18 Okt 2017

Review Filem Tombiruo

Salam..

Kaklong ni jenis tak tengok cerita Melayu.
Drama tak tengok. Filem lagi la tak tengok..

Malas la cerita sebab apa tak tengok, karang kene kecam secara berjemaah pula..
Apapun ada dua filem Melayu yang Kaklong tengok kat pawagam sejak third millenium iaitu Ola Bola dan Tombiruo.

Tombiruo
Tombiruo ni pun Kaklong tengok kerana rata-rata rakan kaki wayang kat FB memuji filem ini..
Kaklong pun cuba la sedaya upaya untuk mengelak dari membaca sebarang review atau spoiler yang dorang suka taruk kat FB masing-masing..
Sebab Kaklong memang benci sangat spoiler..

Pernah la Kaklong tertunggu-tunggu satu movie tu, bila dah keluar wayang, hari pertama tu member up status : "Alaaa, kenapa minah mati..?"
B@B!
Aku baru nak tengok esok..

Apapun, what have done cannot be undone.
Maka Kaklong pun menonton la filem tu dengan tahu bahawa akhirnya minah mati.
Macam buang masa je tengok, padahal dah tau ending.
Hate it! Hate!

Mungkin bagi orang lain okay je kot..
Bagi Kaklong tersangat tak okay, okay!

Okay, back to the story..

Kaklong masuk wayang kali ni dengan low expectation..
Come on la. Nak expect apa je dengan filem Melayu (oit, jahat bahasa)

Namun, Kaklong silap.

Filem Tombiruo ni best sangat!

Gambar cantek, screenplay cantek, background music pun kena sangat dengan babak dan emosi.
Part lawan-lawan tu camera work dia bagus, membuatkan pergerakan mereka nampak macam tangkas je.

Ramai juga yang kondem part lawan-lawan tu sebab kurang jelas pergerakannya.
Realitinya aksi lawan dorang tak berapa nak tangkas la dorang perlu buat camera work sebegitu.
Lain la kalo Jackie Chan, Jet Li yang berlakon, bole la bagi wide shot nampak dorang punya martial art tu.

Namun ia wajar dipuji kerana berjaya menutup kelemahan tu, dan enhance lagi ketangkasan mereka, disulam pula dengan film score yang gempak.
Kaklong pun rasa nak masuk dalam skrin dan tolong Tombiruo tu sama.
Hahaha..
Lebih lebih pula aku ni..

Suka Zul Ariffin pegang watak Tombiruo.
Gaya pergerakan dia sangat cocok dengan title penunggu rimba.
Rupanya bukan Tom Hardy je boleh berlakon tutup muka, Zul Ariffin pun boleh 
Cuma adakah Zul Ariffin buat semua aksi tu, ataupun ada stuntman lain yang terlibat sama?
Kalau dia buat semua, memang salute la!

Paling Kaklong suka kat lakonan Faizal Hussin. Realistik dan bersahaja. Terutama intonasi suaranya, tak macam baca skrip.
Tengok beliau bersilat sikit tu teringat pulak kat citer Bujang Selamat.

Pelakon-pelakon lain pun bagus, termasuk la watak sampingan Wong tu.
Nampak relax je, kene dengan watak yang dibawa.
Cuma para pelakon utama tu diharap dapat perbaiki intonasi suara ketika melontarkan dialog, supaya tak nampak macam menghafal skrip. 
Tu je la sikit yang rasa ralat ketika menonton. 
Selain tu semuanya best!

Selepas menonton filem ni, baru la Kaklong baca review rakan-rakan..
Ramai juga yang nampak kecacatan Tombiruo ni.
Contohnya loghat para pelakon, reaksi Tombiruo bila jumpa Wan Suraya, dan pelbagai babak lagi la.
Taknak spoil.

Semasa melangkah kaki ke pawagam, Kaklong dah expect citer ni akan ada banyak kelemahan.
Kaklong tutup mata je la kelemahan kecik-kecik tu, asalkan tak mengganggu mood Kaklong.
Sebab tu la apa yang Kaklong nampak sepanjang dua jam menonton ialah kelebihan, kecantikan dan kegigihan hasil kerja produksi.
Keje tak cincai-cincai punya.. 
Cantek!

Apapun, Kaklong sangat enjoy the film.
Tiga kali Kaklong nangis tau.
Cara persembahan ketiga-tiga babak tu benar-benar menikam emosi Kaklong..
Perghh!
Tengok Hindustan pun Kaklong nangis sekali je..
Ni 3x!

Apapun, review Kaklong ni tak compare dengan filem Hollywood ya..
Hollywood punya bajet puluh ratus juta kot (darab dengan 4.xx)..
Oleh itu penanda aras bagi Kaklong review filem ni lebih rendah berbanding Hollywood.
Logik la kan..

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam pembikinan filem yang hebat ni.
Diharap buat lagi filem yang bagus sebegini.

Keep it up!

Kaklong bagi 9/10 (tak compare dengan filem Hollywood)

Kalau korang masih teragak-agak nak tengok filem ni kat wayang ke tak, jom tonton trailer dia dulu:


Haritu kan masa keluar panggung lepas tengok The Foreigner, tetibe nampak para pelakon Tombiruo kat situ.
Apa lagi, amik gambo la.. ^_^

A post shared by Kaklong Chan (@kaklongchan) on

Wassalam...

17 Okt 2017

Beli Buku online Sempena Cybersale 2017

Salam..

Ingat tak Cybersale 2017 yang berlangsung bermula 9hb hingga 13 Oktober 2017?
Itu adalah masa peniaga online buat jualan murah-murah.

Kaklong pun nak join bershopping.
Tapi tak tau nak beli apa..

Akhirnya pada 11hb, Kaklong berjaya juga drop order..

Buku!
Hahaha..
Macam takde benda lain kan nak beli...
Beli la pakaian ke, bag ke, mekap ke.. Ni beli buku pulak dah..

Alaa, takpe la..
Kaklong suka buku..
Cuma malas baca je... eh?

Sebenarnya Kaklong dah lama nak beli buku Atlas Perang Salib tu tapi harganya mahal juga RM65.
Sempena Cybersale ni, harga dia jatuh kepada RM39 je.
Woah, gelepor juga la tengok harga tu; terus sambar!

Mula-mula nak beli sebuah buku ni je.
Masa nak check-out tu ternampak pula free shipping untuk order RM100 ke atas..

Alahai, pandai je korang goda Kaklong kan..
Erm, camana ni, camana ni?
Nak tergoda ke tak..?

Akhirnya Kaklong pasrah dengan godaan itu.
Lama gak la godek-godek tak tau nak beli buku apa dah.
Teringat pula pasal Drakula dan Andalusia..
Lalu amik beberapa buku yang berkaitan iaitu:


  • Isabella
  • Runtuhnya Islam Andalusia
  • Tariq : Penakluk Andalusia
  • Muhammad Al-Fateh (yang ada kaitan dengan Dracula tu)
  • Salahuddin al-Ayubi (pernah tengok kartun dia satu masa dahulu)


Jumlah harga buku-buku ni ialah RM145.80
Tapi Kaklong cuma bayar RM106 je.
Dah jimat dekat RM40 dah kat situ..
Yippi!

Ditambah pula dengan free-shipping..
Apalagi jumlah berat buku ni lebih 2kg.
Kalo ikotkan berbelas ringgit juga la kene tambah guna kurier.
Bertambah jimat lagi..
Plus tak perlu keluar rumah..

Haven-nya la shopping online ni kan..
Hohoho...

Bila dah sampai buku-buku ni baru Kaklong perasan, penulisnya orang yang sama..
Encik Abdul Latip Talib
Aik, camana boleh ter-sama ni..
Adakah aku dipukau...?
Hahaha..

Diharap sedap la gaya penulisan Encik Abdul Latip Talib ni.
Pernah juga Kaklong baca buku Melayu lain sebelum, walaupun penulis tu lelaki, tapi gaya penulisan dia sedikit emosi dan mengada-ngada.
Buku tu pun ntah mana ntah pergi..

Buku-buku yang dibeli sempena Cybersale ni Kaklong masih lagi belum baca..
Kaklong duk sibuk layan siri Kamen Rider Black dan belajar main piano..
Hahaha..
Produktif sungguh Kaklong ni kan..

Ntah bila la nak baca ni..

Wassalam...

16 Okt 2017

Kamen Rider Black : My All Time Favorite

Salam

Kaklong ternampak video Kamen Rider kat facebook dan tak semena-mena teringat kat my all time favourite Kamen Rider iaitu Kamen Rider Black!

Sape tak kenal Kamen Rider Black?
Ini la Kamen Rider Black

Ini pula Tetsuo Kurata yang bawa watak Kotaro Minami
Ensem giler baq hang.. My taste 
*blush*

Dalam banyak-banyak Kamen Rider yang Kaklong tengok, boleh dikatakan semua je Kaklong suka.
Walaupun yang baru-baru ni suit dorang ntah hape-hape, namun Kaklong enjoy tengok lakonan dan cara mereka berlawan.

Namun begitu bila tengok balik Black ni henshin dan babak-babak berlawan sambil muziknya berkumandang, semangatnya lain macam beb!
Bertenaga sangat.
Sampai Kaklong yang tengok ni pun genggam-genggam penumbuk masa dorang lawan tu.
Haha..

Jom enjoy dia lawan sat..

Siri ni dah lama dah. Tahun 1987 lagi..
Ia berlangsung sebanyak 51 episod.

Lepas tu kan...
Dorang sambung pula dalam Kamen Rider Black RX
Pelakonnya masih sama, cuma tukar outfit dan suit je..

Kaklong lebih suka suit Black berbanding Black RX, namun outfit Kotaro dalam Black RX lebih smart.
Siri Black RX Kaklong tak pernah tengok lagi..
Nanti nak tengok..

Satu benda yang Kaklong rasa syok sangat kan, ialah kemunculan khas Kotaro dalam satu siri dalam Kamen Rider Decade (2009)

Walaupun dah tua, tapi body dia masih fit dan kacak.
Lakonan dia sikit pun tak faded.
Heroic tu masih ada dalam matanya..

Jom tengok jap


Kaklong rasa nak nanges je tengok dia dalam video ni tau!
Love him so much!

Salah satu sebab Kaklong belajar karate-do zaman sekolah dulu ialah sebab syok sangat kat kamen rider dan nak lawan macam dorang.
Tapi takde maknanya la nak berlawan.
Sape ntah nak berlawan dengan Kaklong ni..

Apapun, Kaklong pernah dapat tempat ke-3 dalam pertandingan Kata dulu...
Ada dalam 50 orang juga la yang bertanding, Kaklong tempat ke-3.
Kira terer juga la tu kan. 
Hahaha..

Teringin nak sambung lagi, tapi macam dah tua sangat je rasa :D

Kalau korang rindu kat Black ni macam Kaklong, jangan bimbang.
Jom kita marathon kat link ni:


Kaklong baru je tengok episod 3, haha..
Internet perlahan pula.. Amik masa betul nak loading.. :(

Lepas abes ni kita sambung Black RX pula okay..

Wassalam...

14 Okt 2017

Info Urusan jika Suami Meninggal Dunia

Salam..

Kaklong terbaca artikel yang disiarkan kat website IIUM Confession..
Info yang diberi sangat berguna.
Sesuai dengan Kaklong, seorang suri rumah yang suami uruskan segala-galanya.

Kaklong paste-kan keseluruhan artikelnya kat sini, untuk rujukan Kaklong dimasa akan datang.

Artikel asalnya kat link ni : http://iiumc.com/bila-suami-meninggal-mengejut/
Assalamualaikum, terima kasih kalau tulisan saya disiarkan. Sempena hari Jumaat, saya nak sedekah ilnu yang ramai perlukan bila tiba masanya.
Saya kematian suami hampir 4 tahun lalu kerana meningtis atau jangkitan kuman pada otak. Tiba-tiba suami yang sihat ceria terpaksa dikomakan akibat sawan yang tak henti-henti walaupun dia tak pernah ada history epilepsy. Setelah koma 3 minggu, Allah ambil dia. Alhamdulillah, I accept with satisfaction because that is what redha means.
Anyway, saya macam lost sekejap sebab suami yang buat semua semasa hayatnya., sampaikan nak makan apa pun dia yg handle. Alhamdulillah Allah tempatkan insan-insan yang menolong untuk selesaikan bermacam urusan. Banyak benda kena buat sebenarnya tau, especially berkenaan harta pusaka. Saya cuba explain as best as I could but this is going to be lengthy so brace yourself.
1. Pencen Socso- kalau si mati meninggal sebelum usia pencen i.e. 50 tahun dan dia bekerja di company yang mencarum, warisnya akan terima Pencen Penakat. Isteri akan dapat pencen ni seumur hidup walau dia kahwin lain, anak-anak akan dapat hingga tamat belajar. Kiraannya saya tak tahu, kena tanya Socso tapi berdasarkan gaji terakhir. Alhamdulillah majikan saya yang sibuk ambilkan borang dan suruh isi. Saya mrmang tak tahu langsung kewujudan pencen ni. Pastu every year kena submit borang renew pada Socso ye, kalau nak pencen bulanan tu.
2. Loan Rumah- Kalau suami ada beli rumah guna nama dia je, loan akan settle sebab MRTA cover. Tapi kami buat joint loan so hanya separuh loan settle. Saya continue bayar bahagian saya macam biasa tapi tiba-tiba lepas 2 tahun bank call cakap ada tunggakan, banyak giler lak tu, dalam RM10k. Ommo! Apakah? Rupanya kena inform bank untuk buat rescheduling bayaran. Sebabnya bank cakap masa sign agreement loan, kita kata kita akan bayar RM3000 sebulan i.e. separuh suami bayar, separuh saya bayar. So bank expect RM3k tiap bulan. Sikit tak inform, tau2 dah dekat RM10k skali dgn interest lewat byr. Mmg keji. Konon bank Islamik, pinjaman pun Islamik. Hampeh! Sebab bengang dgn pengamal2 riba’ ni, saya settlekan semua loan. Padan muka! Sori, emo lak. So, ingat, sila reschedule monthly payment kalau buat pinjaman bersama. Senang je, isi borang je kat bank.
3. Kereta- ni lagi satu pening. Kalau masa buat loan beli kereta, pastikan ambil insurans ke atas pinjaman tu tau. It’s a different insurance from the car. Insurans kereta yang guna bila accident tu semua biasa kan. Ni insurance macam MRTA yang kita ambil bila buat loan rumah tu. Tak ingat apa namanya tapi kena tanya kat bank, KENA TANYA! Cos they don’t usually volunteer the info sebab rugi kalau owner meninggal, bank kena continue bayar.
Kalau kereta murah bank offer tanpa ditanya tapi kalau yang mahal, takdenye. Kitorang x ambil sebab masa beli kereta tu innsurnce tu baru introduced. Ejen kereta kitorg yg Cina umur 50 tahun tu pun tak tau, bila dia find out siap cakap, “Bank ni jahat, mereka tak beritahu”. Takpelah, saya continue guna kereta tu walau mahal sebab masa arwah pergi, kereta baru beli setahun. Nak trade in tak msmpu sebab loan kat bank byk lg, kena top up puluh ribu. Takpe, Allah sentiasa pastikan rezeki saya cukup.
Satu lagi, kereta tu waris boleh guna sampai bila2 kalau ada Surat Kuasa. Kalau takde surat tu, boleh renew insurance dan road tax up to 3 years je. Surat Kuasa ni saya explain kat bawah nanti. Tapi bila renew road tax kena renew every 6 months, bukan setahun macam biasa ye.
4. Insurans- Kalau si mati ada ambil insurance of course waris dapat pampasan la. Semua tahu kan. Yg saya nak cerita kalau si mati ambil insurance utk org lain, like his kids and wife. Bila dia meninggal, insurance tu akan continue automatically sebab selalunya ia covered by insurance. Alhamdulillah kan?
5. Akaun Bank- Kalau waris tahu no pin kad atm si mati, senang. Saya dan suami tak kongsi maklumat bank, termasuk la no pin. Ye la, kan takleh bgtau org. Lagipun, saya shopaholic sedangkan suami jimat dan suka buat investments. Bahaya la kalau sy tau no pin dia kan? So, bila dia sakit tu, susah la sikit. Mujur saya bekerja. Tapi nak access akaun dia kat bank bergantung kpd jumlah duit dlm akaun. Kalau ada kurang drp RM5k, bank boleh transfer ke akaun waris jika ada akaun di bank yg sama. Jika lebih drp RM5k, duit tu pergi ke Amanah Raya. Kalau melalui Amanah Raya, tak beraya la jawabnya. Haha. Sorry, lame joke.
6. Surat Kuasa- Ok yg ni agak tedious. Waris kena ambil borang di Pejabat Tanah dan senaraikan harta si mati IN DETAIL ye. Harta ni termasuk rumah, tanah, kereta, wang dlm bank, unit amanah, etc., Lepas tu submit ke Pejabat Tanah beserta dokumen berkenaan sbg bukti. Contohnya kalau rumah, kena ada geran. Kalau loan bank tak habis lagi, maknanya geran takde dgn kita selalunya. So kena gi ambil geran sementara. Saya di Selangor jadi saya ambil di Bangunan SUK di Shah Alam. Kena bayar RM50 kalau x silap. Geran sementara tu sah sebulan je tau so lepas settle tu silalah bergegas submit dgn borang Tuntutan Harta Pusaka di Pejabat Tanah.
Lepas tu, tunggu surat utk dipanggil bicara di Mahkamah Rendah kalau nilai harta kurang drp RM5 juta. Sy tunggu dlm sebulan kot. Bila hadir bicara, kena bawa 2 saksi ye. Jangan lupa bawa dokumen sokongan mcm geran tanah, geran kereta, statement bank, etc. Bicara tak lama pun tapi majistret akan tanya soalan tentang si mati. Saya dan saksi (kawan saya) menangis sebab soalan yang ditanya agak brutal (si mati ada beristeri lain? ada anak dgn perempuan lain? dll.)
Pengalaman saya tuntut harta pusaka ni mudah sebab keluarga arwah suami tak nak tuntut apa2 sebab kesiankan anak2 sy. Masuk court pun depa tak nak hadir, sampaikan majistret pun hairan diorg tak nak tuntut sebab arwah suami tinggalkan byk duit. Tapi kalau keluarga si mati tu nak tuntut, itu akan ambil masa, especially untuk capai persetujan semua pihak.
Majistret lepas tu akan buat estimation nilai harta dan kita kena buat bayaran berdasarkan kiraan tu dlm tempoh sebulan rasanya. Kalau dlm RM200k, kena byr dlm RM1000 lebih. Surat Kuasa sbg pentadbir harta boleh ambil di Pejabat Tanah lps sebulan lebih. Doalah supaya Dia permudahkan urusan kita. Surat Kuasa ni penting sangat untuk waris mentadbir dan mengurus harta ye, mcm nak renew road tax n insurance kereta, nak keluarkan duit di bank, unit trust, etc. Simpan elok2 n buat salinan byk2 sbb kadang2 pihak bank akan ambil bila kita buat urusan.
Rasanya ni je kot urusan yg saya boleh share. Seperkara untuk ingatan semua, bila kehilangan dgn krg tersayang, surround yourself with people who remind you about akhirat. Kata2 dr org2 sebegini akan membuatkan kita rasa kematian dia adalah satu khabar gembira kerana dia sudah di barzakh, tak lagi berbuat dosa dan disibukkan dgn hal2 dunia.
Semoga Dia juga memberi kita kesudahan yang baik.
* Minta maaf byk short forms n typos. Penat pula jemari gemuk tulis pjg2.
– Pengalaman Balu Clueless

Semoga bermanfaat :)

12 Okt 2017

Belajar Piano Online Percuma

Salam...

Dah lama juga berangan nak main piano..
Namun tak ada starting point kerana famili Kaklong tak pandai main muzik..
Tau dengar dan nyanyi je la... Haha..

Petang tadi lepas settle pos barang, Kaklong search kat youtube kot-kot ada tutorial belajar main piano online.
Ada rupanya.. :D
Tekun tak tekun budak baru belajar ni.. ^^











Tanpa buang masa, terus amik keyboard, nak belajar.

Keyboard mainan tu Kaklong beli kat kedai mainan haritu.
Kaklong nak beli yang RM120; tapi abang cam taknak belikan je..
Dia tau la tu mesti beli pastu simpan atas rak je kan..
Sebab mana la reti main..

Last-last dia belikan organ mainan yang berharga RM35.
Cam kelakar pulak..
Nampak sangat mainan; nak pi bayar pun segan muka saya.
Takpe la asalkan ada bunyi..
Kalau akhirnya simpan atas rak pun takde la rugi sangat..
Hohoho...

Walaupun organ mainan tapi bunyi dia okay juga..
Siap boleh tukar bunyi alat muzik lain, ada percussion dan rhythm lagi.
Okay la untuk first time belajar piano. Haha..

Berbalik kepada belajar main piano online tadi, banyak juga video tutorial kat youtube, namun ada satu channel ni Kaklong suka.
Piano Keyboard Guide Channel nama dia..
Sebab dia ajar dari asas dan buat demo sekali.
Penerangan dia juga mudah difahami..

Ni video dia yang mula-mula sekali Kaklong jumpa:


Dia ada juga bagi kod lagu dan tunjukkan sekali cara main..
Kaklong agak dia ni betul-betul guru muzik.
Cara penerangan dia sangat jelas, sangat prefesional.

Disebabkan tak hafal key, Kaklong labelkan je la key tu.
Senang sikit nak tekan nanti..
Dah terer sikit nanti I cuba cabut dan hafal key-nya..
Boleh gitu..?

Setakat harini ada 3 lagu je Kaklong belajar iaitu:
- Row row boat
- Baa baa Black Sheep
- Can't Help Falling in Love - Elvis Presley

Kaklong nak cuba lagu "We Don't Talk Anymore - Charlie Puth"; tapi pening.. Hahaha...
Next time la cuba..

Nanti lepas pandai sikit, Kaklong nak cuba goda abang belikan organ RM120 tu..
Ada juga nampak kat kedai muzik, organ berharga Rm300++ dan RM500++
Okay gak kat kalau dapat yang tu..
Mana la tau satu masa nanti Kaklong boleh nyanyi sambil main piano macam Sir Elton John tu.
Hahaha.. (yaaa.. berangan memang best!)

Okay la, kalau korang nak belajar main piano bola la beli organ mainan kat kedai mainan pastu belajar kat youtube (atau channel yang Kaklong tunjukkan tadi)

Kalau rasa tak perlu belajar, belajar je asasnya dan dedahkan kepada anak-anak..
Muzik ni dapat buat kanak-kanak lebih peka dan pandai mengkoordinasikan otak dan jari-jemari..
Apalagi bila mereka pandai menggunakan kedua-dua tangan serenta dalam ritma yang berlainan..

Ini playlist asas piano :



Ini pula kod dan demo piano:


Selamat belajar ^_^

10 Okt 2017

Confession : Angau kat Tom Hardy

Salam.

Satu je sebab Kaklong tak update blog dan tak aktif di media sosial.
Kaklong disampuk angau Tom Hardy 😂😂

Help!
Ia bermula kira-kira sebulan yang lepas.
Tak tau la dari mana puncanya..
Mungkin banyak sangat nampak drama terbaru beliau iaitu Taboo, membuatkan Kaklong mula tonton filem-filem lakonan dia.

Kaklong tengok balik The Drop, Child 44, Locke, Inception dan seterusnya This Means War.
Masa tengok This Mean War tu la sampukan itu berlaku..
Time tu Kaklong suka sikit-sikit je la, sebab charming gila kot dia dalam tu..

Pastu Kaklong tengok pula filem Bronson.
Time ni Kaklong tak boleh brain camana dia bole bawa watak macam ni..
Sangat ketara la perbezaan watak yang dia bawa dalam setiap filem-filem tersebut.

Kemudian Kaklong tengok pula drama british The Take
Serta merta Kaklong pun terus terangau kat dia.
PAdahal dia jadi orang jahat dan kepala otak tak betul kot dalam citer tu..
MAcma mana boleh terangau kat watak macam tu...?
Tapi, lagi dia buat muka jahat dan perangai jahat, bertambah-tambah kecomelannya di mata Kaklong.
Gila betul.

Lepas tu kan Kaklong tengok pula drama The Virgin Queen.
Gila kacak, jambu, menawan, cute dan sebagainya Tom Hardy dalam tu..
Gila Kaklong kene panahan asmara bertalu-talu, sampai jatuh guling-guling sehingga ke dapur lalu patah balik semula.

Apakah ini semua???
Tengok la tu dia ngorat Kaklong (perasan jap..)
Sejak tu hari-hari Kaklong duk tengok drama dan filem dia..
Tengok interview dia kat youtube.
Memang dah angau gila..

Akhirnya beberapa hari lepas, angau Kaklong mulai kebah dan Kaklong perlu kuatkan semangat untuk kembali normal..

Dah lama tak kene angau camni..

First time kene dengan John Lennon, time tu Kaklong sekolah rendah..
Kedua kene dengan Shah Rukh Khan, masa filem Kuch Kuch Hota Hai meletup..
Ketiga kene dengan Eross Sheila on 7, masa Kaklong tau bahawa Eross lah orang yang bertanggungjawab mencipta lagu-lagu Sheila..

Ni keempat, kene dengan Tom Hardy pula..
Namun begitu faktor usia dan kematangan membuatkan Kaklong dapat kembali ke dunia nyata dengan cepat..

Kalau tak, ketiga-tiga angau sebelum ni amik masa setahun dua juga la nak kebah..
Hahaha..
Gila kan..

Okay la..
Diharap dengan confession mengarut ni, angau Kaklong kebah sepenuhnya dan Kaklong kembali normal menjalani hidup yang riang ini sebagaimana yang sepatutnya.. Haha..

Meh Kaklong belanja sikit korang video Tom Hardy yang Kaklong simpan kat youtube.

 Enjoy! ^_^

Wassalam

26 Sep 2017

Review Sikit Pasal Malaysia Airlines Golden Lounge

Salam
Lamanya tak menconteng wall ni. Tak taula apa yang disibukkan sangat. Haha. Baru-baru ni pergi ke Penang naik Malaysia Airlines sebab ada urusan kerja sikit.  So tiket penerbangan business class di taja sepenuhnya. Nak tau best ke tak penerbangan Business class dan Kemudahan Golden Longe tu?

Masa hari penerbangan pagi- pagi dah sampai di KLIA. Tiket flight pagi, so tak nak kelam kabut kan. Lagi pun dapat kemudahan Golden Lounge semasa menunggu pesawat. Dah ada kemudahan mesti gunakan sepenuhnya. Hihi. Sampai jer KLIA terus tuju ke Golden Lounge. Keterujaan tu masih ada walaupun pernah masuk. Hihi. Kalau korang nak tau Golden Lounge di KLIA ni mempunyai ruang menunggu yang sangat besar. Tempat duduk yang disediakan sangat selesa. Sofa-sofa yang empuk boleh membuatkan korang terlena. Iyerlah dah ramaikan passenger kat KLIA tu. Kalau kecik dan tak selesa la pulak.


Sebab dah lama tak datang kat sini, saja lah tengok-tengok kawasan daripada bosan menunggu. Ternampak bahagian surau. Sajerlah masuk. Suasana masih lagi sama seperti dulu. Kemas, bersih dan telekung disusun teratur. Ruangan solat yang disediakan memang selesa untuk para pengguna. Dah jalan-jalan rasa lapar la pulakkan. Terus la cari makanan dan minuman. Korang takyah risau, buffet breakfast kat sini ada pelbagai hidangan dan banyak pillihan antaranya hidangan masakan Inggeris dan Malaysia. Pasti ada yang kena dengan tekak korang.
Dah amik makanan lalu duduk ke kerusi yang empuk tu untuk menikmati  makanan yang super sedap.  Beberapa kali jugala Kaklong ulang – alik bangun untuk amik makanan. Untuk pengetahuan korang makanan dan Kaklong, berpisah tiada. Hahaha. Antara menu yang sempat Kaklong cuba dan nikmati ialah kek, sandwich, dim sum dan yang berat sikit Kaklong amik nasi lemak. Hahah giler banyak Kaklong makan. Tiada istilah malu bila berjumpa makanan. Nasib baik tak muntah dalam kapal terbang.
Dah kenyang tu, layan internet je. Ada wifi free kat situ. Lama-lama rasa mengantuk pulak. Terus pergi basuh muka kat dalam bilik air. Bilik air dalam Golden Lounge ni sangat selesa. Sinki yang disediakan pun banyak. Nak mandi pun boleh. Eh bukan kat sinki tu. Haha.  Ada ruangan bilik mandi untuk kemudahan penumpang. Yerlah mana la tau penerbangan korang delay ke. Bila resah menunggu. Boleh la nak mandi untuk segarkan badan.
Bila dah nak naik flight, korang tak perlu bersesak nak beratur sangat. Bagi penumpang business dan first class ada kelebihan di mana terdapat laluan ekspres untuk security checks dan semakan immigration. Laluan ni berasingan tau dengan economy class. Dapat duduk kat business class dan ditaja memang bersyukur. Bukan selalu dapat naiki business class ni. Tak mampu weh. Mahu rabak kocek kan.  Penerbangan tempoh hari, dapat duduk kerusi yang luas di tepi tingkap. Nak lunjur kaki pun boleh. Selesa sangat. Ada juga skrin TV yang digantung di bahagian atas hadapan aku.  Dapat layanan terbaik daripada pramugara dan pramugari dalam flight memang membuatkan mood aku ceria jer haritu. Dihidangkan minuman jus oren dan satay yang sedap giloz. Penerbangan hanya amik masa 1 jam jer. Rasa macam nak suruh pilot tu pi pusing-pusing lagi beberapa jam. Eh kau over pulak kan. haha.


Selesai urusan di Penang, kembali semula ke Kuala Lumpur dengan menaiki kapal terbang Malaysia Airlines jugak. Di Penang International Airport aku masuk Golden Lounge. As at KLIA, ruang menunggu kat Penang juga tak kurang hebat. Although keluasan lebih kecil daripada Golden Longe di KLIA, but still selesa. Boleh pilih nak duduk kat kerusi tinggi dengan meja tinggi melekat kat dinding, atau duduk di kerusi sederhana tinggi dengan meja makan tak pun pilih untuk bersantai di sofa empuk dengan meja kopi.

Sambil menunggu tu, Kaklong amik roti dan buah-buahan kat meja buffet dan lepak kat port kerusi tinggi menghadap dinding tuh. Makan sambil baca majalah yang disediakan kat situ. Ada juga soket untuk charge handphone. Layanan kat Golden Lounge memang tidak pernah mengecewakan daripada pelayan yang sangat friendly. Jangan cakap layanan untuk first class can business class jer terbaik. Semua passenger MAS ataupun Malaysia Airlines pasti dapat layanan terbaik daripada crew dan staff. Best kan?  ;)

16 Sep 2017

Buat Website Ecommerce Sendiri dengan Opencart

Salam..

Selepas website ecommerce hilang hari tu, Kaklong belajar buat website sendiri.
Guna sistem ecommerce percuma Opencart


Hosting rm100/yr.
Domain dah ada masa mula2 guna lot(dot)my dulu.
Beli ngan GoDaddy, 1st year dapat rm4.99 guna kupon, pastu tahun seterusnya rm35 yearly.
Rasanya bole kot dapat murah guna kupon, tapi malas cari.😃😃

Kos keseluruhan rm135 setahun.

Amik masa yang lama sangat nak complete, sebab memang zero pun pasal benda.
Baca tutorial sampai pening. Akhirnya siap.

Opencart ni paparan dia sangat basic macam rangka.
Tapi penggunaan takde limit.

Boleh setting semua currency, cukai, store credit, reward point, ejen, grouping, unlimited variation, payment variation, shipping variation.
Pendek kata kalau subscribe ecommerce yang dah siap, seolah-olah amik pakej paling mahal (ya, yang ribu2 tu)

Walaupun rupa dia macam rangka, kita boleh upgrade paparan dan features dengan guna extension yang disediakan.
Ada extension percuma.
Ada yg $10, ada $30, ada $100.
Tengok pada penggunaan.

Kaklong suka je pakai extension free.
Kebanyakan extension ni direka oleh programmer India, org putih dan Indonesian.
Yang khas utk Malaysia sikit je.

Nasib baik ada programmer dari Sabah buat extension untuk payment, shipping dan payment confirmation versi Malaysia.
Of course la Kaklong beli.

Kepada korang yang nak website ecommerce, nak jimat dan ada banyak masa menggodek, bole la try opencart.
Tapi kalo cepat pening dan masa mencemburui dirimu, beli je yang dah siap.

Macam mana nak buat website ecommerce dengan menggunakan opencart?

1. Beli hosting dan domain
    - search "hosting Malaysia". Biasanya dorang jual both hosting dan domain.

2. Pergi kat opencart.com dan download latest version

3. Selepas masukkan domain ke dalam hosting, boleh login ke Control Panel

4. Guna software FTP utk transfer semua file opencart tu ke dalam control panel hosting tersebut.
    - search "FTP transfer", ada beberapa pilihan untuk korang cuba
    - tutorial ada kat internet dan juga youtube

5. Selesai upload, website dah boleh buka. Setting currency, bahasa, shipping, payment, product dan sebagainya..
   - tengok tutorial kat website opencart > documentation

5. website opencart > marketplace untuk tukar template, tambah apa2 features yang menarik. Ada free, ada berbayar.

Apa-apa yang tak tau dan tak faham search je "how to....... opencart"
Nanti tubik la tu.

Selamat mencuba :)


Selepas dua tahun pakai website tersebut, Kaklong pun upgrade ke version baru.
Malangnya, dah tersilap setting lalu sistem dia corrupted.

Dah buat back-up, tapi buat full back-up.
Sepatutnya buat partial back-up. Kaklong tak tau kenapa kene buat partial backup, tutorial dia tulis macam tu. Kaklong pun dah tersangat panik masa tu.

Sebenarnya ada cara nak preserve tapi Kaklong tak reti.
Kebetulan sangat, itu adalah bulan terakhir sebelum hosting Kaklong expire.
Macam dah sampai masa je kan

Akhirnya Kaklong download fail products, sales dan customers dan mulakan pencarian website ecommerce baru.

13 Sep 2017

Lot.My : Website Ecommerce Kaklong yang Pertama

Salam..

First time Kaklong ada website ecommerce adalah pada tahun 2011.
Kaklong guna perkhidmatan Lot.my


Paparan dia cantik, kemas dan bersih.
Senang navigate.
Proses listing mudah.
Harga pun berpatutatan, boleh bayar secara bulanan.

Kemudian smartphone mula diperkenalkan dan makin ramai pengguna online menggunakan smartphone.
Malangnya lot(dot)my tak upgrade kepada paparan mobile friendly menyebabkan customer Kaklong yang remaja dan muda mudi malas nak drop order melalui website

Pastu Kaklong pun cari ecommerce lain sebagai ganti.
Cari yang murah-murah je, bisnes pun kecik lagi masa tu.
Murah pun ratus juga.
Kalau yang bagus time tu dalam Rm2500 ke atas.
Namun hasilmya tak setanding dengan sistem lot(dot)my

Selain paparan yang mengelirukan seller dan buyer, setting postage dan variation pun limited.
Selepas 2x dapat hampas nyior je, kali ketiga Kaklong dapat juga website ecommerce yang okay.
Okay tu bukan bagus, boleh tahan je la.
Lalu Kaklong pun guna la website itu dengan gembiranya!

Pada suatu hari, website Kaklong hilang!
Web developer tu pun turut sama hilang!

Bila gagal hubungi dorang, Kaklong pun pm kat FB page dia, tiada balasan.
Pastu Kaklong tulis kat wall FB dia pula dengan harapan dia nampak dan hubungi Kaklong semula.
Esok tu komen Kaklong pula hilang.

Rasanya mereka kene kidnap oleh alien (termasuk komen Kaklong tu sekali)
Customer pun duk tertanya-tanya pasal website tu. Dorang nak drop order.

NAseb baek website lot(dot)my masih ada.
Cepat-cepat Kaklong re-direct dorang ke website tu.

Yang paling menyedihkan bukan sahaja customer database Kaklong hilang (dimana Kaklong berjaya retrieved balik melalui carbon copy Poslaju sebelum carbon dia hilang - proses tu lama beb 😢 ); 100 produk yang penat-penat Kaklong listing tu juga hilang.

Yang paling super saiya sedih sekali ialah domain Kaklong yang cantik tu pun hilang (selama-lamanya la nampaknya 😭)
Kalau korang search asmafeltbox(dot)com ; ia on sale dengan harga yang tinggi.
Dorang siap email Kaklong ajak beli domain tu.
Banyak cantik muka kau!

Sebab tu la ni Kaklong beli domain sendiri.
Apa-apa hal domain tu milik kita sepenuhnya, dalam akaun kita, under nama kita.
Time tu Kaklong tak tau apa-apa pun tentang benda ni..
Serah kat dorang yang pandai2 je la. Kita ready duit.
Tak sangka la haprak gak hasilnya.

Akibat peristiwa buruk ni la, Kaklong cari jalan camana nak bina website ecommerce sendiri.