16 Jun 2017

Review Filem : The Mummy (2017)

Salam.

Kaklong dah tengok The Mummy (2017) lakonan Tom Cruise tu.
Walaupun ramai meluahkan rasa kecewa dengan filem tu, namun sebagai peminat Tom Cruise Kaklong tetap juga nak tengok.

Mungkin ada spoiler.
Takde tulisan pink kali ni.


Sinopsis:

Kisahnya Nick dan kawan dia nak cari harta karun (sambil-sambil buat kerja) lalu jumpa la sebuah mummy ni. Lalu mereka dan seorang ahli arkeologi bawa mummy ni pulang namun kemalangan ganjil berlaku menyebabkan mummy ni jatuh ke mana ntah, dan Nick yang sepatutnya dah mati dalam kejadian tu hidup semula. Nick mengalami delusi yang pelik dan mummy tu pula perlahan-lahan pulih dan mencari Nick.

Review:

Boringgggg!

Pada intro dia tu ada sorang lelaki mencerita dari awal hingga akhir kisah silam mummy yang bakal dorang discover ni. Lepas tu dari semasa ke semasa Nick (Tom Cruise) dapat gambaran dalam kepala dia tentang siapa mummy yang dorang jumpa tu. Pengulangan demi pegulangan ni membuatkan filem ni boring sangat!

Patutnya intro tu tak payah pun takpe. Ni kita dah awal-awal tau siapa mummy tu, pastu Nick dapat gambaran yang sama berulang-ulang kali. Langsung takde misteri. Kita yang menonton ni cuma tengok nak tunggu habis je. Perkembangan plot pun takde.

Kisahnya cuma, dorang jumpa mummy pastu mummy nak badan Nick pastu Nick lari lalu mummy kejar. Tu je la.. Kejar je dari awal sampai abes.

Kaklong rasa filem ni dibuat untuk penghayatan visual je.
Supaya nampak cantik, nampak hebat, bunyi sedap camtu.
Penceritaan takde, skrip pun sangat simple tak menunjukkan daya intelectual. Macam standard orang macam Kaklong je penulis skripnya.

Menakutkan?
Takde apa yang menakutkan pun.
Cuma ada bunyi jumpscare, padahal burung terbang je.
Pastu bunyi jumpscare lagi, padahal takde apa-apa pun kat situ.

Kaklong pun banyak kali terlelap tengok citer ni.
Tak tau la sebab puasa ke, atau sebab memang boring.

Dari segi lakonan tu semuanya okay..
Berkesan je..
Takde la kayu ke apa. Tapi watak tu semua macma takde fungsi ditambah dengan skrip yang kosong, maka rasa rugi je dorang ada dalam filem ni.

Cuma diharap dapat tukar la watak arkeologist perempuan tu, bagi orang lain je watak tu.
Bagi pelakon yang nampak cerdik sikit dan kembangkan watak bagi dia jadi the brain dalam filem ni dalam proses menyelamatkan Nick, memandangkan watak Nick tu sebagai orang tak tau apa-apa pun.
Bagi la dia jadi orang yang figure out something untuk selamatkan Nick.
Ni tak.. Semuanya Nick je.

Plot pun patut rombak balik bagi ada element misteri.
Ni dah awal-awal cerita dah pasal asal usul mummy tu, kita yang tengok ni langsung tak tertanya-tanya.
At least bagi la kita penonton ni rasa pelik, kenapa mummy tu beria-ia nak dapatkan Nick tu?
Buat la distraction sikit contohnya Nick curi cincin mummy tu ke, supaya penonton ingatkan mummy nak dapatkan balik cincin tu, rupa-rupanya bukan.
Baru la kita rasa excited menonton..
Ni tak.
Kita cuma tunggu je nak bagi abes sebab tau last2 mesti Nick selamat punya.

Watak-watak lain pun takde kepentingan.
Kawan Nick tu takde pun takpe. Tak membantu apa-apa pun.
Perempuan tu pun tak perlu ada. Selain dari dia mempunyai peta, ilmu mengenai mummy serta pandai cakap bahasa ancient; takde menda lain dah selain tu. Nak kata membantu Nick, tak bantu pun. Seolah-olah mereka tu muncul untuk nak bagi nampak ada orang je dalam filem (meramaikan majlis).

Nak senang bagi je Nickk tu jadi arkeologist, yg dah ada map dan tau cakap bahasa ancient (sebab lepas kena rasuk dia pun bole cakap bahasa tu). Jadi one man hero je dalam filem ni.
Takde la watak lain tu terpacak je takde hala tuju.

Tajuk filem ni The Mummy kan..
Jadi watak utamanya sepatutnya mummy tu la kan..
Tapi tak pun.. Mummy tu jadi orang jahat biasa je. Tak menakutkan pun..
Better lagi filem Power Rangers bilamana Rita tu perlahan-lahan memulihkan diri dan kita nampak kejahatan beliau.
The mummy ni dorang bole tambah lagi scene bagi nampak betapa berkuasa dan jahatnya beliau.
Ni tak, cetek je aku tengok.

Macam teruk sangat Kaklong kutuk filem ni kan..
Sebenarnya cuma perlu sikit je alteration untuk bagi sedap.
Ubahsuai sikit skrip dia bagi nampak cerdik, ubah sikit plot supaya ada elemen misteri, dan bagi watak2watak lain berkembang; iaitu perempuan tu bagi jadi The Brain dan mummy tu bagi nampak lebih scary dan berkuasa. Nick tu nak beraksi, teruskan je..

Dalam filem ni juga ada satu scene Dr, Jekyll.
Mungkin dorang nak buat filem tu pula nanti kot.
Dr. Jekyll tu nampak menarik sangat. Harap2 filem tu lebih cerdik dari filem ni.

Okay la..
Memandangkan filem ni biasa-biasa je dari semua segi, Kaklong bagi 5/10 ⭐
Filem ni takde la teruk sampai nak keluar panggung.
Okay je, cuma boring je macam takde cerita selama 2 jam tu;

KAklong pun dah jemu gak tengok filem reboot, remake dan sebagainya ni.
Nampak sangat dah takde idea.
Semua nak buat filem visual je bagi cantik.
Sampai mengabaikan aspek isi filem tu sendiri.

Wassalam..

Previous Post
Next Post

post written by:

4 ulasan:

  1. hmm.. nampaknya pakwe lama mama filem baru ni kurang umpph.. ramai yg kata kureng huhuu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.. Memang kureng sikit filem pakwe lama mama kali ni.
      Harap2 next filem best.

      Padam
  2. Biasa kalau nak tengok cerita cemni kena baca review orang dulu. Dah kalau kaklong kata xbest, so xmau la tengok. Next .... haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..
      Ni review pendapat Kaklong je. Orang lain maybe suka je kot.. :P

      Padam

Tinggalkan jejak. Kaklong nak ziarah. :)