13 Apr 2018

Kronologi Pregnancy Kaklong

Semalam dah announce pregnancy.
Harini Kaklong nak buat catatan sikit la kronologi kejadian pregnancy Kaklong ni.
Saja je sebagai diary.

5 tahun kot tunggu, mesti la hepi.
Nanti bila dia baby besar, dia baca la catatan mama dia ni..

Selepas makan Kacip Fatimah Phytoplus keluaran UTM sebanyak 2 botol (kira-kira dalam tempoh 6 bulan lebih sikit - sebab tak semestinya makan setiap hari, ada juga skip skip), Kaklong pun stop beli.

Saja je nak tengok period Kaklong okay tak..

Alhamdulillah, period Kaklong datang setiap bulan, cuma kadang-kadang lewat, kadang-kadang sikit, kadang-kadang banyak pula.

Pastu Kaklong ada amik minyak ikan omega 3.
Saja amik sebab Kaklong jarang makan ikan, selalu ayam je, saja la nak tambah-tambah zat.
Lagipun dalam diet ni Kaklong cuma makan dua kali sehari.
Diet Kaklong ialah ayam goreng, sate, daging2, bihun camtu.

Kalo rasa lapar, Kaklong minum air banyak-banyak.
Cuba untuk makan tak lebih dari 2x sehari.

Walaupun badan rasa lebih ringan dan cergas, tapi berat tak turun pun..
Alahai, sedihnya..

Asid folik tak pernah tinggal.
Last sekali Kaklong beli jenama Appeton.
Macam mahal je RM30++ , tapi banyak dalam tu, cukup untuk 3 bulan..
Namun tak lekat-lekat juga baby..

Akhirnya rasa give up nak diet.
Tapi tak sabar nak dapat anak.

Lalu Kaklong pun makan ubat kesuburan yang doktor bagi masa Kaklong check kesuburan pada tahun 2016 dulu.
Ubat tu akan expire pada akhir 2018, jadi Kaklong minta Cik Abang tempoh untuk cuba diet setahun. Kalo gagal baru makan ubat.

Lepas setahun usahaku untuk diet menemui kegagalan.
Maka Kaklong makan la ubat tersebut pada bulan Nov 2017 lalu menunggu hasilnya dengan penuh debaran.

Namun begitu pada 16 Dis 2017, Kaklong period.
Sedih giler.
Banyak pula tu darah keluar macam air paip.
Lepas tukar kain (Kaklong tak pakai pad, Kaklong pakai kain saiz sapu tangan tu pastu lipat 3), dalam 30 minit kene tukar baru sebab lencun.
Pastu senggugutnya boleh tahan la sakit.

Dalam sedih-sedih tu Kaklong berkira-kira nak pi ke taknak pi lagi ke hospital?
Sebab sedih tau..
Kalo cuba lagi tak dapat2 bertambah la sedihnya..
So, Kaklong tangguhkan je la..

Pada bulan February 2018 baru teringat yang Kaklong dah lama je tak datang period.
Time tu mula berkira-kira nak beli lagi Kacip Fatimah tu.
Nak aturkan balik period sebab nampak gayanya dah start gap balik ni.

Tiba-tiba terfikir, camana kalo mengandung?
Ubat tu takleh makan kalo mengandung.
Walaupun rasa macma tak mengandung, tapi better check untuk kepastian.
Lagipun badan pun rasa tak sedap je ni.

13 February, Kaklong beli pregnancy test dan malam tu test.
Sebelum test tu berpeluh juga.
Taknak berharap, tapi dalam masa yang sama berharap juga.

Sebab 4 tahun lepas Kaklong tak mai period 3 bulan dan badan rasa tak sedap.
Mati-mati aku ingat mengandung.
Lepas check ada 1 line je, kecewa yang amat!
Keesokan paginya period datang.
Rasa terpedaya sangat.

Okay, back to the story.
Malam tu Kaklong test dan resultnya....
...
...
...
Dua line!

Aku macam terkedu sorang-sorang dalam bilik air tu.
No no..
Jangan mempermainkan perasaanku lagi.
Sakit beb!

Esoknya minta abang beli lagi pregnancy test.
Abang cam biasa la, muka takde perasaan.
Cuba la tanya-tanya atau buat2 happy sikit, baru la ada sparkling joy dalam hati aku ni.
Tapi dia bukan lelaki sebegitu.

Dan keesokan malamnya, Kaklong test sekali lagi.
Alhamdulillah, confirm positif.
Line dia lebih ketara kali ni.

Perasaan?
Hepi tak terhingga!
Tapi abang nampak relax je. Menyampah betul saya. :(
5 tahun tunggu kot, takleh ke tunjuk happy sikit.

18 Feb scan dan nampak dah kantung kecik dia.
Doktor kata 6 minggu, which is tak tally dengan jadual ovulasi Kaklong.
Patutnya 9 minggu.
Takpe la. Mana2 je..

Dua minggu kemudian datang lagi sekali scan untuk kepastian (atas saranan doktor)
Dah nampak kantung tu lagi besar dari haritu.
Doktor kata dah ada heart beat, tapi Kaklong tak pandai tengok.. Haha.

Pastu pada 26 March baru la pi Klinik Kesihatan untuk buat buku pink.
Happy giler dapat buku pink.
Patutnya buat awal sikit tapi haritu balik kampung seminggu.
Pastu abang kene keje 16 jam selama beberapa hari(bole je Kaklong pi sorang, tapi yelah manja la katakan. Haha).
Pastu balik kampung lagi sebab ada kenduri.
Lepas tu baru la free nak pi buat buku pink.

Sekarang ni kandungan Kaklong dah 14 weeks (kalo ikut tarikh)

Walaupun happy, tapi takut juga.
Semoga baby ni lahir dengan cukup sifat zahir dan batin.

Aaminnn....

29 Mac 2018

I'm preggy!

Alhamdulillah.

5 tahun honeymoon akhirnya senyap² ada nyawa berdegup dalam badan Kaklong.

Ikut tarikh 14 minggu.
Ikut saiz 11 minggu.


Tak kisah la mana². Asalkan awak lahir dengan selamat dan cukup sifat zahir dan batin.

Mama takut ni tau. Sekarang mama makan nasi setiap hari dan clean diet takut awak tak cukup zat. Papa pun dah stress tengok mama makan 5x sehari. Awak kene kuat tau sampai bulan Oct ni, kita kuat sama² k.

Terima kasih kepada semua rakan² blog, fb dan ig Kaklong. Tau, korang doakan Kaklong senyap² kan. Semoga Allah limpahkan rahmat yg tak terhingga kepada korang.

Sayang korang. Muah!

28 Mac 2018

Peah, Tipah dan Milah

Pernah satu ketika, Peah keluarkan statement bahawa Tipah adalah Scammer X yang menyamar dan cuba menghampiri (berkawan)nya dengan niat tak baik.
Peah keluarkan beberapa teori yang menunjukkan Tipah dan Scammer X adalah orang yg sama.
Kaklong kenal Tipah tu dah 5-6 tahun (ketika peritiwa ini berlaku. Sekarang dah masuk tahun ke-9 kaklong kenal dia), jadi ofkos la Kaklong tak percaya, tapi tak layan sangat la benda macam ni.
Tipah keluarkan statement yg dia takde kene mengena pun dengan Scammer X, tapi Peah bukan main rancak lagi mengingatkan orang ramai supaya tidak terpedaya dengan hasutan Tipah itu (padahal Tipah tak pernah hasut apa² pun selain berkawan, upload gambar lawa² dan tulis blog santai²). Peah tu orang berpengaruh juga la, dan bahasanya boleh tahan lazer.
Sejak itu Tipah kelihatan selalu update status selfie, check-in di lokasi dia makan dan dia kerja. Mungkin untuk meyakinkan kawan² bahawa dia ni memang wujud pun, bukan scammer seperti yang dicanang. Kawan² Peah pun adalah kawan² Tipah juga.
Disebabkan tak tahan baca post provokasi Peah yang seolah² memancing Tipah untuk jawab kat komen; dan post kecewa Si Tipah yg apesal la tetibe fitnah dia sampai macam tu, Kaklong pun bagitau Peah bahawa Tipah tu bukan scammer, Kaklong kenal dia lama dah. Sejak dari zaman YS lagi.
Tetibe Peah cakap, "Ntah² kau ni pun Scammer X aka Tipah menyamar guna profile lain kan!"
Time tu Kaklong tau dah Peah ni orang gila plus ultra-paranoid yang semua orang pun dia bersangka buruk. Kesian betul kejadian dia.
Kini (beberapa tahun kemudian) Peah dilanda musibah. Orang ramai menuduh dia sebagai Milah yang scam duit orang.
Kaklong yang terikut perkembangan Peah (bukan saja² ikut, dia memang popular, ada je post pasal dia lalu kat wall) dan at the same time follow post² Milah yang suka update pasal niche ni; tahu bahawa Peah dan Milah bukan orang yang sama. Dari segi niche, pengetahuan, gaya penulisan pun tau mereka orang yang berbeza.
Kaklong terkejut juga tengok teori manusia² yg menganggap Peah dan Milah orang yang sama. Bukan sorang dua beb, ramaiiii yg keluarkan teori, siap snap shot dan highlightkan benda² yg menampakkan mereka orang sama.
Kaklong tengok pun nak gelak.
Sebabnya akal logik kita ni nampak sangat teori tu karut. Kalau tak kenal Milah dan Peah pun boleh nampak la betapa karut itu punya teori.
Apapun, peristiwa ni mengingatkan Kaklong kepada apa yang berlaku kepada Tipah. Apa yang Peah buat kat orang, akhirnya kembali pula terjadi pada dia cuma 10 atau 100 kali ganda lebih teruk.
Oleh itu, korang sila hati² ya.
Jangan kita seronok keluarkan statement yg membuli orang, apa lagi memfitnah hanya kerana kita agak² dia jahat tanpa sebarang bukti yg jelas. Kalau Allah nak balas tu kejap je.
Semoga kita semua dilindungi dari sifat² yg buruk. Aamin...

29 Nov 2017

Cara Mudah Tukar Thumbnail dan Description url di Facebook

Salam...

Kaklong baru balik dari kampung.
Sambungan Jalan-jalan di Langkawi masih belum tulis.

Tulis tu senang je, edit gambar tu la malas sikit.
Hohoho..

Harini share dengan korang cara ubah thumbnail link di facebook.
Ataupun cara ubah gambar url yang paste kat facebook.

Pernah tak korang letak link/url dari satu page atau blogpost ke facebook, kemudian keluar thumbnail atau gambar yang tak lawa iaitu gambar yang bukan korang nak?

Contohnya macam kat bawah ni:

how to change url thumbnail in facebook

Link tu Jalan-Jalan kat Langkawi.
Tapi thumbnail yang keluar ialah icon KaklongChan.
Description pun ikut yang default, bukan spesifik untuk pos tersebut.

Tak best la.. Tak menarik untuk pembaca klik.

Kenapa jadi macam tu?

Kaklong pun tak pasti.
Yang pasti, ia berlaku bila tukar template lain.
Sesetengah template dah setting elok-elok. Ada template yang jadi default macam ni.

Bila jadi gini, Kaklong akan tukar coding.
Kadang-kadang jadi, kadang-kadang tak jadi..
Bila tak menjadi tu adoiii, malas betul nak godek..

Macam mana nak check gambar apa yang akan keluar kat facebook bila kita paste url tu?

Thumbnail url yang akan keluar kat link facebook tu boleh check kat:

https://developers.facebook.com/tools/debug/og/object/

Masukkan url tersebut kat ruangan yang disediakan, kemudian dia akan tunjukkan rupa thumbnail tu serta kod-kod yang perlu diubah kalau nak ubah.

Nak ubah kod cuma perly "ctrl+F" cari perkataan yang ditunjukkan tu dan ubah apa-apa yang patut.

Ini tak ada masalah bagi mereka yang terer coding-coding ni.

Tapi orang cam kita yang tak berapa tau ni, camana?
Masak gak la merenung semua kod kod tersebut.

Okay, ada satu penyelesaian mudah yang nak Kaklong kongsikan dengan korang.

Caranya senang je..

Klik https://apps.lazza.dk/facebook/

Akan muncul borang ni:


Isikan url yang korang nak.

Isi link gambar yang korang nak.

Isikan tajuk yang korang nak.

Isi description yang korang nak.

Klik Submit.

Kemudian dia akan keluar window yang nak share url tu ke facebook.
Tulis la caption ke apa ke dan klik Post.

Kat facebook akan keluar macam ni:

tukar gambar link di facebook

Sebiji seperti yang kita tulis kat borang tadi.

Cuma ada satu kelemahan iaitu ada Lazza.dk kat post kita tu.
Bagi Kaklong takde masalah pun..

Dia dah tolong selesaikan prob kita secara mudah dan percuma.
Kita tolong je la promote dia.
Win-win situation.

Semoga bermanfaat ^^



24 Nov 2017

Bercuti ke Langkawi

Salam..

Pada 14 September 2017 kami berdua pergi short vacation kat Pulau Langkawi
Ni second time Kaklong pergi sana, fisrt time masa darjah 6, lawatan sekolah.

Jom Kaklong ceritakan kisah kami bercuti ke Langkawi.

Dari Perai, Penang ke sana naik bus.
Kitorang booking tiket kat Catch That Bus
Senang sikit.. Malas nak layan ulat tiket.


Naik bas pagi-pagi lagi, sampai kat Kuala Perlis tengahari.
Terus pergi beli tiket feri.
Trip feri ada setiap sejam.

Kalau korang nak belum book kereta lagi, jangan bimbang; kat kaunter tiket feri ni ada beberapa orang brader offer kereta.
Kitorang belum ada kereta lagi, tapi nak fikir dulu. Nanti datang balik kat dia.

Lapar punya pasal, kitorang cari makan dulu sebelum naik feri.
Kat situ ada dua restoran yang sama, masakan dia sedap juga

Lepas makan, tak jumpa pula brader tu, ingat nak book kereta dengan dia je.
Terpaksa la cari kereta kat pulau..

Dah naik feri..
Walaupun low season, penuh je feri ni..
Tak syok la berpisah dengan abang. Hohoho..


Dah sampai Terminal Feri Kuah.
Ambil gambar kenangan dulu..

On the way keluar dari terminal tu ada ramai brader offer kereta tau. 
Jalan je, dorang yang datang approached.
Akhirnya kami ambil kereta MyVi (yang baru, sedap giler bawa) dengan sewa RM70 sehari.
Kami ambil dua hari.

Kemudian bermula la kembara kami menjelajah Pulau Langkawi tersebut.
Ingatkan Langkawi ni sesak, rupanya lapang betul.
Yang sesaknya cuma kat Pantai Cenang.
Tempat lain okay je.

Hari pertama ni kami nak duk kat Pantai Cenang.
Booking hotel ni pun melalui Agoda
Senang sikit boleh terus tengok kawasan, rate dan memang confirm ada bilik.

Kaklong pernah juga walk-in ke hotel, lepas tu semua penuh tau.
Sebab tak booking katanya.
Alahai, terpaksa melilau cari hotel kosong.


Pilih punya pilih akhirnya kami pilih Sandy Beach Resort.
Sebab nampak cantik je hotelnya.. Harga pun reasonable.

Sekali masuk bilik...
Erm.... kecewa la juga.
Kaklong rasa macam diberi bilik pekerja je...

Ni la bilik kami..
Ni la bilik kami.
Nampak tak tingkap tu? Tingkap pun tak cuci ke.. Tolonglah...
Lampu meja tu pun tak berfungsi, hiasan semata-mata..

Almari?
Hahaha.. Ada tempat sangkut baju je..
Ntah la.. Tak tau tak siap ke, atau dah roboh ke..
Nak kata design memang macam tu, erm.. sangat tak kreatif dan tak menawan hati.


 Nampak tak kesan cat tercabut-cabut kat dinding bawah TV tu..
Tak boleh ke cat je sekejap sebelum bagi guest masuk.
Kitorang bukan datang tumpang tidur ni; kami kan guest..


Bilik air dia pun nampak macam bilik air rumah kos rendah.
Bilik air rumah Kaklong lagi cantik dari ni.
Bilik air bajet hotel pun lagi elok dari ni.

Sebenarnya Kaklong ni bukan fussy sangat.
Kitorang pernah je duduk kat hotel kos rendah.
Tapi hotel ni nampak sangat tak jaga maintenance.
Cuci lebih kurang, kemas pun tak berapa nak kemas..

Takde selera Kaklong nak teruskan percutian ni..



Permandangan dari luar bilik..
Patutnya amik chalet macam tu..
Kaklong ingatkan dapat chalet macam tu, rupa-rupanya salah book.
Sedih sangat..

Ni nampak dari luar je, dalam tak tau la kot-kot sama macam bilik aku..


Hujan dah start turun, namun begitu kami tetap nak pi jalan juga.
Destinasi pertama?

Underwater World Langkawi..
Jalan kaki je, tak la jauh sangat.
Kiri kanan pun banyak kedai dan hotel boleh cuci mata sementara nak sampai ke sana..

Gemoknya saya.. :(
Berikut adalah beberapa gambar yang Kaklong amik kat dalam Underwater World Langkawi.
Banyak gambar ni, tak tau nak letak yang mana..
Enjoy!
Comelnya flamingo. Pink!

😗

meh sini meh..

Yay! dapat kiss 

kampung penguin

Ni boss dia.


main ngan ikan..

muah ciked!

corak reef in the tank

Cuba teka apa ni..

Jelly fish!
Comel kan.. <3
Ni ada video pendek penguin berenang, coral reef tank dan pipe fish (kot nama dia)
Enjoy!



Dah puas jalan-jalan dalam tu, ada kedai souvenir juga tau.
Kitorang tak beli apa-apa pun..
Pastu keluar dan balik semula ke hotel.

Dah sampai hotel, takkan nak duk dalam bilik je.
Kita lepak Pantai Cenang dulu la..

damainya....

ramai orang kat sini tau..

Wefie sekali 😎😗
Malam tu hujan lebat sangat.
Kitorang ingat nak jalan-jalan cari makan.
Duduk la tunggu hujan reda, namun tak reda-reda.
Perut dah lapar..

Akhirnya abang keluar sorang tapaukan makanan..
Beli dekat-dekat dengan hotel.
Takyah beli jauh-jauh. Lebat gila hujan..


Ini la dinner kami malam tu..
Abang nasi goreng paprik, Kaklong mi goreng telur mata.
RM16 dua bekas ni..

Not bad la harga dia, mi goreng tu banyak ayamnya..
Puas hati makan..

Lepas makan ni, kitorang terus tidur.
Nak buat apa lagi kan hujan-hujan.

End of day 1.

Next entry Kaklong sambung pula ya ^^