14 Ogo 2016

Result Kesuburan

Hai.

Kaklong dah dapat result kesuburan.
Didapati Kaklong ada masalah kurang progesterone.
Maka tiada pengovulan berlaku...
Maka tiada telur yang sedia untuk disenyawakan..
Ada telur, banyak tapi tak matang dan tak keluar dari ovari..
Erm.. sedihnya..

Bayar RM95

Doktor bagi ubat period dan ubat subur..
Makan ubat period dulu, pada hari kedua period makan pula ubat subur.
Kemudian datang semula untuk scan.

Scan ek?
Perlu ke scan?
Bukan perlu check hamil atau tak je ke..?

Sebelom masuk bilik doktor abang cakap, "kalo dia suruh bayar, tak payah bayar. Kan dah bayar haritu." Dan abang ada mention "mahal".
Ntah la..
Kaklong tak pernah pi klinik, tak tau mahal ke tak..

Bila doctor kata, datang semula utk scan, bermaksud bayar lagi la tu seratus lebih kot..
Tu yang buat Kaklong takde mood nak makan ubat...

Actually, bila dapat tau ada masalah progesterone; Kaklong assume doktor bagitau macam mana cara nak pulih. Contohnya pemakanan ke, pengambilan supplement dan sebagainya..
Tapi doctor bagi drugs..

Kaklong rasa tak selesa guna drug untuk force myself to be pregnant..

Maksudnya, badan Kaklong tak ada keupayaan untuk mengandung; sebab tu la tak mengandung..
Kenapa tak cari jalan untuk pulihkan balik sistem supaya berfungsi semula, instead of using drugs?
Bukan ke tu macam masking, atau cheating...

Tak berani la nak buat gitu..

Sebelom ni Kaklong ada baca tentang PCOS, dan ada beberapa cara utk perbaiki semula sistem.
Kaklong bukan PCOS sejak akil baligh..
Period Kaklong start prob selepas setahun kahwin.
Sebelom tu normal dan datang setiap bulan.

Mungkin ia ada kaitan dengan peningkatan berat badan yang mendadak dan kurang nutrisi tertentu..

Kaklong baca dari group atkins; rata2nya start pregnant lepas dapat berat badan ideal.
Atkins tu diet rendah karbohidrat. Dorang makan protein dan sayur sahaja. Buah, tepung, gula semua takleh.

Kaklong baca dari blog Dr. Zubaidi : PCOS dan Kacip Fatimah, wanita yang mengalami PCOS dirawat dengan Kapsul Kacip Fatimah selama 3-6 bulan.
Dirawat; bukan drugs.

Maknanya ada cara rawat la selain drugs..
Kaklong tak faham kenapa doctor tak rawat Kaklong dulu sebelom bagi drugs.

JAdi Kaklong dah bagitau abang, takmo makan ubat tu..
Kaklong nak pulihkan sistem peranakan dulu, kalo gagal baru amik ubat.
Abang buat muka tak setuju. Lepas pujuk comel2, dia setuju.

Dan ubat tu pun expire 2018.
Kaklong target 6 bulan, kalo tak berjaya baru makan ubat..
Okay kan macam tu..

Harini start diet atkins.

Atkins berkesan tau. Kaklong pernah buat sebulan pastu turun 4 kilo..
Tapi tak tahan makan telur (tak suka telur).
Dan tak tau nak masak apa kalo takde nasik.
Dan kacip fatimah ni masih ada sikit lagi.. Minggu depan kot beli lagi 2 botol..

Satu lagi Kaklong kene stop semula jadi nocturnal..
Susah la..
Waktu malam je otak Kaklong ligat, banyak idea, fresh, semangat dan macam-macam lagi..
Siang slow macma slowpoke.
Walaupun dah berjaya tido malam dan siang keje; tapi tak produktif.

Takpe la, kita cuba je ya..
Tido pukul 10 malam..
Bangun 4.30 pagi.
In shaa Allah..

Doakan Kaklong tau.

Bye
Share:

4 ulasan:

Sila tinggalkan jejak untuk Kaklong ziarah.

Tak tau nak komen apa..?
Komen je, "Wah, bagus la awak ni Kaklong, comel pula tu"
Kui kui kui... :D

  1. Saya doakan Kaklong supaya dipermudahkan segala urusan Insya-Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Shafina.. Sama2..
      Aaminn.. Terima kasih..

      Tq juga tau, sudi singgah sini.. ^^

      Padam
  2. Kak long...

    SIqah doakan kak long dapat apa yang dihajati dan dipermudahkan segalanya. Amin..

    BalasPadam