan isteri itu banyak. Setakat suami nak menunggu lama meneman isteri membeli-belah, aku rasa tak padan. Sakit dia beranak pun kau tak mampu nak balas.
"Alah, emo pula. Melawak sikit pun tak boleh."
Yalah, melawaklah. Orang perempuan memang selalu jadi bahan lawak dan dilawakkan.
Buat lawak tentang orang perempuan tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, tak pandai isi minyak, bersolek berjam-jam, balik raya bawa satu almari baju, nak cari baju sampai pergi 50 kedai.
Yang paling selalu kena, melawak pasal nak kahwin lagi satu.
Sedarlah, selain isteri kau, ibu kau juga seorang wanita.
Apa perasaan kau kalau orang buat lawak pasal ibu kau tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, atau buat lawak pasal ayah kau nak kawin dua? Ada nampak mummy happy?
Dalam Quran kata, "Ar rijalu qawwamuuna 'alannisaa'"
Orang lelaki itu pemimpin untuk orang wanita, bukannya bermaksud kau boleh perlakukan dia sesuka hati. Tapi pemimpin dalam erti kata penjaga, caretaker, protecter, pelindung.
Maka apa-apa kekurangan isteri, terima seadanya. Keaiban dan kelemahan dia, suami simpanlah, bukan dijadikan bahan lawak. Tampung mana yang kurang, bantu mana yang dia tak mampu.
Nak buat baik pada isteri bukan dengan belikan cincin, rantai, beg tangan, baju, bunga, coklat dan segala material semata-mata. Bahkan yang perlu suami buat setiap hari ialah jaga hati dan perasaan isteri.
Gembirakan isteri, jadi pendengar yang baik. Isteri ada masalah, suami sama-sama selesaikan. Isteri tengah stress, biar dia luahkan pada suami. Nanti dia meroyan dalam media sosial, kau juga yang bengang.
Apa yang isteri minat, asalkan patuh syariah, suami layankan. Paling tidak pun, jangan dihalang. Tunjuklah yang kau ambil berat. Ini bila dia cerita pasal minat dia, kau leka melayan telefon. Kecewa sungguh rasanya.
Dalam perkahwinan ini, suami isteri ada pengorbanan masing-masing. Apabila masing-masing sudah tunaikan tanggungjawab, hormatilah pasangan kita dan hargai jasa dia dalam memastikan rumahtangga kita harmoni dan kukuh.
Sempena hari raya ini, waktu kau saling bermaafan dengan pasangan nanti, sematkan azam baru. Buat yang terbaik untuk pasangan kau. Segala apa usaha yang kau buat, yakinlah Tuhan nampak dan Tuhan akan balas. Insya-Allah takkan sia-sia. Tak perlulah kau mengadu letih di media sosial sebab lama berdiri teman isteri membeli-belah.

Kaklong selalu baca orang cakap orang Melayu ni tak bagus, lelaki Melayu ni takde kualiti, lelaki Melayu tak pandai jadi suami, takde ilmu dan sebagainya...

Kaklong akui ada je lelaki Melayu macam tu.
Kalo baca kat Kisah Rumah Tangga (KRT) tu lagi la banyak..
Tapi dalam pengamatan Kaklong lelaki baik-baik ni pun banyak sebenarnya..
Cuma lelaki baik ni dorang duk senyap, tak huha huha, tak bising.
Dia buat keje dia je diam-diam dan tak minta kredit.
KAdnag-kadang dia tak ngaku pun dia buat baik.
Tu la lelaki baik.

Dan bukan semua wanita diberi tuah untuk nampak lelaki baik ni.

Lelaki baik ni biasanya dorang tak good looking, tak trendy, nampak boring, nampak takde hobi, tak banyak cakap biasa angguk-angguk senyum-senyum je, dan memang tak romantik.

Kat FB Kaklong dapat follow ramai lelaki baik dan bijak.
Ada cakap tentang agama, pendidikan, ekonomi, politik, kesihatan dan sebagainya.
Dan mereka sangat prihatin dengan emosi kaum wanita.

Tapi mereka ada satu persamaan iaitu mereka kelihatan membosankan.
Dari segi penampilan la maksud Kaklong.
Tapi bila baca pengisian mereka, memang buka calang-calang dorang ni.

Sebenarnya ramai je lelaki baik yang alert dan sensitif dengan isu hati wanita.
Cuma nasib kita la dapat jumpa ke tak dengan lelaki begini.

Semoga kita dikelilingi oleh orang yang baik-baik.
Aaaminnn...

14 Jun 2018

14.6.18

Lemang untuk Ramadhan Terakhir Tahun Ini

Esok raya.
Kitorang tak balik raya buat kali ke-3.
Sebabnya abang tak dapat cuti.
Dan alang-alang kerja, abang buat OT untuk cover kawan-kawan yang balik bercuti.
Raya pertama keje malam, raya kedua dan ketiga kerja 16 jam dari pukul 8pagi hingga 12 malam.
*sob sob*
Raya keempat cuti sebab nak teman Kaklong buat check-up kat klinik.
Raya kelima kerja 16 jam lagi.
Raya keenam baru cuti dan kami balik kampung.

Kenapa sedih..?
Sebanya Kaklong tinggal sorang-sorang kat rumah la.. Mana tak sedih..
Huwaaaaaaa!

Kaklong teringin nak makan lemang tu pagi raya, tapi abang tak bagi la 😢

Dah la tak balik raya, makan pun juadah buat sendiri je. 😢

Tapi abang tak bagi bukan sebab apa.
Kaklong ada kencing manis kene control gula demi baby.
Lagipun kalau beli sebatang, sape nak makan sampai habis.?
Kalo paksa makan gula naik, kalo tak makan buang dalam tong sampah.
Kan membazir tu.

Kaklong cuma nak makan kepala lemang yg lembik tu je. Ya Allah sedapnya kalo dapat.

Sabar ya Kaklong, tahun depan kita makan. In shaa Allah 😌

Tengahari tu Kaklong cuba sekali lagi pujuk abang.
Minta dia belikan lemang untuk berbuka dan Kaklong akan masak rendang ayam sebagai reward last Ramadhan tahun ni.
Abang cakap, "nak juga ke..?"
Dengan muka comel bercampur sedih dan berharap Kaklong mengangguk sayu. *gitew*
"Okay," jawab abang pendek.

Yay!!!

Kaklong pun semangat la buat rendang (resepi Google)

Bila balik tu, abang cakap dia beli yang paling kecik.
Ya Allah, kementotnya..
Jumpa pulak dia kecik gini..

jari tu nak tunjuk betapa keciknya lemang tu.
Kecik pun kecik la..
Yang penting kepala lemang yg kecik kementot itu saya yang punyaaaa.
Yippi!!

Lepas makan 2 jam kemudian Kaklong check darah, bacaannya gulanya 5.7.
Gulp!
Tinggi tu.. Padahal tak kenyang pun makan..

Pasni takleh dah...

13 Jun 2018

13.6.18

Beli Barut Baby Online

Dah lama tak shopping online.
Satu hari tu Kaklong godek-godek Lazada lalu terjatuh cinta pada 1 set barut bayi ni.
Comel sangat!

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus beli.
Beli ni pun dah dekat-dekat nak raya ni, mesti lepas raya baru sampai kan.

Memandangkan banyak kat FB orang tak puas hati Poslaju lambat hantar barang.
Dan Poslaju sendiri pun update dorang terpaksa hantar guna kenderaan sendiri (bukan kenderaan Poslaju) untuk pastikan barang dihantar dengan cepat.

Oleh itu Kaklong okay je kalo barut ni sampai lambat.
Lagipun lambat lagi baby nak tubik.

Tapi jangkaanku meleset.
Sebelum raya dah sampai la..

Hari Selasa dia pos, Rabu dah sampai.
Kaklong pula yang terkejut bila dapat call dari kurier.

Owh, patut la.
Seller ni tak guna Poslaju.
Dia guna GDex.

Maybe GDex tak sesibuk Poslaju, maka dorang dapat hantar barang dengan smooth gitu.
Kaklong pun perasan juga barang yang dihantar menggunakan kurier lain seperti Skynet dan GDex ni cepat juga servisnya.

Next time kalo korang nak hantar barang sebelum raya, better pakai kurier lain.
Kalau nak cepat la..
Cuam kurier lain ni kadang-kadang dia tak masuk ke kawasan pedalaman, tu yang tak syok tu.
Kaklong tak berani guna kurier lain untuk pos barang customer, takut customer kene pi amik sendiri.
Kesian pula dorang.
Kita tak tau kot-kot customer ni takde transport ke, ofis kurier tu jauh ke.
Jadi Poslaju ni pilihan yang lebih selamat, kecuali customer request sendiri.

Okay la..
Kaklong happy sangat dengan barut ni.
Harga dia RM36 termasuk pos.
Ada 8 helai design yang kiyut-kiyut.
Dia guna English cotton, sejuk je pegang.
Mesti baby happy nanti kan..

Cukup ke barut 8 keping ni...?
Kalo tak cukup nak beli lagi :P

Kaklong beli ni kat Lazada tau.
Ni link dia kot-kot la korang nak beli : Set Barut Bayi Lazada

Nak tengok tak barut yang Kaklong beli ni?
Sudi-sudi la tonton video pendek di bawah.


11 Jun 2018

11.6.18

Survey Baju Baby

Salam..

Haritu Cik Abang tak kerja, maka Kaklong ajak jalan-jalan survey kelengkapan bayi.
Nak survey kedai-kedai dan barang-barang apa yang ada jual je, bukan nak beli pun.
Sebab Kaklong baru je 5 bulan, lambat lagi due date.
Nanti masuk 7 bulan baru nak start beli.
Ingat gitu la..

Pastu kan, terbeli juga.. 
Hahaha..
baju baby yang terbeli
Mula-mula kami singgah kat kedai Anakku.
Memang best sangat tempat tu.
Baju-baju dia pun comel sangat.
Harga pun comel.
Yang Kaklong berkenan sangat tu harganya RM60 sepasang.
Wooo..
Kain dia best, corak comel sangat.
Tapi duk fikir mampu ke beli. Banyak lagi barang nak beli ni.

Pastu kami pergi kat Tateh pula.
Pun best, tapi yang kurang best adalah salesgirl dia.
Adoii, muka ketat giler.
Dia tanya "cari apa kak?"
Kaklong jawab tengok-tengok je.
Pastu tak senyum pun, muka ketat habis. Dua-dua pulak tu.
Mungkin penat puasa atau gaji belum masuk ke hapa..
Tapi mood Kaklong sedikit sebanyak terjejas juga.

Kat mana Kaklong pi semua dia ikut, rapat pulak tu.
Rasa cam kurang selesa sikit tapi mungkin bos suruh ikot kot.
Kaklong takde la tak suka, cuma kurang selesa bila dia duk sebelah masa kita duk belek-belek.

Rasa cam bersalah pulak belek banyak-banyak sebab memang taknak beli, nak survey harga dan barang-barang yang berkenan kat hati.
Nanti balik rumah, buat list baru pergi beli bulan 7 nanti.

Salah satu yang best kat sini, dorang jual barang-barang berpantang juga.
Sebelum ni Kaklong survey online je, ni dah ada kat sini bole la beli direct je nanti.

Pastu Kaklong jatuh cinta kat satu blanket tu.
Harga dalam RM30+
Masa bayar pun kan, muka dia ketat jugak.
Senyum tak, pandang pun tak, ucap "terima kasih" pun tak.
Macam menyampah je tengok kita datang beli.
Alaaa, naper ni..?

Dah ler buat iklan kat FB sampai I tergoda.
Bila datang buat muka tak suka pulak.
Tak tau la nak datang ke tak lepas ni.
Cam tak syok je..

Pastu kami masuk Parkson pula.
Ramai gila orang datang shopping raya.
Naseb baek kat area baby tak ramai.

Cuma mungkin terlalu banyak barang dan jenama membuatkan Kaklong pening tak tau nak tengok yang mana satu.
Harga pun ada yang mahal dan ada yang okay..
Rasanya lepas ni Kaklong beli kat kedai barangan bayi je la.
Senang sikit, kedai tak besar mana dan barang-barang pun dorang dah letak kat area masing-masing senang cari.
Kat mall ni, pening gak merata-rata berjalan.

Pastu Kaklong terpikat kat baju baby yang kiyut tu.
Cik ABang cakap beli sepasang dah la, lain kali beli lagi.
Okay.
PAstu amik set mandian Anakku.

Masa nak bayar tu ya Allah panjang gila beratur. Kaklong sempat lagi pusing-pusing tempat lain sementara abang beratur nak bayar.
Disebabkan terlalu ramai orang Kaklong pun takde mood gak nak pusing lama-lama.

Lepas tu Cik Abang bawa gi Baby Land kat Butterworth.
Katanya ramai kawan-kawan dia beli kat situ.
Kedai ni rasa selesa sikit.
Pekerja dia tak ikot kita, rasa bebas tengok macam-macam, belek lama-lama.
Barang-barang dia pun terletak kat tempat yang mudah tengok, senang cari.
Harga pun mampu milik.

Disebabkan mampu milik abang pun pilih la beberapa baju.
Tau tak berapa dia amik? 4 pasang. Hahaha..

Tadi suruh kita amik 2 je, bila time dia pilih tau pun amik 4.
Memang syok pilih baju-baju baby ni sebab semua kiut-kiut.
Tak sedar nak amik banyak.

Haritu scan doctor cakap probably baby boy, Kaklong ni tak berapa pandai sangat pilih untuk  boy.
Sebab apa-apa hal mesti terpikat kat kaler pink, kuning, corak love, corak kiyut-kiyut.
Corak kereta, kapal dan warna biru gelap, coklat gelap semua tu tak terpikat pun, tu tak reti pilih.
Naseb baek Cik Abang pandai pilihkan..

Selain tu Kaklong amik sepaket sapu tangan kain muslin.
Biasa Kaklong tengok ibu lap-lap jeluak baby guna lampin je, kat sini nampak ada lampin versi kecik, Kaklong amik la sepaket. Murah je, tak sampai RM10.

Masa nak bayar tu, dia offer jadi ahli dengan minimum pembelian RM100.
Tambah R25 je lagi nak cukup RM100.
Abang pun suruh cari barang lagi.

Kaklong tak tau nak cari apa, memandangkan tak buat apa-apa list pun lagi.
Ingat nak survey-survey je hari ni, ntah camana bole beli pulak dah. Hahaha..
Akhirnya Kaklong amik baby wipes, minyak yuyi dan towel.
Cukup pun RM100.

Ikot hati banyak je nak sambar, tapi takut tak pakai pulak.
Nanti la buat list baru beli lagi.

Pastu kami pun balik..

Masa lipat-lipat baju baby ni rasa tak sabar pula nak baby.
Dapat rasa la beza kualiti barang yang mahal dengan barang murah.
Memang barang mahal ni sedap je pegang kat tangan, barang murah kasar sikit.
Apapun, kene tengok kemampuan juga la kan..
Kalo ikot hati memang la nak semua yang mahal dan berkualiti, tapi baby pun cepat besar, nanti kene beli baju lain pula.
Mama kene kawal nafsu gak ni.

Huhuhuhuu..

Nanti balik Kuantan ingat nak shopping lagi sikit..

7 Jun 2018

7.6.18

Tidur

Memandangkan Kaklong ada masalah tidur, ini adalah perkongsian yang baik:



Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang suatu masa nanti:

TIDUR
Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sebelum jam 12 dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi.
Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.
Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9malam.....seterusnya secara otomatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!
Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.
Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3jam sahaja. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 malam hingga 12 malam (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dàn bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).
Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur.
Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.
Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi
Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.
Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)
Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.
Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)
Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.
Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari
Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun.
Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah.
Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.
Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya.
Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya.

Patut la Kaklong pun rasa macam tu.
Lepas Isyak je selalu rasa mengantuk yang amat.
Kalau tertidur, dalam pukul 12 atau pukul 2 pagi terbangun pastu mula la mata cergas gila.
Bukan saja mata, fikiran pun cerdas sangat.
Semangat buat kerja membuak-buak.

Tu yang Kaklong jadi nocturnal tu.

Tapi Kaklong diberitahu yang rutin tdur macam ni tak normal.
Kaklong pun cuba la tidur 11malam bangun kul 4.
Bangun tu bangun, tapi tak secergas bangun kul 2.
Kadang-kadang nak buat kerja pun takde mood.
Kadang-kadang tu tidur balik.

Ntah la..
Mungkin Kaklong patut ikut je biological clock Kaklong ni..
Dah bertahun-tahun nak ubah tak berjaya juga.
KAdang-kadang masuk tidur pukul 11 tapi sampai Subuh pun tak tidor,
Cam rugi je kan duk terkebil-kebil gitu.

3 Jun 2018

3.6.18

Mesin Basuh Rosak!

Mesin basuh rosak lagi...
Alahaiii, apa la nasebbbb!


Mesin basuh tu jenama Samsung 10.5kg yang kami beli dalam 5 tahun lepas.
Masa tu masih lagi duk kat Klang.

Sebelum ni dah rosak tau, pada hujung March lepas.
Masalah dia air takleh masuk.
Pastu kami basuh baju guna dobi layan diri je la.
Bukan kami ya, Cik Abang.

Sebabnya cam biasa la dia suka ride motor, malas nak bawa Kaklong, so dia pi la sorang.
Bagi Kaklong mendobi ni agak waste time juga la.
Nak tunggu baju basuh satu hal, pastu nak keringkan pun satu hal.
Kaklong dah suggest supaya basuh je, pastu jemur kat rumah, tapi Cik Abang rasa alang-alang dah sampai dobi better dia keringkan terus.

Bila Kaklong suarakan yang tak suka dengan bau sabun dobi tu (maybe alahan mengandung kot, Kaklong jadi sensitif dengan bau), Cik Abang godek-godek tenet dan jumpa caranya nak baiki mesin basuh tu.
Dia try buka untuk tengok spare part yang kene ganti.
Tapi pastu kitorang ingat nak panggil tukang baiki je la, nanti silap beli barang, silap pasang masalah pulak.

Tukang baiki tu datang dan tukar spare part tu, charga RM150.
Dan mesin basuh itu pun berfungsi dengan sempurna.
Yippi!

Namun, kusangka panas sampai ke petang rupanya hujan di tengahari.
Harini dia buat pulak.
Masalah yang sama, air tak masuk.

Kaklong hampir-hampir je karate mesin basuh tu.
Naseb baek waras, kalo tak, bole sakit gak tangan ni..

Camana ni?
Nak baiki ke tak; nak baiki ke tak..?
Fikir punya fikir akhinya decide beli baru je la.
Kalo baiki lagi, nanti rosak lagi, sampai bila nak ulang-ulang keluar duit dengan sia-sia.

Lagi satu Kaklong suka gak kalo tukar mesin basuh baru.
Sebabnya mesin basuh Samsung tu kan, memang masalah la bagi Kaklong.

Apa masalahnya?

Pertama, dia punya magic filter macam tak berfungsi pun.
Tiap kali Kaklong nak buang habuk, takde habuk pun...?
Habuk pergi lekat kat baju pulak dah.
Dah tu magic filter tu magic ke tak?

Kedua, kalo lambat keluarkan baju (lambat setengah jam, bukan sehari pun); terus baju tu bau hapak.
Hadoiii!
Sakit hati ni.

Selama Kaklong basuh baju guna mesin basuh kat rumah ibu tu, Kaklong basuh malam sebelum tidur, pagi esok baru jemur.
Tak hapak-hapak pun.
Elok je bau dia fresh.
Kenapa mesin basuh ni jadi gini pulak?

Mesin basuh ibu tu dah lebih 10 tahun pakai, elok je lagi.
Takde rosak apa pun.
Kenapa mesin basuh ni baru 5 tahun dah rosak?
Sakit hati aku.

Ada orang cakap habuk melekat tu sebab mesin basuh kotor.
Kaklong dah buat clean tub secara regular tau.
Pastu ada orang cakap clean tub tu kene masukkan sekali dengan cuka dan soda bikarbonat.
Okay, Kaklong pun buat.
Tapi masih lagi sama. Habuk melekat kat baju, magic filter tak berfungsi dan baju hapak bila lambat sikit keluarkan.
Sabar je la..

Nak minta mesin basuh baru tak sampai hati pula sebab tak rosak pun.
Ye la, selagi berfungsi maksudnya tak rosak la kan...

Owh masa mesin basuh tu rosak buat kali pertama, kebetulan sebulan sebelum tu mesin basuh mak mertua pun rosak.
Ironinya kami beli jenama yang sama, model yang lebih kurang sama, cuma mertua beli lewat sebulan dua dari kami.

Lepas rosak tu kami balik kampung dan Kaklong citer la yang mesin basuh kitorang pun rosak, tapi nak baiki la balik ni.
Mak mertua cakap, dari baiki baik la beli baru. Nanti rosak lagi..

Sekali memang betul apa dia cakap.
Rosak juga lepas baiki.
Lepas ni kene ikut la cakap orang tua..

Dah rosak tu buang je la..
Buat sakit hati je baiki-baiki rosak balik.
RM150 tuuuu <--(kupik)

3.6.18

Bateri Kereta Kong.


Kereta Perodua Viva Kaklong dah habis bayar bulan ni.
Yay!
Penat tu tunggu 9 tahun habis bayar...
Rasa happy sangat.
Tapi lupa pulak nak pi JPJ.
Minggu depan in shaa Allah.

Walaupun ada kereta, tapi Kaklong jarang drive sejak kahwin 5 tahun lepas.
Sebabnya Cik Abang lebih suka naik motor nak pi mana-mana.
Beli barang dapur pun naik motor.

Kaklong tak berapa suka naik motor.
Selain tak boleh pakai skirt dan jubah (kalo nak pakai juga kene pakai legging pula kat dalam. Panas la), Kaklong juga takleh pakai tudung awning, nanti kemek. Apapun Kaklong dah start beli soft awning tapi bentuk dia tak terletak cantik (walaupun harga mahal).

Tapi bila dah naik motor selama 5 tahun ni, dah rasa biasa dah.
Redha je la naik motor pun pi mana-mana.
Kereta pun jarang pakai.

Dan keburukan Kaklong pula, Kaklong malas nak pi panaskan enjin.
Kitorang duk pangsapuri tingkat atas-atas.
Kereta pula tingkat 3. Malas je nak turun panaskan enjin kereta.

Dua tiga hari lepas Kaklong teringat nak panaskan enjin, tapi tak buat-buat.
PAstu semalam nak beli rak buku, kitorang nak bawak kereta la..
Sekali start tak hidup.
Alamak!

Kaklong frust sangat.
Puncanya Kaklong sendiri la, tak panaskan enjin dalam 2 3 bulan dah.
Dalam fikiran ni, kereta baru je habis bayar. Kalau rosak kereta ni rugi sangattt!

Kaklong minta abang pi cari pomen, tolong tengokkan kereta.
Abang nak beli bateri dulu, tengok start tak.
Ikut abang je la..

Instead of pi cari kedai bateri, abang guna perkhidmatan Bateriku.Com
Bateriku.Com akan hantar dan pasangkan bateri kat rumah (atau mana-mana tempat kita berada), kita cuma bayar je la..
Cambest je kannn..

Mula-mula kita call, pastu customer service tu akan tanya nama, alamat, jenis kereta.
Pastu dia bagitau harga berapa kene bayar.
Bila kita setuju, dia akan forwardkan kepada ejen terdekat.

Dalam 5 minit kemudian ejen tu call abang dan akan sampai kejap lagi..
Dalam setengah jam juga la kejap lagi tu.
Dah sampai, dia pun test dulu bateri, memang kong baru dia pasangkan.
Lepas pasang kita bayar je harga seperti yang quote tadi.
Habis citer..

Naseb baek lepas pasang bateri tu enjin terus hidup.
Kaklong takot ada kerosakan lain yang kene hantar servis..
Mujur sangat-sangat..

Tadi kitorang kene RM195.
Yang Kaklong kurang berkenan, instead of kita bagi RM200 dan dia pulangkan RM5; boleh pula dia sound abang suruh bagi duit cukup-cukup.
Alahai, duit cukup-cukup tu ialah sekeping RM100, sekeping RM50, 4 keping RM10 dan sekeping RM5.
Banyak keping tu..
Dalam dunia cyber yang rata-rata shopping guna debit dan kredit card ni ingat on the spot ke semua orang ada duit cukup-cukup.
Dia buat servis ke rumah, takkan tak sediakan duit kecik.
Kita bukan cakap tentang harga RM205, tapi kita bayar RM300.
Kalo gitu memang faham la kenapa bengang.
Tapi RM200, pulangkan RM5 je pun..

Abang pun korek-korek la pouch bag dia tu. Naseb baek cukup RM195.
Lain kali nak senang quote la cukup-cukup RM200.
Naseb baek abang jenis suka pakai cash.
Kalo Kaklong memang suka swap je, malas nak cari ATM.
Dalam beg pun ada duit singgit-singgit je, most of the time guna debit card.

Kalo orang yang kat tengah jalan tu perlukan perkhidmatan dia, mana pula nak korek RM195 cukup-cukup.
Benda boleh fikir tapi malas nak buat.

Kaklong order McD dan KFC pun delivery boy tu sediakan duit kecik.
Masa Kaklong bagi duit cukup-cukup dorang cakap, "takpe kak, bagi je, saya bawa duit tukar ni."
Dorang dah standby in case customer guna duit besar.
Itu namanya perkhidmatan berkualiti.

Diharap kalau dah malas sangat nak sediakan duit kecik, sila la sediakan servis guna kredit/debit card yang portable tu.
Senang sikit.

Servis tu okay je.
Tapi Kaklong tak suka dia sound suami Kaklong camtu. Kesian pula tengok abang korek-korek duit.

Mungkin sebab kitorang kete viva kot.
Cuba kete Honda ke, Toyota ke, maybe takde nak sound-sound orang camtu.
Biasa la. Status kita kan dinilai dengan jenama kereta, jenama bag dan jenama kasut.
Satu lagi jenama tudung. Sebab tu tudung dorang letak label tu kat depan. Nak bagi orang nampak.
Hahaha..

Pasni beli bateri kat kedai je la bang.
Bukan susah pun nak pasang.

Tadi Kaklong godek tenet nampak ada satu lagi servis nama dia Carput.My
Tapi kat Pulau Pinang la..
Maybe 3 tahun lagi kita guna khidmat ni pula..

30 Mei 2018

30.5.18

Jual Barang di Marketplace Facebook

Uii,

Kaklong baru je tau ni.
Facebook ada marketplace sendiri.?
Seriously..?

Camana I bole ketinggalan keretapi ni..?

Marketplace atau dalam Bahasa Melayunya Tempat Jual Barang ni dah ada dalam facebook kalo tak silap Kaklong dalam bulan April haritu.

Lagi best kita tak perlu install app lain pun. Terus guna app facebook yang sedia ada.
Kat desktop pun ada tau..

Nampak tak icon rumah kat header tu..? Itulah marketplacenya...
Rupa-rupanya memang dah ada pun dalam app Kaklong ni haaaa...
Kaklong je tak sedar-sedar..
Hahaha...
Apa ni.. Tak alert betullah saya...

Lepas ni kita boleh la jual barang kat facebook tanpa segan silu..
Malah lagi mudah orang nak cari barang..

Caranya korang cuma perlu update app facebook (kalau belum update); pastu tekan icon rumah kat bahagian atas app tu.
Nanti muncullah barang-barang jualan pengguna facebook sekalian.

Pastu kalau malas browsing, terus je search barang yang korang cari.
Marketplace ni ikot lokasi tau.
Nanti senang la korang nak COD atau self-pickup sendiri kat seller.

Jom kita ushar apa yang ada kat marketplace facebook ni.




Uiii, macam-macam ada...

Jom kita buka salah satu barang jualan.
Kaklong nak buka kuih kapit ni la..
Hahahha.. Makanan je yang aku terpikat :P



Kat sini dia dah tulis harga, profile seller dan detail item.
Pastu korang boleh direct message seller (jangan lepas pm dia suruh wasap sudah. Kaklong malas betul bab wasap lepas pm ni -__-)
Ataupun save barang tu untuk rujukan masa depan
Atau share kat kawan-kawan (secara pm)

Senang kan..

Korang nak jual barang pun boleh.

Kaklong ni baru je nak aktifkan balik kedai online Kaklong yang dah lama tutup tu, tetibe ter-discover marketplace facebook ni..

Tapi satu je la..
Kaklong tak buat COD dan self-pickup.
Marketplace ni pula ikot kawasan.
Takot ada orang request COD atau pick up susah pula nak menolak.

Tengok la camana, nak join jual barang kat marketplace ni ke tak..