28 Feb 2017

Cara Jadualkan Post di Social Media supaya Update Secara Automatik

Salam...

Sebagai peniaga online, salah satu benda yang perlu dibuat secara konsisten ialah update media sosial for the rest of your business life...

Meng-update social media ni memang membuang banyak masa tau..

Kita perlu rancang masa untuk publish, amik gambar yang cantik dan edit jadi lebih cantik, fikirkan caption yang menarik perhatian, fikirkan hashtag yang buat potential customer nampak dan proses itu berulang-ulang setiap hari. Malah ada yang update 3x sehari.

Yang paling teruk ialah kita update 10x sehari (pada satu masa yang sama - cth pukul 10pagi spam terus 10 gambar) dengan gambar dan caption yang lebih kurang sama sampai follower kita bosan sebab balik2 tengok benda ni; lalu  dorang pun unfollow. Yay!

Naseb baek, kaklong tak perlu update media sosial setiap hari..
Kaklong tak teringat nak buat setiap hari dan selalu je blank tak tau nak update pada waktu tu..
Yang dimaksudkan kat sini ialah social media bisnes Kaklong la..
Yang kat FB tu personal punya memang jarang pun update, suka baca status orang je. Haha..


Untuk bisnes, Kaklong cuma luangkan masa untuk update media social seminggu sekali atau dua minggu sekali je..
Pastu terus schedulekan dia supaya automatik muncul pada waktu-waktu tertentu selama seminggu tu..
Best kan..

Kalo nak schedule direct dari facebook, twitter dan IG memang tak bole.

Namun begitu  Facebook Page memang ada function tu..
Tapi kan.. Facebook page tu memang bukan tempat yang sesuai untuk menjual..
Hanya 1% dari follower korang je yang akan nampak status tu nanti.
Kalo nak ramai kene bayar (boost post dan promote).
Ramai juga seller komplen FB Ads sekarang pun dah kurang berkesan.
Kalo nak berkesan korang bayar la RM500 sehari, baru ramai orang nampak iklan/status tu.

Maksud Kaklong kat sini; tak perlu la korang luangkan masa pergi schedule kat fb page tu.
Sebaiknya korang terus connect dengan IG dan share time nak publish IG post tu.
FB page perlu sentiasa update supaya orang tau korang masih beroperasi. Itu aje.
Nak convert kepada sale tu sangat low.
Tak payah la abeskan banyak masa kat sana..

Okay siapa yang belom tau cara nak schedule social media ni, meh Kaklong share.

1) Hootsuite.com
  • Guna website ni utk schedule melalui lappy dan download app dia kalo nak guna kat smartphone.
  • FREE PLAN dia bagi guna untuk 3 social network je. Kalo nak lebih ada plan lain yang kene bayar bulanan
  • Social network yang available ialah Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Wordpress, Instagram dan Youtube
macam -macam social media ada
  • Cara guna pun senang..

  • Later ni pun bole guna kat laptop atau download app dia.
  • FREE PLAN dia bagi guna 1 je media social dan limited untuk 30 post sebulan utk IG, dan 50 post utk Twitter dan FB
  • Social Network yang dia ada ialah IG, Twitter dan FB

3) Set Reminder
  • Disebabkan Instagram tak bagi mana2 third party tolong post-kan secara automatik, maka kita kene la post sendiri secara manual... -__-"
  • Lepas tulis post dan schedulekan selama seminggu; Kaklong pun set reminder kat phone supaya berbunyi tiap kali perlu post kat IG
  • Contohnya, set IG pukul 8pagi, 1tghari dan 3ptg; kat phone set alarm akan bunyi pada pukul 8pg, 1thari dan 3ptg juga.
  • Nak post tu pun tak sampai 10 saat, memang bole sangat berhenti buat keje kejap.

4) Connect IG dengan social network lain
  • Seperti yang Kaklong bagitau sebelom ni, nak senang korang bole terus connect IG ngn FB page dan twitter, sekali tekan terus muncul kat 2 social media.
  • Twitter Kaklong kurang aktif sebab tak brape pandai nak guna. Huhuhuuu..

5) Luangkan satu masa khas
  • Supaya dapat fokus dalam menghasilkan post yang berkualiti, luangkan satu masa khas untuk plan dan create post-post tersebut.
  • Kaklong buat seminggu sekaliatau dua minggu sekali. Korang bole buat sebulan sekali atau tiga hari sekali depend individu.
  • Cara ni sangat menjimatkan masa kerana tak perlu fikir pasal "nak post apa harini?" pada setiap hari. Hari2 lain tu bole fokus buat kerja lain yang lebih urgent.
Walau bagaimanapun, jika bisnes korang dah besar giler, tak perlu la buat semuanya sendiri. 
Sebaiknya hire sorang dua untuk update media social.

Sebabnya?

Sebab mereka ada idea yang berbeza dan mungkin lebih fresh dari kita.
Kita sebagai bos, bole buat kerja lain yang lebih.

Semoga bermanfaat,

Wassalam..

23 Feb 2017

Cara Mudah Menguruskan Order Online

Salam.

Haritu ada kawan bebel2 kat Facebook.

Dia terlepas pandang satu order dan tak pos pun order tu.
Abes kene marah ngn customer.
Dia tanya camana nak buat supaya order tu organized dengan elok.

Ramai orang komen dan bagi pendapat, termasuk la Kaklong (haha.. sebok je nak juga)

PAstu dia up satu lagi status, dia nak buat macma Kaklong sarankan..
Huuuu.. Kembang hidung saya dapat tolong orang..

Oleh itu Kaklong nak share kat sini cara Kaklong, mana la tau kot2 korang pun ada masalah yang sama.



Cara Kaklong senang je.

Order Kaklong masuk melalui 3 sumber iaitu:
  1. website
  2. whatsapp
  3. facebook
Apa yang Kaklong buat ialah:

1. Buka 1 group whatsapp bernama : ORDER

2. Add 2 number Kaklong yang lain (termasuk phone peribadi) serta nombor kekasih hati (sebab dia suka packing barang)

3. Tiap kali orang dah bayar terus tulis dalam group ORDER tu maklumat order tersebut.
  • website 
    • no order (cthnya : #3785)
    • nama, alamat dan no tepon semua ada dalam website, jadi tak perlu tulis kat grup whatsapp ni
  • whatsapp 
    • 4 number terakhir no tepon dia, nama, alamat, senarai order, jumlah, baki (jika ada)
    • cthnya order dari number whatsapp: 0123456789,

      Order 6789

      Minah
      No 3 Jalan Budi, 00000, Selangor
      0123456789

      2 biji item A
      1 biji item B

      RM30
    • 4 number terakhir tu sebagai id customer supaya senang nak update tracking number nanti
  • facebook
    • FB nama user, nama, alamat, senarai order, jumlah, baki (jika ada)
    • cthnya:

      FB Cahaya Mahligai

      Mahmud
      No 8, Taman Indah, 00000 Selangor
      011111111

      3 item C

      RM48

      baki RM2

4. Bila lapang, terus tulis alamat customer kat consignment note Poslaju hanya dengan merujuk kepada group whatsapp ORDER tadi. Tak perlu buka atau cari satu persatu customer yang order tadi.

Memandangkan Kaklong guna Easyparcel, jadi Kaklong buka whatsapp web dan copy paste je alamat customer tersebut untuk create consignment note secara online. 

5. Time packing pun senang, hanya rujuk pada group whatsapp ORDER tu je; tak perlu cari.

Tu je la cara Kaklong..
Senang kan..

Semoga bermanfaat

Wassalam...

21 Feb 2017

Wrapping Online Seller yang Kur Semangat!

Salam..

Haritu Kaklong beli online kat Shopee..
Tengok apa Kaklong dapat..

Opocot!

Ngaaaaaaaaaaaaa....

Terkejut saya..
Dengan plastik sampah pun bole ek..
Kuang...kuang...kuang...

Sekali tengok macam mayat je..
Erm... seram...

Bila Kaklong tunjuk kat FB rata-rata semua macam okay je dengan packaging macam ni..
Erm...
Yeke...

Rata2 yang komen positif tu ialah online seller, oleh itu macam paham je kenapa dorang okay sangat dengan penampakan ni...
Kaklong okay je, siap gelak lagi bila dapat ni..

Cuma sebagai peniaga online, Kaklong sendiri pun tak tergamak nak wrap dengan plastik sampah untuk pos kepada customer...

Apapun Kaklong harap korang tak buat la macam ni..
Sebab bukan semua customer okay...
Ada yang jenis cerewet..

Pengalaman Kaklong, ada juga customer komplen pasal wrap Kaklong tak cantik.
Secara logiknya, barang tu semua akan dicampak ke van poslaju, bertukar2 tangan dan buruk juga..
Jadi perlu ke buat packaging yang cantik giler, bila akhirnya lunyai juga bila sampai di tangan mereka..

Tapi itu la...

Kalo kita tak mau memuliakan diri kita sebagai peniaga dimata pembeli;
Sekurang-kurangnya muliakanlah barang jualan kita dan si pembeli yang secara spesifiknya memilih kita untuk meleburkan duit yang mereka bertungkus-lumus cari tu..

Paling normal pun wrap dengan kertas coklat tu dan balut dengan plastik pembalut buku teks tu..
Tu la yang Kaklong buat untuk pos barang yang tak muat dalam plastik Poslaju

Customer rasa hepi bila dapat packaging yang elok..
Dan lagi dorang hepi, lagi dorang nak show off kat social media siap mention kita lagi..
Pengiklanan percuma tu..

Wassalam..

20 Feb 2017

Bahasa Melayu

Salam..

Kaklong share satu status yang menarik oleh anak Sabah kat facebook

gambar viral kat facebook

Lalu ternampak Sis Ayuni Rafilah share satu video yang menarik kat FB
Kaklong pun tekan je la nak tengok dan dengan gigihnya tengok macam abes..


Macam tak percaya betapa menariknya cara mat saleh ni beri penerangan tentang Bahasa Melayu.
Beliau bukan sahaja explain apa itu Bahasa Melayu, malah menceritakan juga tentang sejarah dan asal-usul Bahasa Melayu, fakta mengenai Bahasa Melayu serta pengkelasannya.. Yang Kaklong sendiri pun tak tau (alamak, malunya..)

Malah beliau menerangkan dengan cara yang ringkas tapi padat dan mudah difahami.
Kalau macam ni la cikgu yang mengajar kat sekolah, pasti waktu persekolahan boleh dipendekkan dan semua pelajar dengan mudahnya dapat A.
Sebab senang faham dan straight to the point.

MArilah kita memartabatkan Bahasa Melayu kita..
Siapa lagi yang nak preserve kan, kalo bukan kita, Anak Melayu

Wassalam

17 Feb 2017

:(

Harini rasa sedih sikit..
Abang balik kampung. Kaklong tak ikot sebab nak siapkan urgent order.

Pagi tadi ibu call tanya balik pukul berapa. Kaklong cakap abang je balik. Pastu ibu macam terkejut sikit.

Pastu ibu tanya lembut je, "kenapa, kaklong saja2 ke tak nak balik.."

Aduh..
Pilunya bila ibu cakap macam tu..
Rasa nak nanges pulak..
Rasa nak balik sekarang juga..

T__T

In shaa Allah bulan depan Kaklong balik ya ibu...

Sayang ibu.


14 Feb 2017

Review Secret Skin White Kawaii Collagen

Salam..

Korang tau tak Kaklong pernah consume Secret Skin White Kawaii Collagen..
Yang Jihan Muse jadi duta tu..

Tapi dah lama dah.. November 2015 dulu..
Ni baru terpikir nak tulis review.

Kaklong amik sebotol KAWAII COLLAGEN WHITE MAXX EXTRA (putih) dan sebotol Secret Skin White Kawaii Collagen SSWKC (hijau)
gambar cedok : http://www.lazada.com.my/secret-skin-white-kawaii-collagen-set-jihan-3878123.html

Ni gambo amik kat internet je..
Botol dia Kaklong dah lama dah buang.. 2015 kot..
Sebelom Kaklong start blog ni lagi..

Jumpa ejen pun kat website dorang..
Lepas whatsapp 2 hari kemudian dia hantar ke rumah.
Macam convenient sangat kan..

Tapi lepas tu Kaklong ada baca ejen lain ada bag free gift sabun muka..
Alaaa, sayangnya.. :(

Okay la...

Nak consume dia ada 2 cara:

1) Letak bawah lidah

2) Bancuh ngn air kosong

Bila letak bawah lidah kan, rasa dia macam-masam manis..
Yang hijau tu sedap, rasa macam berry dan cepat cair...
Yang putih tu kurang sedap.. Rasa dia lebih masam dan lambat nak cair, likat pulak tu..
Bila bancuh ngn air baru okay rasa dia..

First week Kaklong consume tu boleh dikatakan takde apa-apa perbezaan..
Pastu masuk second week Kaklong perasan ada jerawat besar2 kat muka.. MUngkin hormon kot..

Produk ni memang ada kolagen tapi dari ikan talapia dan tak beri kesan pada pengidap resdung..
Jadi Kaklong pun konfiden giler la...
Masuk minggu ketiga jerawat besar-besar ni makin mengganggu so Kaklong decide nak stop seminggu..
Bila stop kan, jerawat beranur-ansur hilang..
Pastu Kaklong consume semula dan jerawat beransur-ansur naik..

Haaaaa..
Apa ni.. Tak sukanya....

Kadang-kadang Kaklong fikir gak, adakah Kaklong seorang pengidap resdung yang kronik?
Sampai produk yang sepatutnya tak beri kesan negatif pun Kaklong kene juga..
Tak seronok kan jadi Kaklong... :(

Dah pernah jumpa doktor.
Doktor sahkan Kaklong memang ada resdung..
Bila Kaklong tanya "macam mana nak kurangkan resdung ni doktor? Nak tukar tabiat pemakanan ke?"
Tau doktor cakap apa?

Doktor cakap:
"Makan la apa-apa pun, Nanti resdung datang lagi, datang jumpa saya amik ubat."

Erm... apa ni?
Nak jual ubat je ke?
Bila jumpa pakar, pakar takanak citer pulak..
Bila kita google, dorang cakap, "percaya sangat doktor google tu."
Erm...

Walaubagaimanapun ada juga POSITIFnya tau..

Lepas sebulan Kaklong nampak kulit macam cerah sikit...
Pastu time mandi pun, masa gosok2 badan rasa macma gebu je kulit saya..
Alahai, perasan betul tu..

Tapi yang paling ketara la kan..
Masa buat keje kat laptop ni, kaki Kaklong biasanya bersilang kat bawah kerusi tu..
Rasa tapak kaki macam smooth je..
Bukan la tapak kaki Kaklong ni merekah-rekah sangat, cuma takde la gebu..
Tapi macma ketara sangat la kelembutan..
Cewah.. Gituuuu...

Hahahha..
Macam rasa segan pula nak puji diri sendiri..

Namun begitu Kaklong stop consume disebabkan masalah jerawat tu..
Ntah la..
Tak tau nak kata disebabkan resdung ke..
Atau ada masalah alergic yang lain menyebabkan hampir semua produk Kaklong takleh pakai..

Nampak sangat kan..

Korang yang takde masalah alergic cam Kaklong mungkin okay kot..
Rasa cam seronok pula dapat kulit gebu gebas macam haritu..
Haha..

Sekarang Kaklong tak amik apa-apa suppliment dah..
Kecuali Kacip Fatimah yang Kaklong kaklong citer haritu
Bukan tak mau, tapi kebanyakannya mengandungi kolagen..
Dan Kaklong macma dah fobia dengan kolagen ni..
Hahaha..

Korang ada makan produk macam ni tak?

7 Feb 2017

Copy Paste : Mengapa Saya Pilih yang Semulajadi?

Salam..

Kaklong ada terbaca kat FB Hafiz Sulaiman (rasanya dia ni doktor kot); yang berbicara tentang makanan atau lebih tepat lagi buah2 dan sayuran GMO (genetic Modified Organism).

Kalo diikutkan hampir semua makanan yang kita makan ni adalah GMO.
Nak cari yang semulajadi dan organik tu cam susah sikit.
Kalo ada pun, mahal harganya.. T__T

Kat sini Kaklong copy paste sebiji sebuntat apa yang beliau tulis kat POST FB NI untuk pedoman kita bersama.

Kalo nak lebih info bole gi tengok kat link yang Kaklong taruk kat atas tu dan baca post2 beliau sebelom ni dan selepas ni.. Jangan lupa follow tau..

Jenama terkenal dunia


MENGAPA SAYA PILIH YANG SEMULAJADI (ALAMI)
BAB 1: GMO & HYBRID
.
.
Realiti kehidupan di dunia zaman moden ini amat mencabar bagi yang mementingkan keaslian bahan makanan mahupun penjagaan badan. Kelahiran bahan-bahan kimia, teknologi penghibridan, pengubahsuaian genetik (GMO) mengubah dan menyelamatkan situasi kekurangan makanan global serta menjadikan kehidupan lebih mudah. Namun pada masa yang sama ia menimbulkan masalah baharu. Antara yang menimbulkan kegusaran saya ialah:
.
.
1) Buah-buahan yang besar,lebih rangup dan lebih manis dihasilkan menggunakan teknik "hybrid". Ia meningkatkan gula fruktosa di dalamnya.
.
2) Jagung ubahsuaian genetik (GMO) mendatangkan hasil berlipat ganda yang menjadi bahan utama penghasilan gula tinggi fruktosa. Gula fruktosa mempunyai permintaan yang tinggi kerana wabak ketagihan fruktosa yang semakin berleluasa.
.
3) Wabak gandum perosak lapisan sepanjang sistem pencernaan dan menyebabkannya telap atau "bocor" dikaitkan dengan masalah alergi, autoimuniti dan kerosakan tisu dan organ. Gandum moden melalui teknik penghibridan ini lebih tinggi kandungan "racun" gluten bahkan kekurangan protein dan zat mineral lainnya. Sebagai balasannya, gandum hibrid memberi untung lebih kepada pengeluar kerana lebih besar saiznya dan hasilnya lebih tinggi.
.
4) Tanaman hasil GMO kebal GLYPHOSATE, racun rumpai paling berleluasa digunakan telah diperkenalkan. Racun glyphosate ini membunuh rumpai namun tidak menjejaskan tanaman GMO kebal glyphosate ini seperti soya GMO, jagung GMO dan sebagainya.
Menurut kajian, penggunaan glyphosate ini dianggarkan lebih 100 kali ganda berbanding penggunaan pada tahun 1970an.
Pada Mac 2015, W.H.O International Agency for Research on Cancer (IARC) mengumumkan bahawa racun rumpai glyphosate ini berkemungkinan menyebabkan kanser. Satu kajian pada ogos 2015 mendedahkan kesan toksik glyphosate ini pada paras yang dibenarkan dalam makanan.
Namun pada Jun 2016, UN Food and Agriculture Organisation (FAO) dan WHO merumuskan bahawa glyphosate ini “unlikely to pose a carcinogenic risk to humans from exposure through the diet”.
.
.
Maksud dalam bahasa mudah faham ialah, glyphosate tidak kelihatan menyebabkan risiko kanser jika dimakan. (Ada sesiapa berani togok racun rumpai?)
.
Malang bagi mereka kerana terdapat pendedahan membuktikan bahawa institusi penyelidikan yang dioperasikan oleh pengerusi perjumpaan FAO/WHO ini dibiayai syarikat pengeluar racun rumpai glyphosate ini..iaitu MONSANTO. Professor Alan Boobis merupakan naik presiden manakala Professor Angelo Moretto merupakan lembaga pengarah International life science institute (ILSI) yang dibiayai jutaan ringgit oleh syarikat Monsanto dan syarikat berkepentingan.
.
.
Sedarlah wahai tuan-tuan dan puan-puan, makanan harian termasuk hasil tanaman dan ternakan kita kebanyakannya adalah hasil ubahsuai manusia yang mendakwa makanan ini selamat dan lebih baik. Benar, GMO dan penghibridan membasmi masalah kebuluran dan kekurangan makanan..Namun begitu, ia menimbulkan masalah baru iaitu berlebihan makanan dan juga kemunculan penyakit-penyakit kronik "slow silent killer" yang berpunca daripada kerosakan sistem pencernaan. Antara perosak utamanya ialah makanan bergluten tinggi akibat hibrid , susu lembu mutasi, makanan proses yang ditambah vitamin dan zat secara tiruan dan kepalsuan. Manakan sama dengan ternakan dan tanaman ciptaan Allah yang seimbang dan sempurna?
.
Senarai makanan utama hasil GMO:
1) Soya
2) Jagung
3) Canola
4) Betik
5) Gula termasuk HFCS dan aspartame
6) Tomato
7) Ubi kentang
8) Cereal dan makanan proses kebanyakannya.
Apa yang dikatakan "paras selamat" mungkin akan terbukti penyebab kanser dan toksin kepada genetik anda di masa akan datang. Oleh kerana saya meragui kajian yang syubhah dari golongan dan institusi berkepentingan, saya dan keluarga saya berazam memilih untuk mengelakkan makanan jenis GMO yang mengandungi glyphosate ini.. saya pilih organik mana yang mampu..dan elakkan makanan pasti GMO seperti soya,canola dan jagung.
wallahua'lam.
.
.
Semoga artikel ini sedikit sebanyak menyumbang kepada penglabelan GMO dalam makanan harian kita :)
.
.
Ikhlas,
Encik Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan-

Nak get rid terus GMO dalam kehidupan kita ni memang susah; kecuali kalo kita pandai grow our own food atau berkebun. (Amboi, nak cakao omputeh sangat padahal perkataan "berkebun" je pun.. Ngahaa..)

KAlo tak dapat elakkan semua, dapat kurangkan separuh pun dah okay..
KAlo tengok zaman sekarang ni ramai yang mengalami masalah metabolism dan kesuburan (Kaklong la tu.. T__T) yang bersangkut paut sangat dengan ketidakseimbangan hormon; padahal bukan la peminat tegar fast food dan jajan dan instant food pun...

Kaklong dah jadi salah sorang mangsa (mungkin), diharap adik2 dan anak2 yang masih membesar ni dapat berbuat sesuatu sebelomsistem badan rosak..

Semoga perkongsian ni bermanfaat.. ^_^

Wassalam..


6 Feb 2017

Tutorial Blog : Cara nak Disable Select Text dan Copy Paste

Salam..

Kaklong selalu baca blogger mengeluh pasal ada blog lain tulis entry yang sebiji sama ngn blog dorang..
Pendek kat blog A tu, copy paste entry kita yang best2 masuk dalam blog dorang..

Hasilnya blog A akan dapat up 2 ke 10 entry setiap hari (nampak macam aktif giler) dengan setiap entry yang penuh informasi serta keyword yang kaw kaw. Walhal nak tulis entry yang macma tu kekadang amik masa satu hari malah ada yang 2 hari baru siap..
Macma tak percay aje 2 hari baru siap kan..
Tapi memang pun.. T___T

Blog kraf Kaklong pun amik masa lama nak buat satu entry tutorial..
Start dari plan, pastu buat kraf tu sambil amik gambo, pastu upload gambo dan edit setiap gambo, pastu baru la tulis.. Lepas tulis, baca balik dan betulkan mana2 yang kureng.
Pastu baru la published..
Rasa puas... Yeah!

Tetibe orang lain pakai copy paste je?

Yang lagi best, disebabkan blog A tu sangat aktif (10 entry sehari) dan setiap entry penuh dgn keyword, akhirnya ranking mereka sangat tinggi. Asyik duduk tempat pertama dalam pencarian Google.. Padahal tu entry kita..
Kornag rasa camana..?

Okay la..

Orang macam ni kita tegur pun dia bukan peduli..
Apalagi mereka takde identiti pun..

Salah satu cara yang bole kita buat untuk mengurangkan aktiviti yang tidak sehat ni ialah buat supaya "orang tak boleh select perkataan dalam entry kita"

Nak buat macam ni kan? Tak nak bagi!
Atau dalam bahasa orang putihnya "How to disable select text in blog"
Yeke?
Macam salah je.. Haha..

Biasanya kan, bila nak copy kita akan select perkataan seperti gambar kat atas ni..
Kemudian copy lalu paste kat mana2 kan..

Camana tak nak bagi orang buat macam tu?
Senang je...

Mula-mula pi kat DASHBOARD > LAYOUT > ADD GADGET > HTML/Javasript

macam ni
Pastu pastekan kod ni kat dalam tu:



Klik saved.

Cer check, dapat tak?
Yay! Tahniah diucapkan.. ^___^

Benda ni tak wajib k..
Jangan ingat Kaklong suruh letak pulak.
Nak buat, buat. Takmo buat takpe..

Kaklong sendiri pun tak buat untuk blog ni; tapi buat untuk blog kraf..

Satu lagi, kalo korang nak "disable select" untuk blog ni, tapi ada benda-benda yang nak bagi pembaca select/copy; contohnya:

  • macam tutorial Kaklong ni kan; tak nak bagi orang copy entry tapi nak bagi copy code;
  • buat giveaway; taknak bagi orang copy entry tapi nak bagi copy ayat atau url/link dan sebagainya
korang bole buat text box macam kat atas tu dan taruk benda yang bole copy kat dalam tu..
Tutorialnya kat SINI.


Semoga bermanfaat.. ^_^

Wassalam...

1 Feb 2017

Nak jadi Youtuber Terkenal?

Salam..

TAdi Kaklong terbaca satu komik indie kat facebook.
Kaklong taknak tunjukkan kat sini atau kreditkan kepada pelukis tu sebab kebanyakan komik dia tu menyentuh (melawakkan) isu agama, jantina, perkauman, dan seksual. Ada juga yang double meaning sampai kita rasa malu membacanya..

Kaklong tak nak tunjukkan sebab taknak dedahkan pembaca Kaklong kepada benda negatif dan merosakkan pemikiran seperti itu. Yang dah berusia seperti Kaklong mungkin okay je kot, tapi ada juga pembaca bawah umur atau baru nak meningkat remaja. Pendedahan bahan2 seperti itu akan merosakkan pemikiran dorang..

Komik tu tunjukkan yang pelajar tu cakap kat guru bahawa dia bercita2 nak jadi youtuber terkenal.
Guru tu pun geram; terus menyerang secara fizikal sampai tercabut tudung pelajar tu..

MAcma biasa2 je komik ni kan.. Takde unsur negatif pun..
Memang yang ni tak ada; tapi komik2 dia yg lain ada unsur2 tu..

Lepas tengok ending komik tu, Kaklong rasa pelik..
Kenapa cikgu dia marah?

Adakah apa2 peristiwa, berita, trending yang Kaklong terlepas pandang?
youtube.com

Kepada korang yang nak jadi youtuber terkenal tu, boleh sangat nak jadi..
Youtuber luar negara (US dan UK terutamanya) dah menjana sehingga berpuluh ribu sebulan hanya dengan menjadi youtuber sepenuh masa..
Kita mungkin tak sampai macma tu disebabkan batas bahasa.

Apa masalahnya jadi youtuber.?

Pada pendapat Kaklong, mungkin youtuber terkenal yang dimaksudkan dalam komik ni ialah yang buat video merapu, video lawak bodoh yang tak lawak pun, video kontroversi sampai jadi viral terutama yang menyentuh isu perkauman, jantina dan politik, video seksi/lucah dan sebagainya...

Ataupun cikgu tersebut tak menganggap youtuber ni satu kerjaya.. Bermaksud cikgu tu yang bertindak ekstrim padahal bukan apa-apa pun..

Kalo korang bercita-cita nak jadi youtuber terkenal, pertama sekali korang perlu niatkan channel youtube tu memberi manfaat kepada manusia sejagat.

Manfaat dari segi hiburan kepada penonton seperti sketsa jenaka, nyanyian, animasi, stand up comedy, dan sebagainya..

Atau sebagai sumber informasi seperti video silibus sejarah Tingkatan 1 hingga 5, kuliah agama, tutorial main piano, tutorial mekap, info kereta dalam bentuk visual, cara memasak hidangan tradisional, review percutian/produk. servis dan sebagainya.

Atau sebagai sumber inspirasi seperti kehidupan seorang muslim, kehidupan seorang pesakit xxx, lifestyle yang sihat dari segi pemakanan dan aktiviti fizikal. Video yang kita buat tu akan menjadi motivasi kepada penonton yang takde semangat lalu mencari semangat melalui video2 suapya terinspirasi.

Berikut ialah contoh channel yang Kaklong maksudkan:

Channel wajib tonton setiap minggu..

Channel mengenai kecantikan

Channel mengajar main ukulele

Channel agama.. Banyak kelas dalam ni..

Channel Kraf

Channel kesihatan


Channel Dr Oz

Channel melukis

Banyak lagi la Channel yang bermanfaat kat youtube..
Nak cari yang Malaysia punya tapi tak jumpa..

Oleh itu, korang yang nak jadi youtuber terkenal, sebaiknya jangan la buat sekadar nak jadi famous, nak tunjuk kecantikan, nak tunjuk lawak tak tentu hala, nak tunjuk merepek2 dan sebagainya..
Dalam tv dah terlalu banyak hiburan sampai tak terasa terhibur dah..

JAdi la youtuber yang dapat memberi informasi, kegembiraan, dan inspirasi kepada penonton supaya boleh mereka memanfaatkan perkongsian kita.

Bercita-cita nak jadi youtuber?
Berusaha la untuk mencapai cita-cita tu..

All the best!

Wassalam..