29 Mac 2017

Nak Cuba Kurus (lagi) dengan Bantuan Shaklee

Salam..

Sejak sebulan ni Kaklong dah mula makan seperti biasa..
Seperti biasa tu bermaksud:

Pagi : nasi lemak
Tengahari : Nasi putih berlauk
Malam : Mi goreng (contoh)

Pastu sambil tengok TV pun kunyah biskut, kunyah keropok, kunyah maruku..
Minum pula air sirap dan teh ais.

Nampak macam biasa je kan..
Tapi bukan untuk Kaklong..
Berat Kaklong dari 74 kilo dah naik kepada 77 kilo..

Owh, tidak!
Kene start balik Pengembaraan Mencari Kurus! T___T

Harini hari pertama..
Kali ni Kaklong taknak buat diet atkins..
Trauma la kene ulser haritu..

Nak makan macam biasa je, cuma cut semula nasi (2 minggu sekali je bole makan seperti sebelum ni. Susah la, nasi ni sekali dah makan tu, hari2 nak makan.. Sedap sangat tekpon!)

Dan cut juga air manis serta biskut..
Tu je la kot..

Exercise pula Kaklong ingat nak naik tangga flat ni setiap pagi atau petang..
Tengok la mana rajin..
Haritu baca Catriona Ross jadi kurus sebab panjat gunung kan..
Memandangkan cuma ada tangga flat je kat sini, maka kita panjat tangga je la yer..
Okay la dari tak exercise langsung kan..
Hohoho...

Selain tu, kali ni Kaklong nak try guna bantuan pula..
Set Kurus Shaklee
Dua tiga bulan juga Kaklong cari produk untuk kurus, tapi macam takut2 je nak amik..
Kaklong berminat dengan minuman protein yang jual kat IG tu tapi bila DM dorang tak reply pun..
Pastu teringin nak minum yang Siti Sarah Raisudin minum tu untuk kekal langsing, namun tak jumpa cari harga. Malu pula nak tanya, takut beratus2 sangat harganya.. Hohoho..

Pastu teringat kat Shaklee.
Shaklee ni macam dah lama je kat pasaran dan tak dengar apa-apa komplen pun..
Macam nak try je..

Semalam Kaklong pun pergi ke kedai Shaklee yang dekat je dengan rumah ni..
Daftar ahli terus dan terus je dapat beli dengan harga ahli..
Suka gilerrrr hati beta.. :D

Dia ada set kurus yang lebih hebat lagi yang berharga dekat RM700.
Kaklong beli yang biasa-biasa je la..
Kene la sedar kewangan diri ni kan.. Sob sob...

Kaklong beli:

1) Herb Lax sebagai pelawas dan mencuci usus

2) Omega Guard untuk memecahkan lebih banyak lemak lagi time kita bersenam.

3) ESP : minuman protein untuk beri zat dan kurangkan rasa lapar

Kita tengok la camana ya.. Menjadi ke tak..
Kaklong target turun 10 kilo dalam 3 bulan..

Doakan Kaklong berjaya ya korang..
Nak baby...

Wassalam...

28 Mac 2017

Review Movie : Life (2017)

SPOILER TULISAN PINK

Salam.

Haritu (sebelom tengok Power Rangers) nak tengok wayang.
Tapi takde movie best.
Ternampak poster Life.
Assume yang citer ni ala-ala Gravity.. Buat kerja kat space kemudian ada malfunction pastu berusaha menyelamatkan diri kemudian berjaya..
Takde rasa nak tengok citer gini..

poster Life
Balik rumah, terbaca satu review kat FB tetang filem ni tak best.
Tapi rupa-rupanya jalan ceritanyatak sama dengan apa yang Kaklong gambarkan..

Tak lama kemudian muncul satu lagi review kata best...
Aik, mixed review ni..
Kemudian muncul lago kata best, kemudian ada yang kata tak best pulak..

Okay, kalo macam ni, kene tengok..
Malam tu juga kitorang gi tengok..

Kisahnya:

Sepasukan angkasawan yang duduk kat angkasa.
Satu hari mereka amik sample dari serpihan Marikh dan sorang saintis ni kaji sample tu kot-kot kesan hidupan kat Marikh.
Akhirnya mereka jumpa satu sel. Dorang pun kaji lagi environment yang sesuai dengan sel ni tak semena-mena sel tu pun bertindakbalas (aka hidup)
Punya la happy terus bagitau penduduk bumi. Mereka menggelar sel yang comel ni sebagai Calvin.
Dari semasa ke semasa Calvin semakin membesar (sel dia bermitosis la kot) dan didapati setiap sel Calvin mempunya otak, otot dan apa ntah satu lagi. 

Satu hari makmal dah mengalami masalah dan Calvin tak bertindakbalas lagi (mati kot).
Saintis tu sedih sangat dan cuba bagi tekanan kat Calvin kot-kot la dia hidup balik.
Ya, Calvin hidup balik dan mencederakan saintis tu.
Calvin berjaya melepaskan diri dan membunuh sorang demi sorang angkawasan tersebut tanpa belas kasihan.

Mereka cuba sedaya upaya bunuh Calvin tapi tak berjaya..
Sehingga la mereka dapat satu idea yang merupakan jalan terakhir antara hidup dan mati


Review

Cerita dia sangat best pada awal (30-40 minit pertama); tapi lama kelamaan semakin dredging dan menyakitkan hati.

Seolah-olah sebuah cerpen yang padan dan menarik, kemudian ada orang terbaca dan nak jadikannya novel lalu masukkan bab-bab lain sekadar untuk memanjangkan cerita..

Sakit hati kerana banyak tindakan yang sebenarnya tak perlu pun dorang buat sebab kalo buat tau dah mesti mati.. Contohnya ketika Calvin hilang dan salah satu bahagian station tu tak berfungsi, lalu sorang angkasawan offer diri nak pergi tengok/baiki.. Umphh! Nampak sangat mati la kau lepas ni..
Dan memang betul pun sangkaanku. Ada satu lagi dia nampak betapa kuat dan pintarnya Calvin, tapi dia tetap juga nak sembur api tu, walaupun nampak api tu tak beri efek apa-apa kat Calvin, haaa, kan dah mati..Dari dia keep on sembur, better la dia keluar je dan tutup sumber oksigen dalam makmal tu supaya Calvin lemas. Tak pasal-pasal Calvin dah dapat keluar. 

Ada juga plot yang sengaja diada-adakan pada waktu yang tepat, nampak macam terlalu kebetulan.. Contohnya ketika Calvin dah elok-elok duduk kat luar kemudia dia nak masuk ikot cerobong (kot nama dia), kebetulan pula bole tau kat cerobong mana Calvin berada sebab ada sensor suhu kat situ, dan selang beberapa waktu dorang boost supaya Calvin tak dapat masuk, tetibe alarm bunyi, kalo dorang boost lagi station akan kekurangan bahan api ke apa ntah. Jadi terpaksa la bagi je Calvin masuk. Pastu bole pulak Calvin duduk kat kaki angkasawan yang lumpuh tu selama ni (sambil makan kaki dia). Bila masa la kau menyusup dalam seluar tu dan kebetulannya pilih kaki orang lumpuh. Yang tak lumpuh ni ada, tak terpilih pulak.. (ni kan angkasa, takde gravity kan.. Mana tau sape lumpuh ke tak, kan semua orang melayang-layang je).. Lepas dah makan kaki tu (takde la makan semua - macam suck blood je kot) boleh pula termakan sekali tracker kat kaki maka dapat la angkasawan tu track dia berada kat mana sekarang.. Adoi, senangnya buat cerita..
Lepas mereka berjaya perangkap Calvin, time tu juga la satu bahagian station (sori, tak tau termbenda ni) dihantar dan bersambung dengan station tu pulak (yang berada di blok Calvin dikurung). Hadoi, takde waktu lain ke... Kebetulan sokmo..

Sebenarnya banyak lagi part yang buat Kaklong tepuk dahi..
Sabar je la...

Walaupun begitu, unsur suspense yang dipaparkan tak kalah..
Sepanjang dalam panggung tu ada la 80% Kaklong suspense/cuak/ kecut perut/ berdebor-debor semua ada..
Ini bukan macma cerita hantu yang tiba2 muncul dan teperanjat tak abes2..
Citer ni terperanjat tak banyak sangat; tapi seram tu boleh kata sepanjang masa..

Yang paling best, lepas abes tayangan pun masih lagi berdebor..
Nampak sangat debaran tu kat muka semua penonton yang macam taknak bangun je lepas abes cerita..

Tu la Kaklong cakap citer ni macam cerpen tau..
Best tapi dia tambah-tambah pulak nak bagi panjang..
Tu yang tak puas hati sikit tu..

Emosi yang berjaya disampaikan hanya suspense dan horror..
Sebab watak utamanya dua-dua jenis muka tak bergerak..
Hensem lawa tapi tak bergerak otot muka tu..
Terkejut pun macam tu, takut pun macam tu, risau pun macam tu..
Sebenarnya bukan la tak bergerak langsung..
Cuma mereka tak bawa kita menyelami emosi..
Emiso yang kita rasai hanya takut kat Calvin tu..

Lakonan semua okay, wajar dipuji..
Ryan Reynolds jadi pelakon sampingan..
Macma pelik kan, kenapa hero macam dia bawa watak sampingan?

Haritu dalam the making ada dia bagitau yang Ryan ni ditawarkan watak utama tapi jadual penggambaran yang tak mengizinkan maka dia pegang watak sampingan je la..
Kalo Ryan bawa watak utama mungkin movie ni jadi lain sikit kot..
Sebab dia ada mimik muka yang hidup, terutama muka susah hati/ cemas camtu..

Ending dia tu hampir unpredictable...
Disebabkan ending dia tu pun dredging, jadi Kaklong sempat fikir "kenapa slow sangat ni? Ke ada apa2?" mula la suspicious pun timbul dan sempat teka dan memang betul tekaanku..
Adoiiiii..
Sayang betul! Kalo dia cepatkan beberapa saat pasti Kaklongtak menduga dan akan lebih terkejut dari sepatutnya..
Kenapa la semua benda nak dredging? Sabar je laaaaaa!

Bagi Kaklong filem ni bagus dan puas hati dapat rasa emosi yang dah lama tak rasa ni.
Kaklong memang elak menonton horror movie sebab mudah trauma tengok benda-benda ngeri..
Kalo bukan disebabkan dredging tu pasti dah bagi 5 bintang..

Maka Kaklong bagi 4/5 untuk filem ni..

Wassalam...

27 Mac 2017

Kursus Syarikat

Salam..

Sabtu lepas Kaklong pergi ke kursus berkaitan dengan membina syarikat.
Rasa macam perlu buat review sikit..

Kaklong suka baca buku..
Sejak masuk usia 20-an, buku pilihan Kaklong ialah berkonsep motivasi..
Masuk 25 tahun ke atas, baru start buku perniagaan..

Banyak buku yang Kaklong beli, namun ilmu yang terkandung dalam buku tu cetek sangat..
Bahasanya pun beremosi dan menyentap-nyentap..
Buku Bahasa Malaysia la.. (buku Inggeris senang sikit baca..)
Penerbitnya pula syarikat yang sama..

Sebab apa, buku dari penerbit itu senang jumpa berbanding penerbit lain.
Pendek kata pergi kat rak buku, mesti jumpa buku dia..

KAdang-kadang lepas abes baca, rasa macam tak berbaloi pula RM30-RM60 sebiji buku..

e-book pun Kaklong ada beli..
Korang tau kan e-book ni bukan murah juga..
Cuma rasa macam was-was sebab tak bole belek-belek dulu sebelum baca..
Dan ada juga yang disappointing..
Tapi dah bayar kan, malas la nak bising..

Tahun lepas Kaklong ada baca orang yang selalu berkongsi pasal bisnes-bisnes ni tulis lebih kurang camni : "buku memang ada ilmu. Tapi nak ilmu lebih mesti berguru. Berguru kat kursus2. Rasa mahal ke.. (ayat seterusnya menyentap-nyentap macam bahasa orang MLM bilamana kita tak berminat nak join mereka)..."

Ada betulya juga kata-kata dia tu...

Tapi betul ke, kita akan dapat ilmu yang kita nak apabila menghadiri majlis ilmu / kursus tu...?
Bayar ratus-ratus, sekali tak dapat apa yang kita nak...

Okay, sekarang baru masuk review..

Kursus yang Kaklong hadiri itu ada dua sesi

Sesi 1 :  secara teknikalnya macam mana nak create syarikat..
- speakernya ialah dari company secretary

Sesi 2 :  jenis-jenis partner dalam syarikat
- CEO sebuah syarikat

Kaklong memang zero la bab syarikat..
Kaklong cuma tau pasal milikan tunggal je..
Tujuan masuk kursus ni untuk dapat pengetahuan apa itu syarikat dan strukturnya sebab bajet-bajet nak convert perniagaan Kaklong ni kepada syarikat bila dah jumpa partner nanti
Semoga ia menjadi kenyataan...

Sesi 1
Kaklong tak begitu berpuas hati..
Sebab tak banyak yang dikongsi..
Penyampaiannya banyak disebutkan term dan acronym yang teknikal yang Kaklong sendiri pun tak faham...
Selain tu flow dia pun banyak lompat-lompat..
Dia bukan mula-mula 1 kemudian 2 kemudian 3 sampai la sepuluh..
Dia buat mula-mula 8 kemudian 2 kemudian 6 kemudian 3 kemudian 8 semula kemudian 9..
Jadi Kaklong nak joty down nota pun tak reti.. Melompat-lompat juga nota aku..
Kemudian dia banyak juga resell kursus lain servis dia serta 
Apapun, ada juga perkongsian yang Kaklong dapat, malah dia berkongsi juga dengan perkara yang berlaku di Singapore, Uk dan US. Cuma mungkin tak berpadanan dengan harga..

Kesimpulan yang Kaklong dapat dalam sesi tersebut ialah : 
Cara nak buka syarikat ialah hire company secretary iaitu dia. Hahaha...
Macam tak percaya pula bayar beratus untuk dengar dia beriklan..

Sesi 2:
Sesi ni Kaklong berpuas hati sangat..
Dia bagi penjelasan satu demi satu, berikan contoh supaya kita faham, kongsikan perkara yang benar-benar berlaku, kongsikan masalah yang pernah berlaku dan menggunakan bahasa yang mudah difahami..
Dia pun ada mention, "Eh, kenapa tak isi handout ni? (merujuk kepada sesi 1) Puan X tak ajar ke? Ke dia asyik menjual je.."
Aik, camana dia bole tau ni..?

Kesimpulan yang Kaklong dapat dalam sesi tersebut :
Ratio berpartner ialah 1 interpreneur : 2 intrapreneur
Ada je syarikat enterprise yang yang dapat juta-juta. Caranya, uruskan bisnes interprise dengan cara syarikat. Dah kaya baru la tukar ke entiti sdn bhd.

Walaupun kurang berpuas hati dengan sesi pertama, namun banyak juga yang Kaklong pelajari..
Cuma tu la, rasa takut juga nak pergi kursus mahal-mahal.. Takot sekali dapat speaker yang ajak sembang..

Wassalam...

26 Mac 2017

Review : Power Rangers 2017

SPOILER TULISAN PINK. 
Jangan baca tulisan pink kalo taknak tau spoiler k..

Salam...

Kaklong bukan peminat Power Rangers..
Kaklong cuma pernah tengok first badge je masa dorang mula-mula keluar zaman Kaklong sekolah dulu..

Bila reboot balik ni, takde rasa pun nak tengok..
Review pun dorang kata agak mengecewakan..
Tapi semalam ada satu review yang kata citer ni best... Kemudian ada satu lagi cakap best.. dan satu lagi cakap best..

Disebabkan mixed review, maka Kaklong berminat la nak pi tengok.
Nampak macam best ke tak?
Plot: (spoiler)

Kisah bermula dengan memperkenalkan satu persatu remaja yang bermasalah dan macam mana akhirnya mereka berkumpul secara tak sengaja dan terjumpa dengan batu permata.
Keesokannya harinya didapati mereka ada kekuatan yang luarbiasa dan kembali semula ke lokasi tersebut dan akhirnya lead mereka ke kapal angkasa dan terjumpa sebiji robot (Alpha 5) dan dibawa berjumpa Zordon (Ranger Merah yang terperangkap di sebalik dinding- tak boleh nak keluar).

Rupa-rupanya mereka adalah 5 remaja yang dipilih oleh batu permata tu untuk mewarisi kuasa Power Rangers. Kelima-lima remaja tu tak mahu/ tak percaya lalu keluar dari situ. Jason (leader) convince dorang dan akhirnya mereka bersetuju dan bermula la sesi menjadi ranger. 

Dalam masa yang sama, Rita yang sebelom ini dorman telah dijumpai (orang ingatkan itu mayat je) dan Rita perlahan-lahan memulihkan dirinya dan berusaha mencari Zeo Crystal yang dikatakan mempunyai kuasa yang hebat.

Kelima-lima Rangers tu perlu bersedia sebelom Rita membuat kerosakan tapi progress dorang ni lambat sangat. Mereka masih tak berjaya Morf (bertukar/henshin) dan Zordon tak gembira dengan perkara ni lalu suruh mereka berusaha untuk morf secepat mungkin. Mereka pun figure out camana nak buat tapi tetap tak berjaya. Akhirnya salah seorang berjaya morf tapi tak tau macma mana dia boleh buat gitu haritu.

Suatu hari Rita telah mengumpan mereka demi mengetahui lokasi sebenar Zeo Crystal. Tapi mana la dorang tau kan.. Rupa-rupanya salah seorang tau kat mana lokasi tu (dia figure out dengan hint yang dia dapat sebelom ni) dan terpaksa bagitau supaya kawan-kawannya tak mati.. Rita yang jahat tu  lemaskan dia dan lepaskan yang lain sebab dorang ni lembik sangat, buang karan je lawan.

Mereka pun cepat-cepat bawa si mati tu berjumpa dengan Zordon dengan harapan ada kuasa yang dapat selamatkannya, tapi takde apa yang bole dia buat. Peristiwa tu memberi kesan ke atas jiwa keempat-empat ranger tersebut dan kesatuan hati mereka menyebabkan suatu kuasa muncul (sori tak ingat term dia) dan Zordon berpeluang keluar dari dinding itu.. Zordon sikit punya happy lagi.. Tapi akhirnya, dia beri peluang itu kepada ranger yang mati tadi untuk hidup kembali. Dia tak ada peluang lagi untuk keluar :(

Bangkitnya ranger dari mati tadi meneguhkan hati mereka dan semangat mereka untuk berjuang melindungi manusia dari ancaman Rita yang durjana dan mereka akhirnya berjaya morf. Rita pula membangkitkan Goldar dalam bentuk raksasa dan menyerang bandar semata-mata nak ambil Zeo Crystal yang tertanam di bawah bandar.

Power Ranger berlawan dengan raksasa Rita serta menaiki Dinozord untuk lawan Goldar pula. Lawan punya lawan namun mereka tak sekuat mana dibandingkan dengan kuasa Rita akhirnya Goldar menolak mereka keperut bumi dalam lokasi Zeo Crystal. Dorang ingatkan mati dah tadi, rupa-rupanya kuasa Zeo Crystal tadi telah diserap dan Dinozord telah bercantum menjadi Megazord. Dorang sendiri pun terkejut dan tak paham apa yang berlaku.....
Jangan kata dorang, Kaklong pun tak paham.. XD

Ending dia kena la tengok..

Review:

Best!
Kaklong bagi 3.5/5.
Ada yang pertikai kenapa 3.5 je, kalo best kenapa tak bagi penuh..
Erm..
Susah juga nak jawab tanpa bagi spoiler..

5/5 untuk filem yang menakjubkan dan takde cela. Contohnya The Avengers, Alice through The Looking Glass. Zoolander 2 dan sebagainya.. Baik dari segi acting, storyline dan CGI.

Tapi filem Power Rangers masih ada cela walaupun sedap ditonton..

Kepada yang nak tau sangat kenapa tak dapat 5/5.
Kerana CGI nya tak bagus
Kerana ending tak best

Walaupun enjoy menonton, tapi tak sempurna..
Takkan nak bagi full mark juga kot..

Ikotkan 3.5/5 tu ialah 7/10 atau 70%..
Tinggi la tu kan..

Bab acting takde apa nak komen sebab mereka semua sangat menjiwai watak.
Walaupun Kaklong tak kenal pelakon-pelakon tu namun lakonan mereka profesional dan mereka kenal dengan watak yang mereka bawakan.

Kecewa tengok gambar Billy ni. Tapi lepas tonton ternyata dia sangat sesuai dengan watak tu
Jason nampak kacak dan betul2 sesuai jadi leader, Billy seorang budak nerd dan autistic tapi sangat bijak; setiap gesture dan dialog yang beliau ucapkan tak berlebih-lebihan dan nampak natural. Kaklong enjoy ngn watak dia ni.. Kimberly sebagai gadis cantik dan feminine; dalam citer ni dia gadis cantik yang kuat semangat; Zack macma jenis rebelious sikit dan Trini ni ada masalah dan memendam rasa. Ramai kata Trini ni lesbian dalam cerita ni menyebabkan dia rasa terasing dan berang 24jam, tapi kalo Kaklong tak tau dia lesbian sebelom menonton, pastu tak tau yg dia lesbian sepanjang tengok cite rni.. Tak sure kalo ada skrip yang dah dipotong ke tak. Atau Kaklog memang innocent kot. Haha..

Pelakon terbaik goes to Rita..
Mula-mula kecewa juga tengok rupa Rita tu bukan seperti Rita yang Kaklong kenal..
Jelita giler kot..
Tapi lakonan memang superb!

lawa baq hang!
Acting dorang boleh dapat full mark..

Power Rangers kali ni lebih fokus pada penceritaan berbanding aksi.
Itu yang ramai lelaki cakap citer ni tak best, tertidur dalam panggung, jalan cerita lembab dan sebagainya..
Ironinya, Kaklong nampak flow story dia cantik..
Aksi berlawan hanya berlaku di akhir cerita..
Boleh dikatakan 2/3 dari cerita ni adalah drama dan hanya 1/3 kat hujung je dorang berlawan dengan Rita tu..

Elemen kemanusiaan banyak dimasukkan dalam filem ni..
Instead of berlawan je mereka nyatakan juga sebab untuk mereka berlawan dan berjuang...

Apa yang nak ditekankan kat sini ialah Power Rangers bukannya 5 orang yang hebat.
Tapi Power Rangers ialah SATU pasukan yang bersatu hati dan bersatu jiwa, baru la kuasa tu muncul..
Kalo tak bekerjasama, memang tak dapat nak kuasai...
Kemuncaknya ialah bila mereka duduk dalam Megazord dan setiap ahli perlu gerakkan satu bahagian sahaja. Sorang tangan, sorang kaki kiri, sorang kaki kanan, lagi dua tak sure..
Jadi time lawan tu kelima-lima mereka perlu berkomunikasi dan bekerjasama supaya dapat mengalahkan Goldan.
Rasa seronok tengok perubahan dari 5 orang strangers menjadi 5 sahabat yang bersatu hati dan sanggup mati demi sahabatnya.

Kalo korang follow Kaklong pasti korang tau yang babak berlawan-lawan buat Kaklong mengantuk.
Memang pun, bila dorang start lawan Kaklong pun start mengantuk..
Tapi tak semengantuk tengok Transformer berlawan; kerana dorang berkomunikasi dan kelam kabut sikit nak gerakkan Megazord tu. Maklumlah first time..
Ditambah pulak dengan skrip Billy yang kelakar tu..

CGI tak begitu bagus, malah kenderaan yang dorang bawa tu  (Zord kot nama dia) pun rupa dia tak nampak rupa..
Ada satu babak kesemua Zord tu bergerak dan lagu Go Go Power Rangers!
Suka sangat babak tu, buat Kaklong teruja dan teringat zaman sekolah rendah dulu..
Aksi bertumbuk kejap je, aksi berlawan naik Zord yang lama sikit..

Peminat Power Rangers semestinya nak tengok aksi berlawan, bukan nak tengok drama remaja.
Maka mereka rasa kecewa sangat lepas menonton..
Kaklong bukan peminat Power Rangers; dan filem ni membuatkan Kaklong minat pulak kat Power Rangers..
Mungkin filem ditujukan kepada bukan peminat Power Rangers, memandangkan ia macam episod 1 : pengenalan watak.

Tapi endingnya...
Erm....
Kenapa la ending dia macam tu..

Dari permulaan cerita menunjukkan Rita tu sangat kuat dan berkuasa..
Last-last dikalahkan macam tu je?
Sangat mendukacitakan.. :(

Nampak macam ada sekuel lagi lepas ni...

Itu la yang dapat mixed review..
Ada yang rasa kecewa, ada yang rasa best.
Bila baca mixed review macam ni, mesti nak tengok..
Nak tengok kita ni berada di sebelah mana..

Tapi itu Kaklong la..
Kaklong dapat satu pleasure bila tengok movie..
Buka sekadar nak tau cerita...
Tapi acting, olahan, skrip, tempo, muzik latar, cgi (jika ada) dan macam-macam lagi Kaklong tengok dalam 2 jam tu..
Kaklong selalu tengok berapa bajet yang mereka gunakan, berapa masa yang mereka ambil untuk siapkan filem tersebut dan berapa orang yang terlibat untuk hasilkan filem yang hanya berdurasi 2 jam itu..

Itu satu seni..
Dan Kaklong appreciate it..

So Kaklong bagi 7/10 bintang untuk filem yang bagus ni.

Wassalam..

21 Mac 2017

Sinopsis : Metropolis (1927)

Salam.

Kaklong baru je lepas tengok filem lama bertajuk Metropolis yang diarahkan oleh Fritz Lang.
(spoiler tulisan pink)
Inilah cerita itu
Filem ni ditayangkan pada tahun 1927 tau..
Lama tuuuu.. Dalam 90 tahun lepas..
Tapi prediction dia hampir dan sangat menepati apa yang berlaku pada hari ini..

Ini adalah silent movie, skrip pun terlalu sikit untuk 2 jam 30 minit..
Yaaaaaa
2 jam 30 minit panjangnya cerita ni..
Namun perisiannya padat dan buat kita kita berfikir tentang dunia yang kita diami pada masa kini..

Punca Kaklong menonton filem ni ialah hasil godaan Ayuni Rafilah dalam blog entry beliau.
Penceritaaan Ayuni tentang filem ni buat Kaklong meronta-ronta nak tengok dan akhirnya harini ada kesempatan..
Ye la..
2 jam 30 minit kot... Tak best la kalo tengok sekerat-sekerat..

Meh Kaklong citer sinopsis dia..
Dalam ni penuh spoiler, better jangan baca.

Metropolis ni mengisahkan tentang dunia akan datang yang dah separated dengan dua golongan iaitu golongan atasan yang watlek watpis je hari-hari menikmati kemewahan; dan golongan bawahan yang buat keje rencam macam robot aka zombie setiap hari.

Satu hari sorang perempuan golongan bawahan bernama Maria bawak kanak-kanak naik ke kawasan golongan atasan untuk tengok sendiri kehidupan mewah yang nikmati hasil perah keringat golongan bawahan,

Freder, anak kepada ketua golongan atasan terkesima dengan kejelitaan Maria lalu turun mencari perempuan tu.. Tak pasal-pasal dia menyaksikan letupan kat kilang (kot) dan trauma lalu pergi bagitau bapak dia (Joh) pasal hal ni.. Salah sorang pekerja kilang tu jumpa cebisan pelan dalam saku pekerja lain, lalu bapak dia pun pecat assistant dia (Josaphat) sebab lembab buat keje. 

Joh pun bawak pelan tu berjumpa dengan kawan lama dia, Rotwang, yang juga seorang saintis yang tak berapa nak betul untuk tanya pendapat. Rupa2nya Rotwang tu ada crush ataupun pakwe lama kepada isteri Joh (Hel), Disebabkan Hel dah mati, Rotwang jadi tak berapa betul dan cipta satu robot yang dia andaikan sebagai Hel. Selepas diteliti, itu ialah pelan ke satu kawasan sulit. Dorang pun pergi tengok tempat tu..

Freder pula berpakat dengan Josaphat. Dia pi ke kilang dan tukar peranan dengan salah sorang pekerja rencam tu dan suruh pekerja tu pi ke alamat Josaphat dan tunggu dia kat sana. Tapi pekerja rencam tu pulak terpesona tengok kemewahan dan kecantikan wanita golongan atasan (yang takde kat golongan bawahan), lalu tak pasal2 dia pergi ke kelab Kabaret pulak dah. Akhirnya ditangkap oleh penyiasat upahan Joh yang diarahkan untuk spy Freder.

Tengah-tengah  buat keje tadi, Freder dipanggil untuk satu perjumpaan sulit dan beliau terkejut sebab speakernya ialah Maria. Maria bercakap tentang mediator yang akan muncul menghubungkan kepala (akal atau golongan atasan) dan tangan (kemahiran/ golongan bawahan). Lepas abes ucapan tu, Freder menonjolkan diri dan Maria yakin itulah mediator yang mereka tunggu2 selama ni.

Tanpa diketahui, rupa-rupanya Joh n Rotwang tengah tengok perjumpaan tu dari jauh (berdasarkan pelan tadi). Joh tak puas hati dan suruh Rotwang buat robot tu menyerupai Maria, sebab nak jatuhkan reputasi perempuan tu supaya takde siapa percaya perempuan tu lagi. Rotwang pun pergi tangkap Maria dan buat rupa robot tu sama dengan rupa Maria.

Robot tu dihantar ke kelab Kabaret dan menari-nari lalu lelaki2 kat sana macam hilang akal tengok Maria yang jelita gila baq hang! Lepas tu robot tu pergi pula ke perjumpaan sulit golongan bawahan ni cakap "peduli la pasal mediator tu. Dia takkan muncul.. Kita bakor! kita bakor!" 

Pekerja rencam tu bukan main bersemangat dengar Maria bercakap lalu dorang pun kiranya nak rosakkan kilang tu bagi golongan atasan merasai kesengsaraan mereka. Freder yang berada di tempat kejadian rasa pelik dan berteriak bahawa "Itu bukan Maria" tapi takde orang peduli pun. Mereka semua pergi rosakkan kilang tu.

Joh yang tau hal ni watlek watpis je. Dia ingatkan itu sekadar kerosakan sikit seperti yang dirancang bersama Rotwang, Rupa-rupanya Rotwang ada agenda lain. Dia bukan sokong sangat Joh tu. Dia nak balas dendam gak pasal awek dia. Dia suruh robot tu ajak orang betul2 musnahkan kilang tu hingga binasa..

Maria yang betul tu berjaya lepaskan diri dan terkejut tengok kilang tengah rosak binasa dan clueless tentang apa yang sedang berlaku. Dia pun teringat kat orang2 rencam ni dan pergi cari dorang. Rupa-rupanya bila kilang tu dirobohkan (kilang tu besar gila la, macam sebuah bandar; bukan macam kilang roti tu tau), ia akan merosakkan sistem perairan dan banjir kat kawasan perumahan pekerja rencam ni. Maria, Freder dan Josaphat (dorang pun ada kat situ) sedaya upaya selamatkan budak-budak tu dan rasa pelik kenapa ada budak2 je, mak ayah dorang kat mana..

Mak ayah dorang tengah berpesta kat kilang sebab rasa diri mereka telah berjaya!
Akhirnya kene marah ngn bos kilang. Bos cakap "anak korang mana? Tau tak korang rosakkan kilang ni, rumah kita tu boleh banjir." Pastu baru la masing-masing terkejut dan panik..
Pastu cakap, "Ni semua Maria punya pasal. Kita bakor kita bakor." 

Maria yang tengah letih sebab selamatkan budak2 yang ramai tu terkejut bila semua orang kejar n nak bakar dia.. Dia pun lari sekuat hati..

Apa kesudahannya, korang kene tengok la sendiri..
Banyak juga babak lain yang tak Kaklong ceritakan..
2 jam setengah kot. tak larat aku nak tulis semua..


Ni versi asal tapi muzik bukan asal. Muzik dah diubah kepada lebih modern


Ni versi yang lebih pendek, tapi guna muzik asal

Ikot la nak tengok yang mana2.

Kalo malas tengok boleh baca penceritaannya kat blog Ayuni Rafilah:

Bahagian 1 : http://bloggercomeldansantai.blogspot.my/2017/03/filem-metropolis-tetap-mendebarkan-biar.html

Bahagian 2: http://bloggercomeldansantai.blogspot.my/2017/03/filem-adaptasi-novelis-wanita-genius.html


Ni pula video review dari peminat..

Kaklong tak tau nak buat review.
Kaklong ni kritik je pandai.. Nak puji tu tak berapa pandai sangat.

Kaklong suka sangat dengan ekspresi dorang yang besar dan mata terbeliak tak abes2..
Mungkin disebabkan tak ada dialog, maka geasture yang besar tu perlu untuk meluahkan emosi kepada penonton..

Dan banyak isi tersirat yang dimasukkan dalam cerita ni..
Dia tunjukkan macma mana manusia dah terpedaya dengan wang, kemewahan, kecantikan yang disimbolikkan di sebalik 7 deadly sins dan akhirnya dia tunjuk robot berupa Maria tu sebagai punca kepada semua 7 deady sins.

Ia bukan sahaja cerita yang tertulis, tapi juga buat kita berfikir; kenapa manusia boleh jadi macam ni..?
Dan ia digarap pada tahun 1920-an.

Satu lagi, ini filem 1927 kan.. Tapi kenapa ia sangat ke hadapan..
FIlem ni dah jadi inspirasi kepada hampir semua science fiction.

Ok la..
Lepas tengok ni bagitau apa pendapat korang yer... *wink*

Wassalam..

2 Mac 2017

2 Cara Update Blog Melalui Smartphone (melalui app)

Salam..

Seperti yang dijanjikan, meh kita try satu lagi cara update blog melalui smartphone.

Cara 2 : Tulis Blog Melalui App

App ni ada banyak juga dan Kaklong dah cuba banyak jenis..
Ada yang menyakitkan hati..
Ada yang annoy..
Ada yang free..
Ada yang kene bayar..

Dalam banyak-banyak kali percubaan tu, ada satu app untuk update blog ni yang Kaklong puas hati dan terus guna sampai sekarang..

Blogaway

App BlogAway

Secara jujurnya masa mula-mula install dulu, Kaklong sakit hati sangat..
Sebab tak tau camana nak guna..
Pastu punya la gigih update blog kat app ni, blogpost tu bole pulak hilang..
Puas cari tak jumpa >_<

Kaklong bagi rate yang teruk juga la masa tu..

Lepas godek2 baru faham camana guna dan rupa-rupanya senang bila dah faham..
Sekarang dia dah upgrade, maybe lebih mudah kot berbanding Kaklong awal2 guna dulu..

Kaklong bagi guide sikit ya, in case korang lost juga cam Kaklong..

muka depan dia

Lepas dah register semua tu, korang cuma perlu klik "New Post"

Tulis tajuk post

Lepas tulis tajuk blog, klik "Add a Section" untuk memulakan karangan

Tambah content atau karangan korang
Tulis karangan kat ruangan "Post Content"

Kalo nak taruk gambar, klik simbol kertas yang ada "+" kat tengah tu

Kalo takde simbol tu, klik gambar kamera tu

Kot-kot nak letak gambar ke, video ke.
Bukan saja bole taruk gambar, video pun bole..

Boleh taruk banyak gambar kat setiap section..

Lepas dah siap tulis, klik je anak panah sebelah atas kiri tu. Dia akan automatik save.

Bole edit jika perlu

edit blog anytime
Kalo dah puas hati, tekan simbol "kapal terbang kertas" yang kat sebelah "orang baca buku" tu untuk publish.

Kalo nak publish esok atau waktu2 lain, klik yang 3 titik tu.

schedule entry

Itulah sedikit guide untuk guna app ni..
Mungkin mula-mula rasa kekok sebab tak biasa..
Lama2 pro la tu.. Haahaha..

App ni free tapi ada juga versi berbayar..
Yang free ni pun dah okay sangat..

Haaa...
Pasni bole la blogging anytime tanpa bawa laptop ke hulu ke hilir.

Semoga bermanfaat.

Wassalam...

1 Mac 2017

2 Cara Update Blog Melalui Smartphone (melalui email)

Salam...

Pernah tak korang tengah tunggu giliran kat hospital.
Atau dalam bas.
Atau tengah tunggu member kat kopitiam
Tetibe ada idea pulak nak tulis blog.
Laptop tak bawak, idea mencurah-curah pulak tu..
Tulis dalam note kat smartphone dulu la, nanti salin kat lappy..

Jangan bimbang, melalui smatphone pun bole terus publish blogpost tu..

Memang bole, tapi taip browser ni tak syok la.
Kene zoom in la. zoom out la..
Pastu dia tak user friendly

Tak perlu guna browser.
Ada 2 cara untuk update blog melalui smartphone (tanpa perlu buka blogger.com kat browser)


Cara 1 : Tulis Blog Melalui Email

Function ni dah lama ada..
Senang pulak tu..
Dulu Kaklong selalu guna. Update blog sambil baring sebelom tido..
Hahahha..

Sebelom tido banyak je idea..
Depan lappy blank..

Apapun perlu setting dulu sebelom guna

Camana nak setting?

Mula-mula pergi kat DASHBOARD > Setting > Email

Kaklong dah padamkan email address Kaklong tu sebab email ni tak official dan jarang sangat buka, takot korang email Kaklong kat situ pula nanti
Kemudian tulis "secretword" yang cuma korang je tau.

Pilih "publish email immediately" kalo nak terus publish;

atau pilih "save email as draft post" kalo nak simpan dulu dan alter masa dah lapang nanti sebelom publish.

Pastu klik "save setting"

Okay dah siap pun setting..
Kejap je..

Sekarang jom kita try buat satu post kat blog melalui email.
Korang bole guna phone ataupun email kat laptop/desktop

Okay, ingat kan secretword tadi?
Kita amik contoh : kaklong.kucingparsi@gmail.com

Sekarang buka email dan "Compose mail"
ini ialah versi html. Dah biasa guna yang ni
Tuliskan alamat email berserta dengan "secretword" tadi kat ruangan To:

Subject: tu akan jadi tajuk blogpost korang nanti

Tulis post korang kan ruangan mesej tu.
Tulis panjang-panjang pun takpe, no hal beb..

Kalo ada gambar, boleh taruk gambar sekali.

Dah siap, check balik dan klik Send bila dah puas hati.

Yay! Dah publish!
Tak caya gi tengok...

Amacam? Senang tak..

Okay, cara kedua Kaklong tulis esok pulak ek..

Wassalam...