Cer Cari :

23 Jul 2018

23.7.18

Redha




Redha tu susah.

Tapi bila dah redha, hidup jadi smooth je.

Orang yang redha yang pernah Kaklong jumpa ialah ibu Kaklong.

Dia punya redha tu sampai Kaklong tak bole nak brain.

Kaklong duk perhati dia sejak Kaklong baby lagi.

Kaklong takleh jadi macam dia (walaupun dah cuba) sebab Kaklong ni panas baran cam ayah.

Kaklong banyak kali juga tanya "camana ibu bole redha je. Ibu tak rasa ke nak buat sesuatu dalam hidup instead of buat apa yang dah dilorongkan?"

Ibu cakap "apa yang Allah tulis, itulah yang ibu buat."

Masih takleh brain.

First time Kaklong redha ialah bila Kaklong mengalami kemurungam beberapa tahun sampai la rasa penat sangat berusaha dan planning.

Plan pun tak pernah berjaya walaupun usaha Kaklong lebih dari kemampuan diri.

Saat tu Kaklong cakap, "Ya Allah, ikut Kau la nak suruh aku jadi apa pun. Aku penat dah ni."

Pastu dalam gelap gelita tu, satu cahaya muncul lalu Kaklong ikot.

Pastu satu lagi muncul dan Kaklong ikot tanpa fikir lagi apa² kemungkinan atau kebarangkalian seperti yg selalu Kaklong buat sebelum² ni.

Semuanya berjalan lancar hingga sekarang.

Walaupun ini bukan kehidupan yang Kaklong impikan, tapi inilah kehidupan yang sesuai untuk Kaklong yg Allah lorongkan.

Kali kedua Kaklong redha ialah bila Kaklong nak suami.

Kaklong bukan cam orang lain yang okay je tak kawen.

Kaklong tak okay, Kaklong nak kawen 😅

Disebabkan tak laku, Kaklong pun doa "Ya Allah, bagi la aku suami. Tak kesah la sapa². Siapa yang Kau bagi aku terima."

Hari² doa cenggitu.

Pastu Allah munculkan macam² jenis manusia. Budak 2 tahun lebih muda, 4 tahun lebih muda, 6 tahun lebih muda, pakcik 20 tahun lebih tua, suami orang (3 orang kesemuanya, sampai Kaklong redha kalo ditakdirkan jadi isteri kedua), lelaki kaya yang hari² cakap pasal duit, lelaki miskin yg keje pak guard dan ramai adik beradik, macam² jenis lagi.

Walaupun ada yang tak kene dengan selera Kaklong tapi teringatkan doa tu, terus Kaklong terima je dorang (sorang dalam satu masa la, bukan semua sekaligus).

Dah tertulis bukan jodoh, semuanya pergi dengan baik.

Satu hari, isteri kawan ayah tanya suami dia pasal Kaklong ni dah berpunya ke? Kalo belom nak minta untuk anaknya.

(Padahal pernah jumpa dua kali je masa bertandang ke rumah dia. Kami tak berbual pun).

Kaklong dan anak dia berhubung dan kawen tanpa cinta. Kaklong redha dia sebagai suami dan dia redha Kaklong sebagai isteri.

Lepas kawen satu persatu keistimewaan dia muncul.

9 dari "10 ciri² lelaki idaman saya" yang Kaklong duk berangan dari kecik ada pada dia.

Tanpa cari, tanpa pilih, Allah hadiahkan "lelaki idaman saya" ni.

Betapa kasihnya Dia pada Kaklong.

Dari situ, Kaklong dah merasai kehadiran dan kuasa Dia bilamana Kaklong redha.

Sangat indah dan sangat melimpah.

Apapun, usia Kaklong baru 34.
Perjalanan ini masih panjang, in shaa Allah.

Kat depan tu banyak lagi ujian² yang bakal muncul untuk menguji keimanan dan keredhaan Kaklong.

Semoga Kaklong terus redha dan beriman sebagaimana ibu.

Aaminn...

22 Jul 2018

22.7.18

Seorang Diri Bukannya Sunyi


Kaklong terbaca artikel Seorang Diri Bukan Bermakna Kesunyian ni dari The Patriot

Masa pi kursus kawen 6 tahun lepas, masa rehat pukul 1 tu semua peserta pi makan.

Kaklong pilih untuk pi solat dulu sebab malas nak beratur amik makanan.

Korang tau la kan perempuan amik makanan macam mana..
Bole bercinta kita tunggu belakang dia.

Plan Kaklong, lepas solat baru makan slow² sampai pukul 2, terus masuk dewan sambung kursus.

Kaklong jenis malas duk congok tunggu lama².

Lepas abes solat, Kaklong pun pi makan.

Tengok ada 3 perempuan je tengah makan dan lauk banyak lagi.

Dengan senang hati cedok nasi dan lauk pauk tu lalu duduk semeja dengan perempuan² yang tengah makan tadi.

Meja tak banyak pun, apa salahnya duduk dengan dorang kan.

Tengah syok² makan dengan damainya, dua perempuan bangun dan beredar.

Sorang lagi perempuan tak bangun² walaupun pinggan dah licin.

Kaklong pandang dia dan dia berkata "Takpe², makan la saya teman," sambil senyum ikhlas.

What?
No, jangan temankan aku (jerit dalam hati)

"Takpe la, pergi je," ujarku dengan penuh kesopanan dan kesusilaan.

"Takpe². Saya faham. Tak selesa makan sorang², apalagi ada lelaki kat situ," seraya menuding ke arah meja makan lelaki.

Sebenarnya Kaklong tak kesah pun makan sorang.
Ada lelaki atau takde lelaki.
Kaklong tak rasa awkward pun.
Malah Kaklong sangat selesa kalau sorang diri.

Mengenangkan keikhlasan dia, Kaklong pun mempercepatkan rentak makan, supaya tangan dia tak kering dek lauk pauk tadi.

Rasa sangat tak selesa makan cepat², sedangkan bajet tadi nak makan dengan aman sentosa sambil menikmati angin sepoi² bahasa.

Pastu ada la plan nak tambah nasi n ratah ayam seketul lagi sebab sedap dan lauk tu pun banyak lagi.

Tapi bila ada orang tunggu, takkan nak pi tambah pulak..

Huwa huwa huwaaaa...

Lepas makan kami basuh tangan dan masuk ke dewan.

Masa tu ada 15 minit lagi nak pukul 2pm, dan penceramah masuk pukul 2.30pm.

45 min Kaklong duk congok for nothing!

Moralnya ialah lenkali Kaklong bila nak makan tu duduk la meja kosong, tak payah sopan sangat duk ngan orang lain. Orang lain pula serba salah nak tinggalkan kita sorang². Padahal memang kita nak sorang².

Lesson learned 😌

21 Jul 2018

21.7.18

Mata Merah!


Batuk dah kebah siang.

Tapi malam masih teruk.

Semalam mata rasa gatal² sikit n nampak cam pink eye.

Makin petang ke malam abang cakap mata merah teruk ni. Esok (hari ni) kita pi klinik.

Okay.

Pukul 5 pagi, terjaga buat kali kedua sebab batuk.

Masa kat toilet, nampak mata merah teruk. Macam berdarah!

Takot!

Tak tau nak buat apa.

Abang balik keje kul 8 nanti terus pi klinik.

Lambatnya pukul 8.

Panik sorang² kat rumah ni.
Macam² benda buruk duk pikir.

😣😣😣

===============


Dah jumpa pakar mata.

Katanya pendarahan mata ni bole jadi tiba² atau sebab batuk yg terlalu kuat.

Dia akan baik sendiri dalam 2 minggu.
Tiada ubat diberi.

Kalo sakit atau pandangan kabur baru datang jumpa lagi.

Lepas ni Kaklong kene cover² la sikit batuk.

Memang kuat pun batuk ni, sampai tulang rusuk pun cramp dibuatnya.

Harap² lepas abes ubat batuk ni Kaklong pun sembuh.

Penat batuk ni tau...

Mekasih korang kerana concern.

Muah ciked 😘

17 Jul 2018

17.7.18

I'm sick


Seminggu dah Kaklong batuk teruk.

Malam tak boleh tidur.

Siang pun tak boleh tidur.

Dapat tidur² ayam sejam dua jam je malam.

Kepala pun dah ting tong.

Tak dapat berfikir dengan baik.

Tak dapat ingat dengan baik.

Dua kali jumpa doc.

Doc bagi ubat batuk yang tak kuat, sebab Kaklong preggy.

Kaklong penat sangat.

Bila batuk, sakit kerongkong, sakit dada.

Bila batuk, berpanjangan sampai tak sempat tarik nafas, sesak nafas.

Bila batuk sampai termuntah².

Sambil cuci muntah, sambil batuk lagi dan muntah lagi.

Sampai nanges sebab tak larat dah nak ulang² muntah cuci, muntah cuci.

Batuk kuat sangat sampai rusuk dan belakang badan cramp.

Patut la banyak kes suami curang masa isteri pregnant.

Keadaan isteri sendiri tidak menyelerakan.

Jangan kata suami, Kaklong pun rasa jijik dengan diri sendiri.

Namun begitu sehabis baik cover supaya tak nampak teruk sangat di mata dia.

Tapi bila terpandang cermin, terkejut juga. Kenapa teruk sangat rupa aku ni..?

Tiap malam nanges minta Allah sembuhkan batuk ni cepat, Kaklong tak larat nak hadapinya setiap malam.

Tapi belum makbul lagi.
Mungkin banyak dosa, banyak hari lagi diperlukan utk hapuskan dosa² tu.

Kaklong dalam redha tak redha je tanggung kesakitan

Tadi rasa nak terjun balkoni tu.
Nak hentikan kesakitan ini.
Naseb baek masih waras.

Baru seminggu, tapi rasa macam dah sebulan.

Biasa Kaklong batuk amik masa 3-5 minggu baru sembuh.

Tapi batuk kali ni luar biasa sakitnya.
Terutama waktu malam.

Semoga Allah ikatkan hati Kaklong dan suami ketat² walau bagaimana buruk pun keadaan Kaklong.

Semoga buruk Kaklong ni ghaib di mata dia, yang dia nampak hanya indah dan cute je seorang Kaklong ni walaupu hakikatnya sangat tak sedap mata memandang.

Apa je la yang merepek Kaklong tulis ni?

Kaklong baru je lepas berguling kesakitan.

Bukan Kaklong je, baby pun guling sekali.

Kesian dia, patutnya dia tido.
Tapi mama kung kang kung kang batuk sampai tak dapat tido dia.

Sorry baby.

Siang tadi pi KPJ.
Doc confirm baby lelaki.
Kepala dah kat bawah.
2 minggu lepas kepala kat atas.

Doc cakap disebabkan diabetes, minggu ke 38 nanti kene induce.

Ermm.. Takutnya..

Ibu cakap, sakit biasa² je.

Yeke ibu?

Kaklong takot sakit.
Tak kuat cam ibu.

Kaklong cuba sedaya upaya control makan supaya baby tak besar, supaya tak kene bedah.

Kalo bedah lagi sakit masa berpantang kan.
Amik masa pula tu nak fully recover.

Kalo bole nak at least 3 orang anak.

Sebenarnya nak 6.
Tapi pada usia macam ni, dapat 3 pun mujur.

Abang cakap nak 10.
Ye la tu bang...

Semasa Kaklong tak sihat ni abang baik.

Haritu minta dia masak, dia masak.
Abang tak pandai masak, tapi dia buat juga.

Kaklong duk tepi, bagitau camana nak masak sambil batuk².
Sedap dia masak.

Tadi minta masakkan jemput bilis, dia masak juga.

Terima kasih abang.
Berselera kaklong makan malam ni.

Kelengkapan baby semua dah beli.
Dypers je belum.

Tapi belum cuci lagi.

Ingatkan nak cuci minggu lepas, lepas keluar wad, tapi disebabkan batuk terus lupa.

Kalo ingat kaklong akan cuci esok.

Minggu lepas ternampak baju baby yang comel sangat.
Warna mint.

Tapi ada saiz untuk 3-6 bulan je.
Yang newborn warna lain.

Kaklong cakap kat abang, warna mint ni belum ada lagi.
Bestnya kalao ada.

Abang cam biasa la, tak responsive

Kaklong pun pusing² cari baju warna minta tapi takde.

Disebabkan takde yg newborn warna mint, tak jadi la beli.

Nanti baby besar sikit kita beli ya.

Harini, abang balik dari pos barang dia letak satu paket depan Kaklong.

Ni tak lain tak bukan mesti makanan.

Kaklong n cuma suka makanan je, benda lain tak berapa minat.

Sekali buka rupa²nya baju baby warna mint haritu.

Abang....

Dia selalu macam ni tau.

Buat muka acuh tak acuh je, tetibe beli buat surprise.

Ingat pula dia yang mana satu, padahal sikit punya besar baby department pun dengan pelbagai jenama.

Haritu pun masa Kaklong terlompat² tengok kereta control Doraemon kat mall, abang bagi je beli.

Tapi fikir punya fikir, beli pun bukan main. Macam membazir pula.
Tak jadi beli.

Seminggu kemudian tup² kereta control Doraemon tu dah ada kat atas rak ruang tamu.

Melompat juga la tengok idaman hati tu.

Sepanjang hari asyik main kereta tu je.

Pastu esoknya sampai harini tak main dah.

Haritu pun masa makan kek, Kaklong puji kek coklat tu sedap sangat.

Abang cam biasa la layan tak layan je, macam Kaklong cakap sorang².

Pastu selalu ada je kek tu dalam peti tiap kali dia balik keje.

Yang syoknya dia tak bagitau pun ada beli kek.

Dia biar je Kaklong discover sendiri.

Kalo tengok Kaklong tak buka peti haritu, dia akan cakap, "ada apa dalam peti tu?" dengan muka serius.

Kaklong yg innocent ni cuak la, apa benda pulak dalam peti?

Terus menerpa buka peti.

Sekali tengok kek!

Bila dah tengok tu, mana bole tengok je, terus keluarkan dan ngap depan abang sambil menari² comel.

Sesekali suapkan dia.

Walaupun abang tak minat kek dan apa saja yang bukan asal Melayu (selera Melayu sangat dia ni), tapi makan juga, sikit je.

Lepas ni kene suapkan anak dia sekali.

Rasanya anak dia ni pun selera Melayu juga.

Sebab sepanjang pregnant ni asyik nak makan nasi berlauk je.

Taknak mamak or siam.

Nak lauk pauk Melayu yang simple² tu.

Kalo betul la selera anak ni macam abang, senang la keje Kaklong.

Kalo dia ikot selera Kaklong, habis la kene masak sedap² sahaja.

Apa ni sampai melalut ke sini?

Rasa lega sikit bila tulis bukan2 ni, tak melayan batuk.

Tapi baru pukul 4 pagi.

Biasa pukul 7 baru Kaklong dapat lelap.

Mungkin sebab udaranya tak sesejuk tengah malam.

Bila bernafas tu kurang sikit rasa geli² kat tekak dan paru².

Tak tau nak tulis apa dah.

Kaklong nak cuba tido dulu.

Mata pun pejam tak pejam je ni.

Goodnite..

29 Jun 2018

29.6.18

Balik Kampung Raya dan Kenduri


A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Kaklong baru je balik dari kampung..
Balik beraya 8 hari.. Huuu bestnya..
Kira balik beraya la jugak kan, walaupun lewat..

Balik kampung ni Kaklong tak expect apa-apa pun..
Semua orang dah abes beraya kan..
Kaklong pun tak raya nak ziarah siapa-siapa; takot mereka dah penat beraya tetibe Kaklong muncul pula..

Tapi kan..
Sampai je Kuantan, mak sedara Kaklong jemput datang makan (dinner)
Sikit punya seronok lagi.
Dapat la juga merasa beraya.

Tetibe nenek kat Kemaman pula buat open house pada hari yang sama (malam juga)
Alamak, camana ni..?
Dah janji dah dengan mak sedara..
Akhirnya kami pi Kemaman petang, malam baru pi umah mak sedara pula..
Pastu kan tetibe pak sedara pula whatsapp ajak lunch kat umah dia..

Woooo...
3 houses kitorang pergi pada hari pertama jejak kaki ke Kuantan..
Ermm.. seronok sangat..
Dapat la juga sipi-sipi suasana beraya..

Tapi rasa ralat sikit..
Memandangkan kami balik raya ke-6, Kaklong tak expect akan jumpa ramai saudara mara (cousins); maka Kaklong tak prepare pun duit raya..
Jadinya, masa kat umah nenek, adik-adik bagi duit raya kat cousins, Kaklong je tak bagi..
Rasa sedih juga hati ni..
Bukan tak mampu; tapi memang takde duit pecah pun..
Kaklong lagi la, mana bawa cash; pakai debit card je time beli barang..
Abang pun tak prepare juga..
Sampul duit raya pun takde..

Tahun depan kene bagi double la kat dorang..
Sebagai ganti duit raya tahun ni..

Pastu hari Sabtu tu adik ipar Kaklong kawen..
Abang banyak buat keje kawen..
Kaklong datang menyibuk je..
Cuma packing doorgift, kemas-kemas sikit dan jadi driver bawa dorang cari barang..
Ya, Kaklong jadi driver tau sebab Kaklong pandai bawa kereta manual..
Orang lelaki lain dorang busy buat kerja lain, takleh nak bawakan..
At least Kaklong ada juga contribute something untuk majlis tu..

Pada hari kenduri tu pun keje Kaklong cuma excort mak mertua..
Kaklong simpankan duit kaut yang diberi kepada mak dan pak mertua dalam beg yang gedabak besarnya..

Akad nikah pukul 10 pagi kat rumah..
Juru nikah tu adalah orang yang sama nikahkan Kaklong n Abang Long.
Kaklong cam biasa la sebok je naik rumah nak dengar orang akad nikah.
Pastu Cik Abang nampak Kaklong duk bersimpuh kat situ, dia pun join duduk sebelah.

Yang bestnya juru nikah ni, dia bagi ceramah agama tentang suami isteri dan rumahtangga sebelum akad nikah. Amik masa sejam juga la dia bercerita.
Seronok dengar.
Tak pasal-pasal Kaklong jadi insaf dan recall balik kesilapan yang pernah Kaklong buat sepanjang berumahtangga.
Takde la silap besar pun, sedangkan lidah lagi tergigit kan..

Pada sebelah malamnya, kami makan kek dan sesi buka hadiah.
Kami tak beli pun hadiah untuk pengantin..
Tak sempat.
Lagipun takde transport nak pi ushar hadiah.

Sehari sebelum balik Penang baru pi cari hadiah.
Puas gak Cik Abang fikir nak hadiah apa.
Memandangkan kami dah tau hadiah apa yang pengantin dapat, jadi senang la sikit nak pilih yang belum dapat.
Tau tak pengantin dapat 5 biji rice cooker dan 2 biji blender.

Naseb baek.
Kaklong ada gak terfikir nak beli rice cooker haritu.
Mujur tak jadi.

Kerja kawen ni memenatkan juga tapi seronok.
Kesemua 11 adik beradik Cik Abang ada, jadi hubungan kami jadi rapat sikit.
At least dengan Kaklong sebab kami je duduk paling jauh dan jarang balik sejak kawen.
Sekali sekala jumpa tu jadi macam tak berapa kenal walaupun dah 5 tahun kawen.
Huhuu..

Okay la..
Takde gambar tau, Kaklong tak teringat nak amik gambo.
Baju yang Kaklong pakai pada hari kenduri tu lawa tau..
Tapi takde sape amik gambar Kaklong, dan Kaklong pun lupa gak nak selfie.
Siap buat baju tu jadi buncit sikit sebab ingatkan dah nampak baby bump, rupanya belum.
Kikiki..



18 Jun 2018

18.6.18

Beli Mesin Basuh Baru : Review Mesin Basuh LG

Haritu mesin basuh rosak kan.
Kitorang dah beli yang baru.
Yay!

Sebelum beli tu Kaklong godek-godek dulu review orang yang guna mesin basuh.
Nampak ramai je yang puji jenama Toshiba.
Pastu ada yang cakap beli jenama Jepun, jangan beli jenama Korea dan China.
Nampak macam best je Toshiba ni.

Pastu Kaklong pun tanya dulu kat Facebook any suggestion jenama yang elok.
Biasanya orang tak layan pun soalan Kaklong kat fb tu, maklumlah Kaklong pun jarang drop komen, buat apa orang komen kita kan..

Tapi alhamdulillah.. Ada juga rakan yang komen.



Abam Kie bagitau dia beli Toshiba ada problem, tapi nasib baik dapat tukar. Dia suggest jenama LG.
Alamak, kecut pula perut Kaklong.
Bab tukar-tukar ni memang malas la.
Kalo bole nak elok je..

Kaklong pun godek-godek tenet dan aim jenama Hitachi atau Sharp.

Petang tu kami pi kedai barangan elektrik.
Kaklong duk cari jenama Sharp tapi takde pula kat kedai tu.
Pastu ingat nak yang muatan 7 kilo je la..

Memandangkan pangsapuri kami ni kecik, nak mesin basuh yang kecik je la.
Lagipun jarang juga basuh toto.
Dan ada juga baca review yang dorang guna mesin basuh 7 kilo je untuk basuh toto.
Kaklong pun ingat nak wat camtu gak la..

Masa check mesin basuh tu, benda pertama sekali Kaklong tengok ialah magic filter dia tu.
Kaklong dah stress dah dengan magic filter Samsung haritu.
Mana-mana mesin basuh yang magic filter dia muka macam magic filter Samsung Kaklong reject awal-awal.
Dah fobia..

Pastu terpandang la jenama LG.
Saje je tengok sebab Abam Kie ada mention.
Pastu salesman dia pun datang tanya-tanya.

Kaklong bagitau nak 7 kilo punya.
Dia cakap takde, yang 8 kilo ada la.

Pastu tengok filter LG ni jenis bulat.
Aik, pelik ni..
Maybe okay kot..
Pastu ada yang 9 kilo tu ada siap ada 3 filter lagi, jenis bulat gak..

Cik Abang pun tanya salesman tu bole ke basuh toto?
Dia cakap tak bole, nak basuh toto kene cari yang besar lagi.

Alaaaaaa....
Malas la besar-besar dalam rumah tu.

Masa dorang borak-borak, Kaklong nampak ada yang 11 kilo.
Saje la buka, tapi pelik la takde filter...?

Tanya dia apesal yang ni takde filter?
Dia cakap ni jenis baru, tak pakai filter. Semua air dia flush habis dengan kotoran.
Bila tengok balik, a'ah menang beza dalaman dia tu.

Yang biasa tu dalam dia macam plastik.
Yang ni macam aluminium (tak tau la material sebenar)

Itu menyebabkan Kaklong jatuh hati pada dia.
Takde filter!

Satu lagi walaupun dia 11 kilo, tapi saiz dia lebih kecik berbanding yang 9 kilo punya.
Best tu...

Pastu kitorang decide nak beli yang tu.
Yay!

Esoknya dorang hantar ke rumah dan tolong buangkan mesin basuh yang rosak tu.
comel tak?
Yaa.. inilah mesin basuh baru kami.
Cute tak..?
Sila abaikan sepah-sepah kat sebelah tu ya..

Dia kata Power Inverter iaitu menjimatkan tenaga, pastu dia punya waranty adalah selama 10 tahun.
Pastu kami ada extent waranty juga tau.
Lupa dah apa dia tapi kalo tak silap dalam 5 tahun pertama kalau rosak apa-apa spare part dorang akan baiki dan ganti yang baru.

bahagian atas dia
Dia punya penutup ni kaca, tapi gelap pula.
Masa mula-mula cuci tu kan, kami sibuk je nak jenguk camana rupa dia mencuci.
Lain sikit cara dia mencuci.

Masa air masuk tu kan, dia pusing perlahan-lahan, tak macam mesin basuh sebelum-sebelum ni, pusing hanyaa bila start membasuh.
Cik Abang siap pasang torch light lagi nak tengok rupa dia mencuci.

Kemudian dia ada auto-lock tau.
Masa tengah masuk air dan spin kan, dia kunci automatik.
Kita takleh buka.

Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni kita buka, dia berhenti kan.
Ni memang takleh buka terus.
Dia ada tunjuk tempat kuncinya.
Perghh, canggih...

Satu lagi dia senyap je masa membasuh.
Takde la senyap sunyi, tapi bunyi dia perlahan je..
Namun begitu, dia punya music masa siap basuh pun perlahan juga.
Kalo duk bilik ni tak dengar.

Ni dia punya apa ek. ?
Tempat kita pilih function (Kaklong lupa pula nama dia)
Masa off, dia gelap je, bila on baru lampu nyala dan macam-macam perkataan muncul.
Jom kita zoom in..

Sebelah kiri tu adalah pilihan kalo nak guna.
Setakat ni Kaklong tak pernah guna lagi.
Selama ni memang guna function normal sahaja.
Soak tu mungkin guna bila anak dah start sekolah kot.
Tub dry tu dia suruh guna lepas selesai basuh, untuk keringkan tub.
Memang lepas membasuh, ada je air melekat kat sekeliling tub.

Sebelah kanan tu boleh ubah paras air dan berapa minit nak basuh.


Ini pula untuk ubah suai rince dan spin.
Ada juga function Child Lock.
Nanti anak tekan-tekan tak jadi apa-apa, so tak perlu la risau.

Tak pasti mesin basuh sebelum ni ada ke tak function ni.

Sebelah kanan tu untuk tukar program lain.
Contohnya delicate untuk pakaian lembut macam tudung, pakaian berenda ke; Duvet tu untuk toto dan blanket.

Tub Clean tu kene buat berkala untuk bersihkan tub dari kotoran yang melekat.


Yang ni butang power dan start.
Yang Smart Diagnosis tu menarik tau.
Kita boleh arahkan mesin ni untuk basuh baju dari ofis dengan menggunakan smart phone.
Tapi dia takde la amik baju kotor masukkan dalam tu.

Contohnya kita masukkan pakaian kotor pagi-pagi, pastu pukul 5 petang kita arahkan mesin ni start basuh baju (melalui phone kat office). Pukul 6.30 sampai rumah mesin baru je selesai cuci, terus kita pi sidai.
Contohnya camtu la..

Cuma kene download dia punya app.
Kaklong belum guna la function ni jadi takleh la elaborate lebih-lebih.
Cuma sampaikan balik apa technician tu citer kat kami.


Ni bahagian dalam dia.
Macam aluminium kan..
Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni dalam dia tu cam plastik.
Nampak tak, takde filter pun.
Suka sangat ^^

Satu lagi sebab Kaklong suka mesin basuh ini ialah (tengok video bawah)

Sila abaikan reflection tu ek..
Nampak tak betapa slow-mo nya dia tutup.
Sebenarnya takde la penting pun fungsi ni.
Tapi nampak sexy la.
Pastu kalo rumah angin kuat atau anak suka main-main, takde la risau sangat kalo-kalo terkepit jari.
Best kan...

Mesin basuh LG ni harganya RM1299 tambah extended warranty 5 tahun RM240.
Totalnya RM1539.00

Okay la harga ni untuk pakai selama 10 tahun (harap-harap lebih) siap boleh basuh toto lagi..
Rasa geram je nak basuh banyak-banyak kali; tapi kami duk berdua je banyak mana je baju nak basuh.
Minta-minta dapat anak 5 orang.
Biar Kaklong merungut pula terlalu banyak baju nak basuh pasni..
Huhuuuuu..

Semoga review ni membantu korang yang tengah ushar mesin basuh baru tu.
Good luck ya ^^

17 Jun 2018

17.6.18

Jimat Kos Poslaju Melalui Mat Despatch

Kaklong pernah citer pasal jimatkan kos pos dengan menggunakan perkhidmatan Easyparcel kan.

Beberapa minggu lepas didapati kos pos menggunakan Poslaju melalui Easyparcel dah meningkat dengan mendadak. Haritu tengok pos dalam semenanjung RM7.30. Semalam tengok naik kepada RM7.90. Lebih mahal dari guna direct ngan Poslaju lagi..


Huhuhu...
Sedihnya saya..

Memandangkan Kaklong ni kupik, maka Kaklong pun godek lagi cari jalan camana nak bagi kos tu jadi murah jugak. Tak kira. Nak jugak murah.

Akhirnya kubertemu dengan satu servis yang ala-alam Easyparcel juga iaitu Mat Despatch
Macam comel je nama dia.



Apa yang bestnya Mat Despatch ni?

1. Kos Penghantaran Murah
 

Kos penghantaran dia ialah RM6 dalam semenanjung, RM9 ke Sarawak, dan RM10 ke Sabah.
Ini kos untuk bawah 1kg menggunakan Poslaju.

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus daftar akaun kat sini.
Banyak beza tu RM6 dan RM7.90.
Kalo 10 barang tak ke bezanya RM19?
Kita pos barang hari-hari ni memang rasa sangat beza bila ada kenaikan harga walaupun kecik.
Akaun kat Easyparcel ada lagi RM80.
Tapi takpe la, tinggal je dulu, kemudian baru guna.


2. Topup Rendah

Topup dia serendah RM20 je berbanding dengan Easyparcel paling minimum kene topup RM100.
Okay., mula-mula ni Kaklong topup RM20 dulu la.
Tengok camana servis dia.

3. Automatik Simpan Maklumat Customer

Lepas dah rekodkan shipment tu, nama alamat dan no tepon pelanggan dia autimatik simpan dalam akaun kita. Pasni kalau ada repeat order, dah takyah taip lagi. Best kan.

4. Track & Trace yang Mudah

Lepas pos tu korang bole terus check status penghantaran kat website Mat Despatch tu je.
Tak perlu pergi website Poslaju dan taip tracking no.
Cuma klik je kat shipment customer tu, terus dia tunjuk rekod perjalanan barang tu.

5. API Integration dengan E-commerce

Kalau korang ada website sendiri lagi syok.
Bole guna API yang disediakan untuk integrate dengan Mat Despatch ni.
Maksudnya lepas siap set-up API tu, order yang masuk ke website, korang boleh terus direct ke Mat Despatch tanpa perlu taip semula nama, alamat semua. Dia dah automatik.

Memandangkan Kaklong belum try lagi API ni, maka tak banyak Kaklong bole citer.
KArang tersilap pulak. Hehehe..

Kelemahan pun ada juga

1. Check-out satu-satu

Kat Mat Despatch ni, lepas siapkan taip satu shipment, korang kene terus checkout dan bayar satu demi satu.

Contohnya ada 3 barang nak pos. Lepas siap satu barang, checkout dan bayar, consignment note pun keluar untuk print. Pastu buat yang kedua, checkout bayar dan print, Pastu baru buat yang ketiga.

Bagi Kaklong leceh sikit la.
Easyparcel lagi mudah, kita taip je ketiga-tiga shipment tu siap-siap, kemudian checkout dan bayar ketiga-tiga sekaligus. Terus print ketiga-tiganya. Senang.

Apapun, dia ada bagi pilihan untuk buat bulk shipment.
Bagi Kaklong lagi leceh.
Sebab kene download template Excel dia, kemudian isi kotak-kotak tu pastu upload semula.
Kalau korang rasa okay, bole guna..
Bagi Kaklong leceh la.
Maybe tak biasa dengan Excel

2. Ada Poslaju je

Setakat Kaklong guna ni, kurier yang ada kat Mat Despatch cuma Poslaju sahaja, berbanding Easyparcel ada pilihan beberapa kurier lain seperti Skynet, Nationwide Express dan ABX.

Apapun Kaklong takde problem pun sebab memang guna Poslaju je selama ni.
Skynet tu kadang-kadang je atas request customer.

Nationwide Express memang takde maknanya aku nak pakai.
Sebab satu ofis dia jauh dari tempat Kaklong dan kedua pernah la barang yang Kaklong order dah sampai ofis dia tapi seminggu tak hantar-hantar. Bila call susah nak jawab.
Bila jawab dia cakap "A'ah ada, datang la amik."

What?
Kene datang amik sendiri?
Serius la...
Satu keje pula kene gi sana..

Okay, tu je la kelemahan dia setakat ni.

Korang bole pilih nak kurier pickup barang tu kat rumah ataupun drop kat Poslaju berdekatan.
Kaklong drop je kat Poslaju.
Cepat sikit macam tu.
Kalau drop pukul 6 petang tu, in shaa Allah sampai juga keesokannya harinya.

Kalau nak try bole pergi ke website Mat Despatch ni.
Topup je Rm20, bole pos 3 barang.
Kalau rasa sesuai, bole la terus guna pasni.

Bagi Kaklong sesuai sangat.
Senang takyah tulis alamat kat borang Poslaju, cuma copy paste je pastu print; pastu takyah amik nombor kat ofis Poslaju, terus je letak kat meja dia, tak pun gi ofis belakang.

Semoga perkongsian ni bermanfaat ^^