29 Nov 2017

Cara Mudah Tukar Thumbnail dan Description url di Facebook

Salam...

Kaklong baru balik dari kampung.
Sambungan Jalan-jalan di Langkawi masih belum tulis.

Tulis tu senang je, edit gambar tu la malas sikit.
Hohoho..

Harini share dengan korang cara ubah thumbnail link di facebook.
Ataupun cara ubah gambar url yang paste kat facebook.

Pernah tak korang letak link/url dari satu page atau blogpost ke facebook, kemudian keluar thumbnail atau gambar yang tak lawa iaitu gambar yang bukan korang nak?

Contohnya macam kat bawah ni:

how to change url thumbnail in facebook

Link tu Jalan-Jalan kat Langkawi.
Tapi thumbnail yang keluar ialah icon KaklongChan.
Description pun ikut yang default, bukan spesifik untuk pos tersebut.

Tak best la.. Tak menarik untuk pembaca klik.

Kenapa jadi macam tu?

Kaklong pun tak pasti.
Yang pasti, ia berlaku bila tukar template lain.
Sesetengah template dah setting elok-elok. Ada template yang jadi default macam ni.

Bila jadi gini, Kaklong akan tukar coding.
Kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak jadi..
Bila tak menjadi tu adoiii, malas betul nak godek..

Macam mana nak check gambar apa yang akan keluar kat facebook bila kita paste url tu?

Thumbnail url yang akan keluar kat link facebook tu boleh check kat:

https://developers.facebook.com/tools/debug/og/object/

Masukkan url tersebut kat ruangan yang disediakan, kemudian dia akan tunjukkan rupa thumbnail tu serta kod-kod yang perlu diubah kalau nak ubah.

Nak ubah kod cuma perly "ctrl+F" cari perkataan yang ditunjukkan tu dan ubah apa-apa yang patut.

Ini tak ada masalah bagi mereka yang terer coding-coding ni.

Tapi orang cam kita yang tak berapa tau ni, camana?
Masak gak la merenung semua kod kod tersebut.

Okay, ada satu penyelesaian mudah yang nak Kaklong kongsikan dengan korang.

Caranya senang je..

Klik https://apps.lazza.dk/facebook/

Akan muncul borang ni:


Isikan url yang korang nak.

Isi link gambar yang korang nak.

Isikan tajuk yang korang nak.

Isi description yang korang nak.

Klik Submit.

Kemudian dia akan keluar window yang nak share url tu ke facebook.
Tulis la caption ke apa ke dan klik Post.

Kat facebook akan keluar macam ni:

tukar gambar link di facebook

Sebiji seperti yang kita tulis kat borang tadi.

Cuma ada satu kelemahan iaitu ada Lazza.dk kat post kita tu.
Bagi Kaklong takde masalah pun..

Dia dah tolong selesaikan prob kita secara mudah dan percuma.
Kita tolong je la promote dia.
Win-win situation.

Semoga bermanfaat ^^



24 Nov 2017

Bercuti ke Langkawi

Salam..

Pada 14 September 2017 kami berdua pergi short vacation kat Pulau Langkawi
Ni second time Kaklong pergi sana, fisrt time masa darjah 6, lawatan sekolah.

Jom Kaklong ceritakan kisah kami bercuti ke Langkawi.

Dari Perai, Penang ke sana naik bus.
Kitorang booking tiket kat Catch That Bus
Senang sikit.. Malas nak layan ulat tiket.


Naik bas pagi-pagi lagi, sampai kat Kuala Perlis tengahari.
Terus pergi beli tiket feri.
Trip feri ada setiap sejam.

Kalau korang nak belum book kereta lagi, jangan bimbang; kat kaunter tiket feri ni ada beberapa orang brader offer kereta.
Kitorang belum ada kereta lagi, tapi nak fikir dulu. Nanti datang balik kat dia.

Lapar punya pasal, kitorang cari makan dulu sebelum naik feri.
Kat situ ada dua restoran yang sama, masakan dia sedap juga

Lepas makan, tak jumpa pula brader tu, ingat nak book kereta dengan dia je.
Terpaksa la cari kereta kat pulau..

Dah naik feri..
Walaupun low season, penuh je feri ni..
Tak syok la berpisah dengan abang. Hohoho..


Dah sampai Terminal Feri Kuah.
Ambil gambar kenangan dulu..

On the way keluar dari terminal tu ada ramai brader offer kereta tau. 
Jalan je, dorang yang datang approached.
Akhirnya kami ambil kereta MyVi (yang baru, sedap giler bawa) dengan sewa RM70 sehari.
Kami ambil dua hari.

Kemudian bermula la kembara kami menjelajah Pulau Langkawi tersebut.
Ingatkan Langkawi ni sesak, rupanya lapang betul.
Yang sesaknya cuma kat Pantai Cenang.
Tempat lain okay je.

Hari pertama ni kami nak duk kat Pantai Cenang.
Booking hotel ni pun melalui Agoda
Senang sikit boleh terus tengok kawasan, rate dan memang confirm ada bilik.

Kaklong pernah juga walk-in ke hotel, lepas tu semua penuh tau.
Sebab tak booking katanya.
Alahai, terpaksa melilau cari hotel kosong.


Pilih punya pilih akhirnya kami pilih Sandy Beach Resort.
Sebab nampak cantik je hotelnya.. Harga pun reasonable.

Sekali masuk bilik...
Erm.... kecewa la juga.
Kaklong rasa macam diberi bilik pekerja je...

Ni la bilik kami..
Ni la bilik kami.
Nampak tak tingkap tu? Tingkap pun tak cuci ke.. Tolonglah...
Lampu meja tu pun tak berfungsi, hiasan semata-mata..

Almari?
Hahaha.. Ada tempat sangkut baju je..
Ntah la.. Tak tau tak siap ke, atau dah roboh ke..
Nak kata design memang macam tu, erm.. sangat tak kreatif dan tak menawan hati.


 Nampak tak kesan cat tercabut-cabut kat dinding bawah TV tu..
Tak boleh ke cat je sekejap sebelum bagi guest masuk.
Kitorang bukan datang tumpang tidur ni; kami kan guest..


Bilik air dia pun nampak macam bilik air rumah kos rendah.
Bilik air rumah Kaklong lagi cantik dari ni.
Bilik air bajet hotel pun lagi elok dari ni.

Sebenarnya Kaklong ni bukan fussy sangat.
Kitorang pernah je duduk kat hotel kos rendah.
Tapi hotel ni nampak sangat tak jaga maintenance.
Cuci lebih kurang, kemas pun tak berapa nak kemas..

Takde selera Kaklong nak teruskan percutian ni..



Permandangan dari luar bilik..
Patutnya amik chalet macam tu..
Kaklong ingatkan dapat chalet macam tu, rupa-rupanya salah book.
Sedih sangat..

Ni nampak dari luar je, dalam tak tau la kot-kot sama macam bilik aku..


Hujan dah start turun, namun begitu kami tetap nak pi jalan juga.
Destinasi pertama?

Underwater World Langkawi..
Jalan kaki je, tak la jauh sangat.
Kiri kanan pun banyak kedai dan hotel boleh cuci mata sementara nak sampai ke sana..

Gemoknya saya.. :(
Berikut adalah beberapa gambar yang Kaklong amik kat dalam Underwater World Langkawi.
Banyak gambar ni, tak tau nak letak yang mana..
Enjoy!
Comelnya flamingo. Pink!

😗

meh sini meh..

Yay! dapat kiss 

kampung penguin

Ni boss dia.


main ngan ikan..

muah ciked!

corak reef in the tank

Cuba teka apa ni..

Jelly fish!
Comel kan.. <3
Ni ada video pendek penguin berenang, coral reef tank dan pipe fish (kot nama dia)
Enjoy!



Dah puas jalan-jalan dalam tu, ada kedai souvenir juga tau.
Kitorang tak beli apa-apa pun..
Pastu keluar dan balik semula ke hotel.

Dah sampai hotel, takkan nak duk dalam bilik je.
Kita lepak Pantai Cenang dulu la..

damainya....

ramai orang kat sini tau..

Wefie sekali 😎😗
Malam tu hujan lebat sangat.
Kitorang ingat nak jalan-jalan cari makan.
Duduk la tunggu hujan reda, namun tak reda-reda.
Perut dah lapar..

Akhirnya abang keluar sorang tapaukan makanan..
Beli dekat-dekat dengan hotel.
Takyah beli jauh-jauh. Lebat gila hujan..


Ini la dinner kami malam tu..
Abang nasi goreng paprik, Kaklong mi goreng telur mata.
RM16 dua bekas ni..

Not bad la harga dia, mi goreng tu banyak ayamnya..
Puas hati makan..

Lepas makan ni, kitorang terus tidur.
Nak buat apa lagi kan hujan-hujan.

End of day 1.

Next entry Kaklong sambung pula ya ^^

22 Nov 2017

5 Sebab Kenapa Saya Perlu Kurus

Salam.

Siapa kat sini dalam proses kurus?
Semua orang kot. Hohoho.

kurus
minta-minta la kurus!
Jeles juga tengok mereka yang ada metabolisma tinggi. Makan banyak pun kekal kurus.
Bertuah betul.

Kaklong ada check kalori harian Kaklong. Tau tak? Tak cukup pun 1000 kalori.
Dalam 500-600 je.
Kalau makan kat luar tu baru dapat capai 1200 (kadang2 lebih. Huhu)

Untuk kita yang nak kurus disarankan amik 1000-1200 kalori je.
Dapat turun berat secara berperingkat kalau ikut saranan ni.

Malangnya walaupun Kaklong amik hanya 500-600 kalori sehari tetap tak turun juga.
Huwaaaaa!

Disebabkan itulah Kaklong selalu sangat rasa fed-up dan putus asa nak berdiet.
Namun begitu, I keep on reminding myself 5 sebab kenapa saya perlu kurus.


1. Nak baby
in shaa Allah
 Memandangkan Kaklong ada PCOS, maka kebarangkalian untuk dapatkan baby tu sedikit rendah.
Ni dah masuk tahun ke-5 perkahwinan, namun masih belom ada rezeki baby.

PCOS ni juga membuatkan Kaklong susah nak turunkan berat badan.
Doktor takde pun bagi ubat kurus ke apa; cuma dia suruh jaga diet.
Walaupun jaga, masih tak kurus juga.

Untuk pengetahun korang, macam mana Kaklong bole consume hanya 600 kalori je sehari, sebab Kaklong minum air masak sahaja. Air manis tak minum. Lepas tu nasi pun elak sedaya upaya, cuma makan ayam goreng, jemput-jemput, sup sayur atau sayur campur macam tu.

Sekali sekala tu ada la makan kek ke, makan cikedis ke, makan ais-krim ke.
Tapi jarang la, dalam seminggu sekali atau dua minggu sekali.

Tapi tak kurus-kurus juga.
Camana tak fed-up.

Demi baby akan ku teruskan perjuangan sehingga ke nafas terakhir!


2. Tak ada saiz

selalu macam ni. Tapi tak kurus macam ni pun..
Ni pun salah satu sebab utama juga.
Terminat kat baju cantik, tapi takde saiz. Paling besar XL, tu pun tak muat!
Buat penat je masuk fitting room.

Lepas tu cari baju lain, masuk fitting room lagi, tak muat lagi..
HAdoiiii, sakit hati..

Baju mana yang muat?
Baju yang tidak lawa tu je yang muat.

Upset!

Bukan baju lawa je tau.
Baju T-shirt pun sama..
Terminat kat design T-shirt wanita berharga RM50/3 helai.
Tapi saiz maximum cuma L je.
Hampeh!

Sales girl tu kata, T-shirt lelaki ada saiz XL.
Erm....
T-shirt lelaki design dan warna tak kena dengan selera.
Saiz lelaki Kaklong muat je M atau L.
Tapi tak boleh pakai..

Kenapa tak boleh pakai..?

Kalau boleh pakai kenapa kena ada T-shirt khas untuk lelaki, dan khas untuk perempuan?
Kerana (Kaklong tanya, Kaklong jawab), cutting T-shirt lelaki berbeza dengan wanita.
Lelaki punya cutting betul-betul macam huruf T.
Wanita punya cutting, bahu dia kecik sikit, pastu ada shape pinggang dan pinggul besar sikit.
Maka selesa la kita memakainya walaupun saiz XXXXXXL.

Sebab tu tak minat T-shirt lelaki walaupun muat.
Kurang selesa.

Kalau rajin boleh je alter, jahit balik bagi cutting.
Tapi macam biasa la.. Malas... Huhu..


3. Mudah mengah/penat
I feel you..
Dengan berat 75kg ni (sebelum ni 79 tau. Dah turun sikit), berjalan sekejap dah penat, kene duduk rehat dulu.
kalau pergi shopping, balik rumah nanti sakit la tumit tu.

Masa mula-mula start exercise kan, ya Allah, bapak penat!
Padahal jalan 4km sejam je.
Dorang suruh lari a.k.a joging barulah berpeluh katanya.
Haaa... kau boleh la..
Aku ni gemuk tau..

Beza tak orang yang lari sambil bawa sekampit beras; dan orang yang lari sambil bawa 5 kampit beras?

Tau pun beza.
Itu la beza orang gemuk berlari dan orang kurus berlari.

Selain dari itu, disebabkan paha dan pinggang yang besar, nak drive kene adjust seat paling depan sebab kaki pendek tak sampai.
Tapi bila nak keluar, kene adjust balik ke belakang sikit sebab tak muat nak keluar.
Perut dan pinggul besar.

Kalau pergi beriadah ke, travel ke, ada aktiviti lasak macam kene panjat ke, kene masuk gua ke, masuk terowong ke, kene lompat; macam susah sangat la aktiviti tu.
PAdahal orang lain relax je.
Kita ni kalau silap langkah karang terguling.
Orang kurus guling comel je, kalau Kaklong guling memang tidak sedap mata memandang.

Kalau dah kurus sikit nanti in shaa Allah tak penat sangat, nak bergerak pun nampak tangkas sikit macam kamen rider.


4. Elak kena penyakit
minta jauh..
Memandangkan lahir dari keluarga yang genetik berpenyakit, maka kena la berjaga-jaga.
Kedua-dua ibu bapa Kaklong ada kencing manis.
Atuk dan nenek meninggal akibat kanser.

Kaklong pula ada PCOS dan nampak ada tanda-tanda insulin resistant.
Selain tu pernah check, kadar kolesterol Kaklong tinggi sikit berbanding normal.
Oleh itu, sebelum mudarat, better kawal.

Cara nak kawal ialah kawal jenis makanan yang masuk dalam perut.
Dan stay fit supaya pengaliran darah dan kandungan oksigen seimbang dalam badan.


5. Suami awet muda
Kalau betul2 lebih muda takpe la juga
Ni yang paling menakutkan.
Walaupun suami lebih tua 7 tahun, tapi dia tu awet muda tau!

Owner rumah ni ingatkan dia fresh graduate (time tu umur dia 37), bukan main happy lagi dia kena puji.
Malangnya bila dia awet muda; Kaklong kena la nampak setanding dengan dia.
Kalau tak nanti orang ingat kakak ke, mak ke, adoii takutnya...

Sebenarnya takde pun orang ingat kakak.
Tapi takut wooooooo...

Sebenarnya bukan la nak kurus sangat pun.
BMI yang normal untuk ketinggian Kaklong ialah maksimum 54kg.
Target Kaklong 55kg.
Kalau dapat 60kg tu dah kecik sangat dah tu rasanya.
Sekadar tak gemuk pun dah cukup..

Itulah 5 sebab kenapa saya perlu kurus

Korang pula?
Cuba bagi satu sebab.

20 Nov 2017

Banjir dan Kerapu

Salam

Ingat tak banjir haritu kat Penang.
Tempat Kaklong pun kene juga tau, cuma kitorang duduk rumah flat, tak terkesan dengan banjir tu.

Pagi esoknya lepas hujan lebat tu kan, terkejut Kaklong tengok luar balkoni.


Nampak kan dorang redah air.
Nampak kan tayar kereta dah separuh tenggelam.
Kat seberang landasan sana pun sama.

Semasa gambar ni diambil, hujan dah lama berhenti tapi air tak surut..
Petang tu baru surut..

Kaklong teringat banjir yang pernah melanda nenek saudara Kaklong.
Naseb baik rumah separa papan, ruang tamu tinggi.
Sempat jiran tolong angkat peti air naik ke ruang tamu.

Orang yang takde rumah tinggi tu camana la agaknya.. :(

Malam hujan lebat tu Cik Abang shift malam..
Pagi esok tu (ketika gambar ni diambil), dia bawa pulang seekor ikan kerapu besar.
Besar dari yang biasa ada kat kedai makan tu..

Ingatkan beli, rupa-rupanya ikan tu naik darat, masuk ke tempat kerja abang.
Banyak juga, dalam 10-12 ekor macam tu.
Dorang bawa balik sorang satu.

Abang bawa balik yang kecik je.
Tapi kecik apa macam tu..

Semasa balik tu, ikan tu melompat-lompat lagi dalam singki.

Petang tu ingat nak masak, tapi Kaklong mana pandai masak ikan besar..
Hahaha..
Biasanya kita anak orang susah ni makan ikan selar kuning, ikan pelaling; paling best pun ikan kembung dan selar.

Akhirnya malam tu kitorang pusing-pusing perai cari gerai/restoran yang boleh masak ikan kerapu.
Banyak kedai tolak, ada yang suruh kita siang dulu..

Akhirnya ada satu restoran sudi terima.
Dah lupa nama restoran tu..

Dorang siang dan masak tiga rasa..

Tadaaa
Setengah jam baru siap.
Bapak besar. Rasa segan pula kat orang yang duk tengok.
Puas hati kitorang makan berdua..

Sebenarnya ni first time Kaklong makan kerapu tau..
Mungkin masak sweet and sour lagi sedap.
Masak tiga rasa ni Kaklong tak tau la apa yang tiga rasa tu..
Rasa maca paprik je...
Memang rasa gitu ek..

Masakan ni dorang charge Rm15.
Berbaloi untuk Kaklong yang tak pandai masak ikan besar.

Hohoho..

17 Nov 2017

3 Produk Penjagaan Wajah Pilihan Kaklong

Salam..

Haritu dah Review Serum Olay.

Kali ni nak share dengan korang 3 produk penjagaan wajah pilihan Kaklong.


Tiga produk ni menjadi pilihan Kaklong selepas bermacam-macam produk Kaklong gunakan untuk dapatkan kulit flawless.
Banyak juga la produk tempatan yang Kaklong beli kat FB, IG dan sebagainya, namun ia kurang berkesan.

Produk mahal-mahal sangat Kaklong tak beli pula.
Sebab Kaklong kan kupik.
Kakaka..

Apa masalah kulit Kaklong?

Kalau korang follow blog ni pasti korang tau Kaklong ada masalah resdung dan jerawat.
Bila resdung menyerang, jerawat pun naik..

Namun begitu, salah satu punca jerawat ni juga adalah penggunaan produk yang tak bersesuaian dengan kulit.
Seller selalu suruh jangan pakai apa-apa produk muka selama seminggu sebelum tukar produk baru kan.
Kaklong buat macam tu, tapi bila tak cuci muka dengan facial wash, miang gila muka ni tau.
Lepas dah pakai produk dia, naik pula jerawat merah-merah, sakit pulak tu.
Selepas dua minggu pakai, rasa tak selesa je muka ni gatal-gatal dan sakit-sakit akibat jerawat tu.

Akhirnya pada minggu ketiga, Kaklong kembali pakai pencuci muka Syahirah yang Kaklong bagitau haritu..
Barulah rasa bersih je kulit.
Dan secara ajaibnya, esok tu jerawat nampak kecut sikit.

Aik? Pelik ni...
Tak tunggu seminggu pun puasa produk.. Terus okay?

Kaklong pakai Syahirah tu dalam setahun juga la, takde dah masalah muka gatal-gatal, kecuali kalo makan makanan yang menyebabkan alergic.

Pada satu hari Kaklong nampak kulit muka Kaklong walaupun jerawat dah sangat kurang, tapi nampak kasar dan kusam.
Mungkin Syahirah tu "kuat" atau pun faktor usia Kaklong yang dah masuk usia 30-an ni..

Lalu Kaklong bertukar ke pencuci muka yang kawan universiti Kaklong pakai..

pencuci muka pilihan saya
Clean & Clear Facial Wash
Clean & Clear Facial Wash ni Kaklong suka kerana teksture dia ringan dan buih dia pun halus je..
Pendapat Kaklong, ia sesuai untuk orang yang bebas dari masalah jerawat..
Sebab time Kaklong try pakai yang kawan punya, tak okay pun.
Tapi sekarang pakai, okay la pula..
Mungkin time tu Kaklong banyak jerawat, sekarang dah takde (kot)..

Selepas cuci muka, pakai toner pula..

toner pilihan saya
Clean & Clear Toner
Ramai tak pakai toner dalam rutin kecantikan harian.
Kaklong pun sama juga.
Namun begitu, selepas amalkan Clean & Clear Toner ni, Kaklong nampak perbezaan dia.

Pertama, semasa pakai ni korang akan nampak ada kesan kotoran pada kapas.
Aik, kan dah cuci muka tadi?
Kan...
Toner ni tolong buang sisa minyak dan kotoran yang masih berbaki walaupun selepas cuci muka.
Sebab tu la rasa segar je lepas pakai.

Kedua, pernah tak lepas cuci muka, kulit rasa macam tegang, atau keras, atau stretchy sikit?
Kulit kita ni bersifat sedikit acidic; pencuci muka pula bersifat alkali (sabun kan..)
Selepas cuci muka, kulit akan berusaha keras untuk mengembalikan sifat semulajadi acidic dia tu.
Dengan bantuan toner ni, serta merta pH kulit kembali normal.

Ada lagi beberapa kebaikan toner ni.
Dua ni pun dah cukup bagi Kaklong untuk mengamalkannya dalam rutin penjagaan wajah harian.

Cara pakai toner:

1. Lepas cuci muka, titikkan beberapa titis atas kapas dan lap lembut ke seluruh wajah.

2. Ataupun, titikkan kat tapak tangan dan sapu rata ke seluruh wajah.

Biasanya Kaklong guna cara 2 pada waktu pagi dan cara 1 pada waktu malam.

Lepas tu kita pakai serum pula..

serum pilihan saya
Olay Serum
Olay Total Effect Anti-Aging serum ni bukan serum pertama yang Kaklong cuba.
Ada beberapa jenama tempatan yang Kaklong try, tapi macam takde effect apa-apa pun.

Lepas pakai serum ni, baru la rasa perbezaannya, Kaklong ada buat Review Serum Olay ni.
Bole baca kat situ kalau nak tau pengalaman Kaklong menggunakannya.

Selepas pakai serum ni, sepatutnya pakai moisturiser.
Kaklong belom ketemu lagi jenis yang sesuai.
Memandangkan 3 produk ni sahaja dah cukup untuk buat muka okay, Kaklong pakai 3 jenis ni je buat masa ni.

Korang pula pakai produk apa sebagai rutin penjagaan wajah?