Search

Bercuti ke Langkawi

24.11.17

Salam..

Pada 14 September 2017 kami berdua pergi short vacation kat Pulau Langkawi
Ni second time Kaklong pergi sana, fisrt time masa darjah 6, lawatan sekolah.

Jom Kaklong ceritakan kisah kami bercuti ke Langkawi.

Dari Perai, Penang ke sana naik bus.
Kitorang booking tiket kat Catch That Bus
Senang sikit.. Malas nak layan ulat tiket.


Naik bas pagi-pagi lagi, sampai kat Kuala Perlis tengahari.
Terus pergi beli tiket feri.
Trip feri ada setiap sejam.

Kalau korang nak belum book kereta lagi, jangan bimbang; kat kaunter tiket feri ni ada beberapa orang brader offer kereta.
Kitorang belum ada kereta lagi, tapi nak fikir dulu. Nanti datang balik kat dia.

Lapar punya pasal, kitorang cari makan dulu sebelum naik feri.
Kat situ ada dua restoran yang sama, masakan dia sedap juga

Lepas makan, tak jumpa pula brader tu, ingat nak book kereta dengan dia je.
Terpaksa la cari kereta kat pulau..

Dah naik feri..
Walaupun low season, penuh je feri ni..
Tak syok la berpisah dengan abang. Hohoho..


Dah sampai Terminal Feri Kuah.
Ambil gambar kenangan dulu..

On the way keluar dari terminal tu ada ramai brader offer kereta tau. 
Jalan je, dorang yang datang approached.
Akhirnya kami ambil kereta MyVi (yang baru, sedap giler bawa) dengan sewa RM70 sehari.
Kami ambil dua hari.

Kemudian bermula la kembara kami menjelajah Pulau Langkawi tersebut.
Ingatkan Langkawi ni sesak, rupanya lapang betul.
Yang sesaknya cuma kat Pantai Cenang.
Tempat lain okay je.

Hari pertama ni kami nak duk kat Pantai Cenang.
Booking hotel ni pun melalui Agoda
Senang sikit boleh terus tengok kawasan, rate dan memang confirm ada bilik.

Kaklong pernah juga walk-in ke hotel, lepas tu semua penuh tau.
Sebab tak booking katanya.
Alahai, terpaksa melilau cari hotel kosong.


Pilih punya pilih akhirnya kami pilih Sandy Beach Resort.
Sebab nampak cantik je hotelnya.. Harga pun reasonable.

Sekali masuk bilik...
Erm.... kecewa la juga.
Kaklong rasa macam diberi bilik pekerja je...

Ni la bilik kami..
Ni la bilik kami.
Nampak tak tingkap tu? Tingkap pun tak cuci ke.. Tolonglah...
Lampu meja tu pun tak berfungsi, hiasan semata-mata..

Almari?
Hahaha.. Ada tempat sangkut baju je..
Ntah la.. Tak tau tak siap ke, atau dah roboh ke..
Nak kata design memang macam tu, erm.. sangat tak kreatif dan tak menawan hati.


 Nampak tak kesan cat tercabut-cabut kat dinding bawah TV tu..
Tak boleh ke cat je sekejap sebelum bagi guest masuk.
Kitorang bukan datang tumpang tidur ni; kami kan guest..


Bilik air dia pun nampak macam bilik air rumah kos rendah.
Bilik air rumah Kaklong lagi cantik dari ni.
Bilik air bajet hotel pun lagi elok dari ni.

Sebenarnya Kaklong ni bukan fussy sangat.
Kitorang pernah je duduk kat hotel kos rendah.
Tapi hotel ni nampak sangat tak jaga maintenance.
Cuci lebih kurang, kemas pun tak berapa nak kemas..

Takde selera Kaklong nak teruskan percutian ni..



Permandangan dari luar bilik..
Patutnya amik chalet macam tu..
Kaklong ingatkan dapat chalet macam tu, rupa-rupanya salah book.
Sedih sangat..

Ni nampak dari luar je, dalam tak tau la kot-kot sama macam bilik aku..


Hujan dah start turun, namun begitu kami tetap nak pi jalan juga.
Destinasi pertama?

Underwater World Langkawi..
Jalan kaki je, tak la jauh sangat.
Kiri kanan pun banyak kedai dan hotel boleh cuci mata sementara nak sampai ke sana..

Gemoknya saya.. :(
Berikut adalah beberapa gambar yang Kaklong amik kat dalam Underwater World Langkawi.
Banyak gambar ni, tak tau nak letak yang mana..
Enjoy!
Comelnya flamingo. Pink!

😗

meh sini meh..

Yay! dapat kiss 

kampung penguin

Ni boss dia.


main ngan ikan..

muah ciked!

corak reef in the tank

Cuba teka apa ni..

Jelly fish!
Comel kan.. <3
Ni ada video pendek penguin berenang, coral reef tank dan pipe fish (kot nama dia)
Enjoy!



Dah puas jalan-jalan dalam tu, ada kedai souvenir juga tau.
Kitorang tak beli apa-apa pun..
Pastu keluar dan balik semula ke hotel.

Dah sampai hotel, takkan nak duk dalam bilik je.
Kita lepak Pantai Cenang dulu la..

damainya....

ramai orang kat sini tau..

Wefie sekali 😎😗
Malam tu hujan lebat sangat.
Kitorang ingat nak jalan-jalan cari makan.
Duduk la tunggu hujan reda, namun tak reda-reda.
Perut dah lapar..

Akhirnya abang keluar sorang tapaukan makanan..
Beli dekat-dekat dengan hotel.
Takyah beli jauh-jauh. Lebat gila hujan..


Ini la dinner kami malam tu..
Abang nasi goreng paprik, Kaklong mi goreng telur mata.
RM16 dua bekas ni..

Not bad la harga dia, mi goreng tu banyak ayamnya..
Puas hati makan..

Lepas makan ni, kitorang terus tidur.
Nak buat apa lagi kan hujan-hujan.

End of day 1.

Next entry Kaklong sambung pula ya ^^

You Might Also Like

3 Geng Kaklong

  1. CCL kalau pergi langlawi elakkan waktu cuti sekolah time tue memang penuh bukan hotel resort je yang penuh , tempet beli tiket feri pun alahaii beraturnya punya panjang . Mujur sekarang dah ada book feri ticket online mudah sikit . Pemilihan hotel tue memang wajib untuk keselesaan kita . Iya lah penat-penat datang bercuti nak juga berehat dengan selesa .

    BalasPadam
  2. never went to langkawi before. hmm

    jom la join n meriahkan GA kt sni

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    BalasPadam
  3. wahhh bestnya jejalan langkawi. akak pun dah lama tak ke langkawi.

    BalasPadam

Sila tinggalkan jejak untuk Kaklong ziarah.

Tak tau nak komen apa..?
Komen je, "Wah, bagus la awak ni Kaklong, comel pula tu"
Kui kui kui... :D

AFB Blogs