21 Mei 2018

Check-up pregnancy 5 bulan

Salam...

Asyik cakap pasal pregnancy je.
Takpe la ya. Topik ni je yang rasa rajin nak taip.

Tadi Kaklong gi check-up pukul 10 pagi.
Macam smooth la sikit berbanding pukul 8 pagi.
Kalo pukul 8 pagi tu kan, tak sampai pukul 8 dah penuh giler orang.
Pastu kene tunggu dalam sejam baru start check-up routine.
Tu yang Kaklong boring giler nak pi tu.
Pastu pasang pulak TV3.
TV3 ni drama ni mesti pasal bergaduh je tak habis-habis.
Nak muntah duk ngadap citer cenggitu.

Sampai kat klinik kesihatan tadi, terus masuk bilik 1.
Timbang, amik tekanan darah amik sampel air kencing dan darah hantar ke makmal.
Pastu tunggu masuk bilik 7.
Dalam 15 minit juga la tunggu.

Harini check perut lain sikit.
Selain ukur perut, dia guna alat untuk dengar bunyi baby.
For the first time Kaklong dengar bunyi jantung baby..
Laju juga dia berdegup.
Suka sangat!

Lepas tu nurse pun explain pasal kencing manis, memandangkan Kaklong ada kencing manis.
Dia remind apa yang boleh makan, apa yang takleh makan.
Semua tu ada citer masa jumpa pakar pemakanan haritu, tapi nurse remind balik memandangkan Kaklong tak diberi insulin.

Pastu nurse citer lagi pasal hipoglisemia dan hiperglisemia.

Hipo tu bila kita rasa lapar, badan menggigil, dan jadi tak keruan.
Tu tandanya gula rendah dalam badan.
Solutionnya, amik gula-gula sebiji atau minum air manis sikit cam sirap ke, milo ke..
Nurse kata jangan makan nasi.
Sebab nasi tu kompleks, nanti lambat nak cerna jadi gula, takut terpengsan.
Huuuuu...
Patut la bila hipo dan Kaklong pekena teh o ais, badan jadi lega dengan cepat.

Hiper tu pulak bila kita rasa haus sentiasa.
Tak habis-habis haus walaupun dah minum air..
Pastu kerap kencing.
Lepas minum air, pi kencing. Lepas minum air, pi kencing.
Itu tandanya gula tinggi dalam badan.
Bila kene macam ni cepat-cepat gi klinik untuk check gula dalam darah dan dorang akan bagi solution berdasarkan result gula tadi.

Alamak.
Kaklong selalu je hiper rupanya..
Tapi bila check gula, macam okay je.
Semua bawah 5.5.
Kadang tu hipo; dapat 3.8.
Biasanya hipo lepas Kaklong makan nasi.
Ntah apa sebabnya tak tau la..

Lepas ni Kaklong kene betul-betul jaga la..
Sejak balik kampung haritu Kaklong start minum manis..
Sebab kan, Kaklong control makan seperti yang disarankan tapi selalu hipo.
Bila Kaklong minum manis, baru okay, tak kene hipo dah.
Takde la minum selalu dan banyak, tapi ada amik la..
BAdan rasa sedap sikit bila tak hipo.
Tapi masalahnya jadi hiper pulak..
Aiii, susahnya jadi Kaklong ni T___T

Hiper ni bahaya.
Nurse cakap ia bole menyebabkan pendarahan belakang mata, kerosakan buah pinggang, dan ganggu kesihatan baby; silap-silap gaya boleh keguguran.
Takutnyaaa...
Minta dijauhkan...

Okay, lepas dah jumpa nurse tu, tunggu giliran pula untuk jumpa doctor.
Dalam 10 minit juga la tunggu.
Kali ni dapat doktor lain.
Dia scan perut Kaklong dan Kaklong terkejut sebab tengok baby dah besar..
WooHooo!

Nampak kepala baby tu bulat.
Doctor kali ni detail juga la scan.
Bukan main serius lagi dia godek-godek perut Kaklong, nak tengok dnegan teliti keadaan bayi.
Dia tunjukkan Kaklong jantung baby, dan for the first time Kaklong nampak jantung dia berdegup.
Nampak 4 ruang dalam jantungnya.
Pastu dia tunjuk tulang belakang baby, nak nangis bila nampak tulang tu.
Dah lengkap tulang tu dari kepala hingga punggung.
Pastu dia tunjuk juga kaki baby.
Sekali sekala ternampak jari kaki baby tu. Comelnya!

Pastu kan doktor tunjuk jantina..
Katanya lelaki, tapi tak confirm.
Kalo nak confirm kene scan 3D.
Tapi dah nampak batu 2 biji.
Kaklong tak kisah lelaki ke perempuan, yang penting selamat dilahirkan kelak.

Seronok betul scan kali ni.
Sebelum ni, doctor lain yang scan dan dia tak cakap apa-apa pun.
Dia cuma ukur je.
Bila Kaklong tanya, baru dia jawab "ya" "tak" camtu je..
Kita ni bukan doctor, bukan pandai pun tengok scan tu.

Nasib baik doktor kali ni okay. ^__^

Lepas tu doktor tengok result bsp (blood sugar profile) - gula dalam darah.
Katanya dah salah amik bacaaan.
Masa puasa kene amik bacaan 3x iaitu pukul 8 pagi, 3 ptg dan 10 mlm.
Laaaa...

Oleh itu kene repeat la amik bacaan ni.
Pukul 3 ptg dna 10 malam harini.
PAstu pagi esok pukul 8 dan terus jumpa doctor.

Walaupun sebenarnya Kaklong tak puasa, tapi taknak bagitau sapa-sapa (kecuali Cik Abang dan kornag yang baca blog ni)
Takot orang cakap macam-macam, dan bagi nasihat macam-macam.
Biarlah rahsia je.

Kaklong takde masalah sangat pun selain lapar dan dahaga macam puasa sebelum-sebelum ni.
Cuma hati Kaklong risau sangat kat baby membuatkan Kaklong amik keputusan tak nak puasa.
Kalo jadi apa-apa kat dia semata-mata sebab Kaklong sayangkan puasa, yang meraung nanti aku juga bukan orang lain.
Time tu orang ramai pula cakap, "kenapa puasa juga kalo rasa tak sedap hati? Kan Allah bagi kelonggaran bla bla bla.."
Biar la, Kaklong taknak amik risiko..

5 tahun tunggu baby ni beb!

Memandangkan harini pun Kaklong tak puasa (dah minum air masak sebelum pi klinik tadi), maka Kaklong kene juga la puasa sampai pukul 3 petang untuk amik bacaan darah.

Lepas keluar bilik doctor tu, pulangkan buku dan nak balik.
Pastu Cik Abang tanya, "ubat tak amik ke?"
Ye la.. Ubat..

Kaklong pun gi tanya kaunter dan dorang suruh minta kat nurse yang tadi tu.
Bila jumpa nurse tu, dia terkejut "ubat?" sambil membeliakkan mata.
Ye la, ubat merah tu..
"Ooo.. vitamin.. Awak jumpa doctor tu kenapa tak minta?" dengan nada sinis.
Aik, aku confuse dah ni..
Nurse lain suruh jumpa kau, kau suruh minta kat doctor pula. Selama ni pun nurse yang bagi vitamin tu. Kaklong pun tanya la, habis tu patut minta kat sapa.
Pastu dia gelak dan jawab "takpeeeeeee" (A'ah, panjang "peeeeee" dia tu).

Ntah la, apa kau cakap pun aku tak faham..
Selepas dia selesai dengan patient, dia pun bagi prescription vitamin tersebut.
Kaklong malas nak minta tukar ubat lain; sebab nurse tu pun jenis sinis-sinis je..
Bila nurse lain datang tanya pun dia sinis-sinis juga jawab.
Sabar je la orang macam ni..

Apapun, yang penting sekarang Kaklong kene monitor gula dalam darah.
Pastikan tak hipo dan tak hiper..
Hipo tu ada solution, yang hiper tu yang takut tu..
Kene stop terus la minum air manis.
Tapi bila stop air manis jadi hipo pulak..
Adoiiii, susahnyaaa..

Kaklong baru je beli air soya Yeo's tau.
Teringin nak minum soya.
Nampaknya kene buang la. Abang pun tak minum soya gak..

Dan baru juga beli biskut, kene sorok la biskut tu.
Tak sorok karang aku makan pulak.
Hohohoho..

Next month pula check-up selepas raya.

19 Mei 2018

Loya dan Zincofer

Masa menaip entry ni, Kaklong baru je siap masak daging masak kicap untuk sahur..
Menu dari cik abang ler..
Aii, cik abang ni.. Suka sangat kicap.
Dia tak tau Kaklong tak minat kicap.
Tapi takpe, demi cinta kugagahi jua.. Gitew...

Kaklong ada bagitau kan, sepanjang mengandung ni Kaklong loya-loya tapi tak muntah.
Baru-baru ni baru Kaklong perasan bahawa loya tu muncul setiap kali lepas Kaklong makan ubat yg klinik bagi.
Ubat merah yang biasa ibu mengandung amik tu.
Zincofer nama dia..

Biasanya Kaklong makan ubat tu tengahari, pastu loya-loya.
Baru-baru ni Kaklong lupa makan, pukul 1 pagi baru teringat, pastu makan je la walaupun dah lewat.
Lepas makan tu Kaklong pun masuk tido.
Tetibe perut rasa mual dan tekak loya..
Takleh  baring, Kaklong pun duduk sementara nak tunggu loya hilang.

 Ada satu hari tu Kaklong lupa terus nak makan ubat tu, dan sepanjang hari tersebut takde loya.

Pastu puasa pertama tu Kaklong makan selepas sahur, pastu loya dan muntah..
Puasa kedua Kaklong amik dalam pukul 2 pagi, masa masak untuk sahur (disebabkan takleh tido, Kaklong pun masak la awal). Tak lama lepas tu loya dan jeluak tapi tak muntah.

Time tu baru Kaklong flash back dan perasan bahawa ubat tu mungkin penyebabnya loya yang Kaklong alami selama ini.
Kaklong pun godek-godek tenet dan sah ramai orang komplen benda yang sama.
Tapi dorang loya sebab tak tahan bau.
Kaklong takde masalah dengan bau dia, cuma tetibe je kembang tekak lepas telan ubat tu.

Penat tau loya ni..
Kalo loya pastu muntah rasa lega.
Tapi ni loya tak habis-habis, muntahnya tidak.

Isnin ni ada check-up.
Kaklong ingat nak minta tukar ubat la..
Bole ke tukar..?
Kaklong pernah dengar dulu dorang bagi 4 jenis ubat kene makan sekaligus.
Ini dapat yang semua dalam satu kapsul = Zincofer

Harap-harap nurse tu bagi ubat lain (kalo ada la..)

17 Mei 2018

First day Puasa

Hari pertama puasa pada tahun 2018.
Tadi Kaklong tanak nasi, goreng ayam pastu makan ngan kicap.
Tu menu Cik Abang minta.

Kaklong sebenarnya tak minat kicap.
Jadi bagi Kaklong ia tidak menyelerakan langsung.
Tapi senang la sikit masaknya.
Hehehe...

Kaklong mekap blog lagi.
Kelakar kan..
Blog tak update pun, tapi template asyik tukar je..
Hohoho...


Mungkin Kaklong takde hati nak tengok blog ni sebab template dia tak pernah menepati citarasa.
Tak bole tukar warna, tak bole tukar saiz, tak bole tukar font dan template pun lebih kurang cam orang lain.

Last-last Kaklong guna template blogspot yang lama dan adjust sendiri ikot kesukaan hatiku..
Pastu tambah coding mobile view untuk widget-widget tertentu.

Selain tu, banyak habiskan masa di facebook dan update kat situ juga adalah salah satu punca Kaklong jarang update blog..

Okay la..

Harini first day puasa, tapi hati Kaklong ragu-ragu nak puasa.
Kandungan Kaklong berusia 4 bulan, dan seperti mana korang tau, Kaklong tunggu 5 tahun untuk baby ni.
Sekarang Kaklong duk risau kalo puasa nanti tak cukup zat pula baby Kaklong ni.

Ibu cakap, jangan bimbang.
In shaa Allah, Allah permudahkan ibadat kita.

Betul juga tu.
Ibu, keenam-enam anaknya ibu puasa masa mengandung.
Tapi ibu takde sebarang alahan..
Best kan..

Kaklong pula, ada rasa loya, kencing manis, pastu hipo..
Ntah hape2 je, kencing manis pastu hipo, padahal tak amik insulin pun..

Duk pikir, kalo masa puasa ada rasa tak sedap badan ke apa, Kaklong berbuka je la..
Memang la sayang kan, tapi dari bawa mudarat yang akan buatkan Kaklong regret for the rest of my life, mungkin ada baiknya Kaklong sacrifice sikit..

Baru je lepas sahur tadi Kaklong muntah..
Hadoiiii, apa ni?
First time tau muntah..
Biasanya jeluak gitu-gitu je, tak keluar apa-apa.
Ni tetibe muntah pulak..
Dah la first day puasa.

Kaklong risau la..
Erm....

20 Apr 2018

Review : Dukun

Citer Dukun best.

Kisah dia lebih kepada misteri + seram. Bukan citer hantu. Takde penampakan pelik². Keseramannya masih terkawal. Mood dia dari awal sampai akhir kekal seram..

Lakonan Umie Aida tip top! Dari awal sampai akhir cerita, seram semacam je tengok dia. Faizal Hussein pun okay cuma intonasi dia sedikit kekok, mungkin kerana skripnya formal (peguam kan). Elyana walaupun scene dia sikit je, tapi sangat berkesan. Pelakon lain pun okay sangat, terutama NamRon sebagai polis yang annoying sikit perangai dia.

Gambar filem ni cantek (cinematography kot term dia), warna pun cantik (colour grading kot term dia). Pilihan muzik latar sangat memberi impak menyulamkan mood misteri dan seram dalam filem ni.

Skrip dan jalan cerita takde apa nak komplen. Sangat bagus. Seronok tengok citer tempatan yg takde elemen cinta / jatuh cinta. Takde heroin yg kononnya paling cantek la dalam kampung tu, pastu takde orang yang dengki, pastu takde orang menjerit marah² guna skrip yang sama je tak habis². Skrip filem ni ditulis dengan rapi. I really like it. Cam tak caya pula ni filem 10 tahun lepas.

Kaklong rasa nak pi tengok lagi la 😁

13 Apr 2018

Kronologi Pregnancy Kaklong

Semalam dah announce pregnancy.
Harini Kaklong nak buat catatan sikit la kronologi kejadian pregnancy Kaklong ni.
Saja je sebagai diary.

5 tahun kot tunggu, mesti la hepi.
Nanti bila dia baby besar, dia baca la catatan mama dia ni..

Selepas makan Kacip Fatimah Phytoplus keluaran UTM sebanyak 2 botol (kira-kira dalam tempoh 6 bulan lebih sikit - sebab tak semestinya makan setiap hari, ada juga skip skip), Kaklong pun stop beli.

Saja je nak tengok period Kaklong okay tak..

Alhamdulillah, period Kaklong datang setiap bulan, cuma kadang-kadang lewat, kadang-kadang sikit, kadang-kadang banyak pula.

Pastu Kaklong ada amik minyak ikan omega 3.
Saja amik sebab Kaklong jarang makan ikan, selalu ayam je, saja la nak tambah-tambah zat.
Lagipun dalam diet ni Kaklong cuma makan dua kali sehari.
Diet Kaklong ialah ayam goreng, sate, daging2, bihun camtu.

Kalo rasa lapar, Kaklong minum air banyak-banyak.
Cuba untuk makan tak lebih dari 2x sehari.

Walaupun badan rasa lebih ringan dan cergas, tapi berat tak turun pun..
Alahai, sedihnya..

Asid folik tak pernah tinggal.
Last sekali Kaklong beli jenama Appeton.
Macam mahal je RM30++ , tapi banyak dalam tu, cukup untuk 3 bulan..
Namun tak lekat-lekat juga baby..

Akhirnya rasa give up nak diet.
Tapi tak sabar nak dapat anak.

Lalu Kaklong pun makan ubat kesuburan yang doktor bagi masa Kaklong check kesuburan pada tahun 2016 dulu.
Ubat tu akan expire pada akhir 2018, jadi Kaklong minta Cik Abang tempoh untuk cuba diet setahun. Kalo gagal baru makan ubat.

Lepas setahun usahaku untuk diet menemui kegagalan.
Maka Kaklong makan la ubat tersebut pada bulan Nov 2017 lalu menunggu hasilnya dengan penuh debaran.

Namun begitu pada 16 Dis 2017, Kaklong period.
Sedih giler.
Banyak pula tu darah keluar macam air paip.
Lepas tukar kain (Kaklong tak pakai pad, Kaklong pakai kain saiz sapu tangan tu pastu lipat 3), dalam 30 minit kene tukar baru sebab lencun.
Pastu senggugutnya boleh tahan la sakit.

Dalam sedih-sedih tu Kaklong berkira-kira nak pi ke taknak pi lagi ke hospital?
Sebab sedih tau..
Kalo cuba lagi tak dapat2 bertambah la sedihnya..
So, Kaklong tangguhkan je la..

Pada bulan February 2018 baru teringat yang Kaklong dah lama je tak datang period.
Time tu mula berkira-kira nak beli lagi Kacip Fatimah tu.
Nak aturkan balik period sebab nampak gayanya dah start gap balik ni.

Tiba-tiba terfikir, camana kalo mengandung?
Ubat tu takleh makan kalo mengandung.
Walaupun rasa macma tak mengandung, tapi better check untuk kepastian.
Lagipun badan pun rasa tak sedap je ni.

13 February, Kaklong beli pregnancy test dan malam tu test.
Sebelum test tu berpeluh juga.
Taknak berharap, tapi dalam masa yang sama berharap juga.

Sebab 4 tahun lepas Kaklong tak mai period 3 bulan dan badan rasa tak sedap.
Mati-mati aku ingat mengandung.
Lepas check ada 1 line je, kecewa yang amat!
Keesokan paginya period datang.
Rasa terpedaya sangat.

Okay, back to the story.
Malam tu Kaklong test dan resultnya....
...
...
...
Dua line!

Aku macam terkedu sorang-sorang dalam bilik air tu.
No no..
Jangan mempermainkan perasaanku lagi.
Sakit beb!

Esoknya minta abang beli lagi pregnancy test.
Abang cam biasa la, muka takde perasaan.
Cuba la tanya-tanya atau buat2 happy sikit, baru la ada sparkling joy dalam hati aku ni.
Tapi dia bukan lelaki sebegitu.

Dan keesokan malamnya, Kaklong test sekali lagi.
Alhamdulillah, confirm positif.
Line dia lebih ketara kali ni.

Perasaan?
Hepi tak terhingga!
Tapi abang nampak relax je. Menyampah betul saya. :(
5 tahun tunggu kot, takleh ke tunjuk happy sikit.

18 Feb scan dan nampak dah kantung kecik dia.
Doktor kata 6 minggu, which is tak tally dengan jadual ovulasi Kaklong.
Patutnya 9 minggu.
Takpe la. Mana2 je..

Dua minggu kemudian datang lagi sekali scan untuk kepastian (atas saranan doktor)
Dah nampak kantung tu lagi besar dari haritu.
Doktor kata dah ada heart beat, tapi Kaklong tak pandai tengok.. Haha.

Pastu pada 26 March baru la pi Klinik Kesihatan untuk buat buku pink.
Happy giler dapat buku pink.
Patutnya buat awal sikit tapi haritu balik kampung seminggu.
Pastu abang kene keje 16 jam selama beberapa hari(bole je Kaklong pi sorang, tapi yelah manja la katakan. Haha).
Pastu balik kampung lagi sebab ada kenduri.
Lepas tu baru la free nak pi buat buku pink.

Sekarang ni kandungan Kaklong dah 14 weeks (kalo ikut tarikh)

Walaupun happy, tapi takut juga.
Semoga baby ni lahir dengan cukup sifat zahir dan batin.

Aaminnn....

10 Apr 2018

Nasi Ayam Nasi Lemak Delivery Kuantan

Sape duk Kuantan angkat tangan.

Nak makan nasi ayam? Nasi lemak? Nasi minyak?

Tapi malas nak keluar beli, sebab keje, sebab takde transport, sebab malas kelek anak.


Don't worry.
Kita ada buat delivery



Wasap je mana² nombor dalam gambar last tu. Nanti dorang hantar.

Jangan lupa bungkuih air sekali


Lokasi kedai : Depan Sekolah Agama Al-Ehsan, Kuantan.








29 Mac 2018

I'm preggy!

Alhamdulillah.

5 tahun honeymoon akhirnya senyap² ada nyawa berdegup dalam badan Kaklong.

Ikut tarikh 14 minggu.
Ikut saiz 11 minggu.

Tak kisah la mana². Asalkan awak lahir dengan selamat dan cukup sifat zahir dan batin.

Mama takut ni tau. Sekarang mama makan nasi setiap hari dan clean diet takut awak tak cukup zat. Papa pun dah stress tengok mama makan 5x sehari. Awak kene kuat tau sampai bulan Oct ni, kita kuat sama² k.

Terima kasih kepada semua rakan² blog, fb dan ig Kaklong. Tau, korang doakan Kaklong senyap² kan. Semoga Allah limpahkan rahmat yg tak terhingga kepada korang.

Sayang korang. Muah!

28 Mac 2018

Peah, Tipah dan Milah

Pernah satu ketika, Peah keluarkan statement bahawa Tipah adalah Scammer X yang menyamar dan cuba menghampiri (berkawan)nya dengan niat tak baik.
Peah keluarkan beberapa teori yang menunjukkan Tipah dan Scammer X adalah orang yg sama.
Kaklong kenal Tipah tu dah 5-6 tahun (ketika peritiwa ini berlaku. Sekarang dah masuk tahun ke-9 kaklong kenal dia), jadi ofkos la Kaklong tak percaya, tapi tak layan sangat la benda macam ni.

Tipah keluarkan statement yg dia takde kene mengena pun dengan Scammer X, tapi Peah bukan main rancak lagi mengingatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dengan hasutan Tipah itu (padahal Tipah tak pernah hasut apa² pun selain berkawan, upload gambar lawa² dan tulis blog santai²). Peah tu orang berpengaruh juga la, dan bahasanya boleh tahan lazer.
Sejak itu Tipah kelihatan selalu update status selfie, check-in di lokasi dia makan dan dia kerja. Mungkin untuk meyakinkan kawan² bahawa dia ni memang wujud pun, bukan scammer seperti yang dicanang. Kawan² Peah pun adalah kawan² Tipah juga.
Disebabkan tak tahan baca post provokasi Peah yang seolah² memancing Tipah untuk jawab kat komen; dan post kecewa Si Tipah yg apesal la tetibe fitnah dia sampai macam tu, Kaklong pun bagitau Peah bahawa Tipah tu bukan scammer, Kaklong kenal dia lama dah. Sejak dari zaman YS lagi.
Tetibe Peah cakap, "Ntah² kau ni pun Scammer X aka Tipah menyamar guna profile lain kan!"
Time tu Kaklong tau dah Peah ni orang gila plus ultra-paranoid yang semua orang pun dia bersangka buruk. Kesian betul kejadian dia.
Kini (beberapa tahun kemudian) Peah dilanda musibah. Orang ramai menuduh dia sebagai Milah yang scam duit orang.
Kaklong yang terikut perkembangan Peah (bukan saja² ikut, dia memang popular, ada je post pasal dia lalu kat wall) dan at the same time follow post² Milah yang suka update pasal niche ni; tahu bahawa Peah dan Milah bukan orang yang sama. Dari segi niche, pengetahuan, gaya penulisan pun tau mereka orang yang berbeza.
Kaklong terkejut juga tengok teori manusia² yg menganggap Peah dan Milah orang yang sama. Bukan sorang dua beb, ramaiiii yg keluarkan teori, siap snap shot dan highlightkan benda² yg menampakkan mereka orang sama.
Kaklong tengok pun nak gelak.
Sebabnya akal logik kita ni nampak sangat teori tu karut. Kalau tak kenal Milah dan Peah pun boleh nampak la betapa karut itu punya teori.
Apapun, peristiwa ni mengingatkan Kaklong kepada apa yang berlaku kepada Tipah. Apa yang Peah buat kat orang, akhirnya kembali pula terjadi pada dia cuma 10 atau 100 kali ganda lebih teruk.
Oleh itu, korang sila hati² ya.
Jangan kita seronok keluarkan statement yg membuli orang, apa lagi memfitnah hanya kerana kita agak² dia jahat tanpa sebarang bukti yg jelas. Kalau Allah nak balas tu kejap je.
Semoga kita semua dilindungi dari sifat² yg buruk. Aamin...
ADVERTORIAL (8) BISNES (21) CANTIK (7) Contest & Giveaway (5) Diary (64) DIY (5) FOOD (10) FREEBIES (4) IKLAN (4) INTERNET (24) KEWANGAN (4) MOVIE / TV (36) PRODUK (12) REVIEW (65) SHOPPING (20) SIHAT (17) Tips & Tutorial (21) VACATION (4) VIRAL (30)