Cer Cari :

18 Jun 2018

18.6.18

Beli Mesin Basuh Baru : Review Mesin Basuh LG

Haritu mesin basuh rosak kan.
Kitorang dah beli yang baru.
Yay!

Sebelum beli tu Kaklong godek-godek dulu review orang yang guna mesin basuh.
Nampak ramai je yang puji jenama Toshiba.
Pastu ada yang cakap beli jenama Jepun, jangan beli jenama Korea dan China.
Nampak macam best je Toshiba ni.

Pastu Kaklong pun tanya dulu kat Facebook any suggestion jenama yang elok.
Biasanya orang tak layan pun soalan Kaklong kat fb tu, maklumlah Kaklong pun jarang drop komen, buat apa orang komen kita kan..

Tapi alhamdulillah.. Ada juga rakan yang komen.



Abam Kie bagitau dia beli Toshiba ada problem, tapi nasib baik dapat tukar. Dia suggest jenama LG.
Alamak, kecut pula perut Kaklong.
Bab tukar-tukar ni memang malas la.
Kalo bole nak elok je..

Kaklong pun godek-godek tenet dan aim jenama Hitachi atau Sharp.

Petang tu kami pi kedai barangan elektrik.
Kaklong duk cari jenama Sharp tapi takde pula kat kedai tu.
Pastu ingat nak yang muatan 7 kilo je la..

Memandangkan pangsapuri kami ni kecik, nak mesin basuh yang kecik je la.
Lagipun jarang juga basuh toto.
Dan ada juga baca review yang dorang guna mesin basuh 7 kilo je untuk basuh toto.
Kaklong pun ingat nak wat camtu gak la..

Masa check mesin basuh tu, benda pertama sekali Kaklong tengok ialah magic filter dia tu.
Kaklong dah stress dah dengan magic filter Samsung haritu.
Mana-mana mesin basuh yang magic filter dia muka macam magic filter Samsung Kaklong reject awal-awal.
Dah fobia..

Pastu terpandang la jenama LG.
Saje je tengok sebab Abam Kie ada mention.
Pastu salesman dia pun datang tanya-tanya.

Kaklong bagitau nak 7 kilo punya.
Dia cakap takde, yang 8 kilo ada la.

Pastu tengok filter LG ni jenis bulat.
Aik, pelik ni..
Maybe okay kot..
Pastu ada yang 9 kilo tu ada siap ada 3 filter lagi, jenis bulat gak..

Cik Abang pun tanya salesman tu bole ke basuh toto?
Dia cakap tak bole, nak basuh toto kene cari yang besar lagi.

Alaaaaaa....
Malas la besar-besar dalam rumah tu.

Masa dorang borak-borak, Kaklong nampak ada yang 11 kilo.
Saje la buka, tapi pelik la takde filter...?

Tanya dia apesal yang ni takde filter?
Dia cakap ni jenis baru, tak pakai filter. Semua air dia flush habis dengan kotoran.
Bila tengok balik, a'ah menang beza dalaman dia tu.

Yang biasa tu dalam dia macam plastik.
Yang ni macam aluminium (tak tau la material sebenar)

Itu menyebabkan Kaklong jatuh hati pada dia.
Takde filter!

Satu lagi walaupun dia 11 kilo, tapi saiz dia lebih kecik berbanding yang 9 kilo punya.
Best tu...

Pastu kitorang decide nak beli yang tu.
Yay!

Esoknya dorang hantar ke rumah dan tolong buangkan mesin basuh yang rosak tu.
comel tak?
Yaa.. inilah mesin basuh baru kami.
Cute tak..?
Sila abaikan sepah-sepah kat sebelah tu ya..

Dia kata Power Inverter iaitu menjimatkan tenaga, pastu dia punya waranty adalah selama 10 tahun.
Pastu kami ada extent waranty juga tau.
Lupa dah apa dia tapi kalo tak silap dalam 5 tahun pertama kalau rosak apa-apa spare part dorang akan baiki dan ganti yang baru.

bahagian atas dia
Dia punya penutup ni kaca, tapi gelap pula.
Masa mula-mula cuci tu kan, kami sibuk je nak jenguk camana rupa dia mencuci.
Lain sikit cara dia mencuci.

Masa air masuk tu kan, dia pusing perlahan-lahan, tak macam mesin basuh sebelum-sebelum ni, pusing hanyaa bila start membasuh.
Cik Abang siap pasang torch light lagi nak tengok rupa dia mencuci.

Kemudian dia ada auto-lock tau.
Masa tengah masuk air dan spin kan, dia kunci automatik.
Kita takleh buka.

Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni kita buka, dia berhenti kan.
Ni memang takleh buka terus.
Dia ada tunjuk tempat kuncinya.
Perghh, canggih...

Satu lagi dia senyap je masa membasuh.
Takde la senyap sunyi, tapi bunyi dia perlahan je..
Namun begitu, dia punya music masa siap basuh pun perlahan juga.
Kalo duk bilik ni tak dengar.

Ni dia punya apa ek. ?
Tempat kita pilih function (Kaklong lupa pula nama dia)
Masa off, dia gelap je, bila on baru lampu nyala dan macam-macam perkataan muncul.
Jom kita zoom in..

Sebelah kiri tu adalah pilihan kalo nak guna.
Setakat ni Kaklong tak pernah guna lagi.
Selama ni memang guna function normal sahaja.
Soak tu mungkin guna bila anak dah start sekolah kot.
Tub dry tu dia suruh guna lepas selesai basuh, untuk keringkan tub.
Memang lepas membasuh, ada je air melekat kat sekeliling tub.

Sebelah kanan tu boleh ubah paras air dan berapa minit nak basuh.


Ini pula untuk ubah suai rince dan spin.
Ada juga function Child Lock.
Nanti anak tekan-tekan tak jadi apa-apa, so tak perlu la risau.

Tak pasti mesin basuh sebelum ni ada ke tak function ni.

Sebelah kanan tu untuk tukar program lain.
Contohnya delicate untuk pakaian lembut macam tudung, pakaian berenda ke; Duvet tu untuk toto dan blanket.

Tub Clean tu kene buat berkala untuk bersihkan tub dari kotoran yang melekat.


Yang ni butang power dan start.
Yang Smart Diagnosis tu menarik tau.
Kita boleh arahkan mesin ni untuk basuh baju dari ofis dengan menggunakan smart phone.
Tapi dia takde la amik baju kotor masukkan dalam tu.

Contohnya kita masukkan pakaian kotor pagi-pagi, pastu pukul 5 petang kita arahkan mesin ni start basuh baju (melalui phone kat office). Pukul 6.30 sampai rumah mesin baru je selesai cuci, terus kita pi sidai.
Contohnya camtu la..

Cuma kene download dia punya app.
Kaklong belum guna la function ni jadi takleh la elaborate lebih-lebih.
Cuma sampaikan balik apa technician tu citer kat kami.


Ni bahagian dalam dia.
Macam aluminium kan..
Biasanya mesin basuh sebelum-sebelum ni dalam dia tu cam plastik.
Nampak tak, takde filter pun.
Suka sangat ^^

Satu lagi sebab Kaklong suka mesin basuh ini ialah (tengok video bawah)

Sila abaikan reflection tu ek..
Nampak tak betapa slow-mo nya dia tutup.
Sebenarnya takde la penting pun fungsi ni.
Tapi nampak sexy la.
Pastu kalo rumah angin kuat atau anak suka main-main, takde la risau sangat kalo-kalo terkepit jari.
Best kan...

Mesin basuh LG ni harganya RM1299 tambah extended warranty 5 tahun RM240.
Totalnya RM1539.00

Okay la harga ni untuk pakai selama 10 tahun (harap-harap lebih) siap boleh basuh toto lagi..
Rasa geram je nak basuh banyak-banyak kali; tapi kami duk berdua je banyak mana je baju nak basuh.
Minta-minta dapat anak 5 orang.
Biar Kaklong merungut pula terlalu banyak baju nak basuh pasni..
Huhuuuuu..

Semoga review ni membantu korang yang tengah ushar mesin basuh baru tu.
Good luck ya ^^

17 Jun 2018

17.6.18

Jimat Kos Poslaju Melalui Mat Despatch

Kaklong pernah citer pasal jimatkan kos pos dengan menggunakan perkhidmatan Easyparcel kan.

Beberapa minggu lepas didapati kos pos menggunakan Poslaju melalui Easyparcel dah meningkat dengan mendadak. Haritu tengok pos dalam semenanjung RM7.30. Semalam tengok naik kepada RM7.90. Lebih mahal dari guna direct ngan Poslaju lagi..


Huhuhu...
Sedihnya saya..

Memandangkan Kaklong ni kupik, maka Kaklong pun godek lagi cari jalan camana nak bagi kos tu jadi murah jugak. Tak kira. Nak jugak murah.

Akhirnya kubertemu dengan satu servis yang ala-alam Easyparcel juga iaitu Mat Despatch
Macam comel je nama dia.



Apa yang bestnya Mat Despatch ni?

1. Kos Penghantaran Murah
 

Kos penghantaran dia ialah RM6 dalam semenanjung, RM9 ke Sarawak, dan RM10 ke Sabah.
Ini kos untuk bawah 1kg menggunakan Poslaju.

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus daftar akaun kat sini.
Banyak beza tu RM6 dan RM7.90.
Kalo 10 barang tak ke bezanya RM19?
Kita pos barang hari-hari ni memang rasa sangat beza bila ada kenaikan harga walaupun kecik.
Akaun kat Easyparcel ada lagi RM80.
Tapi takpe la, tinggal je dulu, kemudian baru guna.


2. Topup Rendah

Topup dia serendah RM20 je berbanding dengan Easyparcel paling minimum kene topup RM100.
Okay., mula-mula ni Kaklong topup RM20 dulu la.
Tengok camana servis dia.

3. Automatik Simpan Maklumat Customer

Lepas dah rekodkan shipment tu, nama alamat dan no tepon pelanggan dia autimatik simpan dalam akaun kita. Pasni kalau ada repeat order, dah takyah taip lagi. Best kan.

4. Track & Trace yang Mudah

Lepas pos tu korang bole terus check status penghantaran kat website Mat Despatch tu je.
Tak perlu pergi website Poslaju dan taip tracking no.
Cuma klik je kat shipment customer tu, terus dia tunjuk rekod perjalanan barang tu.

5. API Integration dengan E-commerce

Kalau korang ada website sendiri lagi syok.
Bole guna API yang disediakan untuk integrate dengan Mat Despatch ni.
Maksudnya lepas siap set-up API tu, order yang masuk ke website, korang boleh terus direct ke Mat Despatch tanpa perlu taip semula nama, alamat semua. Dia dah automatik.

Memandangkan Kaklong belum try lagi API ni, maka tak banyak Kaklong bole citer.
KArang tersilap pulak. Hehehe..

Kelemahan pun ada juga

1. Check-out satu-satu

Kat Mat Despatch ni, lepas siapkan taip satu shipment, korang kene terus checkout dan bayar satu demi satu.

Contohnya ada 3 barang nak pos. Lepas siap satu barang, checkout dan bayar, consignment note pun keluar untuk print. Pastu buat yang kedua, checkout bayar dan print, Pastu baru buat yang ketiga.

Bagi Kaklong leceh sikit la.
Easyparcel lagi mudah, kita taip je ketiga-tiga shipment tu siap-siap, kemudian checkout dan bayar ketiga-tiga sekaligus. Terus print ketiga-tiganya. Senang.

Apapun, dia ada bagi pilihan untuk buat bulk shipment.
Bagi Kaklong lagi leceh.
Sebab kene download template Excel dia, kemudian isi kotak-kotak tu pastu upload semula.
Kalau korang rasa okay, bole guna..
Bagi Kaklong leceh la.
Maybe tak biasa dengan Excel

2. Ada Poslaju je

Setakat Kaklong guna ni, kurier yang ada kat Mat Despatch cuma Poslaju sahaja, berbanding Easyparcel ada pilihan beberapa kurier lain seperti Skynet, Nationwide Express dan ABX.

Apapun Kaklong takde problem pun sebab memang guna Poslaju je selama ni.
Skynet tu kadang-kadang je atas request customer.

Nationwide Express memang takde maknanya aku nak pakai.
Sebab satu ofis dia jauh dari tempat Kaklong dan kedua pernah la barang yang Kaklong order dah sampai ofis dia tapi seminggu tak hantar-hantar. Bila call susah nak jawab.
Bila jawab dia cakap "A'ah ada, datang la amik."

What?
Kene datang amik sendiri?
Serius la...
Satu keje pula kene gi sana..

Okay, tu je la kelemahan dia setakat ni.

Korang bole pilih nak kurier pickup barang tu kat rumah ataupun drop kat Poslaju berdekatan.
Kaklong drop je kat Poslaju.
Cepat sikit macam tu.
Kalau drop pukul 6 petang tu, in shaa Allah sampai juga keesokannya harinya.

Kalau nak try bole pergi ke website Mat Despatch ni.
Topup je Rm20, bole pos 3 barang.
Kalau rasa sesuai, bole la terus guna pasni.

Bagi Kaklong sesuai sangat.
Senang takyah tulis alamat kat borang Poslaju, cuma copy paste je pastu print; pastu takyah amik nombor kat ofis Poslaju, terus je letak kat meja dia, tak pun gi ofis belakang.

Semoga perkongsian ni bermanfaat ^^

15 Jun 2018

15.6.18

Pengorbanan Isteri

Terbaca post ni kat FB dan Kaklong kagum sangat dengan lelaki yang celik macam ni.



Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang satu masa nanti:

Ada orang bagi gambar para suami berdiri menunggu isteri di luar kedai. Lihatlah pengorbanan suami katanya.
Ya, aku tahu itu melawak saja, tapi nak sebut tunggu isteri membeli-belah sebagai satu pengorbanan, malu rasanya.
Isteri di Malaysia ini, pengorbanannya tak boleh dihitung. Berkorban diri, emosi, impian, cita-cita, duit, hubungan kekeluargaan. Macam-macam, semata-mata untuk suami dan anak-anak.
Awal-awal perkahwinan, sudah berkorban ikut suami ke mana saja yang suami mahu. Tinggal di rumah mertua, tinggal di negeri orang. Satu pengalaman baru yang sukar namun digagahi juga.
Tentang mengandung dan bersalin, tak perlu ceritalah. Muntah, pening, sakit, itu semua kena hadap seorang diri. Kalau dapat suami yang baik, alhamdulillah, ada juga tolong ringankan kerja-kerja di rumah. Kalau tidak, dalam sarat mengandung itu jugalah kena masak, membasuh, sediakan kelengkapan suami serta jaga anak yang lain. Nak minta suami bawakan ke klinik untuk regular checkup pun belum tentu dapat. Terpaksalah bawa kereta sendiri dalam serba kepayahan.
Suami tak cukup duit nak tampung sara hidup, isteri gadai barang kemas. Tak cukup, isteri pergi cari kerja walaupun cita-cita asalnya mahu jadi surirumah. Anak pun terpaksa dihantar ke nurseri sebab tak ada orang nak jaga.
Suami bila nak berhibur atau nak release tension, boleh keluar main futsal, mengeteh dengan kawan-kawan sampai subuh. Isteri nak buat macam itu? Jangan harap. Kalau stress pun pendam sendiri. Nak berbual dengan suami pun, belum sempat cerita satu bab, suami dah berdengkur.
Kadang-kadang isteri berkorban hobi dan minat sebab nak dahulukan suami. Tengok keadaan ekonomi keluarga, tak apalah bagi suami layan hobi dia dulu. Nak sambung belajar, bagi suami habiskan sambung belajar dulu. Nak minta belikan baju baru pun segan, takut nanti suami tak cukup duit.
Awal pagi, isteri dah siap memasak untuk sarapan dan siapkan anak-anak untuk ke sekolah. Rutin mengemas rumah tak berhenti sampai ke malam. Dah malam nak layan suami pula. Anak terjaga pukul 3 pagi, isteri juga yang kena bangun untuk susukan.
Nak balik raya, isteri yang paling sibuk, tak kiralah balik ke kampung dia atau tidak. Pakaian suami, pakaian anak-anak, semuanya sedia tersusun. Baju raya pertama, baju raya kedua, dah diasingkan siap-siap dalam beg dan bergosok. Dapur dan seluruh rumah habis dikemaskan. Kadang-kadang tak tidur malam 2-3 hari sebelum bergerak balik sebab nak sudahkan kerja.
Pengorbanan isteri itu banyak. Setakat suami nak menunggu lama meneman isteri membeli-belah, aku rasa tak padan. Sakit dia beranak pun kau tak mampu nak balas.
"Alah, emo pula. Melawak sikit pun tak boleh."
Yalah, melawaklah. Orang perempuan memang selalu jadi bahan lawak dan dilawakkan.
Buat lawak tentang orang perempuan tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, tak pandai isi minyak, bersolek berjam-jam, balik raya bawa satu almari baju, nak cari baju sampai pergi 50 kedai.
Yang paling selalu kena, melawak pasal nak kahwin lagi satu.
Sedarlah, selain isteri kau, ibu kau juga seorang wanita.
Apa perasaan kau kalau orang buat lawak pasal ibu kau tak pandai bawa kereta, tak pandai side parking, atau buat lawak pasal ayah kau nak kawin dua? Ada nampak mummy happy?
Dalam Quran kata, "Ar rijalu qawwamuuna 'alannisaa'"
Orang lelaki itu pemimpin untuk orang wanita, bukannya bermaksud kau boleh perlakukan dia sesuka hati. Tapi pemimpin dalam erti kata penjaga, caretaker, protecter, pelindung.
Maka apa-apa kekurangan isteri, terima seadanya. Keaiban dan kelemahan dia, suami simpanlah, bukan dijadikan bahan lawak. Tampung mana yang kurang, bantu mana yang dia tak mampu.
Nak buat baik pada isteri bukan dengan belikan cincin, rantai, beg tangan, baju, bunga, coklat dan segala material semata-mata. Bahkan yang perlu suami buat setiap hari ialah jaga hati dan perasaan isteri.
Gembirakan isteri, jadi pendengar yang baik. Isteri ada masalah, suami sama-sama selesaikan. Isteri tengah stress, biar dia luahkan pada suami. Nanti dia meroyan dalam media sosial, kau juga yang bengang.
Apa yang isteri minat, asalkan patuh syariah, suami layankan. Paling tidak pun, jangan dihalang. Tunjuklah yang kau ambil berat. Ini bila dia cerita pasal minat dia, kau leka melayan telefon. Kecewa sungguh rasanya.
Dalam perkahwinan ini, suami isteri ada pengorbanan masing-masing. Apabila masing-masing sudah tunaikan tanggungjawab, hormatilah pasangan kita dan hargai jasa dia dalam memastikan rumahtangga kita harmoni dan kukuh.
Sempena hari raya ini, waktu kau saling bermaafan dengan pasangan nanti, sematkan azam baru. Buat yang terbaik untuk pasangan kau. Segala apa usaha yang kau buat, yakinlah Tuhan nampak dan Tuhan akan balas. Insya-Allah takkan sia-sia. Tak perlulah kau mengadu letih di media sosial sebab lama berdiri teman isteri membeli-belah.

Kaklong selalu baca orang cakap orang Melayu ni tak bagus, lelaki Melayu ni takde kualiti, lelaki Melayu tak pandai jadi suami, takde ilmu dan sebagainya...

Kaklong akui ada je lelaki Melayu macam tu.
Kalo baca kat Kisah Rumah Tangga (KRT) tu lagi la banyak..
Tapi dalam pengamatan Kaklong lelaki baik-baik ni pun banyak sebenarnya..
Cuma lelaki baik ni dorang duk senyap, tak huha huha, tak bising.
Dia buat keje dia je diam-diam dan tak minta kredit.
KAdnag-kadang dia tak ngaku pun dia buat baik.
Tu la lelaki baik.

Dan bukan semua wanita diberi tuah untuk nampak lelaki baik ni.

Lelaki baik ni biasanya dorang tak good looking, tak trendy, nampak boring, nampak takde hobi, tak banyak cakap biasa angguk-angguk senyum-senyum je, dan memang tak romantik.

Kat FB Kaklong dapat follow ramai lelaki baik dan bijak.
Ada cakap tentang agama, pendidikan, ekonomi, politik, kesihatan dan sebagainya.
Dan mereka sangat prihatin dengan emosi kaum wanita.

Tapi mereka ada satu persamaan iaitu mereka kelihatan membosankan.
Dari segi penampilan la maksud Kaklong.
Tapi bila baca pengisian mereka, memang buka calang-calang dorang ni.

Sebenarnya ramai je lelaki baik yang alert dan sensitif dengan isu hati wanita.
Cuma nasib kita la dapat jumpa ke tak dengan lelaki begini.

Semoga kita dikelilingi oleh orang yang baik-baik.
Aaaminnn...

14 Jun 2018

14.6.18

Lemang untuk Ramadhan Terakhir Tahun Ini

Esok raya.
Kitorang tak balik raya buat kali ke-3.
Sebabnya abang tak dapat cuti.
Dan alang-alang kerja, abang buat OT untuk cover kawan-kawan yang balik bercuti.
Raya pertama keje malam, raya kedua dan ketiga kerja 16 jam dari pukul 8pagi hingga 12 malam.
*sob sob*
Raya keempat cuti sebab nak teman Kaklong buat check-up kat klinik.
Raya kelima kerja 16 jam lagi.
Raya keenam baru cuti dan kami balik kampung.

Kenapa sedih..?
Sebanya Kaklong tinggal sorang-sorang kat rumah la.. Mana tak sedih..
Huwaaaaaaa!

Kaklong teringin nak makan lemang tu pagi raya, tapi abang tak bagi la 😢

Dah la tak balik raya, makan pun juadah buat sendiri je. 😢

Tapi abang tak bagi bukan sebab apa.
Kaklong ada kencing manis kene control gula demi baby.
Lagipun kalau beli sebatang, sape nak makan sampai habis.?
Kalo paksa makan gula naik, kalo tak makan buang dalam tong sampah.
Kan membazir tu.

Kaklong cuma nak makan kepala lemang yg lembik tu je. Ya Allah sedapnya kalo dapat.

Sabar ya Kaklong, tahun depan kita makan. In shaa Allah 😌

Tengahari tu Kaklong cuba sekali lagi pujuk abang.
Minta dia belikan lemang untuk berbuka dan Kaklong akan masak rendang ayam sebagai reward last Ramadhan tahun ni.
Abang cakap, "nak juga ke..?"
Dengan muka comel bercampur sedih dan berharap Kaklong mengangguk sayu. *gitew*
"Okay," jawab abang pendek.

Yay!!!

Kaklong pun semangat la buat rendang (resepi Google)

Bila balik tu, abang cakap dia beli yang paling kecik.
Ya Allah, kementotnya..
Jumpa pulak dia kecik gini..

jari tu nak tunjuk betapa keciknya lemang tu.
Kecik pun kecik la..
Yang penting kepala lemang yg kecik kementot itu saya yang punyaaaa.
Yippi!!

Lepas makan 2 jam kemudian Kaklong check darah, bacaannya gulanya 5.7.
Gulp!
Tinggi tu.. Padahal tak kenyang pun makan..

Pasni takleh dah...

13 Jun 2018

13.6.18

Beli Barut Baby Online

Dah lama tak shopping online.
Satu hari tu Kaklong godek-godek Lazada lalu terjatuh cinta pada 1 set barut bayi ni.
Comel sangat!

Tanpa membuang masa Kaklong pun terus beli.
Beli ni pun dah dekat-dekat nak raya ni, mesti lepas raya baru sampai kan.

Memandangkan banyak kat FB orang tak puas hati Poslaju lambat hantar barang.
Dan Poslaju sendiri pun update dorang terpaksa hantar guna kenderaan sendiri (bukan kenderaan Poslaju) untuk pastikan barang dihantar dengan cepat.

Oleh itu Kaklong okay je kalo barut ni sampai lambat.
Lagipun lambat lagi baby nak tubik.

Tapi jangkaanku meleset.
Sebelum raya dah sampai la..

Hari Selasa dia pos, Rabu dah sampai.
Kaklong pula yang terkejut bila dapat call dari kurier.

Owh, patut la.
Seller ni tak guna Poslaju.
Dia guna GDex.

Maybe GDex tak sesibuk Poslaju, maka dorang dapat hantar barang dengan smooth gitu.
Kaklong pun perasan juga barang yang dihantar menggunakan kurier lain seperti Skynet dan GDex ni cepat juga servisnya.

Next time kalo korang nak hantar barang sebelum raya, better pakai kurier lain.
Kalau nak cepat la..
Cuam kurier lain ni kadang-kadang dia tak masuk ke kawasan pedalaman, tu yang tak syok tu.
Kaklong tak berani guna kurier lain untuk pos barang customer, takut customer kene pi amik sendiri.
Kesian pula dorang.
Kita tak tau kot-kot customer ni takde transport ke, ofis kurier tu jauh ke.
Jadi Poslaju ni pilihan yang lebih selamat, kecuali customer request sendiri.

Okay la..
Kaklong happy sangat dengan barut ni.
Harga dia RM36 termasuk pos.
Ada 8 helai design yang kiyut-kiyut.
Dia guna English cotton, sejuk je pegang.
Mesti baby happy nanti kan..

Cukup ke barut 8 keping ni...?
Kalo tak cukup nak beli lagi :P

Kaklong beli ni kat Lazada tau.
Ni link dia kot-kot la korang nak beli : Set Barut Bayi Lazada

Nak tengok tak barut yang Kaklong beli ni?
Sudi-sudi la tonton video pendek di bawah.


11 Jun 2018

11.6.18

Survey Baju Baby

Salam..

Haritu Cik Abang tak kerja, maka Kaklong ajak jalan-jalan survey kelengkapan bayi.
Nak survey kedai-kedai dan barang-barang apa yang ada jual je, bukan nak beli pun.
Sebab Kaklong baru je 5 bulan, lambat lagi due date.
Nanti masuk 7 bulan baru nak start beli.
Ingat gitu la..

Pastu kan, terbeli juga.. 
Hahaha..
baju baby yang terbeli
Mula-mula kami singgah kat kedai Anakku.
Memang best sangat tempat tu.
Baju-baju dia pun comel sangat.
Harga pun comel.
Yang Kaklong berkenan sangat tu harganya RM60 sepasang.
Wooo..
Kain dia best, corak comel sangat.
Tapi duk fikir mampu ke beli. Banyak lagi barang nak beli ni.

Pastu kami pergi kat Tateh pula.
Pun best, tapi yang kurang best adalah salesgirl dia.
Adoii, muka ketat giler.
Dia tanya "cari apa kak?"
Kaklong jawab tengok-tengok je.
Pastu tak senyum pun, muka ketat habis. Dua-dua pulak tu.
Mungkin penat puasa atau gaji belum masuk ke hapa..
Tapi mood Kaklong sedikit sebanyak terjejas juga.

Kat mana Kaklong pi semua dia ikut, rapat pulak tu.
Rasa cam kurang selesa sikit tapi mungkin bos suruh ikot kot.
Kaklong takde la tak suka, cuma kurang selesa bila dia duk sebelah masa kita duk belek-belek.

Rasa cam bersalah pulak belek banyak-banyak sebab memang taknak beli, nak survey harga dan barang-barang yang berkenan kat hati.
Nanti balik rumah, buat list baru pergi beli bulan 7 nanti.

Salah satu yang best kat sini, dorang jual barang-barang berpantang juga.
Sebelum ni Kaklong survey online je, ni dah ada kat sini bole la beli direct je nanti.

Pastu Kaklong jatuh cinta kat satu blanket tu.
Harga dalam RM30+
Masa bayar pun kan, muka dia ketat jugak.
Senyum tak, pandang pun tak, ucap "terima kasih" pun tak.
Macam menyampah je tengok kita datang beli.
Alaaa, naper ni..?

Dah ler buat iklan kat FB sampai I tergoda.
Bila datang buat muka tak suka pulak.
Tak tau la nak datang ke tak lepas ni.
Cam tak syok je..

Pastu kami masuk Parkson pula.
Ramai gila orang datang shopping raya.
Naseb baek kat area baby tak ramai.

Cuma mungkin terlalu banyak barang dan jenama membuatkan Kaklong pening tak tau nak tengok yang mana satu.
Harga pun ada yang mahal dan ada yang okay..
Rasanya lepas ni Kaklong beli kat kedai barangan bayi je la.
Senang sikit, kedai tak besar mana dan barang-barang pun dorang dah letak kat area masing-masing senang cari.
Kat mall ni, pening gak merata-rata berjalan.

Pastu Kaklong terpikat kat baju baby yang kiyut tu.
Cik ABang cakap beli sepasang dah la, lain kali beli lagi.
Okay.
PAstu amik set mandian Anakku.

Masa nak bayar tu ya Allah panjang gila beratur. Kaklong sempat lagi pusing-pusing tempat lain sementara abang beratur nak bayar.
Disebabkan terlalu ramai orang Kaklong pun takde mood gak nak pusing lama-lama.

Lepas tu Cik Abang bawa gi Baby Land kat Butterworth.
Katanya ramai kawan-kawan dia beli kat situ.
Kedai ni rasa selesa sikit.
Pekerja dia tak ikot kita, rasa bebas tengok macam-macam, belek lama-lama.
Barang-barang dia pun terletak kat tempat yang mudah tengok, senang cari.
Harga pun mampu milik.

Disebabkan mampu milik abang pun pilih la beberapa baju.
Tau tak berapa dia amik? 4 pasang. Hahaha..

Tadi suruh kita amik 2 je, bila time dia pilih tau pun amik 4.
Memang syok pilih baju-baju baby ni sebab semua kiut-kiut.
Tak sedar nak amik banyak.

Haritu scan doctor cakap probably baby boy, Kaklong ni tak berapa pandai sangat pilih untuk  boy.
Sebab apa-apa hal mesti terpikat kat kaler pink, kuning, corak love, corak kiyut-kiyut.
Corak kereta, kapal dan warna biru gelap, coklat gelap semua tu tak terpikat pun, tu tak reti pilih.
Naseb baek Cik Abang pandai pilihkan..

Selain tu Kaklong amik sepaket sapu tangan kain muslin.
Biasa Kaklong tengok ibu lap-lap jeluak baby guna lampin je, kat sini nampak ada lampin versi kecik, Kaklong amik la sepaket. Murah je, tak sampai RM10.

Masa nak bayar tu, dia offer jadi ahli dengan minimum pembelian RM100.
Tambah R25 je lagi nak cukup RM100.
Abang pun suruh cari barang lagi.

Kaklong tak tau nak cari apa, memandangkan tak buat apa-apa list pun lagi.
Ingat nak survey-survey je hari ni, ntah camana bole beli pulak dah. Hahaha..
Akhirnya Kaklong amik baby wipes, minyak yuyi dan towel.
Cukup pun RM100.

Ikot hati banyak je nak sambar, tapi takut tak pakai pulak.
Nanti la buat list baru beli lagi.

Pastu kami pun balik..

Masa lipat-lipat baju baby ni rasa tak sabar pula nak baby.
Dapat rasa la beza kualiti barang yang mahal dengan barang murah.
Memang barang mahal ni sedap je pegang kat tangan, barang murah kasar sikit.
Apapun, kene tengok kemampuan juga la kan..
Kalo ikot hati memang la nak semua yang mahal dan berkualiti, tapi baby pun cepat besar, nanti kene beli baju lain pula.
Mama kene kawal nafsu gak ni.

Huhuhuhuu..

Nanti balik Kuantan ingat nak shopping lagi sikit..

7 Jun 2018

7.6.18

Tidur

Memandangkan Kaklong ada masalah tidur, ini adalah perkongsian yang baik:



Kaklong paste-kan kat sini in case post ni hilang suatu masa nanti:

TIDUR
Bila Dr Noorhisam dari Tahfiz Medic menukilkan dapatannya bahawa dalam sehari, kita hanya memerlukan tidur selama 3jam, saya cuba...saya tidur sebelum jam 12 dan cuma bangun semula pukul 3pagi tetapi saya bangun dengan rasa mengantuk dan letih. Kekadang saya tertidur semula dan bangun jam 4.30 pagi.
Saya syak, mungkin sistem badan saya yang tidak berfungsi dengan baik..menyebabkan saya tidak dapat bangun dengan cergas seperti yang dirancang.
Tetapi saya pelik, bilamana ada hari-hari tertentu, tika saya "tanpa rela" sering tertidur pada pukul 9malam.....seterusnya secara otomatik, sekitar jam 2pagi saya pasti akan terjaga. Biji mata saya segar....lalu saya pun bangun untuk melakukan aktiviti2 rutin saya....tanpa mengantuk! Saya pelik!
Rupa-rupanya apa yang berlaku pada saya bukan suatu yang abnormal....saya menemui artikel karya Dr Hamza Al-Hamzawi.
Menurut kajian beliau, untuk bangun dengan cergas, kita tak perlu tidur selama 8jam seperti kajian barat. Tetapi cukup dengan tidur selama 3jam sahaja. Tetapi waktu tidur itu mestilah dari pukul 9 malam hingga 12 malam (tapi kita di zaman skrg ni kalau kita dapat tidur tepat pukul 10 dàn bangun jam 2pagi...itu dah lebih dari baik).
Berdasarkan sunnah, Rasulullah saw sememangnya tidur di awal malam kerana tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang paling bermanfaat. Seseorang itu boleh dapat 80% daripada tidur yang nyenyak pada waktu ini. Waktu ini juga terdapat 'Baraka' di dalamnya iaitu sejam waktu tidur bersamaan dengan tiga (3) jam waktu tidur.
Pada masa ini kelenjar pineal mengeluarkan hormon melatonin iaitu membantu kita untuk tidur.
Tidur dari pukul 12 pagi hingga 2 pagi
Waktu ini terdapat 20% waktu tidur nyenyak dan selebihnya iaitu 80% adalah 'dream sleeping' yang tidak berguna. Pada masa ini tidur sejam bersamaan dengan sejam waktu tidur.
Dari dari pukul 2 Pagi hingga 5 Pagi sebelum Subuh (Fajr)
Ini sebenarnya bukan lagi waktu tidur tetapi adalah waktu yang paling sesuai untuk menghafal, mengingati Allah, berzikir, Istighfar dan penumpuan mental.
Tidur pada waktu siang (selepas Fajr)
Tidur pada waktu ini adalah waktu tidur yang tidak bermanfaat kerana tiga (3) jam tidur bersamaan dengan sejam waktu tidur, ditambah dengan kelesuan, kekeliruan, dan hilangnya fokus.
Tidur dari Fajr hingga terbitnya matahari
Kelenjar pineal mengeluarkan hormon lain iaitu 'serotonin' iaitu dari Fajr sehingga terbitnya matahari dengan syarat seseorang itu mestilah sudah bangun.
Bagi mereka yang solat Subuh dengan 'Jamat' dan duduk mengingati Allah.
Pada waktu ini adalah sangat sesuai untuk berzikir dan melakukan aktiviti harian.
Pembebasan 'melatonin' oleh kelenjar pineal berkurangan selepas 40 tahun dan berhenti selepas 50 tahun. Kemudian seseorang itu harus memanfaatkan apa yang telah tersimpan dalam badan sehingga sepanjang hayatnya.
Jadi, jika seseorang mendapat 'Alzheimer' dan permulaan 'Dementia', bermakna dia telah tidur lewat sepanjang hidupnya.

Patut la Kaklong pun rasa macam tu.
Lepas Isyak je selalu rasa mengantuk yang amat.
Kalau tertidur, dalam pukul 12 atau pukul 2 pagi terbangun pastu mula la mata cergas gila.
Bukan saja mata, fikiran pun cerdas sangat.
Semangat buat kerja membuak-buak.

Tu yang Kaklong jadi nocturnal tu.

Tapi Kaklong diberitahu yang rutin tdur macam ni tak normal.
Kaklong pun cuba la tidur 11malam bangun kul 4.
Bangun tu bangun, tapi tak secergas bangun kul 2.
Kadang-kadang nak buat kerja pun takde mood.
Kadang-kadang tu tidur balik.

Ntah la..
Mungkin Kaklong patut ikut je biological clock Kaklong ni..
Dah bertahun-tahun nak ubah tak berjaya juga.
KAdang-kadang masuk tidur pukul 11 tapi sampai Subuh pun tak tidor,
Cam rugi je kan duk terkebil-kebil gitu.