Kad Raya Handmade Kaklong



Salam...

Tahun ni mood raya Kaklong ke laut.
Tak balik raya..
Tak beli/buat kuih raya..
Takde baju raya..
Tak rasa pun suasana nak beraya..

Dah puas beraya zaman kanak-kanak dulu gamaknya..
Dah tua ni tak merasa mana la..
Mungkin kalo ada anak seronok sikit kot nak buat persiapan raya.
Baju raya untuk anak2.
Nak bawa anak jumpa atuk neneknya..

Takpe la..
In shaa Allah tahun depan ada baby...

Okay..

Tahun ni Kaklong masih lagi mengamalkan rutin tahunan Kaklong iaitu buat kad raya handmade.
Tahun-tahun sebelum ni kad raya handmade Kaklonng lagi dasyat tau..
Banyak menggunting, melipat, mewarna, menghias dan macam-macam lagi..

Tahun ni mood beraya kurang, maka Kaklong buat simple2 je..
Memandangkan beberapa sahabat dah maklumkan bahawa kad raya handmade Kaklong yang kiyut giler tu (minta puji) dah selamat sampai ke tangan mereka; maka bole la Kaklong tulis entry ni.

Yay!

Jom tengok camana la rupa kad raya handmade Kaklong tu yer..

Jeng jeng jeng
Hihi..
Simple-simple je..

Kaklong design guna MS Word dan print guna printer inkjet biasa ke atas kertas putih yang tebal.
Sebenarnya tak cukup tebal pun kertas tu..
Silap beli..
Takpe la.. Pakai je mana ada..

Satu kertas A4 tu Kaklong buat 3 keping.
Saiz tu muat untuk masuk dalam sampul surat..
Sampul surat Kaklong beli kat Mydin je, warna putih..
Siap bawak sample kad lagi kot-kot la tersilap beli..

Belakang pun ada tau
Disebabkan tak berani nak print depan belakang (takot alignment lari) maka Kaklong print pantun simple-simple kat atas kertas berwarna lain..

Sekeping kertas tu muat empat biji pantun.
Kita bagi kecik sikit supaya nampak kiyut gitew.. 

Nak cepat, potong guna pisau je..

Bahagian depan dn belakang.
Yay!
Siap pun potong..
Kini tibalah masanya menampal pantun tersebut kat belakang kad itu.

Cam biasa la, Kaklong guna double sided tape yang kaler putih tu je untuk lekatkannya..
tak pandai guna gam..
Selalu nampak basah dan bergelembung je bila kering..
Guna tape ni nampak profesional sikit..
Konon.. Haha..

Siap!

Tepek setem 50sen dan pos je..

Ada juga satu kad dipos ke Sweden tau.
Blogger Melayu yang duk kat Sweden..
Lambat tu nak sampai.. Raya Korban kot baru sampai.
Kaklong pakai setem RM2.30

Minta-minta la sampai..Aaminn..

Wassalam

Review Filem The Nice Guys


Salam..

Korang dah tengok ke citer ni?
Filem ni ditayangkan kat pawagam tahun lepas.
Kaklong dah ready dah nak tengok time nampak poster dia tahun lepas.
Pada hari yang dinantikan tengok2 takde pun filem ni dalam show time.
Confuse saya.
Abang cakap, maybe movie ni ditarik tanyangannya atas sebab-sebab tertentu..

Baru-baru ni tengok ia ditayangkan kat TV.
Meh dengar Kaklong review filem The Nice Guy ni


Sinopsis:

Filem The Nice Guys mengisahkan seorang gengster upahan dan seorang penyiasat persendirian yang terlibat secara tidak sengaja dalam satu kes yang sama melibatkan seorang wanita yang terbunuh dan seorang wanita lagi tengah dikejar oleh orang jahat atas sebab-sebab yang tidak dikenalpasti.

Review:

Best sangat!

Paling best adalah skrip yang megandungi humor selamba badak dan chemistry antara kedua-dua pelakon utama iaitu Russel Crowe dan Ryan Gosling. Kaklong tak sangka pula Ryan tu lawak camtu..
Sebenarnya lawak yang dorang buat ni bukan la macam MaharajaLawak tu; tapi lawak yang diselitkan dalam skrip dan situasi awkward yang tak semena-mena.
Kalo ikutkan dorang semua tak buat pun mimik muka yang lawak-lawak..
Namun lawak dorang boleh tahan la jugak bijaknya.

Chemistry antara mereka juga cantik dek skrip yang ditulis dengan mantap.
Dia tak tunjuk yang gengster tu hebat sangat.
Tak tunjuk yang penyiasat tu hebat sangat.
Mereka berdua ni biasa-biasa je, namun hasil kerjasama yang baik membuatkan mereka berjaya menjadi hebat.
Hebat betul!

Tempo cerita ni cukup pantas dari satu babak ke babak yang lain.
Tak terlalu pantas untuk kita terkejar-kejar nak faham, tak meleret untuk kita sempat check phone.
Kes dia pun takde la rumit sangat untuk difahami, namun jalan ceritanya buat kita tertanya-tanya jugak la apa yang sebenarnya berlaku ni..

Perjalanan cerita pun smooth je; takde lubang-lubang.
Kita yang menonton ni enjoy je.
Time tengok citer ni dah dekat nak buka puasa.
Sambil buka puasa tu, mata ni duk tengok TV je sampai tak sedar makan banyak. Haha..

Filem ni takde CGI atau special effect yang hebat-hebat.
Yang ada ialah lakonan yang hebat, skrip yang hebat dan serta olahan cerita yang buatkan penonton terpukau mengikutinya dari awal hingga akhir.

Kaklong puas hati sangat tengok citer ni.
Ada lagi tak citer yang best macam gini?

Best punya pasal Kaklong bagi 9/10☆

Wassalam..

Review Filem : The Mummy (2017)



Salam.

Kaklong dah tengok The Mummy (2017) lakonan Tom Cruise tu.
Walaupun ramai meluahkan rasa kecewa dengan filem tu, namun sebagai peminat Tom Cruise Kaklong tetap juga nak tengok.

Mungkin ada spoiler.
Takde tulisan pink kali ni.


Sinopsis:

Kisahnya Nick dan kawan dia nak cari harta karun (sambil-sambil buat kerja) lalu jumpa la sebuah mummy ni. Lalu mereka dan seorang ahli arkeologi bawa mummy ni pulang namun kemalangan ganjil berlaku menyebabkan mummy ni jatuh ke mana ntah, dan Nick yang sepatutnya dah mati dalam kejadian tu hidup semula. Nick mengalami delusi yang pelik dan mummy tu pula perlahan-lahan pulih dan mencari Nick.

Review:

Boringgggg!

Pada intro dia tu ada sorang lelaki mencerita dari awal hingga akhir kisah silam mummy yang bakal dorang discover ni. Lepas tu dari semasa ke semasa Nick (Tom Cruise) dapat gambaran dalam kepala dia tentang siapa mummy yang dorang jumpa tu. Pengulangan demi pegulangan ni membuatkan filem ni boring sangat!

Patutnya intro tu tak payah pun takpe. Ni kita dah awal-awal tau siapa mummy tu, pastu Nick dapat gambaran yang sama berulang-ulang kali. Langsung takde misteri. Kita yang menonton ni cuma tengok nak tunggu habis je. Perkembangan plot pun takde.

Kisahnya cuma, dorang jumpa mummy pastu mummy nak badan Nick pastu Nick lari lalu mummy kejar. Tu je la.. Kejar je dari awal sampai abes.

Kaklong rasa filem ni dibuat untuk penghayatan visual je.
Supaya nampak cantik, nampak hebat, bunyi sedap camtu.
Penceritaan takde, skrip pun sangat simple tak menunjukkan daya intelectual. Macam standard orang macam Kaklong je penulis skripnya.

Menakutkan?
Takde apa yang menakutkan pun.
Cuma ada bunyi jumpscare, padahal burung terbang je.
Pastu bunyi jumpscare lagi, padahal takde apa-apa pun kat situ.

Kaklong pun banyak kali terlelap tengok citer ni.
Tak tau la sebab puasa ke, atau sebab memang boring.

Dari segi lakonan tu semuanya okay..
Berkesan je..
Takde la kayu ke apa. Tapi watak tu semua macma takde fungsi ditambah dengan skrip yang kosong, maka rasa rugi je dorang ada dalam filem ni.

Cuma diharap dapat tukar la watak arkeologist perempuan tu, bagi orang lain je watak tu.
Bagi pelakon yang nampak cerdik sikit dan kembangkan watak bagi dia jadi the brain dalam filem ni dalam proses menyelamatkan Nick, memandangkan watak Nick tu sebagai orang tak tau apa-apa pun.
Bagi la dia jadi orang yang figure out something untuk selamatkan Nick.
Ni tak.. Semuanya Nick je.

Plot pun patut rombak balik bagi ada element misteri.
Ni dah awal-awal cerita dah pasal asal usul mummy tu, kita yang tengok ni langsung tak tertanya-tanya.
At least bagi la kita penonton ni rasa pelik, kenapa mummy tu beria-ia nak dapatkan Nick tu?
Buat la distraction sikit contohnya Nick curi cincin mummy tu ke, supaya penonton ingatkan mummy nak dapatkan balik cincin tu, rupa-rupanya bukan.
Baru la kita rasa excited menonton..
Ni tak.
Kita cuma tunggu je nak bagi abes sebab tau last2 mesti Nick selamat punya.

Watak-watak lain pun takde kepentingan.
Kawan Nick tu takde pun takpe. Tak membantu apa-apa pun.
Perempuan tu pun tak perlu ada. Selain dari dia mempunyai peta, ilmu mengenai mummy serta pandai cakap bahasa ancient; takde menda lain dah selain tu. Nak kata membantu Nick, tak bantu pun. Seolah-olah mereka tu muncul untuk nak bagi nampak ada orang je dalam filem (meramaikan majlis).

Nak senang bagi je Nickk tu jadi arkeologist, yg dah ada map dan tau cakap bahasa ancient (sebab lepas kena rasuk dia pun bole cakap bahasa tu). Jadi one man hero je dalam filem ni.
Takde la watak lain tu terpacak je takde hala tuju.

Tajuk filem ni The Mummy kan..
Jadi watak utamanya sepatutnya mummy tu la kan..
Tapi tak pun.. Mummy tu jadi orang jahat biasa je. Tak menakutkan pun..
Better lagi filem Power Rangers bilamana Rita tu perlahan-lahan memulihkan diri dan kita nampak kejahatan beliau.
The mummy ni dorang bole tambah lagi scene bagi nampak betapa berkuasa dan jahatnya beliau.
Ni tak, cetek je aku tengok.

Macam teruk sangat Kaklong kutuk filem ni kan..
Sebenarnya cuma perlu sikit je alteration untuk bagi sedap.
Ubahsuai sikit skrip dia bagi nampak cerdik, ubah sikit plot supaya ada elemen misteri, dan bagi watak2watak lain berkembang; iaitu perempuan tu bagi jadi The Brain dan mummy tu bagi nampak lebih scary dan berkuasa. Nick tu nak beraksi, teruskan je..

Dalam filem ni juga ada satu scene Dr, Jekyll.
Mungkin dorang nak buat filem tu pula nanti kot.
Dr. Jekyll tu nampak menarik sangat. Harap2 filem tu lebih cerdik dari filem ni.

Okay la..
Memandangkan filem ni biasa-biasa je dari semua segi, Kaklong bagi 5/10 ⭐
Filem ni takde la teruk sampai nak keluar panggung.
Okay je, cuma boring je macam takde cerita selama 2 jam tu;

KAklong pun dah jemu gak tengok filem reboot, remake dan sebagainya ni.
Nampak sangat dah takde idea.
Semua nak buat filem visual je bagi cantik.
Sampai mengabaikan aspek isi filem tu sendiri.

Wassalam..