30 Sep 2016

Movie I love you, man..

Hai...

Kaklong baru lepas tengok citer ni:

I love you, man ni citer lama..
Tahun 2009..
Tapi Kaklong baru je tengok.. Huhuhu..

Train to Busan belom tengok lagi..
Abang Long macam elak-elak je..
Geram tau..

(Entry ni ditulis sebelom tengok Train to Busan, pastu schedule ke depan sangat)

Biasa kitorang tengok wayang kat TGV Perda..
Tapi dah tutup.
Sekarang nak tengok wayang kene pi Bukit Mertajam..
Jauh tu..
Mungkin tu sebabnya abang malas nak pi..

GSC ada je kat sini, tapi ta berapa best la..
Tak tau kenapa..

Okay berbalik pada citer I love you, man..

Ia mengisahkan tentang Peter (Paul Rudd) dan Zooey (Rashida Jones) baru bertunang dan rancang nak kahwin. Peter ni jenis takde kawan, kehidupan sosialnya banyak dihabiskan bersama family sendiri dan juga tunang dia tu. Satu hari dia terdengar kawan2 Zooey mengumpat cakap Peter ni takde kawan, nanti susah hidup perempuan tu asyik takde berenggang dan sebagainya. Dan paling menakutkan Peter takde best man untuk majlis perkahwinan tu nanti.

Maka mula la pencarian kawan baik untuk Peter. Adik dia tolong kenalkan dengan beberapa orang, mak dia pun set-up dinner bersama seseorang yang baik dan rupamya orang tu gay (owh no..), cari kawan kat internet, cuba hang-out dengan suami kawan Zooey dan sebagainya.. Peter ni agak feminist dan sopan jadi dia rasa janggal dan awkward bila hang-out dengan lelaki-lelaki ni.. Dia macam introvert sikit kot.

Satu hari dia berkenalan secara tak sengaja dengan Sydney (Jason Segel) dan tertarik kat Sydney ni.. Dia berdebar-debar dan tergagap-gagap masa first time call Sydney nak ajak minum.. Hahaha.. MAcam nak ajak awek keluar je.. Lama-kelamaan mereka berdua mula rapat dan banyak menghabiskan masa bersama..

Tapi mesti la ada masalah sikit kan...
Masalah apa tu. korang kene tengok sendiri..

Cerita ni kelakar..
Skrip dia pun menyeronokkan dan sangat kelakar...
Setiap minit tu ada je benda yang lawak..
Lawak pun bukan lawak bodoh-bodoh..
Kebanyakannya lawak situasi yang awkward dan spontan.

Ditambah lagi lakonan Paul Rudd dan Jason Segel yang memang terkenal dengan humor..
Kaklong kagum la dorang ni...
Kalo tengok muka tu tak kelakar pun..
Takde la buat aksi yang kelakar sangat pun..
Tapi kelakar..

Dorang pandai deliver skrip tu dengan gaya lawak tanpa perlu buat muka lawak..
Seronok la...

Flow citer ni begitu cantik, sikit pun tak boring..
Kaklong duk tercacak dengan tv dari mula sampai abes, sikit pun tak tengok phone..
(tengok phone sambil tengok tv tu tandanya boring la tu)

Babak yang Kaklong suka?
Erm... semua babak pun suka.. XD
Haha.. Takleh pilih..

Babak citer ni pendek-pendek..
Mungkin sebab tu citer ni tak boring...

Apa yang menarik tentang cerita ni ialah : Paul Rudd
Kaklong memang peminat dia k...
Kalo dia berlakon je mesti nak tengok..
Sebab memang kelakar sokmo dengan muka dia yang innocent tu..

Dia kan hero Ant Man..
Juga pegang watak Brian Fantana dalam citer Anchorman : Ron Burgundy..
Mula-mula tak perasan tau..
Satu lagi citer best : This is 40
First time tengok dia dalam Clueless terus jatuh cinta
Huuu.. melting..melting...

Memandangkan citer ni buat Kaklong gelak sorang-sorang, maka Kaklong bagi 5/5

Bye

29 Sep 2016

Apa itu Detox?

Hai.

Salah satu benda penting yang perlu ada dalam diet ialah detox.
Bila sebut diet, mesti orang suruh detox..
Detox atau nama penuhnya detoxification ialah proses penyingkiran toksin dari dalam badan.

Toksin tu pula ialah sisa beracun yang terhasil dari proses metabolik dalam badan.
Terutama sekali apabila kita amik terlalu banyak bahan bertoksik.

Bahan bertoksik ada dalam hampir semua makan dan minuman (yang berproses terutamanya), ubat-ubatan, produk kecantikan dan kesihatan (dalaman dan luaran)

Badan kita akan menyingkirkan toksin ni secara semulajadi melalui proses detoxification (detox).

Proses itu dibuat di hati dan dihantar ke ginjal untuk disingkirkan bersama urine.

Namun begitu, akibat ketuaan (ada ke perkataan ni?), peningkatan usia, pengambilan terlalu banyak bahan bertoksik dan kandungan bakteria jahat/parasit dalam badan akan membuatkan proses detox ni menjadi kurang efficient.

Bila kurang efficient, organ-organ lain seperti paru-paru, usus dan kulit akan turut sama menggembeleng tenaga untuk menyingkirkan toksin ni. Ini sedikit sebanyak mengganggu tugas asal organ tersebut dan overworked yang membuatkan mereka ni pula yang berfungsi dengan kurang efficient.

Kesian kan..
Kita nak tolong kawan kita, last last kerja kita sendiri pun terbengkalai sekali..

Apabila semua organ telah jadi kurang efficient, toksin pun dapat berkumpul slow slow dan merosakkan sel serta tisu badan. Itu yang menyebabkan berlakunya masalah kulit (tetibe naik gatal-gatal), cyst, tumor (tak semestinya kanser), asthma dan arthritis

Oleh itu, kalo kulit korang bermasalah, gatal-gatal dan sebagainya kebarangkalian ia disebabkan oleh toksin yang dah berpiknik kat situ..

Jangan tunggu sampai muncul pula simptom-simptom lain yang bawa mudarat.
Perlu buat sesuatu untuk bantu badan kita detox dengan lebih efektif.

Kita orang Islam ni beruntung kerana 30 hari setahun kita detox tau..
Ya, puasa tu adalah salah satu cara detox.

Proses pencernaan makanan sebenarnya gunakan terlalu banyak tenaga.
Kita tak sedar kerana ia berlaku dalam perut..

Dengan berpuasa, kita dah banyak saved tenaga kat situ..
Dan sebab badan kita ni takde keje nak buat, dorang pun buat keje maintenance je la..
Selain baikpulih sel, attack patogen yang menceroboh, dorang juga berpadu tenaga menyingkirkan toksin..

Tadi Kaklong kata proses ni mengganggu keje asal dorang kan..
Tapi dengan berpuasa, dorang takde keje nak buat jadi bole sangat tolong hati buat keje..

Sayang kan Allah pada kita..
Pada zaman tu mungkin susah untuk kita faham tentang proses detox ni, jadi Allah suruh kita puasa je.
Siap bagi lagi kita pahala banyak-banyak.

Dan punya la Allah nak kita jaga elok-elok sarung yang dihadiahkan ni, Dia galakkan kita berpuasa dua kali seminggu dan bagi lagi pahala sebagai reward...

Semua ni bukan untuk Dia..
Dia terlalu kaya utk dapat manfaat dari semua ni..
Ini adalah untuk kita..

Tak perlu keluarkan wang untuk detox.
Malah dapat jimat lagi dengan skipped makan pagi, lunch dan makan petang..

Nampak tak kasih sayang Allah kat situ?

Selain berpuasa, ada lagi menthod lain untuk berdetoks.
Kaklong akan elaborate lagi nanti ya..

Bye

28 Sep 2016

Review Filem : Magnificent Seven 2016

Hai.

Kaklong dah tengok filem Magnificient Seven. 
Tulisan warna pink tu spoiler tau..
Yang belom tengok dinasihatkan jangan baca..


Sinopsis:

Cerita ni berlatarbelakangkan zaman koboi kat wild west..
Kisahnya, satu kampung ni kerja harian nya melombong emas..
Kemudian muncul orang kaya bolot kawasan tersebut dan sekat rezeki dorang ni..
Dorang nak melawan tapi tak berani, sape lawan kene bunuh..

Pastu muncul sorang bounty hunter yang kacak rupawan ni, lalu salah sorang orang kampung tu nak upah dia bunuh orang kaya tu..
Fikir punya fikir, bounty hunter ni pun setuju dan mula recruit orang2 hebat untuk pegi bunuh orang jahat yang menganiaya orang kampung tersebut.

Filem Magnificent Seven ni sebenarnya remake bagi filem tajuk yang sama pada tahun 1960.


Patut la macam pernah dengar je nama tu..

Rasanya ibu yang sebut kot..
Ibu je yang suka citer koboi dan citer kungfu cina..

Ayah lebih suka lagu lagu..

Jom tengok beza hero-hero dia.


Obvious la hero baru nampak lebih hero..
Hero lama ni macam farmer je..

Eh, jangan pandang rendah tau.. 
Kalo tak best takkan dorang buat remake..
Logik tak? Logik tak?

Kaklong nak cari la citer lama ni.. NAk tengok dan banding...
Patut la lagu dia macam biasa dengar je..
Ntah-ntah pernah tengok banyak kali dah dulu..

Filem lama ni pula ialah remake bagi filem Jepun tau..
Tajuknya Seven Samurai.

Uuuu.. lawa..

Ni poster asal dia..

Review:

Pada pendapat Kaklong citer ni bagus macam biasa..
Scene memperkenalkan watak utama satu persatu yang bagus seperti biasa..
Scene tembak menembak yang bagus seperti biasa..

Maksud Kaklong citer ni bagus, cuma dah biasa tengok bagus macam tu..
Takde apa-apa yang kelainan..

Banyak babak bunuh orang secara tiba-tiba yang buat Kaklong terkejut..
Itu la satu-satunya kelainan dia..

Element utama dalam cerita ni ialah visual aksi tembak menembak..
Bole kata separuh cerita aksi tembak menembak serta lawan-lawan; dan separuh lagi jalan cerita..

Awal cerita bagus pergerakan plot dia..
Masuk tengah-tengah tu dah sedikit dredging..
Sampai Kaklong pun rasa nak lelap dan termengelamun kerana takde pergerakan plot selain training dan lawan..
Dan tembak menembak yang tak berkesudahan..

Ia mengingatkan Kaklong kepada cerita Transformer (yang Shia LaBeouf berlakon tu) dan Expandables 2 & 3 dimana aksi yang banyak sangat buat Kaklong terlelap dalam wayang..
Aksi tu memang menarik...
Tapi kelam kabut tu buat kita tak tau nak tengok apa..
Cuma nampak kalut je..

Berbeza dengan aksi Jackie Chan (zaman muda) , Kamen Rider, Bourne Identity, Mission Impossible  yang mana aksi lawan dia tu kita nampak apa yang berlaku dan turut sama rasa cemas..

Magnificent Seven ni, muka dan aksi ketujuh-tujuh mereka tu mereka tu memang konfiden giler bole menang, macam invincible sangat.. 
Sikit pun muka dorang tak takut, tak cemas, tak risau, bertenang 24 jam..

Bila dorang tak risau, kita yang tengok ni pun tak risau la kan..
JAdi bole la tido kejap sementara dorang abeskan tembak tembak tu...
Haha.. Teruknya aku...

Tak ada banyak emosi dalam cerita ni..
CUma nampak perempuan tu je yang risau..
Yang tujuh orang lagi tu sikit pun takde perasaan..
Ye la, kerja bunuh orang, takkan ada perasaan pula..
Cemas tu tak berapa nak rasa kerana yang nampak cuma kelam kabut je masa tembak-tembak..

Skrip yang dihasilkan ada unsur humor..
Da setiap watak ada personaliti masing-masing..

Scene perang dia pula mengingatkan Kaklong citer Oz The Great and Powerful lakonan James Franco dimana orang kampung bekerjasama buat perangkap..

Apapun, ada juga element cemas dan tak dijangka oleh pihak baik dan pihak jahat tersebut yang buat kita saspen..

Satu scene tu Kaklong langsung tak jangka tau..
Masa dia nak pegi bom orang jahat tu..
Memang hero sejati la dia time tu..
Terbaekkkkk!

Pada pandangan peribadi Kaklong, kualiti macam ni tak perlu pun buat remake.
Visual tu memang tak disangkal kualitinya..
Tapi jalan cerita yang predictable dan takde beza dengan citer koboi lain, buat rasa macam wasted sikit..
Wasted pegi tengok wayang dan wasted masa 2 jam dalam wayang..

Kaklong pun beria-ia nak tengok sebab Denzell Washington dan Chriss Pratt..
Lepas tengok rasa cam pasni taknak tengok wayang dah la...
Baek tengok kat Astro je tahun depan..
Tak puas hati dengan jumlah wang yang dibelanjakan..

Tak tau la apa jadi sekarang ni, seme benda pun remake..
Takde kreativiti dah ke..?
Memang la kutipan juta2 pada first week ditayangkan..
Sebab apa?
Sebab remake..
Semua orang nak tengok sama ada best atau tak..

Kalo nak remake better buat Magnificent Seven zaman sekarang, dimana mereka naik bike..
Kalo remake 1960 bole ubahsuai dari samurai menjadi koboi, kenapa kita tak ubahsuai koboi jadi bikers.
Itu pendapat je..

Apapun citer ni takde la mengecewakan sangat..
Lakonan kesemua tujuh hero dan orang kampung tu hebat-hebat belaka..

The best actor pula goes to orang jahat yang nak bolot emas tu..
Sebab muka dia tu nampak macam sakit jiwa tapi control gentleman..
Salute kat dia..

Oleh itu Kaklong bagi 3.5 out of 5 stars

Bye

26 Sep 2016

SENARAI CYBERSALE 2016

Hai..

Cybersale 2016 dah start harini..

Apa itu Cybersale?

Cybersale ialah jualan murah secara online yang dijalankan serentak di seluruh negara oleh kedai online yang mengambil bahagian.
Selain memberi diskaun yang tak masuk akal (sehingga 95%), ada juga yang menawarkan pos percuma tau.

Tahun ni, tarikh yang ditetapkan ialah 26-30 September 2016.
Ni dah kali ketiga event ni diadakan...

Macam mana cara nak beli?

Senang je..
Pergi jalan-jalan kat online shop yang amik bahagian dan beli sampai pengsan..

Yang bestnya, jualan ni berlangsung 24 jam selama 5 hari berturut-turut.
Tak macam jualan murah biasa, cybersale ni diadakan secara online, maka tak perlu bersesak, tak perlu pegi jalan sana sini, tak perlu beratur untuk bayar, dan bole shopping kat mana-mana pun asalkan ada internet..

Bila-bila masa kita lapang, time tu la bole shopping

Uuuu.. bestnya...
Macam mana nak cari kedai online yang buat cybersale ni?

Tak payah susah-susah gi cari..
Kaklong dah senaraikan kedai online yang terlibat. Korang tinggal klik je..

SUPERMARKET


BEAUTY MARKET
 

LINGERIE


BOOKSTORE


GIFT MARKET
 

TICKET  COUNTER


CAMERA SHOP

25 Sep 2016

Apa itu Diet?

Hai,

Bila orang tau kita tengah berdiet kan, pasti ada suara macam ni:

Eh, makan nasi lemak? Kata diet...

Eh, makan roti dan nutella? Kata diet..

Eh, makan kfc? Kata diet..

Eh, minum coconut shake? Kata diet..

Seolah-olah diet tu bermaksud "tak makan sampai kurus" atau "lapar sampai kurus"

Hakikatnya diet memberi maksud "himpunan makanan yang diambil oleh manusia/organisma"

Oleh itu, diet = makan.

Kaklong pun pernah dengar juga, makan nasi lemak pagi, orang tegur, "eh, kata diet."
Sarapan kot..
Tu kan essential..

Lain la kalo makan nasi lemak 14 pinggan, bole la tegur, "oit, kata diet?"
Atau makan nasi lemak telur mata, ayam, kerang, daging pukul 1 pagi, memang patut la ditegur.
Makan tengah malam lagi cepat naik badan..

Dan bila Kaklong makan sikit sebab dah makan dah tadi, orang pun menyindir, "kenapa? diet ke?" pastu seme bantai gelak..
Apa yang kelakar pun tak tau la..
Dah kenyang kot, takkan nak sumbat juga..

Diet yang paling betul ialah diet yang seimbang..
Bermaksud potion karbohidrat, protein, vitamin dan mineral serta air ikot ration yang diperlukan oleh badan..

Banyak mana portion makanan yang betul?

Itu bole tengok kat piramid makanan.
piramid makanan versi barat
Ini ialah piramid makanan yang kita belajar kat sekolah (ni versi orang putih)
Portion yang paling sikit ialah benda2 manis, junk food dan snek.
Yang paling banyak perlu ambil ialah bijirin.
Nasi tu kira bijirin ke?

Orang Jepun pun ada keluarkan piramid makanan mereka sendiri tau..


piramid makanan versi Jepun
Yang versi Jepun ni ditunjukkan yang paling banyak kita perlu consume ialah nasi / gandum
Dan paling sikit ialah buah dan susu...

Korang rasa diet mana lebih sesuai diikuti?

Bagi Kaklong Japanese Diet tu lagi senang nak ikot.
Kaklong tak minum susu dan tak makan cheese...
Bukan tak suka, tapi rasa blotted dan cepat kembang je bila amik dua jenis ni..
Dan buah-buahan tu bagi Kaklong manis, sesuai kalo makan sikit je..

Adakah bermaksud Western Diet tak bagus?

Bukan begitu..
Diet ni manusia cipta, dan mereka cipta berdasarkan makanan harian masing-masing..
Kat negara western, susu, cheese, gandum, oats tu benda biasa yang mudah didapati..
Manakala negara Jepun (Asia termasuk kita la juga) lebih mudah dapatkan beras berbanding gandum dan bijirin lain.. Cheese pun bukan makanan asal kita..
Jadi olahan ini berdasarkan apa yang biasa kita makan sejak dari dulu..

Ada artikel yang bagitau, badan kita ni dah adapt dengan makanan ruji yang kita consume sejak dari nenek moyang lagi..
Itu salah satu sebab kenapa nasi tak memberi efek negatif kepada badan orang asia berbanding orang barat..
Manakala cheese tak beri effect pada orang barat berbanding orang Asia..
Kerana perut kita dah evolved untuk sesuaikan percernaan tu sejak turun temurun..

Jadi sekarang Kaklong goes to Japanese Diet..

Pernah tak dengar orang cakap nasi adalah punca kegemukan kerana ia mengandungi kanji yang tinggi..?
Nak turunkan berat badan perlu cut-off nasi..
Tukarkan dengan roti, biskut, mee dan sebagainya..

Kaklog dah buat dan ia tak berhasil.
Paling teruk ialah berat makin naik..

Pastu ada pula terbaca, punca sebenar kegemukan bukan pada nasi, tapi pada gula..
Dan semua makanan berproses (paket, botol, tin, kotak) mengadungi kandungan gula yang tinggi..
Termasuk biskut dan roti dan nugget dan macam-macam lagi....
Whatttt!!?

Paling teruk ialah gula bole menyebabkan kita ketagih.. Macam ketagih dadah..
Kadang2 gula ni tak semestinya manis..
Tapi semestinya makanan yang tinggi gula memang sedap..
Tu penyebab utama kita tak bole resist berberapa jenama yang popular..
Kerana ia mengandungi gula tinggi (serta msg) dan rasa manis tu dah tepu sampai tak rasa manis dah..

Ada artikel tulis susu rendah lemak tu memang la kandungan lemak rendah, tapi kandungan gula pula tinggi untuk mengekalkan rasa sedapnya..
T___T

Walaupbagaimanapun, piramid makan di atas kurang sesuai utk kita yang nak turunkan berat badan.
KAlo nak maintain kesihatan yang optimum sangat digalakkan..

Nak tukar diet untuk kurangkan berat badan agak susah sebenarnya.
Kerana dah terbiasa dengan diet yang sama sejak kanak-kanak lagi.

Salah satu diet yang selalu dikaitkan dengan nak kurus ialah:

Diet vegan
Diet Low Carbs
Diet Atkins

Diet paling baik bg Kaklong ialah Low Carbs Diet.
Caranya senang je, limitkan pengambilan gula dan karbohidrat dalam diet..
Amik carbs tapi kurang..

Nanti berat badan kita akan turun dengan perlahan-lahan dan konsisten.

Diet atkins pun lebih kurang macam low carbs juga.
Tapi ia agak extreme sebenarnya.
Kalo tak faham konsep biologi badan, kebarangkalian bakal merosakkan organ buah pinggang dan hati.
Selalu orang silap faham Diet Atkins ni dengan High Protein Diet.

Kaklong ada baca confessor dari kelab atkins, selepas 6 bulan mengamalkan diet atkins ni dia gi medical checkup dan didapati buah pinggang dia menunjukkan masalah.
Dia rasa tertipu sangat dan nasihatkan orang jangan amik diet ni.
Bahaya..

Memang bahaya kalo amik high protein dan low vege..
Memang bahaya kalo makan 2 ekor ayam sehari dan 3 sudu sayur hijau..
Sayur hijau perlu ada 2/3 pinggan, dan protein 1/3 pinggan..
Dan air perlu consume 1liter bagi setiap 25kg berat badan.
Ini semua perlu supaya kita dapat cheat badan kita supaya bakar lemak dan da;am masa yang sama dapat elakkan buah pinggang bekerja lebih dari kemampuan..

Kebanyakan pakar diet tak suggest amik diet ni kerana kebanyakan kita tak faham biologi badan dan nutrisi..
Tersilap langkah akan bawa mudarat.

Yang paling selamat ialah amalkan low carbs diet.
Amik masa sikit, seminggu turun 500g macam tu..
Ada juga yang tak berkesan, contohnya Kaklong..

Dah lama sangat Kaklong buat low carbs diet, tapi tak menjadi..
Cuma tak naik je, turun pun tak..
Hahaha..

Tapi kalo Kaklong makan nasi ke, minum air kotak/tin/botol ke, terus naik berat badan..
Kesian kan...
Makan sikit tapi naik banyak..

Bagi Kaklong nak ubah diet memang susah..
Walau orang cakap kononnya kita ni tak kuat ke, kuat makan ke, apa ke; cuma kita je yang kenal diri sendiri..

Memandangkan 10 hari diet atkins dah dapat kurangkan 3kilo; mungkin Kaklong bole diet 10 hari sahaj setiap bulan..
Mungkin dapat turun 3kilo sebulan sehingga dapat berat badan ideal..

Menjadi tak agaknya?

Secara teorinya memang senang. Nak start tu susah beb..

Bye

23 Sep 2016

Tak Tau Nak Letak Gambar Apa kat Instagram

Hai.

Salah satu perkara yang Kaklong duk pikir la ni ialah Instagram.
Kaklong macam tak pandai nak guna app tu..
Dia cuma taruk gambar dan like je kan..

Malangnya Kaklong tak teringat nak taruk gambar..
Pastu bila teringat, tak tau nak taruk gambar apa pula...
Hohoho...

Kaklong ada suarakan hal ni kat facebook dan kawan-kawan cakap:

a) TAruk gambar banyak-banyak

b) like gambar kawan-kawan

c) selfie selalu

d) amik gambar yang cantik dipandang mata

e) update ig dan terus share ke fb dan twitter

Masalah utama ialah nak amik gambar apa..
Hahaha...

Takde idea...

Teruknya..
Kemanakah perginya kekreatifanku ini..

Masalah kedua ialah tak teringat pun nak buka ig..
Kenapa ek..

FB hari-hari ingat, kenapa IG tak?
Mungkin ke kerana takde connection kat situ?
Rasa macam tawar..
Rasa macam takde apa-apa yang excited nak ditengok..

Mungkin kene follow orang yang kita suka supaya excited nak tau dia post ape harini..
Betul tak..?

Contohnya korang ada bff mesti nak tau dia post apa kan..
Pastu post balik benda yang lebih kurang sama pastu masing-masing like..
Baru rasa ada connection..

Betul tak?
Ke Kaklong merepek je ni..
Hahaha..

Mungkin juga Kaklong patut buat misi.
Senaraikan dulu benda setiap hari, dan start post ikot senarai..
Mungkin ini bole bantu Kaklong warm-up kat instagram..

Yeke..?

Jap ek..

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Godek-goek tadi; jumpa ni:

Alaaaa...
Tengok la tu..
First sekali dah self-potrait..
Camana ni...
Kite ni dah la tak pandai selfie..

Kaklong suka je amik gambo, tapi tak pandai amik gambo diri sendiri..
Kalo orang lain amikkan okay je..

Tu la Kaklong kagum tengok orang amik selfie..
Camana dia buat pun Kaklong tak tau la..

Siapa yang tak tau nak letak gambar apa, jom la join Kaklong buat cabaran ni...
Takde la rasa kesorang sangat..

Cabaran 30 Hari Instagram.

Bye

Nak Try Jeju Aloe dari The Face Shop

Hai.

It's Shopping Time!

Sejak akhir-akhir ni resdung menyerang kembali..
Tidakkkkk...

Mungkin disebabkan kami selalu makan kat kedai siam sejak akhir-akhir ni..
Susah juga jadi Kaklong ni kan..
Belacan, minyak ikan, minyak sotong, cencalok semua tu takleh makan..
Alergic..
Tapi Kaklong suka sangat benda-benda tu..
Hahaha..

Adik Kaklong, si Alang tu kalo diserang resdung asyik bersin je memanjang..
Tapi muka dia clear tau..
Jeles sangat I.

Kaklong pula, bersin tak berapa, tapi muka gatal-gatal.. Mata pun berair..
Pastu mata macam sembab sikit..
Tak suka..
Tapi suka belacan..
Huwaaaa...

Okay la..
Ntah apa-apa merepek.

Disebabkan muka asyik gatal dan rasa nak garu, Kaklong pun kerap la juga cuci muka..
Sebab rasa macam ada benda-benda kecik berjoget kat muka,lepas cuci rasa lega sket..

Yang tak lega kulit Kaklong pun jadi kasar..
Kelembapan semulajadi dia hilang..
Nak pakai apa ek..
Cream dan lotion akan buat kulit jadi makin naik radang..
Pengalaman Kaklong la..

Godek-godek cari maklumat dan jumpa orang cakap pasal Jeju Aloe Gel dari The Face Shop
Okay juga kot..
Sebab dia bukan cream atau lotion, dia macam gel..

Kebetulan gi mall haritu, terus beli..
RM24.. Murah je la..
Sebab besar giler..
Ntah berapa tahun nak abes..

Texture dia macam gel rambut, tapi ringan..
Bau dia best, lembut je.. Rasa nak pakai banyak-banyak..
Pakai sikit je dah cukup sebab mudah nak ratakan..

Sepanjang hari pakai, kulit tak berminyak atau berkilat macam pakai cream..
Setakat Kaklong pakai beberapa hari ni, kulit rasa moist..
Okay la dengan harga dia, tiap kali lepas cuci muka pakai gel ni..
Tak la rasa macam rugi sangat dan tak teragak-agak pun nak pakai lagi dan lagi (sebab murah kan. Hahaha)

Apapun, jerawat masih tak hilang..
Hohoho..

Kalo nak beli online korang beli kat HERMO
Sekarang tengah sale, RM19.71 je sebiji, kos pos dalam RM7
Jimat la sikit dari harga penuh..

Klik sini : Jeju Aloe The Face Shop

Tak sure sampai bila sale ni..

Serum pun dah nak abes, nak try brand lain la pula..
Ada suggestion tak?

Bye

22 Sep 2016

Review Youtube : Reaction Time Channel

Hai.

Kaklong tak tidur malam tadi.
Jalan-jalan kat youtube mencari channel yang best untuk diikuti..

Lalu terserempak dengan channel REACTION TIME

Sape follow channel ni?

Konsep channel ni simple je tau..
Orang ramai akan suggest video apa yang nak ditonton dan dia akan menonton sambil rakam reaksi spontan masa tengok video tu..

Yang kelakar tu, dia punya reaksi yang spontan

Dan video yang follower suggest tu kebanyakannya kelakar..

Very good idea..

Sebab kita tak dapat nak expect apa yang bakal kita saksikan kan..
Seronok pula tengok...

Kagum dengan orang yang ada simple idea tapi berkesan utk hiburkan orang yang takde keje macam Kaklong ni.. Hahaha..

Ni antara beberapa video yang dah Kaklong tonton..






Ada banyak lagi video dia tau..
Of course la tak semua video Kaklong tengok..
Tapi dah follow, nanti lapang-lapang bole tengok..

Apa korang punya favourite channel?
Atau ada channel sendiri?

Kongsikan dengan Kaklong kat komen.

Bye

21 Sep 2016

WePrint Machine : Idea Bisnes yang Tak Banyak Kerja?

Hai

Masih tercari-cari bisnes apa nak buat?

Meh Kaklong share satu peluang nak?
Peluang ni masih baru sangat, tak ramai buat, jadi siapa yang buat awal2 ni memang beruntung la..

Of course, peluang bisnes ni memerlukan modal permulaan..
Namun yang bestnya, tak banyak kerja dan tak perlu sentiasa berada disamping bisnes tu 24jam.

Memang sesuai untuk solopreneur

Sapa yang tak tau, solo-preneur ni ialah usahawan yang suka bergerak secara solo..
Ala-ala The Lone Ranger gitew..

Okay, mula-mula kita kene pikir apakah masalah orang ramai dan apa yang dapat kita lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut?

Yang pasti, hampir semua orang ada phone kan..
Agak-agak ada berapa ribu gambar yang tersimpan dalam phone tu, dan apa yang dorang buat dengan gambar-gambar tu?

Nak buang sayang..
Apa kata kita sediakan perkhidmatan print gambar nak tak?

Ala, lecehnya..
Kene ada laptop utk transfer gambar, kene ada printer untuk print gambar..
Pastu kene tunggu orang datang amik gambar dia yang dah siap diprint..
Kene letak sorang jaga kedai..
Kene ada kedai..

Lecehnya!

Erm..
Yeke...?

Sebelum korang ketinggalan, meh Kaklong perkenalkan teknologi terbaru:
The Lastest Trend : WePrint Machine

Ini ialah mesin cetak gambar segera terbaru (new instant photo printing machine) yang bole cetak imej direct dari phone yang pertama seumpamanya di Malaysia..

Korang bayangkan vending machine / mesin gedegang yang bole beli air tin tu kan;
Mesin WePrint ni pun macam tu juga, cuma bezanya dia print gambo jadi takde la bunyi gedegang yang epik sangat tu..

Dengan mesin ni korang tak perlu tunggu customer datang pastu transfer gambar pastu cetak apa semua tak payah..
Semuanya customer tu buat sendiri..
Layan diri baq hang...

Macam mana nak print?
Senang je..

Customer korang cuma perlu ada app Wechat dalam phone dia, settled!
Ni step by step melalui gambar..

Kalo rasa tak faham, tengok video pendek ni.. 


Senang kan.. Seminit je dah siap...

Kat mana nak letak machine ni..?

Kepada korang yang ada buat servis photobooth tu, better korang suggest sekali machine ni.
Tetamu yang excited amik gambar dengan props korang yang kiyut miyut tu, bole dorang print out terus gambar-gambar tu..
Sapa kata takde orang nak?
Kalau mesin ni dah depan mata, on the spot bole print, siapa tak nak?

Kaklong sendiri pun ada annual family dinner tau..
Kitorang para sepupu pernah bawak laptop, printer semua tu sebab nak print gambar on the spot..
Ye la kita kan sekali sekala je jumpa, bila lagi nak hantar gambar2 tu kan..
Kalo siap on the spot senang..
Masalahnya kan, pada hari tu pula printer jammed.
Hadoi, ntah mende2..
Takde la gambar kitorang tahun tu..
Mak ayah bukan main excited ingatkan terus dapat gambar..
Masing-masing hampa dan tahun seterusnya baru dapat gambar untuk tahun lepas..
Kalau ada mesin ni, settled!
Yang buat service event dan dinner tu bole sediakan  mesin ni..
Sangat diperlukan!

Paling best letak kat hotel, chalet, kawasan pelancongan camtu..
Bukan semua pelancong ada kamera canggih-canggih kan..?
Cam Kaklong semua gambar dalam phone, pastu mula la banyak sangat dah berat phone..
Nak gi print asyik tak ingat je..
Korang letak kat lobby ke, restaurant ke, cafe ke, sambil lepak-lepak dorang print tak ingat dunia..
Percaya la cakap Kaklong..
Kitorang banyak merungut, "takde ke servis print gambar siap terus? Kan best kalo ada."

PAstu sape yang ada kedai runcit, kedai topup, kedai fotostat, kedai jamu, kedai alat tulis, kedai apa-apa pun bole, korang taruk kat depan kaunter. 
Kalo kedai tu kat area sekolah/kolej/universiti lagi best..
Budak-budak sekolah ni mesti seronok print gambar bff dorang, marka dorang, crush dorang. 
Pastu nanti dorang selit kat file dan kat meja..
Kaklong sokmo wat gitu dulu.. opss..

Sebab kan, gambar dia bukan yang biasa-biasa tau.
Korang boleh pilih design..
Cantek kan..

Tak caya ek..
Meh tengok Kaklong punya..
Kaklong guna gambar dari phone yang berbeza..
Pertama phone Kaklong sendiri (Lenovo), kedua phone abang (samsung note 2) dan satu lagi phone adik (lenovo pixel kecik).

Hasil dia berbeza depend pada kualiti kamera phone tu sendiri..
Tapi memang sangat hampir dengan kualiti gambar asal..

Selain dari bole print gambar biasa, dia juga bole print kat macam-macam permukaan seperti kertas magnet (untuk buat fridge magnet bergambar), bole print kat phone cover (buat cover phone bff, Uuuu, bestnya!)  dan juga buat button badge..

Ni pula keychain gambar Kaklong.
Haha.. Itu posing trademark tu, posing lain tak reti.. :P
Puas hati sangat..!
Comel kan.. ^__^

Kaklong ada buat video pendek pasal 4 item ni kat Channel Kaklong.
Senang-senang, gi la jenguk..

Haaa.. satu lagi..
Sorry, tiba-tiba terfikir..
Korang tau kan dobi layan diri..?
Dalam kedai tu takde orang, ada mesin je pastu orang termenung tunggu baju..

Apa kata buat kedai print layan diri iras-iras dobi tu?
Kelasssss kau jahhh...
Letak la 3 4 biji mesin ni untuk permulaan..
Pastu upgrade lagi beberapa biji sampai penuh kedai..
Kan best tu..

Perlu ke jaga kedai tu hari-hari?
Tak perlu pun..
PAsang cctv dan monitor dari rumah sambil main game..
Perghhhh!
Haven baq hang...

Pastu kat mana lagi nak letak?
Kat mall, kat pusat bowling, pusat snuker, karaoke box, tempat orang main game capcom tu..
Area tu memang juicy!
Uuuu..
Kalo ada kat mall, hari-hari Kaklong print gamaknya..

Kaklong ni suka buat scrapbook tau..
Tu yang excited sangat tengok benda camni?
Tak caya?
Nanti Kaklong tunjuk scrapbook Kaklong..

Kat Mana nak Beli WePrint Machine?

LibertyPrinting.Com.My ada sediakan pakej lengkap untuk machine ni.
Atau KLIK SINI Kaklong dah direct korang terus ke mesin tu...

Owh, baru-baru ni dorang ada buat press release tau...

Latest trend in instant photo printing -  WePrint.

Kuala Lumpur, 27 June 2016 – WePrint, the high quality instant photo printing machine connected via WeChat app, has been gaining popularity in exhibitions and roadshows since it was brought into Malaysia in 2015. 

Simple and easy steps to print
All you have to do is: open WeChat app on your smartphone, scan the QR code shown on the machine, upload selected photo from your phone, insert the ID code shown on screen. A high quality hard copy will be printed in just 60 seconds!

The First WeChat Instant Printing Machine in Malaysia
“WePrint is the very first WeChat instant printing machine in Malaysia. Many Malaysians have already seen it in some of the major shopping malls or exhibitions. Since entering Malaysia in 2015, we have created much awareness in hundreds of roadshows and exhibitions, having thousands of followers on Wechat, printing thousands copies of photos in any one event. From these events and the database collected, this machine is showing itself to be a business tool with great profit potential.” said Json Tan, Managing Director of WePrint. 

Indeed, beyond being an instant photo printing machine, WePrint is a great marketing tool for any business. It is designed to help advertisers recruit WeChat followers through on-ground events and activities. Businesses will not only be able to advertise on screen but also incorporate brand or product in a pre-designed photo template. The public will be exposed to the advertisement while waiting for their photos to be printed as well as bring a copy of the printed photo with brand message or product information home with them. 

“WePrint is a powerful marketing tool with great business potential.  Catering to the needs of different businesses, we have sold to retail outlets the machines to entertain their guests, provided rental or leasing services to event management companies, charged advertising fees to different advertisers. Most important, it is a viable advertising tool for almost any type of business, such as F&B, entertainment, beauty, bridal, hotel, supermarket, tourism, advertising, media, jewelry, telecommunication, automotive, property, electronics, gym, education, charity etc.” Json remarked further.

Ideal for any corporate or private functions
For any corporate or private functions, WePrint is always a crowd pleaser, attracting people from all walks of life to print their favourite photos onto different material, including photo paper, magnetic paper, button badge and phone casing. For the advertisers, they can use the machines to attract followers, collect database, and engage the followers more effectively through this popular social media platform - WeChat.  

“I am glad that WePrint has been gaining popularity in exhibitions and roadshows.  We are able to garner numerous enquiries leading to closed deals when we participate in these events as business people saw how it is able to attract the crowd. Recognized brands across different industries such as One Utama, Neway, Celcom, GSC, Acson, Revlon have engaged us for their events in Klang valley and other states, some on a long term basis.” Json added.

“We believe that this is the right time for us to expand this business further by partnering with distributors nationwide to bring this powerful marketing tool to every corner of Malaysia.” Json ended the interview with a positive note. 
Visit www.libertyprinting.com.my to find out more about WePrint.

About Liberty Printing
Liberty Printing is a heat transfer printing machine and material supplier in Malaysia. WePrint machine is exclusively imported, managed and distributed by Liberty Printing since 2015. 

Pikir masak-masak, tapi jangan lama sangat tau.
Lepas dah grab dan letak kat satu tempat, habaq kat Kaklong..
Tulis je kat komen bawah ni dimana lokasi WePrint tersebut dan Kaklong akan maklumkan kepada Kelab Zombie Selfie Malaysia dan kami akan hantar rombongan gi serang machine korang tu..

Best of luck ya..

Bye

20 Sep 2016

Review Movie : Train to Busan

Hai.

Akhirnya, dapat jugak tengok. Yay!!

Walaupun dah agak lewat, namun harga tiket masih lagi sama tau..
Nampak sangat citer ni laku giler.
Seingat Kaklong, tak pernah nampak lagi trailer dia..
Disebabkan best sangat, ramai penonton sendiri yang rekomen kat media sosial menyebabkan berpusu-pusu orang datang tengok.

Kepada sesiapa yang belom tengok, tulisan pink kat bawah ni spoiler, jangan baca tau..

Train to Busan ni bermula dengan seorang anak yang merayu pada bapanya yang kuat bekerja supaya bawa dia pi jumpa mak kat Busan sempena harijadinya esok. Bapa dia taknak sebab ada banyak keje, tapi anak tu merayu-rayu juga. Last-last bapa ni pun bawa la pegi.

Sebelom train tu bertolak sempat sorang perempuan yang dijangkiti wabak zombie masuk train dan dia mula gigit orang. Setiap orang yang kene gigit akan berubah jadi zombie dengan serta merta, lalu dorang pula yang gigit orang lain.. MAcam MLM la (multi-level marketing, bukan maharajalawak mega tau. Hahaha). Nak tak nak mereka yang terselamat perlu teruskan perjalanan ke Busan dengan train yang penuh zombie.

Review:

Kaklong bukan peminat Korea..
That's why Kaklong tak tergerak pun nak tengok citer ni.
Kalo bukan disebabkan ramai rekomen, kebarangkalian yang tinggi tak akan pi tengok.

Mula-mula tengok scene pertama, Kaklong nampak cinematography dia macam citer Melayu / Indonesia yang berkualiti. Dorang banyak buat full shoot dan banyak pergerakan kamera instead of angle per angle. Tapi masa awal-awal je nampak, lepas dah start ada zombie dah tak perasan dah kerana penghayatan penuh diberi kepada jalan cerita tu.

Ada juga review menyatakan cgi citer ni tak real.
Bagi Kaklong benda tu langsung tak penting dalam citer ni...
Apabila otak kita dah terpesona dengan lakonan mantap dan suntingan yang bagus, tak perasan pun apa yang tak kena kat cgi.

Jalan citer dia stereotype je kan, ada zombie, lari-lari, lawan-lawan..
Tapi cerita ni lain..
Walaupun ramai kata awal-awal tu boring, sebenarnya tak pun..
Scene awal yang dikatakan boring tu sebenarnya penguat bagi scene terakhir tu..
Kalo takde scene awal, kemungkinan kita tak nanges kat scene terakhir

Berbanding cerita Hollywood yang banyak fokus pada kehebatan visual, special effect, dan violence; citer ni lebih banyak fokus pada emosi dan perasaan sayang/kemanusian yang beri kekuatan pada mereka yang takut ni untuk memberanikan diri melindungi sesama sendiri.

Kaklong suka babak dimana si bapa tu cepat-cepat tutup pintu gerabak bila nampak zombie, sedangkan ada sorang perempuan pregnant dan laki dia terperangkap lagi dalam tu..
Lepas dorang dapat masuk dalam gerabak tu, laki tu apa lagi, marah la kat si bapa tu tanya kenapa kau buat macam tu ha?
Bapa tu cakap bukan kau je nak hidup!

Kemudian dalam babak hujung, orang ramai pula tak buka pintu untuk bapa ni. ketika terperangkap dengan zombie.
Lepas masuk, bapa ni pula tanya, kenapa kau buat macam tu?

Macam balik semula pula kat dia..

Citer ni juga secara tak langsung tunjukkan kepada kita jenis-jenis manusia..
Ada yang mementingkan sendiri, ada yang memntingkan orang lain lebih dari diri sendiri, ada yang semulajadi berani, ada semulajadi penakut, ada yang sanggup korbankan orang lain jadi mangsa zombie asalkan diri sendiri selamat, dan ada yang sanggup korbankan diri sendiri asalkan orang lain selamat. (erm, macam belit je)..

Pendek kata semua karakter manusia ada dalam citer ni, dan buat kita terfikir kalo situasi ni benar-benar berlaku, tindakan yang mana satu yang akan kita ambil...?
Of course la kita akan cakap, "kalo aku, aku akan buat apa hero tu buat."
Tapi yeke?

Belom jadi lagi bole la cakap..

Salah satu penyebab yang menyentuh emosi penonton ialah element muzik yang blending selaras dengan emosi. Dan pergerakan kecil yang mencerminkan perubahan emosi si pelakon.. Selain tu slow-motion yang ditunjukkan cukup cukup dan betul2 menusuk ke sanubari.

Contohnya babak si bapa tu jawab telefon dari nenek dan babak terakhir.
Rasanya kalo takde muzik, kurang menjadi kot..

Lakonan pula tak bole disangkal lagi..
Semua pelakon (yaaa, semua termasuk para zombie sekalian) berlakon dengan begitu realistik sampai Kaklong terlupa ini adalah lakonan semata-mata.

Bila tengok citer ni kan, rasanya watak yang paling susah untuk dibawa ialah watak zombie..
Macam bersungguh2 sangat zombie tersebut..
Watak kecil pramugari (ke nama dia train attendant kot) yang cute dan lemah lembut; bertukar ganas dan merepek-repek bila jadi zombie. Macam tak percaya pula dia bole berlakon macam tu...
Ternyata watak ribuan zombie ni bukan dilakonkan oleh calang-calang orang..
Zombie je kot...

Kalo zombie tu dilakonkan oleh extra, pasti citer ni tak nampak real...

Satu benda yang Kaklong tak sangka ialah hero sebenar dalam filem ni..
Bila tengok poster tu nampak macam si kacak tu la hero kan..
Ya, dia memang hero, tapi ada lagi hero lain yang lebih hero sebenarnya..

Berbanding filem yang suka memaparkan trailer dan poster dan "the making of.." yang gempak tapi citer suam suam kuku; cerita ni terbalik.. Dia buat otak kita percaya si kacak tu la hero, tapi rupa-rupanya bukan macam tu.. Element tak disangka-sangka ni la yang buat adrenaline kita naik tatkala hero tersebut muncul di saat yang mencemaskan dan tak disangka..

Paling cemas la bagi Kaklong ialah ketika zombie nak attack si anak dari belakang, tapi bapa dia time tu duk jauh. Scene tu kan slow-mo dan Kaklong rasa memang tak sempat bapa dia nak selamatkan anak tu (jauh tuuuu) orang lain pun takde time tu. Tetibe hero tu muncul menyiku muka zombie tu time hampir-hampir nak gigit.. 
Perghh! Terhenti sat jantung seraya nak nanges sebab lega..
Kaklong tak sangka orang tu muncul dan terus menerus jadi hero sampai....

Kalo tanya Kaklong siapa pelakon terbaik, jawapannya ialah zombie..

Yang kedua ialah pakcik gelepor
Ini la muka pakcik gelepor itu

Yang lain2 tak kurang hebatnya, tapi Kaklong kagum dengan lakonan pakcik gelepor tu...
Ramai yang nak bagi penyepak kat pakcik tu kan, termasuk la Kaklong sekali...
Sampai Kaklong rasa nak masuk dalam filem tu dan campak pakcik tu ke dalam zombie..
Senang cerita..
Menyusahkan orang je keje dia...

Disebabkan emosi yang sangat dalam terhadap karakter dia tu la membuatkan Kaklong salute dengan lakonan mantap dia tu...

Harap2 ada lagi citer best macam ni kat wayang next time.

Best punya pasal Kaklong bagi 5 bintang out of 5.

Bye

19 Sep 2016

Format Akaun Perniagaan Mudah untuk Bisnes Kecil

Hai..

Dah tau 5 tips murah rezeki..?

Rezeki memang sentiasa masuk walau kita tak solat ke, tak ibadat ke, tak keje ke , buat maksiat ke, buat jahat ke, buruk perangai ke, bunuh orang ke, buat keje haram ke, rezeki kita akan sentiasa masuk..
Sikit atau banyak, berkat atau tak berat, halal atau haram, rezeki akan sentiasa masuk..

Yang Kaklong share sebelom ni ialah cara nak bagi rezeki masuk banyak dan tak putus-putus.
Shortlisted dari pengalaman sendiri..
Ada 1001 cara lagi nak murah rezeki.
Tak tulis kat blog ni kerana Kaklong tak mengamalkannya..
So tak confident nak tulis..

Dah tau cara urus kewangan..?

Ini pun perkongsian yang dari pengalaman Kaklong sendiri tau..
Disebabkan ia berkesan la Kaklong kongsikan kat sini...
Dan sama juga, ada lagi cara lain yang Kaklong tak kongsikan kerana tak mengamalkannya..

Harini nak share benda yang ramai orang minta..
Iaitu cara buat akaun yang mudah untuk bisnes kecil..

Kenapa orang berniaga perlu buat akaun?

Punca utamanya kerana nampak duit banyak masuk, tapi macam takde duit je..
Huhuhuhu....
Kaklong pun pernah mengalaminya juga..

Lepas start buat akaun, baru la nampak duit masuk = duit keluar
Mana nak ada duit kalo gitu gayanya.. T___T

Don't worry, harini kita start buat akaun ya...

Ini ialah akaun yang mula-mula sekali Kaklong buat masa start niaga 6 tahun yang lepas..

  • SALES : JUALAN : jumlah jualan yang kita dapat pada hari tersebut
  • PURCHASES : PEMBELIAN : barang yang kita beli untuk jual. 
  • EXPENSES : PERBELANJAAN : bayaran / belian yang kita buat bukan untuk jual (sewa, gaji, topup, utility, kalkulator, pensel, laptop dll)
Tak lama lepas tu bisnes kita akaun mula rancak dan kita mula rasa macam akaun ni terlalu simple untuk nampak perjalanan wang tu dengan jelas..

Bila rasa macam ni, korang bole expand akaun tu jadi macam ni:
Kat sini bole nampak jualan masuk kat mana, beli barang kat kedai mana, berapa ringgit digunakan untuk marketing, utility (bil air api dll), gaji dan upah..

Sumbangan tu Kaklong buat khas untuk korang masukkan berapa banyak zakat dan sedekah pada bulan tu.. Mungkin dengan cara ni kita dapat ingatkan kita untuk sentiasa bersedekah.. Kan..

Bole tambah lagi mana2 yang sesuai dengan bisnes korang..

Okay, beberapa tahun kemudian korang mula ada dua atau beberapa cabang bisnes..
Contohnya bisnes pertama tadi jual kosmetik..
Pastu ada bisnes kedua pula iaitu produk kesihatan..

Bole sekalikan akaun tu.
Cuma expand sikit macam ni..

KAklong suka guna yang ni supaya nampak keseluruhan dalam satu jadual..
Senang tengok,,

Ataupun korang masih buat bisnes yang sama, cuma tambah satu lagi cawangan..
Kalo taknak sekalikan boleh buat macam ni:
Cara ni maknanya separate akaun tau...
Duit modal / collection kat bisnes A dan bisnes B tak bercampur..
Sebaikkan separatekan akaun bank juga supaya takde masalah nak rolling nanti..

Kaklong buat akaun ni kat Google Sheet 
Senang nanti bole update guna lappy ke, phone ke, tab ke..
Dan jangan lupa sentiasa saved juga kat laptop, in case takde internet ke apa, takde susah hati sangat..
Dan setiap 1hb, print out dan simpan dalam fail. Senang nak rujuk time update LHDN.

Amacam?
Senang kan..

Kalo senang, jom kita start buat akaun harini..

Sekali lagi diingatkan, akaun ni untuk bisnes kecil je tau..
Bisnes besar bole hire accountant.
Dorang lagi terer uruskan kerja ni...

Semoga bermanfaat.

Bye

17 Sep 2016

5 Tips Murah Rezeki

Hai..

Macam mana, dah start Menguruskan Kewangan Bisnes Kecik korang dengan menggunakan teknik yang KakLong kongsikan haritu?

Owh, belom ek..
Nah, baca kat SINI

Kali ni nak share 5 Tips Murah Rezeki versi mudah..
Designed by Freepik
Ini adalah pengalaman Kaklong sendiri tau.
Sebelum kongsikan tips ni Kaklong nak ingatkan, rezeki tu bukan hanya wang..
Kelapangan masa, persaaan bahagia, kesihatan yang berpanjangan, perjalanan hidup yang dipermudahkan, tempat keje dekat dengan rumah, kedai makan murah dekat dengan tempat keje, bos baik, kereta yang tak pernah buat hal, itu semua adalah rezeki..

Itu pasal ada orang yang pendapatan kecil je, tapi barang2 dia tak pernah rosak, tak pernah jatuh sakit, tempat keje punya la dekat sampai jalan kaki pun sampai, pastu tengahari balik rumah makan masakan isteri, rumah mak ayah pun dalam 1km je dari rumah sendiri, rumah pak mak mertua pun dalam 2km je. Takde masalah nak keluarkan banyak wang untuk balik kampung, Setiap minggu balik kampung makan air tangan ibu..

Itu semua rezeki cuma kita kadang2 tak nampak..

Okay la, tips murah rezeki yang pertama:

Solat Sunat Fajar

Bangun sebelum Subuh dan jangan tidur dah lepas tu.
Kalau nak tidur sangat, tunggu pukul 11pagi.
Sebab time tu rezeki masuk..
RUgi la kalo kita tengah tidur pula..

Alang-alang dah solat Subuh, buat je solat sunat fajar.
Solat ni senang je, lagpun kita dah mandi dan berwangi2 kan..
Rasa macam sikit sangat je Solat Subuh 2 rakaat..
Tambah lagi 2 rakaat baru rasa berbaloi sikit dengan persiapan pagi tu..

Kaklong dah try buat, pastu susah nak tinggal..
Setiap kali nak Subuh mesti teringat nak buat dia..
Paling best automatik je niat tu datang..

Lagipun Nabi Muhammad SAW bersabda solat sunat Subuh ni adalah lebih baik daripada dunia dan seluruh isinya.

Sejak buat solat ni, Kaklong rasa rezeki tak putus..
Walaupun ada waktu macam malas-malas (Kaklong ni jenis moody. Buat keje ikot mood je), rezeki tak masuk ikot mood tau. Flow dia cantek je..

Korang try la..

Solat Dhuha

Solat ni Kaklong jarang buat.
Ustaz kata solat Dhuha ni susah nak buat walaupun senang.
KAklong faham sangat maksud dia sebab rasa payah betul nak buat..
Kepayahan yg utama ialah sebab tak ingat nak buat..
Bila ingat je, "jap lagi la nak makan dulu", pastu lupa.

Ramai orang bagitau solat dhuha ni untuk tarik rezeki.
Dan ramai yang buat dengan niat untuk dapat banyak duit.
Walaupun begitu sebaik-baiknya korang jaga niat tu.

Solat Dhuha ni buat sebelom korang start bekerja.
Ya, Kaklong tau lafaz niat tu "kerana Allah Taala"
Cuma dalam hati yang dalam tu niat lebih kurang macam ni,
"Aku nak start bekerja ni. Ya Allah permudahkan urusan kerja aku harini dan berikan la keberkatan dalam rezeki yang aku dapat harini"

Kita minta semuanya berjalan lancar dan berkat..
Nanti kalo nak curi tulang pun rasa cam tak mau la..
Orang nak sogok2 pun hati kata tak mau la..
Camtu..

Sebab kita minta Allah jaga, Allah pun jaga kita luar dalam..

Solat Awal Waktu

Yang ni pun susah juga sebenarnya..
Susah kalo tak biasa..
Kaklong pun jenis yang macam "jap lagi la, nak siapkan sikit je lagi ni."
Pastu, dah lambat baru buat.
Sabar je la..

Hikmah solat awal waktu yang Kaklong rasakan sendiri ialah:

Masa jadi panjang.
Dah banyak dah keje Kaklong settle, tengok-tengok, aik, baru pukul 3petang?
Biar betul.
Pastu mula la garu-garu kepala dok pikir nak buat keje apa lagi ni sementara nak pi Poslaju pukul 4.

Refresh.
Tengah-tengah pulun buat keje dan serabut kepala otak, kita pun stop.
Amik wuduk pastu solat.
Lepas siap solat sambung keje.
Rasa macam orang baru, segar je
Yang serabut-serabut tadi tu dah hilang dan fikiran jadi lebih jelas.

Kaklong selalu tangguhkan waktu solat sebab nak settlekan keje dulu.
Pertengahan dan akhir waktu baru la nak solat.
Kalo tak settle karang solat tak khusyuk pula (time tu pikir macam tu la)
Rupa-rupanya bukan..

Solat ni akan buat kita reset semula
Ataupun macam servis badan kita supaya masuk ke mode optima.
BAru senang nak buat keje, sebab dan tenang waktu solat tadi..

Dan satu lagi perkongsian dari kawan Kaklong.
Katanya ada satu waktu tu dia keje satu group dengan pakcik ni.
Pakcik ni bila masuk waktu je terus ajak semua orang solat, tak delay-delay.
Yang lain2 tu ikot je la..

Perbezaan yang dia rasai ialah, dia tak menangguh keje..
Semua keje yang dia dapat terus dia buat sampai siap, takde rasa nak bertangguh..
Dia pun tak perasan perubahan ni..
Dia mula perasan apabila pakcik tu dah tukar depatment lain dan keje dia jadi bertangguh semula (sebab solat lewat)
Korang ada experience macma ni tak..

Pasti ada tertanya-tanya apa kaitan ini semua dengan rezeki.
Kelapangan waktu dan fikiran yang jelas pun adalah rezeki.
Ada beberapa kali (banyak kali juga sebenarnya), masa pada hari tersebut rasa begitu singkat dan banyak keje,. Oleh itu delay dulu solat tu dan bila keje dah settle baru la solat (pukul 3,30ptg)

Akibatnya semua keje jadi rushing dan ada order yang dah packed tapi tak cukup.
Pastu kene la pos balik barang yang tak cukup tu..
Poslaju sepaket RM6 tu..

Ada satu minggu tu disebabkan banyak sangat order ada 8 order tak cukup barang..
Tak cukup sebab tak perasan dia tulis 2pek, Kaklong gi masukkan 1 je.
Jadi RM6x 8brg tak ke jumlahnya RM48?

RM48 buang gitu je..

Walaupun rezeki  banyak masuk, tapi banyak juga yang keluar.
Hohoho..

Bezanya, bila solat pukul 1.30tghari, semuanya jadi lancar..
Walaupun banyak order tapi relax je buat satu2 dan siap on time..
Rasa macam miracle pula..

Salah satu cara nak solat awal waktu ialah, bila dengan je azan terus stop keje gi amik wuduk.
Jangan fikir!
Kalo fikir nak solat ke, nak sambung keje; memang tak jadi.

Anggap azan tu ialah Allah panggil kita jumpa Dia...(memang pun sebenarnya).
Takkan la kita nak cakap, "Ala, kejap la. Orang nak siapkan keje ni, Penting ni tau. Jap jap lagi pun bole."
MAcam biadap je kan..

Tak mau tak mau..
Tak mau biadap.
Allah panggil, kita terus hadir.
Kita bagi Allah bangga dapat hamba macma kita.
In shaa Allah dapat syurga tu..

Pastu pasang app waktu azan kat phone..
In shaa Allah azan akan sentiasa kedengaran pada waktunya..
Takde dah alasan,"alamak, dah masuk ke? Tak perasan pula."

Beri duit belanja kepada mak ayah

Berbakti kepada orang tua. Yang duk jauh macam Kaklong ni, cuma tu je mampu bagi..
Adik Kaklong bakti dorang ialah bawa ibu ayah gi mana2 dorang nak pi,.
Yang sorang lagi bakti dia ialah buat keje-keje rumah dan berbual-bual manja dengan ibu (terutama sekali Ucu tu)

Orang tua kita ni bukan nak duit sangat, dorang cuma nak kita ada depan mata..
Pastu layan2 dorang borak ke, shopping ke, camtu..
Tapi itu kemampuan Kaklong tak mampu nak beri..

Kebahagiaan orang tua ni penting tau, terutama sekali ibu..
Kalo dia bahagia dengan kita, in shaa Allah hidup kita ni Allah permudahkan..

KAlo tak mampu bagi banyak, bagi la sikit...
Tak pun sesekali balik kampung tengok barang dapur apa yang tak cukup, pi beli stok untuk sebulan..

Sedekah

Sedekah ni ialah cara untuk menjemput rezeki tau..
Cara nak sedekah ni mudah je..

Salah satunya ialah, 3 pelanggan pertama datang beli pada hari tu, korang bagi percuma.
Kalo berkenaan la. Contohnya gerai goreng pisang ke, nasi lemak ke camtu..
Kalo jual jubah , rasanya tak sesuai pula guna teknik ni.

Kedua, sedekah kat orang gila..
Orang kusut masai tu tak semestinya gila tau.
Lagipun orang gila tak datang minta RM2. RM5 camtu..
Pstu konfiden je datang minta jalan pun tak  lurus je..
Dorang cuma datang merepek-repek pastu minta makanan.
Beri je..


Ketiga, sedekah kat orang susah..
Kita tau dia susah, kita sedekah..
Terutama yang duk di sekitar rumah atau ibu tunggal atau anak yatim..
Ibu tunggal ni susah juga tau..
Mungkin dia nampak pakai cantik2 la, ceria2 la..
Sebenarnya mereka perlu berpakaian cantek dan ceria sebab nak cari rezeki.
Tapi kalo dia dah duduk banglo tu, tak perlu la nak bersedekah pula..

Keempat, ni cara Kaklong la ni..
Buat auto-transfer setiap bulan kepada badan kebajikan..
Rumah anak yatim ke, sekolah tahfiz ke, syria dan palestin ke macam tu..
Sikit pun takpe, asalkan berterusan..
LAgi best kita tak sedar pun kita dah sedekah pada bulan tu..

Kelima, sedekah kepada saudara mara..
Terutama adik2 time dorang susah..
Adik beradik ni kalo susah tak bagitau..
Dorang hadap je.
Kita sebagai kakak/adik kene alert juga.
Biasanya nampak gaya macma susah hati camtu kan..
Kalo yang ada anak tu, selit je bawah bantal anak ke, atau bagi anak tu cakap, "ni ya buat makan2."
Beri kat adik maybe dia tak mau, kita bagi kat anak dia..

Keenam, sedekah makanan kat haiwan..
Simpan biskut kucing dalam paket kecik kecik dalam beg dan bagi bila nampak dorang macam lapar minta makanan..

Ketujuh, sedekah kat sapa2 kita rasa nak bagi.
Kat orang jual sayur tepi kaki lima ke, kat orang yang nampak cam tak laku je barang dia...
Beli dengan niat sedekah..
Sekurang-kurangnya orang tu tak minta sedekah.
Dia usaha berniaga..
Balasan tu nanti Allah akan beri..

Itu la 5 tipsmurah rezeki..
Ada banyak lagi sebenarnya..
Buat yang 5 ni saja pun dah bole melimpah ruah rezeki in shaa Allah..

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.

Bye

Lirik Hang Pi Mana Khalifah

Hai.

Syok dengar lagu ni..
Ni Ucu punya pasal la asyik ulang-ulang"hang pi mana, hang pi mana" sampai Kaklong pun tertanya2 lagu apa macam tu..

First time dengar lagu ni masa raya haritu..
Masa tu dalam kereta nak pi beraya..
(Actually pada raya ke-7 sbb kami balik kampung lewat)

MAsa dengar lagu ni kan, syok la muzik dia..
Dengan suara dia tu, pergghhh!
Menusuk..

PAstu lagu ni ada unsur misteri la sikit kan..
Dari awal tu orang tanya hang pi mana, dia kata gi keje tapi taknak citer detail..

Kaklong geram je, tak sabar nak tunggu abes..
Nak tau dia gi mana..

Ada pula tu kalo nak tau gi mana, lepas gitar solo..
Alahaiiii...
Gitar solo tu terasa panjang la pulak..

Sabar je la...

Akhirnya sempat pun tau dia pi mana..
Lega rasa..

Hahahaha..
Lagu bias2 je tapi buat orang geram..

Video dia pun kelakar tau


Jom nyanyi:

Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana

Pagi pagi buta
Mak dan ayah dah tanya
Aku nak kemana

Berseluar yankee
Baju bunga bunga
Duduk atas tangga

Ai malu nak kata
Takkan ku nak auta
Mak ayah tercinta

Cek nak pi kerja
Insyaallah
Bukan nak pi mana

Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana

Pergi sekolah
Bukan cikgu di sana
Baju bunga bunga
Bukan tukang kebun juga

Mak ayah tanya
Cek pi buat kerja apa
Malu nak kata
Nanti apa tau juga

Anak anak mak ayah bukan tanya tanya saja
Depa tanya p mana bukan mintak duit kita
Malu apa janji kerja janji tidak buat dosa
Memang cek nak habaq tunggu lepas solo gitar

Cek pi sekolah
Memang kerja di sana
Kerja duduk saja
Sambil tengok sini sana

Kerja mulia
Bukan cek buat dosa
Gaji sederhana
Kerja jadi jaga saja

Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana

Bye