Tutorial Blog: Cara Buat Kotak Teks / Tulisan kat Entry / Blogpost

by - 16.1.17

Salam

Harini nak bagi tips untuk blogger baru.
Tips simple2 je Kaklong pandai.. Hat hardcore tu tak reti la eden.. Hihihi




Kaklong akan kongsikan cara untuk masukkan kotak yang mengandungi tulisan (text box) ke dalam blogpost korang.. Macam yang kat atas ni...

Cara dia simple je sebenarnya.

1) Create "New Post" macam biasa.. (yakni nak taip entry baru)

2) Kemudian tulis la apa-apa entry yang korang nak tulis..

3) Pastu, sampai masanya korang nak buat kotak tu, sila klik "HTML" kat sebelah kotak "Compose" tu.

Ni haa..
Lepas klik "HTML" tu secara automatik dia akan berubah menjadi gini:
gini.. haa.. haa.. tak tau.. sape buat...?
Okay, relax...
Jangan terperanjat...
Kaklong akan tunjukkan caranya..

4) Copy kod kat bawah ni, dan paste kat sebelah huruf yang terakhir tu (rujuk gambar atas)

<textarea rows="5" cols="20" name="Privacy Policy" readonly="readonly">
Tulis ayat korang kat sini
 </textarea>

Dah ubah tulisan tu ikot kehendak korang..

cols="100" rows="10" tu adalah saiz kotak.. Boleh adjust ikot kesesuaian blog korang..
Blog Kaklong cols=75, rows=ikot panjang tulisan.

Senang kan...

Komen la sikit.. Nak tengok brape orang yang dapat manfaat hasil entry kali ni..
Kalo ramai bole la Kaklong share tutorial blog lagi..

Wassalam..

You May Also Like

8 Geng Kaklong

  1. Best tutorial ni.. Nanti leh cuba..

    BalasPadam
  2. Terima kasih atas perkongsian. Dah lama dah cari tutorial ni.. Boleh la cantikkan blog saya : Dedaun Comel semula :)

    BalasPadam
  3. Kotak ni sesuai untuk letak coding masa buat tutorial, senang nak copy, dalam kotak je,hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asalnya memang nak buat macam tu..
      Tapi tak menjadi pula.. Mungkin kene guna coding lain.. :(

      Padam

Komen la sikit ^^

recent posts