31 Ogo 2017

Kaklong Merdeka Giveaway!

Salam..

Sempena Hari Merdeka tak lama lagi; Kaklong nak anjurkan my 1st ever giveaway!

YAng diberi nama: Kaklongchan.com Merdeka Giveaway!

Merdeka Giveaway!

Giveaway ni akan berlangsung mulai hari ini sehingga 31 Ogos 2017.

Seorang pemenang akan dipilih secara cabutan bertuah.

Nak tau tak apa hadiahnya?
Jeng jeng jeng!
hadiah!
Hadiahnya berupa Anello Banana Bag color pink lagi..
Perghhh!

Hadiah ni ditaja oleh Lifestyle Blogger yang Stylo iaitu Sis Ayuni Rafilah dari blog YunFila.com


Cara-cara menyertai:

1) Follow Blog kaklongchan.com
2) Follow IG Kaklong: instagram.com/kaklong
3) Follow Blog www.yunfila.com
4) Follow IG Ayuni : instagram.com/ayunirafilah

5) Buat 1 entry mengenai Giveaway ini
6) Masukkan link giveaway ni dalam entry tersebut
7) Tampal banner giveaway ini. Kodnya kat bawah:


8) Letakkan url blog kat ruangan komen.

Okay itu aje.
Simple je kan...

Jom beramai2.. Muah!

Update:

Berikut ialah senarai peserta:

1) Farhanna Jafri : https://farhannajafri.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

2) Farah Atiqah : http://farah-atiqah98.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html

3) Syah Banu : http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

4) Nona Qiyah : http://nonasani.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

5) Faranina : https://faranina89.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-givaway.html

6) Asyiqin : https://asyiqin89.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

7) Syafyqah Azri : http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

8) Iyqa Nazi : http://sikacamatasukamenaip.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html

9) Adelia Zahrah : https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

10) Noor Akma : http://www.huhahuhajerr.com/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

11) Sarah Lalala : https://messarah.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html

12) Ainniah Zulkifli : https://ainniah.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html?m=1

13) Nisha : http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html

14) Salatul Zarida : http://salatulzarida.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

15) Nims Production : http://nims007.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html

16) Azman Arsad : http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

18) Anina Shyqin: https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

19) Hernee Nazir : http://herneenazir.com/2017/08/28/kaklongchan-com-merdeka-giveaway/

20) Syuhada Salleh : http://www.syuhadasalleh.com/2017/08/29/kaklongchan-com-merdeka-giveaway/

21) Hani Fadhlina : https://jombercontest.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

22) Radhia Razali : http://penselduabee.blogspot.my/2017/08/kaklong-merdeka-giveaway.html




26) CikLa : http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

27) Liez : http://deariescouple.blogspot.my/2017/08/kaklongchancom-merdeka-giveaway.html

Update:

GA telah ditutup!
Esok kita tengok siapa yang kenaaaaaa.

TQ korang sudi join GA yang tak seberapa ni ^^

Cara Check Scammer secara Online

Salam..


Korang tau tak macam mana nak check scammer, penjual penipu, syarikat menipu dan seangkatan dengannya?

Kalau tak tau, sila teruskan pembacaan anda..

Kaklong terserempak dengan post ni kat facebook.


Lepas ni kalau korang beli barang secara online ke, nak join MLM yang tak pernah dengar nama ke, sebelum teruskan dengan urusniaga check dulu kat website ni:

http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/

Kalau ada nama orang atau syarikat tu, better la jangan teruskan urusniaga.
Takot woooo...

Kaklong pernah juga jumpa scammer ni..
Korang pun mesti pernah.

Mula-mula dorang offer barang free, kalau nak cuma isi borang.
MAsa isi borang dia pun cerita la pasal produk dorang iaitu barangan elektrik.
Kemudian dapat cabutan bertuah.
Lepas buka, dorang semua buat muka cuak gila sebab tak pernah tengok pun hadiah banyak macam ni.

Pastu dorang pun teruskan lakonan gabra gila babi tu siap call HQ.
Rupa-rupanya itu surprise gift dari HQ yang hanya sorang dua je dapat dalam setahun.
(Ye la tu. Kaklong dapat 4,5, 6 kali dah dalam tahun tersebut. Modus operandi pun sama je. CUma orang dan nama syarikat je lain-lain)

Kemudian dorang pun beramai2 sorak kegembiraan siap lompat-lompat macam monyet punya la suka sebab kita ni bertuah sangat.
Ni part yang best, ada 2 3 orang bercerita kepada kita serentak.
Sorang cerita pasal pakej, sorang tunjuk demonstrasi guna peralatan lektri tu dan sorang lagi masih la buat aksi tak percaya bahawa kita bertuah; bonus sorang lagi puji kita cantik la, nampak muda la, rupa macam cikgu la, pakai kereta mahal la dan macam-macam lagi.
3 orang bercakap serentak ni akan buat kita pening.
Lalu masa dia minta kad ke, ic ke, kredit card ke apa; kalo tak tahan pening akan terbagi la kad tersebut.

Polis tak boleh tangkap dorang ni kerana secara legalnya dorang melakukan urusniaga dengan kita, tiada sebarang penipuan (secara legal).
Namun begitu selepas mangsa balik rumah, mula la rasa rugi sebab barang lektrik tu mahal sangat padahal kualiti tak elok pun. Haritu ada rice cooker tu 2 hari pakai je dah rosak.

Oleh itu, kalo korang jumpa mereka ni jangan la layan.
Setakat free beg kertas, lampu suluh, mug tu, sila la abaikan..
Kat kedai RM2 pun ada jual.

Kalau nak layan juga, jangan cakap Kaklong tak bagitau..

Okay la. Bebel pula..

Rasanya kalau korang nak report tentang scammer pun bole juga kot kat website tu.
Ke kena report kat polis?
Ke dekat Tribunal Pengguna?

Kaklong belum habis godek lagi..
Nanti ada info terbaru Kaklong tulis kat blog ni..

Jika ada sebarang penambahan info, sila tulis kat ruangan komen ya.. :>

29 Ogo 2017

Ubah Suasana Rumah

Salam..

Sambungan dari kisah semalam..

Time Kaklong dalam fasa depressed minggu lepas, rasa malas nak buat kerja dan asyik nak mengamuk je..
Kaklong tak bole menulis time macam ni sebab bahasa Kaklong akan jadi sangat dasyat..

Untuk elakkan murung berpanjangan, Kaklong pun cari jalan nak lighten-up the mood..
Akhirnya decide nak kemas rumah..

Bukan sapu-sapu, mop-mop macam tu..
Tapi nak susun balik perabot dalam rumah ni..
Ai. banyak betul kerja..
Dah ler rumah kecik je..

Dua hari juga Kaklong plan dalam kepala nak buat apa dan google susun atur kediaman yang comel-comel.

Akhirnya amik keputusan:

1. Pindahkan bilik kraf yang selama ni duduk kat master bedroom ke second bedroom.

2. Master bedroom tu guna sebagai bilik tidur

3. Kemas dan minimizing bilik stor

4. Kosongkan third bedroom (disebabkan stor tak muat, kitorang guna 3rd bedroom sebagai second stor. Teruk betul.

Sabtu lepas Kaklong start dengan kosongkan second bedroom.
Kemudian pindahkan semua barang craft ke dalam bilik tersebut..
Susah sangat sebab bilik tu kecik sikit dari bilik asal.
Susun punya susun akhirnya berjaya juga.
Yes!

sila abaikan sepah-sepah sikit tu 😜

sebenarnya satu kerusi je nak masukkan.
Barang-barang yang rasa tak perlu untuk kegunaan bilik tu, Kaklong letak luar dulu..
Nanti baru cari tempat untuk dia.
Kalau takde tempat untuk dia, buang!

Hari Ahad Kaklong susun bilik stor pulak..
Barang yang tak perlu semua masuk plastik sampah..
Ada 5 plastik sampah besar kesemuanya..
Macam tak percaya pula banyak macam tu, rumah kecik je..
Haha..

Teknik buang barang yang tak perlu ni ialah, buang je jangan tengok..
Kalau tengok, confirm nak simpan..
Ye la, kalo dah duduk bilik stor selama 2 tahun dan tak ingat dah pasal dia takkan la barang tu perlu pulak kan..

Kemudian kitorang masukkan cupboard besar dalam bilik tersebut.
Barang-barang yang nak disimpan taruk dalam kotak dan labelkan pastu susun tinggi -tinggi sampai ke siling. (siling rumah Kaklong rendah je).
Kaklong cuba minimumkan kegunaan ruang sebab barang dalam 3rd bedroom tu pun nak sumbat sini juga nanti..

Malu pula nak tunjuk gambar stor.
Tapi nanti korang tak caya pulak Kaklong mengemas 😜
Susun sampai siling

Selepas berjaya kosongkan master bedroom, kitorang pun masukkan katil.
Lepas masukkan katil, sapu lantai, pasang cadar, dan kitorang pun call it a day..
Time tu pun dah pukul 9.30 malam..

Baru ni je..
Ya, takde langsir, Kaklong suka cahaya masuk 💖

Almari pakaian masih dalam third bedroom.
Malas nak pindahkan sebab tak sentuh lagi third bedroom tu..
Lagipun banyak baju dan tudung nak sorting balik..
Nak buat harini ke..?

Weekday ni susah sikit nak buat kerja lain sebab nak layan order customer dan pos barang..
Kaklong ni nama je perempuan, tapi tak multi-tasking..
Pengalaman Kaklong bermulti-tasking, hasilnya semua kerja siap tapi Kaklong tak menikmatinya..
Bila fokus satu kerja dalam satu masa baru la rasa syok dan tak kelam kabut.

Itu Kaklong la..
Ada orang boleh multi-tasking dan hasilnya excellent.

Nak tunggu weekend, rasa cam lama sangat je..
Dah la tengah excited ni..

Camana ek?

Nanti Kaklong update.. :>

28 Ogo 2017

Ujian Kesihatan Mental

Salam...

Dalam seminggu ni Kaklong mengalami fasa depressed.

Segalanya berpunca dari Kaklong cuba try test ujian kesihatan mental..
Sekali Kaklong punya result : depression dan anxiety yang sangat teruk.

What?

Tetiba Kaklong rasa panik... dan tak tau nak buat apa..
Walau bagaimanapun, itu bukan diagnosis, cuma test sahaja..
Dan sape yang dapat result "teruk" dan "sangat teruk" dinasihatkan berjumpa doktor; sebelum keadaan bertambah parah..

Kalo korang nak try, klik link bawah ni:

UJIAN SARINGAN KESIHATAN MENTAL


Kemudian Kaklong pun masuk support group yang disediakan..
Lepas masuk group tu Kaklong jadi makin depressed.
Mungkin kerana baca post dan komen yang ada kat situ..

Baru Kaklong tau Kaklong takde la depressed mana sangat pun..
Namun Kaklong teringat balik zaman sekolah, zaman jadi student U dan zaman bujang..
Time tu Kaklong jauh lebih depressed lagi..
Kaklong sendiri akui mengalami anxiety sejak kanak-kanak hingga remaja; dan lepas abes belajar Kaklong alami pulak kemurungan selama beberapa tahun..

Namun begitu the best part is Kaklong tak pernah buat benda-benda yang pelik-pelik selain fikir nak bunuh diri..
Kalo bukan sebab bunuh diri tu berdosa besar, dan Kaklong tak tau cara bunuh diri yang tak menyakitkan; kemungkinan Kaklong dah bunuh diri pun 10 tahun lepas..
Naseb baek...

Baru-baru ni Kaklong ada terbaca satu pendapat yang menyatakan "Muslim sejati tak mungkin mengalami kemurungan". Point dia ialah kerana kita faham agama dan Allah; jadi mana mungkin kita akan murung.

Kemudian pendapat itu disangkal satu pendapat yang menyatakan "semua orang boleh mengalami kemurungan, Muslim atau Non-Muslim". Point dia ialah merujuk kepada kisah Rasulullah yang mengalami kesedihan selepas kematian isteri dan bapa saudara baginda. Dan juga kisah-kisah nabi lain.

Sebenarnya kedua-dua pendapat tu pun betul..

Memang betul Muslim "sejati" tak mungkin akan alami kmurungan..
Kerana "Muslim sejati" ialah mereka yang telah menyempurnakan keenam-enam rukun iman..
Terutama yang keenam "percaya kepada qada dan qadar"
Mereka yang mengalami kemurungan, biasanya tak begitu memahami maksud "qada dan qadar".
Bukan memahami dari istilah bahasa; tapi maksud sebenarnya..

Kalo tak faham, macam mana nak percaya..

Namun begitu, tak mungkin la kita lahir-lahir terus je faham apa maksudnya..
Untuk memahami maksud "percaya kepada qada dan qadar" tu, perlu la kita sebagai insan melalui fasa yang meyakitkan ni...
Fasa hidup yang serba tak kena..
Fasa buat keputusan yang besar dalam hidup..
Fasa kita rasa kita la orang paling loser dalam dunia..
Fasa kene buli, physically and verbally..
Fasa takde sapa pun suka kita, termasuk la emak sendiri..
Fasa kenapa aku tak senang macam orang lain..
Dan macam-macam lagi fasa..

Kaklong pun alami juga benda2 macam tu...

Sehingga la fasa tu berakhir lepas Kaklong masuk usia 30-an..

Kini Kaklong faham bahawa fasa yang menyakitkan ini wujud untuk Allah presenting kewujudan Dia kepada kita..
Of course kita tak nampak Dia..
Namun kita dapat rasa kewujudan Dia disisi selepas mengalami fasa yang menyakitkan ini..

Kerana apa..
Kerana tanpa fasa yang menyakitkan ini; kita tak akan seek for help..
Tanpa seek for help; kita takkan stumble upon "amalan menenangkan hati", "doa penenang hati", "kuliyah menenangkan hati", "rakan-rakan yang menenangkan hati".
Tanpa jumpa semua "cara untuk menenangkan hati" kita takkan jumpa "kewujudan-Nya".

Ketika awal 20-an, Kaklong ada baca satu quote ke apa ntah yang berbunyi;

"Kadang-kadang ALLAH sembunyikan matahari, DIA datangkan hujan petir.
Kita bersedih dan tertanya tanya ke mana hilangnya matahari,
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah."

Bila baca ni Kaklong pun roll-eyes and "yeah, whatever".

Tapi selepas habis fasa yag menyakitkan tu; baru Kaklong tahu quote tu berkata benar.
Pelangi demi pelangi muncul dan ia sangat indah...

Pelangi tu tak mungkin kelihatan indah kalo hari-hari dia muncul depan mata dan tak pernah hilang..

Sebagaimana tak mungkin kita rasa plain water tu sedap kalo bukan sebab kita dahaga.
Tak mungkin nasi putih telur dadar tu sedap kalo bukan sebab kita lapar.
Tak mungkin salji tu best kalo bukan sebab kita hidup di Khatulistiwa
Tak mungkin panas tu best kalo bukan sebab kita orang Eskimo..

Kaklong tak sure korang faham ke tak apa yang cuba Kaklong sampaikan..
Harap-harap dapat faham sedikit sebanyak..

Oleh itu kepada korang yang sedang mengalami fasa yang menyakitkan ini, percayalah ini adalah satu proses untuk kita menyempurnakan rukun iman yang keenam..

Lagi cepat kita memahami dan menerima qada dan qadar; lebih cepat fasa yang menyakitkan ini akan berakhir..

Berakhir bukan bermaksud tak akan ada masalah dan terus jadi orang paling beriman dalam dunia..
Masalah tu masih akan muncul selagi nyawa dikandung badan..

Masalah di tempat kerja, masalah dengan pasangan, masalah takde pasangan, masalah dengan jiran-jiran, masalah anak, masalah kewangan, masalah yang takde kene mengena dengan kita tapi kita terlibat sama.
Masalah akan sentiasa datang..
Memang dunia ni examination hall.

Yang berbeza ialah cara kita melihat masalah dan menghadapi masalah tu..
In shaa Allah..

Erm...
Sebenarnya Kaklong nak cakap pasal lain..
Pastu tercakap pasal lain pulak..

Haha..

Esok sambung..

19 Ogo 2017

5 Cara buat Pelanggan Datang Membeli Lagi?

Salam...

Dah try Centerest?

Kalau belum, Kaklong ada explain mengenainya kat SINI.

Melalui Centerest korang dapat menguruskan jualan dengan lebih mudah.
Selain dapat buat Laporan Jualan dengan lebih pantas, korang juga dapat membina Customer Database (Pangkalan Data Pelanggan) tanpa perlu rekodkan berkali-kali.

Okay, hari ni Kaklong nak share 5 Cara Buat Pelanggan Datang Membeli Lagi.
Cara Buat Pelanggan Yang Pernah Membeli Datang Membeli Lagi
Panggil mereka
Apa itu pelanggan sedia ada?

Pelanggan sedia ada ialah orang yang pernah membeli dari kita sebelum ni.

Menjual kepada pelanggan sedia ada adalah lebih mudah daripada menjual kepada stranger.
Ini kerana pelanggan sedia ada dah tahu kewujudan kedai kita, tahu apa yang kita jual, tahu harga yang kita jual, tahu sebagus mana servis yang kita tawarkan dan paling best merasai sendiri kualiti produk yang kita jual.

Oleh itu, apakah kebarangkalian mereka kembali membeli lagi?
Sangat tinggi!

Namun begitu ia memerlukan effort.

Berikut adalah 5 Cara nak buat pelanggan datang membeli lagi.


1) Bungkusan Berserta Logo

Bungkuskan belian pelanggan dalam plastik/kotak yang dicop dengan logo atau nama kedai/brand.
Secara logiknya, mereka akan terlihat logo tu berkali-kali apabila mereka gunakan untuk menyimpan barang lain.
Kesannya, bila nak membeli, dorang akan teringat kedai kita.

Itu yang syarikat gergasi seperti KFC, Tesco, Giant buat.
Dorang letak logo besar-besar dan tinggi-tinggi kat setiap cawangan.
Setiap kali pergi dan balik kerja pasti tak boleh elak dari ternampak logo tu.

Bila kata nak beli barang dapur, teringat Tesco, Giant.
Bila nak makan ayam goreng, teringat KFC.
Tak boleh tak teringat sebab hari-hari dorang duk ingatkan kita.

Memandangkan kita belum jadi syarikat gergasi, maka kita buat dalam skala kecil dulu.


2) Ajak datang membeli.

Tak seronok dapat sms yang tulis, "Hai, dah lama tak nampak. Meh la datang membeli di kedai saya lagi". Kalau tiap-tiap minggu dapat sms macam ni, confirm kena block terus.

Habis tu macam mana nak ajak?

Bagi sms ni, "Hai, kami mengadakan jualan Hari Merdeka bermula 20 hingga 31 Ogos 2017. Diskaun dari 20 hingga 50%"

Atau, "Offer : Mulai hari ini, setiap pembelian RM100 ke atas akan dapat percuma mangkuk tingkat jenama XYZ. Hanya untuk 100 pelanggan pertama."

Tawarkan sesuatu dalam jemputan.
Kalau la dorang tak datang pun, at least kita berjaya mengingatkan mereka akan kewujudan kita.

Jangan kerap sangat tau.
Dapat dua tiga kali setahun dah cukup.


3) Cross-Sell

Cross-sell ialah jualkan barang yang compatible dengan barangan yang pernah customer tu beli.
Contohnya sebelum ni dia beli maskara, kali ni kita offer lipstick pula. Next time kita offer blusher.

Contoh lain pula, haritu dia beli joran, harini kita offer lure pula. Next time offer la tali tangsi ke apa ke.. Kaklong pun tak tau juga. Kaklong tak memancing. Huhu..

Logiknya, pelanggan mungkin tak membeli barang yang sama setiap bulan (sebab dah ada atau belum habis lagi)
Dengan offer barang lain yang compatible, kemungkinan besar dia akan beli.


4) Birthday Coupon/Voucher

Ni paling best.
Dapatkan tarikh lahir customer dan bila sampai tarikh atau bulan kelahiran mereka, terus hantar sms atau email ataupun pos birthday card. Wish dorang Happy Birthday dan bagi kupon potongan 50% atau baucer RM30.

Kalau dorang tak datang pun, at least kita dah ingatkan tentang kedai kita.


5) Membership Card

Yang ni semua syarikat gergasi buat.
Korang boleh buat kumpul mata ganjaran dan tebus dengan baucer tunai.
Atau bagi diskaun 10% kepada ahli.
Atau offer setiap bulan ada 10 item (contohnya) yang dijual dengan harga diskaun kepada ahli sahaja.

Ada tu yang buat setiap kali gunting rambut akan dapat 1 cop.
Kumpul 10 cop dapat gunting rambut percuma.

Membership card ni juga dikenali sebagai Loyalty Card bertujuan supaya customer tu setia dengan kita.

Itulah 5 Cara yang korang boleh gunakan untuk buat pelanggan datang membeli lagi.
Ada banyak lagi cara lain korang boleh explore.

Namun untuk merealisasikannya Customer Database  perlu disimpan.
Sistem membership card tu adalah salah satu sistem database pelaggan.

Selain tu korang boleh simpan melalui Centerest.
Disamping dapat rekodkan jualan secara sistematik ia juga dapat menyimpan data pelanggan.

Semoga bermanfaat.

P/S: Nak tulis pasal apa lagi ek...

17 Ogo 2017

9 Tips Membida di Chilindo

Salam..

Dah baca kisah Kaklong shopping di Chilindo?

Okay, kali ni Kaklong nak share 9 Tips Membida di Chilindo.

chilindo.com
Tips ni Kaklong guna-pakai time bidding.

Kenapa perlu tips ni?

Tips ni hanya peringatan supaya korang tak rugi membida di Chilindo tu nanti.
Bidding ni sangat addicting dan buat kita over-excited tau..
Sebelum rugi, better peringatkan diri sendiri..

Apakah 9 Tips Membida di Chilindo?


1) Tetapkan maksimum bid

Sebelum mula membida korang tetapkan harga maksimum yang korang sanggup bayar untuk barang tu. Contohnya : max nak bayar adalah RM5 je untuk screwdriver ni.

Lepas set harga tu, baru start bid. 
Bila harga tu dah lebih RM5, berhenti membida.Tunggu next bid. 

Selepas 3x bid screwdriver tu, korang akan dapat harga average yang orang sanggup bayar. Contohnya RM8 untuk screwdriver tu.
Pastu korang decide, berbaloi ke bayar RM8 untuk scredriver tersebut?

Kalau berbaloi, naikkan max bid kepada RM8 dan dan bid sekali lagi.
Kalau ta berbaloi, lupakan screwdriver tersebut dan beralih ke barang lain.


2) Compare dengan harga paling murah korang boleh dapat.

Sebelum bid cuba ingat kat kedai paling murah korang boleh dapat berapa.
Ada tak jual kat kedai RM2? Ada tak kat Daiso? Ada tak kat pasar malam. Berapa harganya kalo beli kat sana?

Kalau tak tau harganya (contohnya beg tangan, kasut sukan, basikal), cuba search kat marketplace lain harganya berapa.

Kemudian tetapkan maksimum harga seperti tip pertama tadi.


3) Nak pakai ke tak?

Sebelum bida tanya diri sendiri nak pakai ke tak barang tu?
Kalau taknak pakai, jangan beli.. Rugi je..


4) Elakkan Barang Elektronik

Ramai yang komen barang-barang tu kualiti pasar malam.
Oleh itu ada kemungkinan barang-barang elektronik dia murah rosak atau tak tahan lama.
Warranty pun mungkin tak ada.

Mungkin dia ada polisi pemulangan semula dan sebagainya, tapi leceh la..
Apalagi kalo barang tu dalam 5 ringgit camtu..

BArang elektronik better beli kat kedai elektronik dan berkualiti.
Nak pakai lama kan..


5) Stop bila over-excited

Selepas membida beberapa barang, korang akan rasa seronok dan over-excited.
Terutama bila last-last minute orang lain pula dapat..
Apalagi masa bida tu 15 minit, setengah jam gitu..
Rasa geram je bila kena start balik..

Bila dah over-excited macam ni, better stop kejap..
Kembali semula ke realiti.
Lepas bertenang dalam setengah jam camtu, baru bid semula.

Kenapa kena bertenang setengah jam?
Sebabnya, pada awal bid tu niat nak dapatkan barang murah.
Bila over-excited niat tu dah berubah kepada nak menang.
Terutama apabila tengok orang yang sama tu je duk lawan bid.
Geram tau...
Tak puas hati kalau tak menang..

Last-last menang dengan bayar RM39, padahal kat kedai RM9 pun boleh dapat.
Jangan jadi macam Pak Kaduk. 
Menang sorak, kampung tergadai.


6) Jangan lawan bidder Thailand

Tengah-tengah syok bid tetiba muncul bidder dari Thailand bid harga tinggi-tinggi. 
Lagi kita bid, lagi dia lawan.
Terutama jenis yang auto-bid tu..

Jangan layan sangat... Jangan lawan..
Bagi je dia menang dan tunggu next bid.


7) Jangan bid pada saat-saat akhir

Nampak ada 5 saat lagi nak abes bid, tinggi pulak tu harganya..
Time ni jangan bid.

Sebabnya ada kebarangkalian korang bid serentak dengan sorang atau dua orang lagi bidder.
Time klik tu korang nak bid RM15.
Lepas refresh, tengok-tengok harganya jadi RM24.
Dah la korang pulak highest bidder tu.

OMG! Kenapa macam tu..?
Sebab kebarangkalian RM15 tu dapat kat Si A, RM19 dapat kat Si B dan RM24 dapat kat korang..
Percayalah, Kaklong dah kena..

Tinggal 5 saat lagi, biarkan je dia pergi.
Tunggu next bid.


8) COD

Dah berjaya dapat 20 barang dengan harga rendah?
Tahniah!

Kena bayar berapa? 
RM124+RM8(kurier)

Jangan kurier, guna COD. BArang sampai baru bayar.
RM124+RM12 (COD). Bayar je extra RM4 tu.

In case barang tak sampai takde la rugi.


9) Sila bayar, Jangan buat don't know je.

Ada juga orang bagi tips, "bid je pastu jangan bayar. Nanti barang dalam cart tu akan hilang. Hihi."

Jangan buat macam tu.
Walaupun dia tak kenal kita, Allah tau apa kita buat kan..
Perbuatan kacau bid tu dah buang masa dan tenaga orang lain yang serius bidding..
Dalam dunia yang tak cukup masa ni, ada saudara kita yang curi masa bidding barang murah untuk kegunaan asas.
Dan disebabkan kita yang "suka-suka bid tapi taknak bayar pun" ni dorang dah rugi banyak masa dan data internet.

Tolong jaga akhlak.
Jangan sampai orang Thailand anggap, "Orang Melayu Islam Malaysia ni 80% bid tapi tak bayar. Teruk betul orang Melayu Islam Malaysia."

Tak pasal-pasal dah Melayu kena, Islam kena, Malaysia pun kena; hanya kerana kita "suka-suka".
Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Semoga tips ini bermanfaat.. 
Happy bidding :>

Kembara Jom Jimat Elektrik

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 




15 Ogo 2017

Review : Pengalaman Membeli di Chilindo

Salam..

Sepanjang balik kampung haritu, hari-hari Kaklong tengok dorang ni update pasal beli barang kat Chilindo..
Rasa geram je nak beli jugak.

Disebabkan kat kampung tu Kaklong busy menikmati hidup, maka masa bersama smartphone pun sedikit terabai..
Haha.. Boleh gitew..?

Akhirnya bila balik sini, aku sikit punya excited lagi buka chilindo.com nak shopping.

Baru je buka website dia, terpening kejap..
Apa ni?
Kenapa barang-barang dia kejap-kejap hilang?

Rupa-rupanya chilindo bukan seperti marketplace yang lain.
Dia marketplace khas untuk membida..
Website ni dari Thailand, tapi dia ada cawangan kat KL.
Barang-barang pun mungkin made in Thailand kot.

Belek punya belek akhirnya Kaklong bida satu benda, pastu benda lain pula, pastu benda lain pula sampai naik syok pulak..

Namun begitu apa yang boring sikit ialah ada je orang Thailand muncul dan bida dengan harga tinggi.
Contohnya ada satu meja laptop tu kitorang bid sampai RM9.
Kemudian muncul si Thailand ni terus bida RM16. Apa kejadah?
Akhirnya harga meja laptop tu jadi RM24 dan dapat kat orang lain yang nak bida RM9 tadi tu..

Pastu Kaklong bid lagi dalam next bid dan perkara yang sama berlaku.
Sampai 5x Kaklong next bid; harga meja tu takkan kurang dari RM24.
Macam rancang-rancang je kan..

Appun bidding ni memang addicting la jugak.
Banyak juga barang nak bid (walaupun logically tak nak guna pun barang tu)
Oleh itu sebelum over-excited better Kaklong stop.

Semasa buat pembayaran, ada dua jenis penghantaran yang Chilindo sediakan; iaitu kurier dan COD.
Kaklong pakai kurier sebab dah biasa beli online, cam confident je barang akan sampai.

Selepas Kaklong baca banyak komen dan status kat FB, sebaik-baiknya korang pilihlah COD.
Bila barang sampai baru bayar..
Sebab ada barang yang tak sampai-sampai 2 3 minggu. Mahal-mahal pula tu dorang bid.

Alhamdulillah, selepas 3 hari, barang yang Kaklong bid pun sampai..

Jangan jeles...
Kotak yang Kaklong dapat ni kecik je.
Tak besar macam orang lain..
Logik la kan Kaklong bid benda kecik-kecik of course la kotak kecik.

Jom tengok apa Kaklong beli.

Ada 7 barang kesemuanya.. Yay!
Kaklong bida barang murah-murah je..
Ramai cakap kualiti barang macam pasar malam.
Ya, memang pun..
Kaklong pun dah agak dah macam tu..

BArang-barang yang Kaklong bida ni takde la nak pakai sangat.
Gedik je lebih.
Hahaha..

Untuk menambahkan lagi kegedikan, Kaklong buat satu video "Unboxing Chilindo" ni..
Sape yang banyak data tu sudi-sudi la menonton video yang tak seberapa ni..


RAsa pelik giler bercakap sorang-sorang depan kamera..
Gugup semacam je, padahal bukan ada orang pun..
Huhuhu..

Kaklong tau video ni teruk.
Sila kawal diri anda dari mengecam ya..
Bagi la can Kaklong nak syok sendiri sekali sekala. :P

13 Ogo 2017

Centerest.com: Menguruskan Jualan dengan Mudah

Salam..

Dalam dunia yang makin mencabar dimana setiap apa yang kita buat memerlukan wang, semakin ramai yang menjalankan perniagaan sebagai side income.

Malah ada antara kita yang ambil keputusan untuk berhenti bekerja dan serius dalam perniagaan apabila pendapatan sampingan telah melampaui gaji bulanan.

Bukan semua berjaya, tapi jika kena dengan produk, target market dan marketing; in shaa Allah berjaya.

Namun ada beberapa perkara penting yang selalu terlepas pandang dalam menjalani perniagaan :

1. Pangkalan Data Pelanggan (Customer Database)
2. Laporan Jualan (Sales Report)

Kenapa penting?

Customer database sangat penting dalam marketing..
Instead of kita cari stranger untuk ditukar kepada prospek dan ditukar pula kepada client/customer; kenapa kita tak jaga customer yang dah sedia ada supaya mereka repeat belian?

Tau tak, nak ajak stranger membeli tu susah.
Ajak customer yang pernah beli adalah lebih mudah.

Cuba imbas kembali, sejak mula berniaga dah ada berapa orang yang beli barang jualan kita?
Semua pembeli tu adalah customer.
Bukan prospek (prospek ialah orang yang nampak berminat dan mungkin akan membeli tapi tak beli lagi)
Bukan stranger (orang yang kita tak tau dia nak beli ke tak)

Persoalannya sekarang, macam mana nak ajak customer yang pernah membeli tu, datang beli lagi?
Next time Kaklong buat entry pasal tu pula k..

Namun begitu, macam mana nak ajak kalau kita tak tau pun macam mana nak menghubungi mereka?
Disinilah perlunya customer database.
Dengan adanya database ni, bila-bila pun boleh ajak.

Laporan Jualan pula penting untuk kita tau produk apa yang paling banyak terjual dan bila paling banyak buat jualan.
Nak buat akaun untung rugi pun senang.

Cara paling mudah ialah keluarkan resit dalam setiap jualan.
At the end of the day, terus kirakan jumlahnya dan masukkan terus dalam akaun.
Jangan delay.
Percayalah cakap Kaklong.

Ya, Kaklong pernah buat resit ni dalam bentuk hard copy; dan sampai satu masa Kaklong dah tak dapat update setiap hari.
Ye la, kalo dapat 3 order 1 hari okay la nak update kan..
Kalau 40 order 1 hari, kau mampu..?
Mampos ada la... T__T
Apalagi solopreneur cam Kaklong.

Macam mana kalau Kaklong kata korang boleh jimatkan masa dan tenaga dengan hanya sedikit bantuan?
*cing*

Ni nak citer ni.

Pada suatu hari Kaklong telah diperkenalkan dengan satu website ni,
Nama dia Centerest.com

Centerest ni unik tau, sebab ia bukan online shop atau online catalog.
Ia adalah satu ruang untuk kita uruskan jualan.
centerest.com
Disebabkan Kaklong duk cari cara nak uruskan bisnes T-shirt ni, so Kaklong pun try la Centerest ni.

Jom baca review Kaklong mengenai Centerest.

Centerest ni menyediakan tiga fungsi.
Kaklong cuma nak sentuh salah satu fungsi je iaitu Kit Urus.
Yang dua lagi tu Kaklong belum explore.

produk asemastyle
Kit Urus ni adalah ruang dimana kita uruskan produk jualan,  pembelian dan pelanggan.
Kat sini juga kita bole dapatkan maklumat Laporan Jualan dan Customer Database.

Contohnya dalam bisnes Kaklong, Kaklong jual T-shirt.
So Kaklong letak 4 produk je.
Detail T-shirt tu nanti Kaklong akan tulis semasa drop order.

Nak tulis semuanya satu persatu pun bole juga.
Tapi malas.
Banyak kot saiz dan design..
Kalau produk korang sesuai tulis satu persatu, silakan..

Order asemastyle
Ni pula ruangan order.
Ada ruangan untuk tracking number dan tukar status.
Bila klik tracking number tu ia akan bawa kita direct tengok kat mana barang tu berada sekarang.
Jadi tak perlu check kat website Poslaju. Jimat masa. :D

Icon whatsapp tu pula berfungsi untuk update tracking number kepada customer.
Cuma tambah lagi a few clicks and done!

Kat ruangan order ni la korang boleh buat laporan jualan.
Dengan sistem yang kemas macam ni, korang boleh jumlahkan berapa jualan pada bulan tersebut dan produk apa paling tinggi jualannya.

Sebulan sekali pun boleh update.
Jimat masa! :D

asemastyle customer database
Ini pula customer database yang Kaklong maksudkan.
Yang bestnya, setiap kali drop order, info customer akan tersimpan secara automatik.
Next time customer tu order, cuma perlu masukkan loyalty code dan nama, alamat no telefon beliau automatik dimasukkan.
Senang!

Sebelum ni database customer Kaklong salin semula ke dalam spreadsheet.
Tapi tu la, dua kali kerja pula.
Pastu susah juga la nak cari apabila jumlah customer cecah ribuan orang T__T

Dengan sistem Centerest ni, apa-apa hal, search je..
Senang sikit kerja.
I really like it. :>

Pada pendapat Kaklong, paparannya Centerest ni nampak kemas dan bersih.
Mudah digunakan dan mudah nak check balik order sebelumnya dan customer yang sedia ada.

Paling penting database customer disimpan secara automatik dan mudah urus jualan serta buat laporan jualan.

Kepada online seller yang tengah mencari sistem yang memudahkan kerja boleh cuba Centerest.com
Kaklong dengar dorang akan tambah beberapa function lagi.
Function apa agaknya tu..?

9 Ogo 2017

Pengalaman Adsense Kaklong dan 5 Tips Lulus Adsense

Salam..

Siapa ada blog...
Dah masukkan adsense dalam blog korang ke..

Adsense tu apa?

Adsense

Adsense tu dalam bahasa mudah faham ialah iklan dekat blog.
Korang boleh letak dekat header ke, kat sidebar ke, kat footer.
Kalau pembaca klik iklan tu, korang dapat la 1sen 2sen USD camtu.
Sikit kan..

Memang sikit.
Tapi kalau ada 10 ribu pembaca sehari dan 1% dari mereka klik iklan, dapat la juga sikit-sikit pun.
Dari takde...kan..

Ramai juga rakan-rakan blogger yang mengadu pasal adsense tak approve atau adsense kena reject.

Kaklong pun ada juga pengalaman kene reject ni.

Sebagaimana yang korang tau, Blog Kaklong ni started pada Julai 2016. Selang beberapa bulan kemudian, Kaklong try letak adsense, tengok2 dapat je.

Kemudian pada akhir Mac 2017 Kaklong tukar kepada domain .com, secara automatik adsense tu tak muncul. Yang ada cuma kotak kosong je.

Kaklong yang ignorance ni memang tak sedar pun benda tu, earning adsense pun tak pernah check. Sebab tak serius pun nak buat duit melalui blog, sekadar suka-suka je cari kawan di alam maya.

Bila dah sedar ada petak kosong tu Kaklong pun cari maklumat mengenainya dan dapat tau lepas tukar domain memang kena apply baru.

Kaklong pun apply la..

Lama tau takde respond. Dalam sebulan juga la. Pastu atas nasihat kawan-kawan, Kaklong pun re-apply. Dua hari kemudian dapat respond.

Application Kaklong kene reject!
Huwaaaaa 

"Insufficient content" katanya...

Kaklong pun terus terduduk dan membawa diri ke bucu katil.

Yang bestnya dalam rejection email tu dia explain kenapa kene reject dan dia bagi juga cadangan camana nak improve.

Lepas abes berkabung tu Kaklong rasa semangat pulak nak tulis entry. Aktif juga la time tu. Setiap entry Kaklong tulis 300-500 patah perkataan. Gambar letak sekeping dua je. Time tu bajet-bajet nak re-apply semula pada Januari 2018.

Kemudian pada bulan Jun, ramai kawan blogger berbincang tentang adsense. Walaupun bajet nak apply balik Januari tahun depan, Kaklong apply je pada Jun 2017, bila tengok ramai orang tunjuk email kene reject.

Pada 30 Jun, adsense Kaklong approved!
Yay! 

Sebenarnya time tu tak Yay! pun.
Sebab terpinga-pinga bila baca "approved" tu.

Ye la, kene reject May 17, pastu Jun 30 approved. Cam tak sangka la jugak.

Tengok-tengok kat sidebar dah ada dah iklan tu. 

Haritu ada baca rakan blogger geram sebab kene reject padahal blog dia dah beberapa tahun aktif. Katanya "adsense pilih kasih, blog yang merapu-rapu dapat pulak adsense. Blog informasi tak dapat."

Kaklong cam terasa juga la, sebab blog Kaklong pun boleh tahan gak merapunya. Info takde banyak sangat. Bebel je lebih. Hahaha..

Rupa-rupanya reason kene reject bukan sebab "insufficient content", tapi reason dia "invalid traffic".

Invalid traffic tu berkaitan dengan masalah klik iklan. Ia mungkin juga berpunca dari pihak ketiga. Adsense ada explain cara nak betulkan.

Kepada korang yang belum dapat approval dari adsense tu, cuba 5 tips ini.

1. Tulis entry at least 300-500 patah perkataan setiap entry dengan gambar yang minimum.

2. Tulis entry dengan niche yang berkaitan antara satu sama lain.

3. Buat page "about" dan "disclaimer"

4. Buang iklan pay-per-click lain dari blog korang.

5. Minimumkan kuantiti widget supaya blog cepat loading.

Itu adalah antara tips yang Kaklong apply sendiri untuk "insufficient content". Blog baru buka akan amik masa sikit. Korang teruskan menulis entry bagi banyak dan apply setiap bulan. In shaa Allah dapat approval sama ada blog tu merapu atau penuh informasi.

Sebenarnya kan, blog merapu ni banyak return visitor. Blog informasi pula banyak unique visitor. Blog apa-apa pun boleh asalkan kita guna ejaan yang betul supaya Google dapat faham niche blog kita, ecpat loading dan dapat view melalui laptop dan smartphone.

All the best ya..

Semoga bermanfaat 

Wassalam..

8 Ogo 2017

Entry Warming Up

Salam.

Kali ni Kaklong tulis blog melalui phone. Guna app "Blogger".

Senang juga la nak guna cuma part gambar tu tak boleh nak adjust. Automatik dia letak kat bawah entry.
Kaklong suka letak gambar kat atas dan kat mana-mana sesuka hati.
Tu yang tak syok sikit.

Takpe la nak buat macam mana.

App Blogaway dah terdelete masa clean phone ni. Oleh itu Kaklong try donlod app Blogger pula nak tengok kalau2 ada improvement.

Okay la juga.
Senang nak guna dan tak serumit Blogaway, cuma part gambar tu je "slek" sikit.

Okay..
Kerja bisnes online Kaklong dah settled dah. Dah borong stok baru dan kemaskini stok. Cuma update entry dan social media je yang belom. Belom ada mood lagi. Nanti la buat.

Sekarang Kaklong kena la start update Blog Kaklong ni.
Banyak juga la benda nak tulis sampai tak tau nak tulis yang mana satu.

Dan seperti biasa, masa busy ada je idea nak tulis apa. Masa nak tulis, lupa pulak.

Hahaha.. Sindrom apakah ini?

Entry ni hanya untuk warming up je sebab Kaklong tak dapat decide nak tulis yang mana satu dulu.

Selepas ni Kaklong akan amik pen dan senaraikan tajuk entry yang muncul dalam kepala ni kemudian start mengarang 1 entry yang paling mudah.

Baiklah.

Wassalam...

1 Ogo 2017

Balik Kampung 2 minggu

Salam.

Kaklong dah 2 minggu duduk kat kampung. Balik sebab ada hal sikit. Ni dah masuk 3 minggu ni kena la balik ke pangkuan suami tercinta. Huhuhu..

Ikutkan hati malas je balik.
Seronok duk kampung dengan ayah, ibu dan adik2 serta anak buat yang comel dan banyak mulut tu.

Tapi mana boleh. Bisnes Kaklong tu Cik Abang yg tolong packing dan pos setiap hari selama Kaklong kat kampung ni. Stok pun dah kurang katanya. Kaklong kene check dan order stok baru la balik ni.

Sepatutnya dah balik minggu lepas, pastu Cik Abang berjaya apply cuti 3 hari, jadi 2 hari lepas dia balik kampung dan kitorang akan balik Penang minggu sama-sama hari esok.

FYI, kami ni sekampung. Rumah mertua cuma dalam 1 km je dari rumah orang tua Kaklong. Haha.. Hebat tak.?

Lagi hebat ayah n pak mertua tu sebenarnya kawan baik dan kami pun disatukan oleh mereka. Nampak sangat kami berdua ni anak yang baik gitew. Cewah minta puji.

Banyak keje nak buat balik ni.
Haaaa...
Malasnyaaaa... 😖

Balik ni Kaklong akan settlekan dulu bisnes online.
Pastu baru update Blog Kaklong.

Macam-macam idea nak tulis, cuma Kaklong malas nak edit gambar.
Kalau boleh nak semua entry yang ada tulisan je, takde gambar. Boleh tak?

Cam tak meriah la pulak kan.

Wassalam