Cer Cari :

15 Sep 2018

15.9.18

Kos Poslaju 2018 Selepas SST (printed - downloadable)

Baru berkesempatan update kos Poslaju 2018 selepas SST.

Sebelum ni Kaklong masih quote harga yang selepas mansuh GST haritu.
Kaklong ni bab nombor memang slow sikit, walaupun dapat A1 Math masa SPM dulu. Haha

Kos Poslaju 2018 selepas SST
Ini ialah harga yang Poslaju charge tau.
Kaklong tau ramai seller yang amik surcharge atas kos Poslaju ni.
So pandai-pandai la ya..

Kaklong tak mark-up kos pos.
Tetap quote harga yang sama.

Kos plastik dan transport tu Kaklong serap dengan menggunakan perkhidmatan Mat Despatch.
Setakat ni harga dia murah sikit.
Nak kata untung tak juga, tapi dapat cover kos plastik, minyak kete, dakwat printer dan kertas (untuk print consignment note), tanpa perlu mark-up kos pos kat customer.

Bagi Kaklong fair la macam tu.
Customer tak perlu tambah duit.
Kaklong pun tak perlu tambah handling cost ni.

Sape yang perlukan jadual di atas sila la save gambar tu ya.
Tak pun download kat sini:


Owh, jadual ni hanya sampai 2kg je, sebab produk Kaklong jarang exceed 2kg.

Dan ni senarai kos poslaju dari Semenanjung ke Semenanjung, Sabah dan Sarawak sahaja.
Yang lain Kaklong tak buat sebab ini untuk kegunaan peribadi.
Pastu rasa nak kongsi ngan korang pulak. 

Hehe..

Semoga bermanfaat ^^

11 Sep 2018

11.9.18

Review One Two Jaga

Yay!

Akhirnya dapat tengok One Two Jaga

One Two Jaga kat Prangin Mall
Gigih tau tak, masuk pulau demi filem ni..

Cik Abang asalnya memang taknak tengok..
Namun atas dasar cinta dia bawa juga Kaklong pi tengok walaupun jauh (bagi kami jauh la)

Masa beli tiket ni kan, hall kosong je.
Kami orang pertama yang beli..
Naseb baek dia bagi beli, kalo tak sia-sia la datang dari jauh..

Tapi bila masuk hall, ramai juga orang.
Tak penuh tu normal la, weekday.. Office hour pulak tu..

Review sikit:

Bagi Kaklong citer ni best dan realistik.
Lakonan bersahaja.
Skrip bagus sangat, banyak yang tersirat di sebalik skrip tu.
Buatkan kita berfikir tentang kehidupan mereka-mereka ni..

Sapa mereka-mereka ni..?

Polis muda yang bersemangat waja.
Polis lama yang dah korup.
Pekerja warga asing.
Tokey pekerja warga asing.
Tukang buat kerja illegal dengan sejumlah bayaran.

Kaklong paling suka watak Adi.
Lakonan dia paling real, cara dia melontarkan skrip, selamba sangat.
Betul betul menghayati watak la mamat tu..

Pelakon-pelakon lain pun bagus, walaupun pelakon tambahan seperti guru besar dan anak polis tu.

Sikit je la review..

Namun begitu perkara yang paling menarik ialah review dari orang ramai.
Kat sini nampak filem ni dihadam dalam banyak perspektif.

Ada yang melihat dari perspektif pengorbanan ketua keluarga yang sanggup buat apa saja demi keluarga tercinta.

Ada melihat dari perspektif warga asing yang hidup susah di negara kita.

Ada yang melihat dari perspektif polis muda yang ikot undang-undang.
Tapi ada juga yang kecam polis muda tu kerana terlalu diskriminasi ke atas warga asing.

Ada yang melihat dari perspektif majikan yang jaga pekerjanya dengan baik walaupun terpaksa guna cara illegal..

Bermakna, 1 jam 20 minit ni dah membangkitkan bermacam pandangan masyarakat setelah menonton filem.

Kaklong rasa kagum gak, sebab jarang la jumpa review dari pelbagai perspektif macam ni..
BIasanya ada 2 pihak je..
Contoh macam Team Iron Man dan Team Captain.
Team Amy dan Nick (Gone Girl)

Tapi filem ni, macam-macam review Kaklong baca dan semuanya bago pandangan yang berbeza..

Pandangan Kaklong?

Pandangan Kaklong simple je.
Kaklong sokong apa yang polis muda tu buat.
Walaupun ada waktu dia reckless (disebabkan usia dia yang baru 23 tahun)
Kaklong ni jenis ikot jalan yang lurus dan buat perkara yang betul.

Apapun, rasa simpati kepada pekerja asing dan majikannya itu pun ada juga.
Dorang tu baik-baik je, cuma situasi yang mendesak mereka buat perkara macam tu.

Mungkin Kaklong takde kawan warga asing, tak bekerja dengan majikan, takde hubungan dengan polis, maka Kaklong takde la melihat ke dalam sangat.

Apapun, Kaklong puas hati dapat tonton citer ni.
HArap-harap sutradara dapat buat banyak lagi citer yang best macam ni.

^^

7 Sep 2018

7.9.18

What's in my Bag?

Nampak member FB buat benda ni, Kaklong pun nak buat:
What's in my bag?

Hahaha..
Ada 3 barang je dalam beg Kaklong?
Nampak sangat minimalist disitu.. :D

Ada smartphone, purse dan lipstick.
Lipstick tu perlu sebab Kaklong pakai jenis glossy.
Cepat je hilang lepas makan..
Tapi sebenarnya jarang juga la touch up balik..
Kecuali kalo rasa bibir cam kering je..

Sebelum ni selalu bawa keys bersama..
Zaman bujang dulu la..
Penting tu nak bawa kete..

Tapi sejak kawen Kaklong dah jarang sangat bawa kete.
Jadi pembonceng je, sambil peluk Cik Abang merempit.
Takde maknanya nak merempit.
Cik Abang bawa lagi perlahan berbanding pakcik makcik yang beruban tu tau tak.
Haha.

Takpe, biar perlahan asalkan selamat...

Korang nak buat juga ke challenge ni (haha, challenge ke macam ni..?)

Nah, sila download gambo bawah ni:


Jom la, dari takde benda nak up entry..

6 Sep 2018

6.9.18

Filem One Two Jaga

Filem One Two Jaga mula ditayangkan pada hari ni..

Ini adalah filem yang Kaklong nak tengok..
Tak ternanti-nanti pun, tapi nak tengok..
Sebabnya trailer dia nampak menarik..

Malangnya bila Kaklong check kat TGV takde pun..
Pastu check pula kat GSC, aik, takde pun...
(kat area Kaklong la)

Rupa-rupanya tak banyak pawagan tayangkan filem One Two Jaga ni :(

Senarai pawagam yang tayangkan One Two Jaga
Kat Pulau Pinang ni cuma dua panggung je ada..

Kenapa sikit je pawagam yang tayangkan One Two Jaga?
Inilah sebabnya:

Bajet rendah

Kesian pula karyawan miskin, tapi karyanya mantap.

Review setakat harini semua 9/10 n 8/10. Semua cakap best.

Baru dapat info yang mall sebelah rumah kaklong ni ada tayang One Two Jaga.
Tapi check online showtimes tak ada pula.
Kene walk-in la macam ni.
Masalahnya nk walk-in pukul berapa, tak tau tayangan pukul berapa, berapa kali sehari tayangannya.

Masalah kedua ialah Cik Abang tak nak tengok citer ni.

Masalah ketiga esok sampai Ahad mertua datang rumah, jadi hari Isnin la baru dapat tengok. Tu pun kalo dapat pujuk dia tengok.

Masalah keempat, weekday biasanya wayang tu tak ramai orang. Banyak kali kene return tiket sebab cuma kami berdua je tengok. Harap² tak kene return kali ni.

Banyak betul masalah ni..

Sebenarnya kaklong tak minat tengok filem awal² tayangan. Suka tengok time hujung² masa dah nak abes.

Tapi takot jadi cam citer Pulang.
Bila ready nak tengok, takde dah tayangannya.

Takot taw..

Minta-minta la berkesempatan tengok citer ni..

Aaminnnn...

4 Sep 2018

4.9.18

Surprise dari Ayuni Rafilah

Semalam hari terkejut seMalaysia.

Kaklong terkejut juga, tapi terkejut sebab tengok semua orang terkejut.

Cam kelako je, terkejut pun masuk berita. Beramai² pulak tu.

Tapi harini serius Kaklong terkejut.
Sebab apa?

Sebab dapat satu paket yang Kaklong tak tahu hujung pangkal ceritanya.

Mari kita merungkai misteri itu..

Semalam lepas tengok equalizer 2, dapat 1 sorry note dari posmen, bukan poslaju. Serius la. Kaklong takde beli apa² pun.

Barang tu pula dari Kuantan.
Sape ada kat Kuantan? Famili Kaklong la sape lagi. Tapi dorang tak pernah hayat pun pos-pos barang ni..

Pagi tadi Cik Abang pi amik kat pejabat pos dan inilah barangnya. Dipos menggunakan flexi prepaid.

Dari sape ek..?

Dari Ayuni Rafilah rupanya.

Wah, terkejut saya 😱
Dia ni kan suka tau bagi surprise.

Haritu masa birthday dia poskan beg. Hari² Kaklong pakai beg tu.

Posing di atas tu bukan sebab nak cover alamat, tapi nak menunjuk cincin tunang I. Cincin tu mak mertua yang pilih. Pastukan masa tu longgar je. Bila dah kawen ketat la pulak. Hahaha...

Erm.. Apa kat dalam paket ni ya.
Jom buka..

Nutri Sup dari Ayam Brand.

Tq Ayuni. Dah lama cari.

Haritu masa Kaklong batuk tak kebah², Ayuni suggest sup ni untuk beri tenaga dan kuatkan imun sistem. Kaklong pusing² pasaraya kat sini tak jumpa².

Tak sangka pula duk fikir² terus dapat. Bak pungguk rindukan bulan, tiba² bulan jatuh ke riba.

Tq so much Ayuni Rafilah.
Buat susah² je..
U r my best friend 😘❤❤❤

2 Sep 2018

2.9.18

Cari Idea untuk INstagram Highlights

Harini ada mood sikit.
Kaklong godek-godek instagram.

Sedih juga tengok IG sendiri ni.
Kalo sebelom ni bole dapat sampai lebih 100 likes per gambar.
Sejak kurang aktif ni dapat dalam 60 likes je per gambar..

Nampak macam batak like je kan..

Hahaha..

Memang patut pun Kaklong tak dapat banyak like.
Jarang like orang, orang pun jarang la like kita.
Jarang upload gambar, orang pun jarang la nampak kita.
Algo pun selalu berubah-ubah.

Itu aje..

Takpe la, lepas abes pantang ni Kaklong cuba aktif semula..

Masa tengah rajin ni la baru Kaklong nampak betul-betul apa tu Instagram Highlight.
Menarik juga ni.
Menarik untuk IG bisnes Kaklong la...

So Kaklong pun godek-godek cari Idea untuk Instagram Highlight.
Akhirnya dapat 21 idea.

Nak tengok tak?

Instagram Highlight Idea
Okay tak..?

Sape yang perlu tu, sila la saved.
Tak pun salin je balik..
Tak payah cari-cari dah..

Ini untuk IG bisnes je tau.
IG Blogger lagi kreatif kan..
Ada banyak niche, mesti ada banyak topik kita amik gambo.

Hm..
Banyak juga ni kan..
Rasa-rasa berapa biji highlight sesuai letak kat IG?

29 Ogo 2018

29.8.18

Cara dapatkan Free Shipping di Shopee

Tadi iklan #shopee lalu.

Kaklong baca komen, ramai juga marah.
Cakap "shopee offer free shipping tapi bila check-out tak dapat pun free shipping. Tipu je tahu..."

Kepada yang belom tahu, shopee dah tukar sistem.
Free shipping tu kita kene redeem, dia tak automatik macam sebelom ni.

Sape tak tau camana nak redeem, ni Kaklong tunjukkan.
Rujuk gambo demi gambo di bawah.

* Kaklong bukan bekap shopee tau, tapi rasa sayang kat korang yang tak dapat free shipping padahal beli mahal².*

 Lepas dah pilih barang, contohnya nak beli serunding ni, korang tekan 'use voucher or enter code' (anak panah biru)

Lepas tu dia akan bawa ke page ni.
Pastikan dah tick.

Pastu tekan 'OK'

Pastu dia akan bawa semula ke troli.

Nampak tak, 'Free shipping voucher' dah selected.

Pastu tekan "check out".
Jangan takut, belom perlu bayar lagi ni..


Korang akan dibawa ke page untuk confirm order.

Nampak tak bulatan tu..
Kos shipping dia 0.00.
Poslaju 0.00

Total payment pun sama dengan harga serunding tadi.
Takde bayaran tambahan.

Maksudnya memang free shipping la tu..

Dah puas hati, tekan 'place order'.

* P/S : Delivery address kat atas tu memang alamat betul Kaklong tau. Sape nak bagi hadiah kat baby yang bakal lahir bulan depan ni bole la antor hadiah ke alamat tersebut. Huhuhu

(tak malu minta hadiah 😚)

 Walau bagaimanapun...

Amik perhatian ya..

Ada juga seller yang tak offer free shipping.

Contohnya, kaklong nak beli kain ni 6 meter. Jumlahnya rm90. Banyak la ni kan.

Lepas redeem voucher dan tekan check-out..... (sambung gambo bawah)......

Tengok² kos shipping dia bukan 0.00.
Tapi kene tambah rm8.

Depend pada seller la.
Ada yang rm5.90 camtu.

Jadi, korang bole decide nak bayar je rm8 tu (murah dah tu untuk kain 6 meter) atau cari seller lain yang offer free shipping.

Jangan marah² tau.
Nanti tumbuh wrinkle² kat muka.

Pengguna bijak, faedahnya banyak.
Anda mampu mengubahnya..

Semoga bermanfaat 😘