13 Jun 2017

Shopping kat Watson vs Ahli VIP Watson



Salam..

Peristiwa ni berlaku pada bulan lepas sebelum start puasa lagi..
Sekarang baru nak tulis.. Haha

Kadang-kadang Kaklong jeles juga dengan blogger yang consistent tulis setiap hari.
Terutama yang jenis peristiwa berlaku harini, malam tu juga dia mengarang..
Hebat betul dorang ni..

Okay la..
Apa benda yang Kaklong nak citer harini?

Kisahnya Kaklong pergi shopping kat Watson.
Yeah, macam hebat sangat kan..
Padahal sejak belasan tahun kot shopping kat situ.

Kaklong suka shopping kat Watson dan Guardian untuk nak beli kosmetik, skin care dan supplement. Takde promoter kacau.

Bukan apa, memang hobi Kaklong kot baca apa yang ditulis kat setiap label.
Biar tak paham pun.. Lepas baca baru puas hati beli.
Kadag-kadang beli 1 barang je, belek berpuluh-puluh barang.
Entah la. Rasa syok pula.
Macam terapi kot..

Kat pasaraya takleh la nak belek bagai.
Kejap je datang promoter tarik kita beli barang dia.
Bole je nak buat kerek tak peduli, tapi Kaklong ni tak sampai hati nak wat camtu.
Last-last amik juga apa yang dorang rekomen tu.
Pastu pakai, tak elok. Cehh..

Nak tengok apa Kaklong beli?
kosmetik, skincare, haircare
Jeng jeng jeng
Produk pertama, Serum Anti-Aging jenama Olay. 
Kaklong pakai Lotion Muka Olay sejak form 1 sampai abes degree. Pastu ada duit sikit beli yang Total Effect tu dalam 2 3 tahun juga la. Pastu tukar-tukar produk lain, sehinggalah ke produk terakhir yang sepatutnya Kaklong tulis review mengenainya yang tak bagus untuk kulit Kaklong, namun kubatalkan hasrat demi tidak memburukkan jenama tempatan yang terkenal itu.

Dah dekat sebulan Kaklong pakai serum ni.
Nanti Kaklong tulis review ya.. 💓

Yang kedua ialah minyak rambut jenama Dove.
Kisahnya ialah Kaklong baru potong rambut time ni.
Rambut Kaklong yang separas pinggang telah dipotong kepada parasa dagu je.
Hahaha..
Sekarang muka Kaklong nampak macam Anjali (Kajol dalam Kuch Kuch Hota Hai versi rambut pendek tu)
Rambut ni Kaklong potong sendiri je dalam bilik air.
Tak sangka pulak lawa. Hahaha.. Puji diri sendiri je la.
Nak tunjuk tak bole.
Oleh itu semangat la cari minyak rambut demi memelihara kecantikannya..
Tapi percayalah.. Kejap je tu.. Sebulan dua nanti takde maknanya nak rajin sapu minyak lagi.
Sejarah telah membuktikan..
Sekarang rasa ringan gila kepala ni..
Woahhh!
lipstick, eyeliner, olay, dove
Dah keluarkan dari kotak
Ketiga ialah lipstick Maybeline
Keempat pula lipstick in2it
Kaklong suka pakai warna pink lembut warna dia ala-ala nampak tak nampak je..
Kali ni rasa nak try yang pekat sikit.
Nanti Kaklong review taw.

Kelima tu eyeliner dorang buat promotion.
Kaklong ingatkan jenis biasa pakai yang macam crayon tu..
Rupa-rupanya jenis gel dan ada macam berus halus kat hujung..
Haaaaa..
Aku mana reti pakai ni.. 😭

Haritu try2 pakai banyak kali tapi jadi macam orang high je muka aku..
Hahaha.. Taknak la..
Simpan je buat pekasam..

Time bayar tu, cashier sarankan Kaklong join jadi ahli..
Kaklong malas,tapi dia pujuk-pujuk juga.
Katanya kalo daftar dapat seribu point (termasuk barang-barang yang Kaklong beli ni kot); dan voucher RM300..

Last-last Kaklong daftar.
Kan dah kata, aku ni takleh kene pujuk-pujuk sikit.

Dorang pun terus bagi Kad Keahlian VIP Watson dan Kaklong kene activate sendiri melalu app atau website dorang.
Kad VIP Watson
Inilah Kad VIP Watson.
Boleh guna sebagai kad touch n go juga katanya.
Balik je rumah Kaklong terus activate dengan semangatnya.
Tapi gagal.
Pastu cuba kat website pula. Gagal juga.
Selepas 2 hari berturut-turut gagal, Kaklong pun email pihak Watson namun tiada balasan.
Pastu pada hari ke-4 pula Kaklong PM dorang kat https://www.facebook.com/watsonsmalaysia/
Naseb baek reply.
Dorang minta maklumat diri dan tolong activatekan kad tu.
Akhirnya berjaya.
Better pihak cashier je aktifkan kad tu, macam kedai-kedai lain buat.
Senang sikit..

Ingat tak voucher RM300 yang Kaklong cakapkan tadi?
Yang ni
Voucher tu bukan untuk semua produk.
Jumlah voucher tu ialah RM100 untuk barangan jenama Watson; RM100 untuk vitamin dan RM100 lagi untuk pembelian online.

Kaklong tak pernah beli jenama Watson, lepas ni kene beli la, sayang juga voucher RM100 tu kalo tak guna.
voucher watson
In vouchernya
Barangan jenama Watson, minimum pembelian RM50.
Vitamin pula minimum pembelian RM150.

Bila fikir-fikir balik rasa macam rendah sangat kebarangkalian dapat guna voucher ni.
Biasanya Kaklong beli satu dua barang je, tu pun jenama lain.
Vitamin pun tak sampai RM100 sekali beli.
Kalo beli banyak semata-mata nak guna voucher, rasa macam lagi tak berbaloi.
Kaklong ni maintenance rendah je..
Maintenance makan je yang tinggi. Haha..

Orait,
Next entry Kaklong akan review Olay dan 2 batang lipstik tu.
Uuu,, tak sabar la pulak.

Wassalam..

2 Geng Kaklong

Then patutnya bila makan kat restoran la kena bagi akak Voucher makan. Barulah efektif dpt customer macam akak. Hari2 mau datang makan, menu pulak try lain2. tak gitu? hehe

Haha.. Tau takpe.
Tapi kedai makan takde pula bagi vip card atau vocuher kan. Tak aci betul

Tinggalkan jejak. Kaklong nak ziarah. :)