Review Filem Tombiruo

by - 18.10.17

Salam..

Kaklong ni jenis tak tengok cerita Melayu.
Drama tak tengok. Filem lagi la tak tengok..

Malas la cerita sebab apa tak tengok, karang kene kecam secara berjemaah pula..
Apapun ada dua filem Melayu yang Kaklong tengok kat pawagam sejak third millenium iaitu Ola Bola dan Tombiruo.

Tombiruo
Tombiruo ni pun Kaklong tengok kerana rata-rata rakan kaki wayang kat FB memuji filem ini..
Kaklong pun cuba la sedaya upaya untuk mengelak dari membaca sebarang review atau spoiler yang dorang suka taruk kat FB masing-masing..
Sebab Kaklong memang benci sangat spoiler..

Pernah la Kaklong tertunggu-tunggu satu movie tu, bila dah keluar wayang, hari pertama tu member up status : "Alaaa, kenapa minah mati..?"
B@B!
Aku baru nak tengok esok..

Apapun, what have done cannot be undone.
Maka Kaklong pun menonton la filem tu dengan tahu bahawa akhirnya minah mati.
Macam buang masa je tengok, padahal dah tau ending.
Hate it! Hate!

Mungkin bagi orang lain okay je kot..
Bagi Kaklong tersangat tak okay, okay!

Okay, back to the story..

Kaklong masuk wayang kali ni dengan low expectation..
Come on la. Nak expect apa je dengan filem Melayu (oit, jahat bahasa)

Namun, Kaklong silap.

Filem Tombiruo ni best sangat!

Gambar cantek, screenplay cantek, background music pun kena sangat dengan babak dan emosi.
Part lawan-lawan tu camera work dia bagus, membuatkan pergerakan mereka nampak macam tangkas je.

Ramai juga yang kondem part lawan-lawan tu sebab kurang jelas pergerakannya.
Realitinya aksi lawan dorang tak berapa nak tangkas la dorang perlu buat camera work sebegitu.
Lain la kalo Jackie Chan, Jet Li yang berlakon, bole la bagi wide shot nampak dorang punya martial art tu.

Namun ia wajar dipuji kerana berjaya menutup kelemahan tu, dan enhance lagi ketangkasan mereka, disulam pula dengan film score yang gempak.
Kaklong pun rasa nak masuk dalam skrin dan tolong Tombiruo tu sama.
Hahaha..
Lebih lebih pula aku ni..

Suka Zul Ariffin pegang watak Tombiruo.
Gaya pergerakan dia sangat cocok dengan title penunggu rimba.
Rupanya bukan Tom Hardy je boleh berlakon tutup muka, Zul Ariffin pun boleh 
Cuma adakah Zul Ariffin buat semua aksi tu, ataupun ada stuntman lain yang terlibat sama?
Kalau dia buat semua, memang salute la!

Paling Kaklong suka kat lakonan Faizal Hussin. Realistik dan bersahaja. Terutama intonasi suaranya, tak macam baca skrip.
Tengok beliau bersilat sikit tu teringat pulak kat citer Bujang Selamat.

Pelakon-pelakon lain pun bagus, termasuk la watak sampingan Wong tu.
Nampak relax je, kene dengan watak yang dibawa.
Cuma para pelakon utama tu diharap dapat perbaiki intonasi suara ketika melontarkan dialog, supaya tak nampak macam menghafal skrip. 
Tu je la sikit yang rasa ralat ketika menonton. 
Selain tu semuanya best!

Selepas menonton filem ni, baru la Kaklong baca review rakan-rakan..
Ramai juga yang nampak kecacatan Tombiruo ni.
Contohnya loghat para pelakon, reaksi Tombiruo bila jumpa Wan Suraya, dan pelbagai babak lagi la.
Taknak spoil.

Semasa melangkah kaki ke pawagam, Kaklong dah expect citer ni akan ada banyak kelemahan.
Kaklong tutup mata je la kelemahan kecik-kecik tu, asalkan tak mengganggu mood Kaklong.
Sebab tu la apa yang Kaklong nampak sepanjang dua jam menonton ialah kelebihan, kecantikan dan kegigihan hasil kerja produksi.
Keje tak cincai-cincai punya.. 
Cantek!

Apapun, Kaklong sangat enjoy the film.
Tiga kali Kaklong nangis tau.
Cara persembahan ketiga-tiga babak tu benar-benar menikam emosi Kaklong..
Perghh!
Tengok Hindustan pun Kaklong nangis sekali je..
Ni 3x!

Apapun, review Kaklong ni tak compare dengan filem Hollywood ya..
Hollywood punya bajet puluh ratus juta kot (darab dengan 4.xx)..
Oleh itu penanda aras bagi Kaklong review filem ni lebih rendah berbanding Hollywood.
Logik la kan..

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam pembikinan filem yang hebat ni.
Diharap buat lagi filem yang bagus sebegini.

Keep it up!

Kaklong bagi 9/10 (tak compare dengan filem Hollywood)

Kalau korang masih teragak-agak nak tengok filem ni kat wayang ke tak, jom tonton trailer dia dulu:


Haritu kan masa keluar panggung lepas tengok The Foreigner, tetibe nampak para pelakon Tombiruo kat situ.
Apa lagi, amik gambo la.. ^_^

A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Wassalam...

You May Also Like

4 Geng Kaklong

  1. plan nak tengok.. tapi tak tertengok lagi :p

    BalasPadam
  2. Terbaik kakLong, filem ni memang best, tambah pula ceritera ni ada kisah mistik hutan sikit.. cgi pun makin bagus. Next Tombiruo:Semangat Hutan & Tombiruo Terakhir pulak. Dengarnya tahun hadapan start shoot. Karya Ramlee Awang Murshid sebagai penulis asal memang tidak mengecewakan. Thumbs Up!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Woo.. Ada sambungan ke.. Dorang buat trilogi kot..
      Eee, tak sabar nak tengok!

      Padam

Komen la sikit ^^

recent posts